byłybyśmy sobą gdybyśmy nie nadały im nowego pandziego wyglądu :P Wyszło cudnie więc musicie ten efekt zobaczyć niebawem! 6. Zestaw batonów od Bombusenergy Kasia - Warzywne Brownie z Karmelizowanymi Orzechami Włoskimi ( przepis ) bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie Przepisów na Brownie miałyśmy aż 8! Jednak ciasto od Kasi okazało się rewelacyjną mieszanką składników godną do powtórzenia niejednokrotnie przed rodziną. Do tego(...)karmelizowane orzechy to świetny pomysł na pyszną i efektowną dekoracje. Do zdjęć naszej wersji przepisu skonstruowałyśmy nową paterę więc należy się dodatkowy plus xD 7. Zestaw batonów od Bombusenergy Martyna – Tofurnik z mango z musem truskawkowym na owsiano-żurawinowym spodzie ( przepis ) bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie Jak można zauważyć na naszym blogu rzadko używamy tofu (mamy tylko jeden chałwowy
Candy Pandaspełne łyżki kaszki. Podsumowanie: Te kaszki niewątpliwie sprawdzają się jako drugie śniadanie na uczelni. Naszym hitem są słoiczki wypełnione kaszką z dodatkami w zależności od aktualnej fanaberii! Dżem, powidła, orzechy, owoce, czy wkrojony batonik sprawdzają się znakomicie i wywołują zainteresowanie wśród znajomych :D Można zalać je wodą, mlekiem, napojem roślinnym czy sokiem, wystarczy uruchomić swoją kreatywność. My jesteśmy z nich(...)możliwość ich wypróbowania. Kaszka Jaglana Nominal z owocami i pralinką z mango Kaszka Ryżowa Nominal z musem owocowym z chia i ciasteczkami BioAnia Kaszka z ziaren Sorgo Nominal z orzechami, gruszką i batonikiem Bombus Ocena: 5 pand
Candy Pandassię później okazało niesłusznie… ale jak jest ze smakiem? Nazwa: Pulsin - raw baton brownie - Migdały&Rodzynki / Malina&Goji Firma: Pulsin Skład: Migdały&Rodzynki: daktyle, migdały, orzechy nerkowca, surowe kakao, rodzynki, syrop i otręby z brązowego ryżu, skoncentrowane soki owocowe (jabłkowy, winogronowy, gruszkowy), płatki ryżowe, masło kakaowe, białko ryżowe (błąd w tłumaczeniu - skrobia ryżowa), sól morska, ekstrakt(...)zielonej herbaty. Malina&Goji: daktyle, orzechy nerkowca, syrop i otręby z brązowego ryżu, surowe kakao, masło kakaowe, skoncentrowane soki owocowe (jabłkowy, winogronowy, gruszkowy), malina, goji, skrobia ryżowa, sól morska, ekstrakt z zielonej herbaty. Masa netto: 50g Wartości odżywcze: Migdały&Rodzynki: 100g/ 378kcal, tłuszcz – 18g, węglowodany – 49,5g, błonnik – 8,9g, białko –9,8g, sól – 0,13g Malina
Candy Pandaswłochatych twardzieli 😉 Ok pandzie biało-czarne kolory może nie do końca się zaliczają ale futerko jest ! bez certyfikatu Nazwa: Masło orzechowe 100%- Hardkorowy Alvin Firma: Hardkorowy Alvin Skład: 100% orzechów ziemnych prażonych Masa netto: 1000g Wartości odżywcze: 100g/ 596 kcal, tłuszcz: w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 8,2g, kwasy tłuszczowe jednonienasycone – 21,1g, kwasy tłuszczowe wielonienasycone – 14,3g, węglowodany(...)obiad, deser i kolacje (i w okresie między kolacją a śniadaniem też xD). Podsumowanie: Od początku wiele od tego masełka oczekiwałyśmy i w ogóle się nie zawiodłyśmy. Głębia smaku orzechów arachidowych doskonale została tutaj zawarta i czego chcieć więcej? Dla niektórych minusem może być fakt posiadania tak wielkiego opakowania bo nie każdy tak jak my ma możliwość zjedzenia
Candy Pandasmigdałowe) -3 płaskie łyżki zmielonego siemienia lnianego -5 łyżek ksylitolu -90g daktyli -50g gorzkiej czekolady (u nas bez cukru białego) -50g żurawiny/rodzynek itp. -70g orzechów włoskich i laskowych -10 łyżeczek niezbyt gęstych powideł śliwkowych Praliny figowo-makowe -100g suszonych fig (polecamy jeszcze takie soczyste a nie przesuszone) -85g domowego marcepanu -80g ziaren(...)odsączeniu umieścić je w malakserze, dodać marcepan, słonecznik i wszystko zblendować na masę, która będzie się zbijać w kulki ale nie jest gładka. Ulepić kulki o wielkości mniej więcej orzecha włoskiego i solidnie obtoczyć je w maku. Praliny umieścić w lodówce (mogą stać w niej nawet do tygodnia – u nas tyle wytrwała ostatnia pralinka :) WEGAŃSKI BISZKOPT Mąkę orkiszową, owsianą
