łyżka kakao w proszku , 35-40 ml oleju kokosowego 1/8 szklanki wody 1/4 szklanki miodu Wykonanie Nagrzać piekarnik do 160°C. Posiekać z grubsza nasiona słonecznika lub innych orzechów można zrobic to w blenderze .Połączyć wszystkie składniki w misce i,wymieszać razem, jeśli masa jest zbyt sucha ,to dodać łyżkę oleju kokosowego i ewentualnie więcej wody. Formować ciasteczka łyżka(...)dół do spłaszczenia. Piec przez około 15 -20 minut..Pozostawić do ostudzenia ps. Można używać 2 szklanki wiórek kokosowych jeśli nie chcesz nasion słonecznika. Można użyć dowolnego innego rodzaju orzechów,lub nasion. Co to jest białko serwatkowe ? Są to proteiny budują narządy wewnętrzne, mięśnie, ścięgna,skórę włosy oraz wchodzą w skład ważnych hormonów i enzymów, dlatego nie może zabraknąć
w mojej kuchnioraz tłuszczy utwardzanych, zwłaszcza oleju palmowego. Masło orzechowe jest cennym źródłem białka, dlatego stanowi podstawę wegan,wegetarian i sportowców, zawiera również cenne tłuszcze nienasycone, za sprawą tryptofany zawartego w orzechach dostajemy porządny zastrzyk energii, a dzięki wysokiej zawartości błonnik regulujemy swoją gospodarkę węglowodanową, obniżamy poziom glukozy we krwi, cholesterol i stężenie trójglicerydów. Jeśli zaprzyjaźniliście się już z masłem orzechowym(...)patelni aż się lekko zrumienią, często potrząsamy, żeby się nie spaliły 2. Czekoladę siekamy 3. Łączymy wszystkie składniki ze sobą w dużej misce 4. W dłoniach formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, należy mocno ścisnąć masę w dłoni, następnie rolować do uzyskania gładkiej kulki 5. Przekładamy kulki do zamykanego pojemnika i wstawiamy do lodówki na ok 10 min, przechowujemy
Słodki Kompromisniedzielne śniadania. To co? Spróbujecie? Polecam. Składniki: • 1 szklanka mąki pszennej • 4/5 szklanki mleka • 1 jajko • 1 łyżka cukru • 1 łyżka oliwy • 1 łyżeczka skórki z cytryny Dodatkowo: • miód • orzechy włoskie prażone • jogurt grecki • olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Do miski włożyć wszystkie składniki na ciasto. 2. Dokładnie je wymieszać rózgą tak, aby nie było grudek. 3. Odstawić ciasto(...)rozgrzać oliwę. Smażyć nieduże placuszki, aż się zrumienią z obu stron. 5. Odsączyć je na ręczniku papierowym. 6. Przełożyć na talerz. 7. Podawać z gęstym jogurtem greckim, prażonymi włoskimi orzechami i miodem, najlepiej greckim. Smacznego
W mojej kuchnisera twarogowego najlepiej miękkiego, tłustego 30 gr cukru 1 żółtko łyżka rodzynek (niekonieczne) Nadzienie makowe: 60 gr maku mielonego 2 łyżeczki masła 1 łyżka rodzynek (ewent. lub orzechy) 2 i 1/2 łyżki miodu 5-6 łyżek gorącej wody lub mleka 3-4 krople esencji migdałowej (niekonieczne) plus 2 łyżki maku do trzeciego rulona/wałeczka ( tutaj zachęcam abyście zamienili(...)mlekiem i podgrzewamy na maleńkim gazie przez chwilę aż woda/mleko zostanie wchłonięte (trwa to koło 3 minutki) Następnie dodajemy miód i masło oraz rodzynki (jeśli lubimy, możemy też dodać orzechów). Masa ma być dość zwarta, nie lejąca. Gotowa masę odstawiamy do lodówki. 4. Kiedy ciasto wyrośnie, odgazowujemy ponownie zagniatając i wałkujemy je na duży prostokąt o wymiarach
Gotowanie...to proste !pełnoziarnistej 2 łyżki miodu 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 20 g masła ok. 160 -180 ml mleka 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli dodatkowo: orzechy włoskie miód wykonanie: Masło roztapiamy. Żółtka miksujemy z miodem, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Mieszamy, dodajemy masło, mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta. Banany(...)dodajemy do ciasta, mieszamy. Patelnię rozgrzewamy z kawałeczkiem masła klarowanego. Nakładamy partiami ciasto, formując placuszki. Smażymy z obu stron. Podajemy z miodem lub z lekko skarmelizowanymi w miodzie posiekanymi orzechami
