orzechy - 16941 przepisów (strona:387/1130)

Tort pistacjowo-kokosowy (bez glutenu, cukru białego, laktozy) 166

Wiecie już pewnie, że zieleń to jeden z naszych ulubionych kolorów na talerzu, nawet w słodkościach! Dlatego pistacje spośród wszystkich orzechów najbardziej przypadły nam do gustu wizualnie 😊 Smakowo do tej pory bywało różnie, jednak odkąd spróbowałyśmy surowych i niesolonych pistacji orzechy te wskoczyły na podium ulubionych tego typu przekąsek. Aby podkreślić ich wspaniały smak i jakość, stworzyłyśmy tort, który kolorem

Candy Pandas
Batony: truskawka i wanilia/ figa i goji z miodem gryczanym/ sport - Baton Warszawski 140

kwasy tłuszczowe nasycone – 10,5g, węglowodany – 28,2g w tym cukry – 14,9g, białko – 19,1g, błonnik – 10g, sól – 0,11g Informacje dodatkowe: Nie zawiera- glutenu, laktozy, cukru, orzechów. Sklep: batonwarszawski.pl , lista sklepów stacjonarnych   Cena: 5-7zł Nasza opinia Wygląd: Spodobały nam się opakowania, które są dość niestandardowe. Oprócz papierowej części informacyjnej, która jest swego rodzaju nakładką, jest(...)tego rodzaju słodkości. Figa i goji: Struktura i konsystencja pozostaje bardzo podobna. Widać w nim sezam, słonecznik i odrobinę goji oraz dominując lekko pomarańczowy kolorek. Pachnie lekko gryką oraz orzechami włoskimi, których nie ma w składzie :P Podczas jedzenia zdecydowanie jest co pochrupać i są nasze ulubione „strzelające” pestki figi. Na pierwszym planie czujemy grykę a zaraz po niej słodycz

Candy Pandas
TARTA FRANCUSKA Z CUKINIĄ I ORZECHAMI 147

uwielbiacie tarty tak samo jak my? To jeden z... Artykuł TARTA FRANCUSKA Z CUKINIĄ I ORZECHAMI pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
TORT Z LODAMI I KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY 264

KLASYCZNY: * duże jajko – 3 szt * cukier biały Królewski – 3 łyżki * mąka pszenna – 3 łyżki * mąka ziemniaczana – 1 łyżka * sól – 1 szczypta BISZKOPT ORZECHOWY: * zmielone orzechy laskowe – 80 g * jajko – 3 szt * cukier puder Królewski – 3 łyżki * mąka ziemniaczana – 1 czubata łyżka * kasza manna – 20 g/2 pełne łyżki KREM KARMELOWY Z PRAŻYNKĄ: * masa kajmakowa(...)drewnianej szpatułki i wylewamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut ( do suchego patyczka ) w 170C. Studzimy. Kroimy na 3 blaty. BISZKOPT ORZECHOWY: Zmielone orzechy mieszamy z mąką ziemniaczaną i kaszą manną. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy mąki, mieszamy. Masę dodajemy do ubitych na sztywno białek ze szczyptą soli, delikatnie mieszamy szpatułką. Pieczemy

Ostra na Słodko
Kluski leniwe – najlepszy przepis 126

mącznych. Jednak kluski leniwe to kluski, które mogę jeść. Smakują mi zwłaszcza latem, kiedy można zrobić do nich sos owocowy. Jesienią i zimą lubię je z palonym masłem i orzechami. Przygotowanie klusek leniwych jest banalnie proste i wyjdzie każdemu. Potrzebujemy: 500 g sera białego, półtłustego 2 jajka około 1 szklanki mąki, może wejść więcej 3 łyżki domowego cukru waniliowego – tutaj(...)formujemy w ruloniki. Ruloniki lekko spłaszczamy i kroimy na kawałki. Wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody. Ja swoje kluski leniwe polałam z sosem owocowym i posypałam posiekanymi orzechami. Możecie podać z ulubionymi, słodkimi owocami. UWAGA : jeśli chcecie leniwe na wytrawnie, nie dodawajcie cukru do ciasta, dajcie sól, świeże zioła i podajcie z sosem serowym lub mięsnym, jogurtem z czosnkiem