Candy PandasWiecie już pewnie, że zieleń to jeden z naszych ulubionych kolorów na talerzu, nawet w słodkościach! Dlatego pistacje spośród wszystkich orzechów najbardziej przypadły nam do gustu wizualnie 😊 Smakowo do tej pory bywało różnie, jednak odkąd spróbowałyśmy surowych i niesolonych pistacji orzechy te wskoczyły na podium ulubionych tego typu przekąsek. Aby podkreślić ich wspaniały smak i jakość, stworzyłyśmy tort, który kolorem
Candy Pandaskwasy tłuszczowe nasycone – 10,5g, węglowodany – 28,2g w tym cukry – 14,9g, białko – 19,1g, błonnik – 10g, sól – 0,11g Informacje dodatkowe: Nie zawiera- glutenu, laktozy, cukru, orzechów. Sklep: batonwarszawski.pl , lista sklepów stacjonarnych Cena: 5-7zł Nasza opinia Wygląd: Spodobały nam się opakowania, które są dość niestandardowe. Oprócz papierowej części informacyjnej, która jest swego rodzaju nakładką, jest(...)tego rodzaju słodkości. Figa i goji: Struktura i konsystencja pozostaje bardzo podobna. Widać w nim sezam, słonecznik i odrobinę goji oraz dominując lekko pomarańczowy kolorek. Pachnie lekko gryką oraz orzechami włoskimi, których nie ma w składzie :P Podczas jedzenia zdecydowanie jest co pochrupać i są nasze ulubione „strzelające” pestki figi. Na pierwszym planie czujemy grykę a zaraz po niej słodycz
Candy Pandasuwielbiacie tarty tak samo jak my? To jeden z... Artykuł TARTA FRANCUSKA Z CUKINIĄ I ORZECHAMI pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEKLASYCZNY: * duże jajko – 3 szt * cukier biały Królewski – 3 łyżki * mąka pszenna – 3 łyżki * mąka ziemniaczana – 1 łyżka * sól – 1 szczypta BISZKOPT ORZECHOWY: * zmielone orzechy laskowe – 80 g * jajko – 3 szt * cukier puder Królewski – 3 łyżki * mąka ziemniaczana – 1 czubata łyżka * kasza manna – 20 g/2 pełne łyżki KREM KARMELOWY Z PRAŻYNKĄ: * masa kajmakowa(...)drewnianej szpatułki i wylewamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut ( do suchego patyczka ) w 170C. Studzimy. Kroimy na 3 blaty. BISZKOPT ORZECHOWY: Zmielone orzechy mieszamy z mąką ziemniaczaną i kaszą manną. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy mąki, mieszamy. Masę dodajemy do ubitych na sztywno białek ze szczyptą soli, delikatnie mieszamy szpatułką. Pieczemy
Ostra na Słodkomącznych. Jednak kluski leniwe to kluski, które mogę jeść. Smakują mi zwłaszcza latem, kiedy można zrobić do nich sos owocowy. Jesienią i zimą lubię je z palonym masłem i orzechami. Przygotowanie klusek leniwych jest banalnie proste i wyjdzie każdemu. Potrzebujemy: 500 g sera białego, półtłustego 2 jajka około 1 szklanki mąki, może wejść więcej 3 łyżki domowego cukru waniliowego – tutaj(...)formujemy w ruloniki. Ruloniki lekko spłaszczamy i kroimy na kawałki. Wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody. Ja swoje kluski leniwe polałam z sosem owocowym i posypałam posiekanymi orzechami. Możecie podać z ulubionymi, słodkimi owocami. UWAGA : jeśli chcecie leniwe na wytrawnie, nie dodawajcie cukru do ciasta, dajcie sól, świeże zioła i podajcie z sosem serowym lub mięsnym, jogurtem z czosnkiem
