Ciasto bananowe Składniki: Banany - 3 sztuki Jajko - 1 sztuka Białko jaja - 2 sztuki Płatki owsiane - 120g Wiórki kokosowe - 120g Jogurt naturalny - 150g Orzechy włoskie - 100g Pestki dyni - 50g Miód - 1/2 szklanki Cynamon - 2 łyżeczki Imbir suszony - 1/2 łyżeczki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Wykonanie: Płatki owsiane zmiksować z połową wiórek kokosowych. Wymieszać z imbirem, cynamonem i sodą oczyszczoną. Banany zmiksować(...)puree z jajkiem, jogurtem i miodem. Następnie ubić na sztywno pianę z białek wymieszać delikatnie z mokrymi i suchymi składnikami. Na koniec dodać do ciasta posiekane orzechy, pestki dyni i wiórki kokosowe. Całość wymieszać i przełożyć do foremki posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Ciasto piec przez 40 minut w 180 stopniach
Kuchnia Bon Appetitszklanki słodzonego naparu kawy lub 1/3 szklanki likieru kawowego 1/3 szklanki wody, jeśli dajemy likier kawowy Ciasto orzechowo - bezowe: 5 dużych białek 120 g cukru 250 g drobno posiekanych orzechów 1 łyżką mąki pszennej 1 łyżka maki ziemniaczanej 1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i posiekane orzechy. Na końcu obie mąki. 2. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem
kruche babeczkipraliny, które dodają energii i zaspokajają apetyt na słodycze. W szczelnie zamkniętym pojemniku można je przechowywać w lodówce do tygodnia. Składniki na okolo 16 sztuk: szkl. suszonych daktyli szkl. orzechów/migdałów szkl. płatków owsianych/orkiszowych 1/2 szkl. jagód goji 1/2 szkl. wiórków kokosowych łyżka kakao cynamon ewentualnie do obtoczenia: kokos, kakao, sezam, siemie lniane Daktyle zalać gorącą wodą, namoczyć(...)przez około 15 minut i odsączyć. Wszystkie składniki zmiksować i z powstałej masy ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Można je dodatkowo obtoczyć w kokosie lub kakao. Ułożyć w szczelnie zamykanym pojemniku i schłodzić w lodówce
wyzwania kuchenneSkładniki: ∙ 75 g mrożonego szpinaku ∙ 1 banan ∙ 1 jabłko (u mnie Golden Delicious) ∙ 1 kiwi ∙ orzechy brazylijskie + kiwi do dekoracji Sposób przygotowania: Miksujemy ze sobą szpinak, banana, jabłko ze skórką i kiwi, dekorujemy orzechami i plasterkami kiwi. Smacznego
Gocha gotuje!każdym razem staram się przygotowywać je na inny sposób. Pokazywałam Wam już wersję szpinakową – teraz stawiamy na włoską klasykę. Będą to gnocchi z masłem i parmezanem z odrobiną orzechów włoskich. Będzie prosto, smacznie i szybko! Koniecznie spróbujcie, bo na prawdę są genialne! SKŁADNIKI: * chleb ( czerstwy ) – 400 g * mleko – 250 ml * jajko – 1 szt * skórka z cytryny(...)dodajemy bułki tartej ). Z wyrbionej gładkiej masy formujemy okrągłe kluseczki, dociskamy widelcem i gotujemy we wrzątku ok. 1,5 minuty od wypłynięcia. Podajemy a gorąco, przesmażone na maśle z orzechami włoskimi i tartym parmezanem. Smacznego
Ostra na Słodkojajko 1 żółtko Krem czekoladowy: 1 szklanka śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 150 g gorzkiej czekolady Kilka kropel aromatu pomarańczowego 1 łyżka żelatyny Dekoracje: Cukrowe białe perełki Orzechy arachidowe Do przygotowania mazurka wykorzystałam okrągłą tortownicę o średnicy 24 cm. Z podanej porcji na ciasto wyjdzie też mazurek w kwadratowej lub prostokątnej blaszce (32*25cm). Mąkę tortową oraz cukier puder(...)dodajemy żelatynę. Energicznie mieszamy, tak aby się rozpuściła. Odstawiamy do przestygnięcia. Delikatnie stężały krem wylewamy łyżka po łyżce na naszego mazurka. Przed całkowitym stężeniem dekorujemy ciasto cukrowymi perełkami i orzechami arachidowymi
VioletoweKucharzeniebędącym na diecie (odpowiedni dla wegan i osób na diecie bezglutenowej) , jak i tym, co nie muszą się ograniczać :) Składniki (na tortownicę o śr. 18 cm) : Spód: 1 szklanka orzechów ziemnych (niesolonych i nieprażonych) lub 1 szklanka ziaren słonecznika 1 szklanka wiórków kokosowych płaska łyżka kakao 1 średni dojrzały banan Masa serowa: 1 szklanka nerkowców (wcześniej namoczonych przez(...)pomarańczy 5 łyżek erytrytolu (lub innego słodziwa - syrop z daktyli, syrop klonowy itp.) 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej 2 łyżeczki agaru Przygotowanie: Spód: W malakserze/ blenderze rozdrobnić orzechy i wiórki kokosowe. Następnie dodać pozostałe składniki i miksować do połączenia składników. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki delikatnie posmarować olejem. Dno i boki formy równomiernie wylepić przygotowaną masą
Domowa Cookierenka Agicukry pudru, 2 średnie jaja, 1 żółtko, nadzienie z bakaliami: 200 ml słodkiej śmietanki 30%, 150 g gorzkiej czekolady, min 62% zawartości kakao, 30 g masła (1 duża łyżka), orzechy laskowe, suszone daktyle, suszone morele, nadzienie karmelowe: 200 ml słodkiej śmietanki 30%, 150 g czekolady karmelowej - karmellove, 60 g kremu karmelowego - kalmellove, posypka cukrowa kolorowa. Przygotowanie: Mąkę siekamy(...)powycinać z niego małe ciasteczka np. w formie kwiatków i upiec, ozdobimy nimi mazurek karmelowy. Mazurek czekoladowo bakaliowy: Morele kroimy w paski, daktyle po długości na połowę, a orzechy prażymy na suchej patelni i jeśli mają skórkę to zdejmujemy. Czekoladę dzielimy na małe kostki. W rondelku zagotowujemy śmietankę, zdejmujemy z ognia, dodajemy czekoladę i pozostawiamy
Moniki Smakołykimąki tortowej 2 łyżki maki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia; 1/2 szklanki cukru; 5 żółtek; kostka margaryny. Dodatki do masy: 1/2 puszki masy kajmakowej 1/2 szklanki orzechów lasowych zmielonych 1/4 kostki masła dżem wiśniowy lub inny Wykonanie. Wszystkie składniki na ciasto ugniatamy i dzielimy na pół. Jedną część dekorujemy dookoła ozdobnym wałkiem z ciasta. Pieczemy(...)mazurków można upiec nawet kulka dni wcześniej. Pierwszą część smarujemy dżemem, przykrywamy drugim ciastem z ozdobnym wałkiem. Na wierzch rozkładamy masę kajmakową utartą z masłem i mielonymi orzechami. Wierzch mazurka dekorujemy według własnych inwencji. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewyszklanka cukru 1 czubata szklanka maki 1 łyżka oleju 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 puszka kajmaku 200 g masła 2 paczki krakersów posiekane orzechy włoskie 50 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej 4 łyżki śmietanki 30%, albo mleka Sposób przygotowania: Białka należy oddzielić od żółtek i zmiksować z cukrem puch. Następnie dodać żółtka(...)kładziemy następną warstwę masy i warstwa krakersów, masa kajmakowa i ciasto czekoladowe, mi wyszły 3 warstwy krakersów. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, dolać śmietankę i gotowa polewą polać ciasto. Orzechy pokroić na mniejsze kawałki i posypać nim cale ciasto. Odstawić do lodówki na całą noc i gotowe :) Smacznego
