porcyjek. Przepyszny smakołyk, ale tylko dla tych, którzy lubią naprawdę słodkie desery. Podpytałam szefa kuchni o tradycyjny przepis, który Wam zdradzam. Składniki: • ½ kg ciasta filio • 4 szklanki grubo posiekanych orzechów • 2 łyżeczki cynamonu • ½ szklanki cukru • 1 szczypta mielonych goździków • ½ szklanki podprażonego ziarna sezamowego • 1 szklanka masła Syrop: • 2 szklanki wody • 3 szklanki cukru • 1 szklanka miodu • skórki z 1 cytryny(...)łyżki soku z cytryny Sposób przygotowania: 1. Orzechy wymieszać z cukrem, cynamonem, mielonymi goździkami i ziarnem sezamowym. 2. W średniej foremce ułożyć 4 płaty ciasta filio, każdy z nich smarując masłem i pokrywając masą orzechową. 3. Układać kolejne warstwy ciasta i masy, aż skończą się składniki. 4. Całość przykryć 4 płatami ciasta filio. 5. Baklavę pokroić w niewielkie romby
W mojej kuchniulubionych sałat ale świetnie komponuje się tu rukola, która ma orzechowy posmak. 5 pomidorków koktajlowych łosoś wędzony na gorąco z ziołami 2 łyżki łuskanego słonecznika lub orzechów włoskich. na sos: 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka tartego chrzanu pieprz kolorowy szczypta soli W miseczce, łączymy składniki na sos i wszystko razem mieszamy. Na talerzu układamy sałatę, pokrojone(...)połówki pomidorki i podzieloną na większe kawałki rybę. Całość posypujemy słonecznikiem/ orzechami i polewamy sosem wg uznania. Smacznego! Taką sałatkę możesz zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnię. Pamiętaj aby trzymać sos w osobnym pojemniku i polać ją tuż przed spożyciem
KuchcikoweLovegałązki świeżego tymianku 2 łyżki oleju 50ml brandy lub koniaku 3 jajka sól pieprz gałka muszkatołowa olej i bułka tarta do posmarowani i wysypania formy garść żurawiny lub orzechów Mięso umyć, osuszyć, pokroić w duże kawałki. Zrumienić na oleju z każdej strony. Cebule obrać, przekroić na pół włożyć do mięsa, dodać przyprawy, suszone jabłko, zalać winem i gorącą wodą(...)zmielić 2 razy. Masę mięsną doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, wlać brandy, dodać jajka i wymieszać na jednolitą masę. Do wyrobionej masy można dodać żurawinę lub posiekane orzechy, jeśli lubicie pasztety z dodatkami. Formę (u mnie 25x10cm) posmarować olejem, wysypać bułką tartą. Wyłożyć masę mięsną, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45 minut w temp. 170stC
Obiad gotowydzieci do szkoły lub na przyjęcie jako przekąska do pochrupania :) Polecam! -------------------------------------- Liczba porcji : ok.25-30 ciasteczek Czas przygotowania : 30 minut -------------------------------------- SKŁADNIKI: 1 szklanka muesli - mieszanka z owocami i orzechami 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka wiórek kokosowych 1 roztrzepane jajko 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1/4 szklanki ziaren sezamu 1/4 szklanki cukru brązowego 1 łyżka płynnego(...)mieszamy do połączenia składników. Krok 2. Nastawiamy piekarnik na 170 stopni. Krok 3. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, w znacznej odległości od siebie, nakładamy porcje ciasteczek wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy łyżeczką - tak przygotowaną porcję wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 15 minut. Krok 4. Upieczone ciasteczka wyjmujemy z piekarnika - musimy chwilę odczekać, aby lekko