Domowy Smak JedzeniaCiasto bananowe Składniki: Banany - 3 sztuki Jajko - 1 sztuka Białko jaja - 2 sztuki Płatki owsiane - 120g Wiórki kokosowe - 120g Jogurt naturalny - 150g Orzechy włoskie - 100g Pestki dyni - 50g Miód - 1/2 szklanki Cynamon - 2 łyżeczki Imbir suszony - 1/2 łyżeczki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Wykonanie: Płatki owsiane zmiksować z połową wiórek kokosowych. Wymieszać z imbirem, cynamonem i sodą oczyszczoną. Banany zmiksować(...)puree z jajkiem, jogurtem i miodem. Następnie ubić na sztywno pianę z białek wymieszać delikatnie z mokrymi i suchymi składnikami. Na koniec dodać do ciasta posiekane orzechy, pestki dyni i wiórki kokosowe. Całość wymieszać i przełożyć do foremki posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Ciasto piec przez 40 minut w 180 stopniach
Kuchnia Bon Appetitszklanki słodzonego naparu kawy lub 1/3 szklanki likieru kawowego 1/3 szklanki wody, jeśli dajemy likier kawowy Ciasto orzechowo - bezowe: 5 dużych białek 120 g cukru 250 g drobno posiekanych orzechów 1 łyżką mąki pszennej 1 łyżka maki ziemniaczanej 1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i posiekane orzechy. Na końcu obie mąki. 2. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem
kruche babeczkipraliny, które dodają energii i zaspokajają apetyt na słodycze. W szczelnie zamkniętym pojemniku można je przechowywać w lodówce do tygodnia. Składniki na okolo 16 sztuk: szkl. suszonych daktyli szkl. orzechów/migdałów szkl. płatków owsianych/orkiszowych 1/2 szkl. jagód goji 1/2 szkl. wiórków kokosowych łyżka kakao cynamon ewentualnie do obtoczenia: kokos, kakao, sezam, siemie lniane Daktyle zalać gorącą wodą, namoczyć(...)przez około 15 minut i odsączyć. Wszystkie składniki zmiksować i z powstałej masy ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Można je dodatkowo obtoczyć w kokosie lub kakao. Ułożyć w szczelnie zamykanym pojemniku i schłodzić w lodówce
wyzwania kuchenneSkładniki: ∙ 75 g mrożonego szpinaku ∙ 1 banan ∙ 1 jabłko (u mnie Golden Delicious) ∙ 1 kiwi ∙ orzechy brazylijskie + kiwi do dekoracji Sposób przygotowania: Miksujemy ze sobą szpinak, banana, jabłko ze skórką i kiwi, dekorujemy orzechami i plasterkami kiwi. Smacznego
Gocha gotuje!każdym razem staram się przygotowywać je na inny sposób. Pokazywałam Wam już wersję szpinakową – teraz stawiamy na włoską klasykę. Będą to gnocchi z masłem i parmezanem z odrobiną orzechów włoskich. Będzie prosto, smacznie i szybko! Koniecznie spróbujcie, bo na prawdę są genialne! SKŁADNIKI: * chleb ( czerstwy ) – 400 g * mleko – 250 ml * jajko – 1 szt * skórka z cytryny(...)dodajemy bułki tartej ). Z wyrbionej gładkiej masy formujemy okrągłe kluseczki, dociskamy widelcem i gotujemy we wrzątku ok. 1,5 minuty od wypłynięcia. Podajemy a gorąco, przesmażone na maśle z orzechami włoskimi i tartym parmezanem. Smacznego
Ostra na Słodkojajko 1 żółtko Krem czekoladowy: 1 szklanka śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 150 g gorzkiej czekolady Kilka kropel aromatu pomarańczowego 1 łyżka żelatyny Dekoracje: Cukrowe białe perełki Orzechy arachidowe Do przygotowania mazurka wykorzystałam okrągłą tortownicę o średnicy 24 cm. Z podanej porcji na ciasto wyjdzie też mazurek w kwadratowej lub prostokątnej blaszce (32*25cm). Mąkę tortową oraz cukier puder(...)dodajemy żelatynę. Energicznie mieszamy, tak aby się rozpuściła. Odstawiamy do przestygnięcia. Delikatnie stężały krem wylewamy łyżka po łyżce na naszego mazurka. Przed całkowitym stężeniem dekorujemy ciasto cukrowymi perełkami i orzechami arachidowymi