Różne smaki w kuchniWystudź ciasto. Rozpuść masło orzechowe i wymieszaj z mlekiem kokosowym i syropem klonowym. Polej ciasto i udekoruj rozpuszczoną, gorzką czekoladą i orzechami. Wstaw do lodówki, żeby masa stężała. Składniki 100 g mąki kukurydzianej 80 g mąki jaglanej 50 g skrobi z tapioki / ziemniaczanej 3 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 80 g syropu klonowego(...)ziaren wanilii szczypta soli krem 225 g masła orzechowego lub z nerkowców 150 ml mleka kokosowego 2 łyżki syropu klonowego opcjonalnie 1 łyżka mleka w proszku gorzka czekolada i orzechy do dekoracji Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku https://m.facebook.com/eatmefitme/ – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami Znajdziesz mnie również na Instagramie https://www.instagram.com
Eat me! Fit me!się ona wtedy pożywniejsza i jest idealnym posiłkiem który można zabrać ze sobą do pracy. Składniki mix sałat łyżka zielonych oliwek dwa pomidory 100 g sera feta garść orzechów włoskich mała czerwona cebula sos vinaigrette (przepis klik) 1/2 szklanki ugotowanej kaszy bulgur (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki, dodajemy kaszę bulgur i dokładnie mieszamy(...)pół, pomidory kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do sałaty i kaszy. Polewamy sosem vinaigrette, na który przepis podawałam we wcześniejszym poście. Na wierzchu kruszymy ser feta i posypujemy orzechami włoskimi
Delusional Trineszczypta soli 1 ogromna łyżka śmietany kwaśnej Składniki na wierzch mazurka: około 150 gram domowego dżemu z czarnej porzeczki 100 gram gorzkiej czekolady około 50 ml śmietanki 30% migdały orzechy Przygotowanie: Na stolnice wysypujemy mąkę, wykładamy kostkę masła pokrojoną na mniejsze kawałki, cukier, jajko i sól. Siekamy dużym nożem do jak najdrobniejszego posiekania masła i jak największego połączenia składników. Zagniatamy(...)ustawiając piekarnik góra - dół. Przestudzonego mazurka smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Czekoladę z dodatkiem śmietanki rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wylewamy czekoladę na dżem tworząc czekoladową polewę. Ozdabiamy migdałami i orzechami
Życie zaczyna się w kuchniWystudź ciasto. Rozpuść masło orzechowe i wymieszaj z mlekiem kokosowym i syropem klonowym. Polej ciasto i udekoruj rozpuszczoną, gorzką czekoladą i orzechami. Wstaw do lodówki, żeby masa stężała. Składniki 100 g mąki kukurydzianej 80 g mąki jaglanej 50 g skrobi z tapioki / ziemniaczanej 3 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 80 g syropu klonowego(...)ziaren wanilii szczypta soli krem 225 g masła orzechowego lub z nerkowców 150 ml mleka kokosowego 2 łyżki syropu klonowego opcjonalnie 1 łyżka mleka w proszku gorzka czekolada i orzechy do dekoracji Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami Znajdziesz mnie również na Instagramie
Eat me! Fit me!komosy ryżowej, gruszki i szpinaku! Składniki (4 porcje): 1/2 szklanki czarnej komosy ryżowej duża garść świeżych liści szpinaku 1 średni ugotowany burak mała garść orzeszków piniowych lub innych ulubionych orzechów sól i świeżo zmielony pieprz 2 gruszki Dressing: 1 szalotka – drobno posiekana 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżka miodu oliwa z oliwek (‚na oko’) Wykonanie: Dressing: Szalotkę umieść(...)się gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. W dużej misce umieść komosę, buraki, szpinak i gruszkę, dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodaj dressing i całość dokładnie wymieszaj. Posyp orzechami
Moja pasja smaku