Moja Książka Kucharskaoraz świeżo zmielony, czarny pieprz SAŁATKA "UŚMIECH LATA" : 1 główka sałaty masłowej 300g białego sera twarogowego po 200g świeżych malin oraz wiśni lub czereśni (wydrylowanych) 30g grubo-posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka suszonego tymianku cukier, sól sos sałatkowy : 5 łyżek oliwy, 3 łyżki soku pomarańczowego, cukier, sól , pieprz PRZYGOTOWANIE: Przed przyjęciem: Krok 1. Marynujemy łososia : rybę(...)rwiemy na małe kawałki. Owoce płuczemy, osączamy. Wszystkie składniki na sos sałatkowy łączymy i dokładnie mieszamy, schładzamy. W misce łączymy część sera, opłukane owoce, polewamy oziębionym sosem, posypujemy orzechami oraz kostkami sera. I gotowe. Krok 3. Przygotowujemy składniki na burrito : tortille zawijamy w wilgotne, czyste ściereczki, aby nieco zmiękły i łatwiej zawijały się w ruloniki. Do miski wkładamy opłukaną
Moja Książka Kucharskakandyzowanej skórki pomarańczowej, suszonych moreli, daktyli, suszonej moreli dodatkowo do dekoracji: lukier: 15 dag cukru pudru , 3 łyżki wody, kilka kropel aromatu rumowego - wszystko dokładnie ucieramy posiekane orzechy włoskie i migdały lub cukier puder PRZYGOTOWANIE: Krok 1. W misie robota kuchennego ucieramy żółtka, jajka, cukier, dodajemy proszek do pieczenia, przesianą mąkę i rozpuszczone masło, chwilę ucieramy, do uzyskania jednolitej(...)składników. Krok 3. Ciasto przekładamy do formy keksowej wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia - pieczemy 75 minut w 180 stopniach. Krok 4. Po wystudzeniu, keks lukrujemy i posypujemy posiekanymi orzechami lub oprószamy cukrem pudrem. Smacznego
Moja Książka Kucharskagości. Polecam! SKŁADNIKI: 300g filetów śledziowych w occie 1 twarde jabłko 1 szalotka 2 małe buraki 2 łyżki majonezu jogurt grecki sałata lodowa sól, świeżo zmielony pieprz posiekane orzechy włoskie i świeża zielenina do dekoracji ciemne pieczywo PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Buraki dokładnie myjemy, pieczemy w piekarniku do miękkości. Krok 2. Przestudzone buraki kroimy w drobną kostkę z szalotką(...)dodajemy majonez, doprawiamy solą oraz pieprzem. Krok 5. Na talerzu rozkładamy warstwę porwanej sałaty lodowej, na niej wykładamy sałatkę śledziową. Wierzch sałatki dekorujemy jogurtem greckim , świeżą zieleniną, posypujemy posiekanymi orzechami. Podajemy z ciemnym pieczywem. Smacznego :) Śledzie po grecku
Moja Książka Kucharskawszyscy bardzo chętnie zjadamy taką jaglankę :) Gorąco polecam! Składniki: (na 2 porcje) 2 szklanki mleka 7 łyżek płatków jaglanych syrop klonowy lub miód ulubione owoce świeże lub suszone, orzechy (u mnie świeże truskawki i banany) Mleko zagotować, wsypać płatki jaglane i gotować 3 minuty na małym ogniu. Po ugotowaniu można dodać syropu klonowego lub miodu do smaku. Przelać do miseczek(...)wierzchu ułożyć ulubione dodatki. Za każdym razem można dodać inne owoce lub orzechy i będzie inaczej smakować. Smacznego
kuchnia doskijemy lody przez cały rok. Składniki: 1 szkl śmietanki 30 % schłodzonej 1 tubka (150g) mleka skondensowanego słodzonego 1 deser czekoladowo-orzechowy ( 150g) łyżka drobno krojonych orzechów Przygotowanie: Do miseczki wlewamy zimną śmietankę i ubijamy ją na sztywno. Do ubitej śmietanki partiami dolewamy mleko zagęszczone słodzone i cały czas miksujemy. Następnie dodajemy deser czekoladowo-orzechowy i miksujemy jeszcze chwilę(...)połączenia się składników. Gotowe lody przelewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki. Już po 3 godzinach mrożenia można je jeść ale najlepiej dopiero na drugi dzień. Podajemy posypane orzechami