ladykitchenciepłej wody 1 puszka fasoli czerwonej 1 łyżeczka wanilii 5 łyżek niesłodzonego kakao 3 łyżki oleju kokosowego 5 łyżek syropu z agawy lub klonowego albo 15 daktyli suszonych ulubione orzechy do posypania (opcjonalnie) Wykonanie: Do przygotowania tych babeczek brownie używam zamiennie daktyli albo syropu z agawy – co mam pod ręką Jeżeli wybór pada na daktyle, to najpierw kroimy(...)blendera, dodajemy zamiennik jajka, wanilię, kakao, olej kokosowy i syrop z agawy lub odcedzone daktyle. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę przekładamy do foremek na muffinki. Ozdabiamy ulubionymi orzechami pokrojonymi w niewielkie kawałki. Pieczemy przez około 20-25 minut w temperaturze 175 stopni C. Smacznego! Artykuł Fasolowe babeczki brownie pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.pllikieru kokosowego 100 ml wody Dodatkowo: 1 galaretka krystaliczna (bezbarwna) 20 dag mieszanych owoców sezonowych-agrest czarna i czerwona porzeczka Mały słoiczek konfitury z czarnej porzeczki ½ szklanki pokruszonych orzechów włoskich ½ szklanki wiórek kokosowych Masło do wysmarowania kokilek Bułka tarta do posypania kokilek Jak wykonać takie mini torciki? Biszkopciki: Jajka wbijamy do misy miksera, wsypujemy cukier oraz cukier z prawdziwą wanilią(...)szklance wrzątku, studzimy. Spody nasączonych mini torcików smarujemy cienko konfiturą z porzeczki, nakładamy porcję kremu, dociskamy wierzchem biszkopcików, boki smarujemy kremem obtaczamy w wiórkach kokosowych wymieszanych z orzechami, z reszty kremu robimy ozdobne rozetki na wierzchu torcików, posypujemy wymieszanymi owocami i polewamy tężejącą galaretką. Wkładamy na całą noc do lodówki, na 15 minut przed podaniem wyciągamy z lodówki
Wanilia i KardamonFasola szparagowa Gęsina Czosnek Kalarepa Figi Gruszki Fasola Kiełki Jagody Grzyby Jarmuż Pokrzywa Kapusta pekińska Jabłka Kapusta Por Karczochy Jeżyny Mandarynki Portulaka Koper Włoski Kasztany Mango Rabarbar Maliny Kiwi Orzechy Rzepa Melony Koper włoski Pasternak Rzodkiewka Morele Kukurydza Pietruszka Sałata Morwa Mirabelki Pomarańcze Seler Ogórek Morele Por Smardze Papryka Orzechy Roszponka Szczaw Pomidory Pigwa Seler Szczypiorek Porzeczka Scorzonera Szalotki Szparagi
Ugotowane pozamiatanepełna ciepłego mleka (200ml) ½ litra mieszanych owoców lata(porzeczka czarna i czerwona, agrest) Kruszonka: 15 dag mąki pszennej 13 dag masła 10 dag cukru pudru 50 g mielonych orzechów włoskich 50 g wiórek kokosowych Cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania ciasta: Mąkę pszenną mieszam ze szczyptą soli oraz suchymi drożdżami, wbijam całe jajka, dodaję żółtka, wsypuję cukry, zalewam ciepłym mlekiem(...)wierzch ciasta posypuję delikatnie mąką, przykrywam bawełnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę aby wyrosło. W tym czasie gdy ciasto rośnie przygotowuję kruszonkę: Mąkę mieszam z mielonymi orzechami oraz wiórkami i cukrem pudrem, dodaję wiórki zimnego masła i rozcieram w palcach do momentu aż powstanie kruszonka. Wyrośnięte ciasto wykładam na wyłożoną pergaminem blachę, posypuję suchymi owocami oraz kruszonką
Wanilia i Kardamonśmietanki kremówki POLEWA: 10 dag masła 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 5 łyżek dowolnej śmietany 1 łyżeczka żelatyny DODATKOWO: herbatniki czekoladowe do wyłożenia dna formy garść siekanych orzechów i płatków migdałowych - niekoniecznie WYKONANIE: W garnku umieścić ser, całe jajka, cukier, żelatynę i cukier waniliowy. Podgrzewać cały czas mieszając. Kiedy w masie zaczną ukazywać się pierwsze bąbelki (takie jak przy(...)podgrzewać cały czas mieszając, aż polewa stanie się gładka. Odstawić z palnika i nadal mieszać, aż masa zacznie stygnąć i lekko gęstnieć. Polewę wylać na schłodzony sernik, wierzch posypać orzechami i migdałami. Formę ponownie wstawić do lodówki aby ciasto całkowicie stężało. Sernik sprawdził się jako deser na grillowej imprezie. Przygotowany tuż przed nią, wprawdzie nie zdążył do końca stężeć
Kuchenne zapiski Edyty