ladykitchen
Fasolowe babeczki brownie 108

ciepłej wody 1 puszka fasoli czerwonej 1 łyżeczka wanilii 5 łyżek niesłodzonego kakao 3 łyżki oleju kokosowego 5 łyżek syropu z agawy lub klonowego albo 15 daktyli suszonych ulubione orzechy do posypania (opcjonalnie) Wykonanie: Do przygotowania tych babeczek brownie używam zamiennie daktyli albo syropu z agawy – co mam pod ręką Jeżeli wybór pada na daktyle, to najpierw kroimy(...)blendera, dodajemy zamiennik jajka, wanilię, kakao, olej kokosowy i syrop z agawy lub odcedzone daktyle. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę przekładamy do foremek na muffinki. Ozdabiamy ulubionymi orzechami pokrojonymi w niewielkie kawałki. Pieczemy przez około 20-25 minut w temperaturze 175 stopni C. Smacznego! Artykuł Fasolowe babeczki brownie pochodzi z serwisu Lamarida.pl

Lamarida.pl
Mini torciki kokosowe z owocami i krystaliczną galaretką 171

likieru kokosowego 100 ml wody Dodatkowo: 1 galaretka krystaliczna (bezbarwna) 20 dag mieszanych owoców sezonowych-agrest czarna i czerwona porzeczka Mały słoiczek konfitury z czarnej porzeczki ½ szklanki pokruszonych orzechów włoskich ½ szklanki wiórek kokosowych Masło do wysmarowania kokilek Bułka tarta do posypania kokilek Jak wykonać takie mini torciki? Biszkopciki: Jajka wbijamy do misy miksera, wsypujemy cukier oraz cukier z prawdziwą wanilią(...)szklance wrzątku, studzimy. Spody nasączonych  mini torcików smarujemy cienko konfiturą z porzeczki, nakładamy porcję kremu, dociskamy wierzchem biszkopcików, boki smarujemy kremem obtaczamy w wiórkach kokosowych wymieszanych z orzechami, z reszty kremu  robimy ozdobne rozetki na wierzchu torcików, posypujemy wymieszanymi owocami i polewamy tężejącą galaretką. Wkładamy na całą noc do lodówki, na 15 minut przed podaniem wyciągamy z lodówki

Wanilia i Kardamon
Misja Lato – jak jeść bardziej sezonowo latem 162

Fasola szparagowa Gęsina Czosnek Kalarepa Figi Gruszki Fasola Kiełki Jagody Grzyby Jarmuż Pokrzywa Kapusta pekińska Jabłka Kapusta Por Karczochy Jeżyny Mandarynki Portulaka Koper Włoski Kasztany Mango Rabarbar Maliny Kiwi Orzechy Rzepa Melony Koper włoski Pasternak Rzodkiewka Morele Kukurydza Pietruszka Sałata Morwa Mirabelki Pomarańcze Seler Ogórek Morele Por Smardze Papryka Orzechy Roszponka Szczaw Pomidory Pigwa Seler Szczypiorek Porzeczka Scorzonera Szalotki Szparagi

Ugotowane pozamiatane
Placek drożdżowy z owocami lata 148

pełna ciepłego mleka (200ml) ½ litra mieszanych owoców lata(porzeczka czarna i czerwona, agrest) Kruszonka: 15 dag mąki pszennej 13 dag masła 10 dag cukru pudru 50 g mielonych orzechów włoskich 50 g wiórek kokosowych Cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania ciasta: Mąkę pszenną mieszam ze szczyptą soli oraz suchymi drożdżami, wbijam całe jajka, dodaję żółtka, wsypuję cukry, zalewam ciepłym mlekiem(...)wierzch ciasta posypuję delikatnie mąką, przykrywam bawełnianą ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę aby wyrosło. W tym czasie gdy ciasto rośnie przygotowuję kruszonkę: Mąkę mieszam z mielonymi orzechami oraz wiórkami i cukrem pudrem, dodaję wiórki zimnego masła i rozcieram w palcach do momentu aż powstanie kruszonka. Wyrośnięte ciasto wykładam na wyłożoną pergaminem blachę, posypuję suchymi owocami oraz kruszonką