VioletoweKucharzeniebędącym na diecie (odpowiedni dla wegan i osób na diecie bezglutenowej) , jak i tym, co nie muszą się ograniczać :) Składniki (na tortownicę o śr. 18 cm) : Spód: 1 szklanka orzechów ziemnych (niesolonych i nieprażonych) lub 1 szklanka ziaren słonecznika 1 szklanka wiórków kokosowych płaska łyżka kakao 1 średni dojrzały banan Masa serowa: 1 szklanka nerkowców (wcześniej namoczonych przez(...)pomarańczy 5 łyżek erytrytolu (lub innego słodziwa - syrop z daktyli, syrop klonowy itp.) 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej 2 łyżeczki agaru Przygotowanie: Spód: W malakserze/ blenderze rozdrobnić orzechy i wiórki kokosowe. Następnie dodać pozostałe składniki i miksować do połączenia składników. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki delikatnie posmarować olejem. Dno i boki formy równomiernie wylepić przygotowaną masą
Domowa Cookierenka Agicukry pudru, 2 średnie jaja, 1 żółtko, nadzienie z bakaliami: 200 ml słodkiej śmietanki 30%, 150 g gorzkiej czekolady, min 62% zawartości kakao, 30 g masła (1 duża łyżka), orzechy laskowe, suszone daktyle, suszone morele, nadzienie karmelowe: 200 ml słodkiej śmietanki 30%, 150 g czekolady karmelowej - karmellove, 60 g kremu karmelowego - kalmellove, posypka cukrowa kolorowa. Przygotowanie: Mąkę siekamy(...)powycinać z niego małe ciasteczka np. w formie kwiatków i upiec, ozdobimy nimi mazurek karmelowy. Mazurek czekoladowo bakaliowy: Morele kroimy w paski, daktyle po długości na połowę, a orzechy prażymy na suchej patelni i jeśli mają skórkę to zdejmujemy. Czekoladę dzielimy na małe kostki. W rondelku zagotowujemy śmietankę, zdejmujemy z ognia, dodajemy czekoladę i pozostawiamy
Moniki Smakołykimąki tortowej 2 łyżki maki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia; 1/2 szklanki cukru; 5 żółtek; kostka margaryny. Dodatki do masy: 1/2 puszki masy kajmakowej 1/2 szklanki orzechów lasowych zmielonych 1/4 kostki masła dżem wiśniowy lub inny Wykonanie. Wszystkie składniki na ciasto ugniatamy i dzielimy na pół. Jedną część dekorujemy dookoła ozdobnym wałkiem z ciasta. Pieczemy(...)mazurków można upiec nawet kulka dni wcześniej. Pierwszą część smarujemy dżemem, przykrywamy drugim ciastem z ozdobnym wałkiem. Na wierzch rozkładamy masę kajmakową utartą z masłem i mielonymi orzechami. Wierzch mazurka dekorujemy według własnych inwencji. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewyszklanka cukru 1 czubata szklanka maki 1 łyżka oleju 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 puszka kajmaku 200 g masła 2 paczki krakersów posiekane orzechy włoskie 50 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej 4 łyżki śmietanki 30%, albo mleka Sposób przygotowania: Białka należy oddzielić od żółtek i zmiksować z cukrem puch. Następnie dodać żółtka(...)kładziemy następną warstwę masy i warstwa krakersów, masa kajmakowa i ciasto czekoladowe, mi wyszły 3 warstwy krakersów. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, dolać śmietankę i gotowa polewą polać ciasto. Orzechy pokroić na mniejsze kawałki i posypać nim cale ciasto. Odstawić do lodówki na całą noc i gotowe :) Smacznego
Różne smaki w kuchni