słodkie i nie tylko historie kulinarnerafaello dla leniwych Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Ciasto buraczkowe Tarta Rafaello Drożdżowy zawijaniec z suszonymi owocami Drożdżowe brioszki z kajmakiem i jabłkami Napoleonka na kruchym spodzie Cytrynowa beza Babeczki z budyniem waniliowym Czekoladowe salami z orzechami laskowymi
Kulinarne przygody GatityKlasyczny murzynek, szybki i prosty. Mocno kakaowy, wilgotny, oblany polewą kakaową i obsypany orzechami. Niebo w gębie. Przepis ze strony My man's kitchen . Polecam! Murzynek Składniki na formę 9 x 22 cm (wymiary dna keksówki): 2 szklanki mąki 200g masła lub margaryny 3/4 szklanki wody 4 jajka (żółtka i białka osobno(...)pokrojone na mniejsze kawałki, podgrzewamy do rozpuszczenia. Rondel zdejmujemy z palnika i dodajemy kakao. Mieszamy szybko, aż powstanie gładka polewa. Polewą dekorujemy przestudzone ciasto. Ciasto dodatkowo możemy udekorować siekanymi orzechami. SMACZNEGO
Smak mojej kuchnigruszką i camembertem w sosie własnym. Mięso ma lekko słodki posmak, gdyż nacieramy je miodowo - musztardową marynatą. Roladki idealne na wyjątkową okazję, pięknie się prezentują podane z posiekanymi orzechami. Polecam! Roladki z gruszką i serem Składniki na 8 sztuk: 8 plastrów schabu, cienko rozbitych 1-2 gruszki świeże lub z kompotu opakowanie sera camembert przyprawy: sól, pieprz szklanka bulionu warzywnego(...)mocno rozgrzanym tłuszczu na brązowy kolor, wlewamy bulion i dusimy pod przykryciem do miękkości. Pod koniec sos zagęszczamy łyżką mąki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy udekorowane posiekanym orzechami włoskimi. SMACZNEGO
Smak mojej kuchniwanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki powideł śliwkowych Na białą polewę: 100g białej czekolady 100g śmietanki kremówki 1 łyżka masła Dodatkowo: posiekane orzechy do dekoracji Wykonanie: W rondelku umieszczamy masło, czekoladę, miód i przyprawę do piernika. Całość podgrzewamy dość mocno, ale nie zagotowujemy. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy do wystudzenia. Jajka ubijamy(...)kremówkę. Zdejmujemy z palnika. Do gorącej śmietanki dodajemy pokruszoną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy masło i mieszamy do połączenia składników. Polewą oblewamy wystudzony piernik. Wierzch posypujemy siekanymi orzechami. Ciasto wstawiamy do lodówki, by polewa stężała. SMACZNEGO
Smak mojej kuchniwiórki kokosowe (około 5 łyżek wiórek odsypać) i wymieszać. Powstałą masę włożyć do lodówki na 1 godzinę. Herbatniki pokruszyć, dodać do masy i wymieszać. Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego (można włożyć w środek każdej orzech laskowy). Każdą kuleczkę obtoczyć w wiórkach kokosowych (wcześniej odsypanych). Kuleczki schłodzić w lodówce. Jest to przepis podstawowy na smaczne kuleczki. Osobiście wolę zastąpić
Mojewlasne.plPosejdon Palace podawano w dwóch wersjach – z jogurtem lub bez niego. Oba warianty polecam do wypróbowania. Składniki: • 1 kg buraków (bulwy) • 2 duże ząbki czosnku • 1 szklanka łuskanych orzechów włoskich • ½ szklanki oliwy z oliwek • 2-3 łyżki białego octu • 40 dag gęstego jogurtu (greckiego) • sól • natka pietruszki Sposób przygotowania: 1. Buraki dokładnie umyć i ugotować w łupinach do miękkości(...)posiekać. Odłożyć. 4. W misce wymieszać oliwę, ocet i sól oraz jogurt (jeśli go dodajemy) do uzyskania jednolitego sosu. 5. Do salaterki z burakami dodać drobniutko posiekany czosnek, posiekane orzechy i natkę pietruszki. 6. Dodać sos i wymieszać. Smacznego
W mojej kuchni