Wanilia i Kardamon
Sernik gotowany - najprostszy 2751

śmietanki kremówki POLEWA: 10 dag masła 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 5 łyżek dowolnej śmietany 1 łyżeczka żelatyny DODATKOWO: herbatniki czekoladowe do wyłożenia dna formy garść siekanych orzechów i płatków migdałowych - niekoniecznie WYKONANIE: W garnku umieścić ser, całe jajka, cukier, żelatynę i cukier waniliowy. Podgrzewać cały czas mieszając. Kiedy w masie zaczną ukazywać się pierwsze bąbelki (takie jak przy(...)podgrzewać cały czas mieszając, aż polewa stanie się gładka. Odstawić z palnika i nadal mieszać, aż masa zacznie stygnąć i lekko gęstnieć. Polewę wylać na schłodzony sernik, wierzch posypać orzechami i migdałami. Formę ponownie wstawić do lodówki aby ciasto całkowicie stężało. Sernik sprawdził się jako deser na grillowej imprezie. Przygotowany tuż przed nią, wprawdzie nie zdążył do końca stężeć

Kuchenne zapiski Edyty
Pesto z botwinki 177

Gotowe pesto przełożyć do słoiczka, na wierzch wlać odrobinę oliwy i wstawić do lodówki. Pesto może stać w lodówce około tygodnia. * Moja wersja pesto jest wersją dla alergików - bez orzechów i parmezanu. Zamiast prażonego słonecznika można użyć np. orzechów nerkowca, orzeszków ziemnych, migdałów. Chociaż jak dla mnie prażony słonecznik jest mega smaczny, zwłaszcza niezbyt dokładnie zmiksowany i wyczuwalny. * Bardzo lubię

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
CURRY Z RYŻEM, KURCZAKIEM I WARZYWAMI – TEST GARNKA HAPPYCALL VACUUM 158

kokosowe – 200 ml * czerwona pasta curry – 2 łyżki * sól, pieprz – do smaku * bulion warzywny – 350 ml * olej kokosowy – 1 łyżka * świeże zioła i prażone orzechy – do podania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz pastę curry – przesmażamy. Wrzucamy posiekany czosnek oraz wypłukany wcześniej ryż – smażymy(...)pokrywkę. Dusimy ok. 20 minut do miękkości. Po tym czasie dolewamy mleko kokosowe, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze ok. 2 minuty. Podajemy gorące ze świeżymi ziołami i prażonymi orzechami! PS. KONIECZNIE OBEJRZYJCIE TE FILM – UWIELBIAM TAKI „FOODPORN” :D LINK DO SKLEPU: https://www.mocsokow.pl

Ostra na Słodko
Fasolka szparagowa z marynowaną papryką, parmezanem i migdałami 182

ugotowanej fasolki szparagowej 6 kawałków papryki marynowanej 100 g tartego parmezanu 100 g płatków migdałowych 3 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki kremu balsamicznego 1 łyżka oleju z orzechów włoskich 1 łyżka oleju z pestek dyni 2 łyżki oleju do smażenia 1 łyżka syropu daktylowego/miodu sól/pieprz Przygotowanie: Fasolkę podzielić na mniejsze części. Przygotować sos. Do szklanki wlać olej z orzechów

Jaglusia
Chlebek truskawkowy 136

mąki pszennej - 3 jajka - 3/4 szklanki cukru - 100 g masła - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/2 szklanki jogurtu naturalnego - 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich - 1 i 1/2 szklanki posiekanych truskawek - szczypta soli Przygotowanie: Miękkie masło miksujemy z cukrem. Stopniowo dodajemy jajka oraz ekstrakt waniliowy. Do masy partiami dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon(...)oraz jogurt. Na koniec dodajemy orzechy i truskawki. Delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do keksówki i pieczemy około 1 godziny

Zainspirowana w kuchni
Inna caprese 140

śniadanie, super przekąska, którą lubią wszyscy. Składniki 1 mozzarella 2 duże pomidory malinowe dojrzałe sól himalajska różowa drobnoziarnista  do smaku pieprz ziołowy  do smaku olej z orzechów włoskich pół łyżeczki  nasion chia kilka listków świeżej bazylii Wykonanie banalnie proste. Mozzarellę i pomidory kroimy na plastry i układamy na talerzu /półmisku naprzemiennie- raz pomidor raz mozzarella. Dosmaczamy(...)solą, pieprzem i posypujemy nasionami chia. Przed podaniem dodajemy bazylię oraz skrapiamy olejem z orzechów włoskich. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni