orzechy - 16941 przepisów (strona:407/1130)

CIASTO BUDYNIOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM I HERBATNIKAMI – bez pieczenia! 394

łyżki * mąka ziemniaczana – 2 łyżki * masło – 200 g * cukier z wanilią – 1 łyżka DODATKOWO: * herbatniki – 200 g * masło orzechowe ( może być domowe ) – ok. 150 g * płatki migdałów + kokos + orzechy ziemne SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąki, połowę mleka – miksujemy. Resztę mleka gotujemy z cukrem waniliowym, a na gotujące wlewamy rozrobione mąki – gotujemy energicznie mieszając aż ;powstanie budyń(...)warstwę herbatników, smarujemy 1/3 kremu i połową masła orzechowego. Układamy kolejną warstwę herbatników -> krem → masło orzechowe ->– herbatniki – krem. Całość zasypujemy prażonymi wiórkami koksowymi z płatkami migdałów i orzechami. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego

Ostra na Słodko
Kurczak po staropolsku nadziewany wątróbką , orzechami oraz śliwkami. 173

kości! Potrzebne składniki znajdziecie w internetowym sklepie Skworcu.com.pl Składniki; duży kurczak ( u mnie 2 kg.) oliwa sól, pieprz 2 szklanki wody   Farsz; 25 dag wątróbki 10 dag orzechów włoskich Skworcu.com 4 łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej 2 łyżeczki pokrojonego świeżego tymianku 1 łyżeczka pokrojonego świeżego majeranku sól, pieprz do smaku kilka suszonych śliwek Skworcu.com 3 ząbki czosnku(...)Przygotowanie; Kurczaka myjemy, następnie osuszamy i nacieramy w środku a także na zewnątrz solą i pieprzem. Odstawiamy. Wątróbki oczyszczamy i siekamy na drobną kostkę, kasze gotujemy do miękkości. Orzechy siekamy i sparzamy wrzątkiem. Odcedzamy. Czosnek oraz zioła siekamy. W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec wrzucamy posiekane śliwki. Kurczaka nadziewamy przygotowanym farszem

Radość kipiąca uśmiechem.
Sałatka z quinoy, selera naciowego i jabłka z orzechami włoskimi 172

Nowy Rok. Polecam :) Składniki: 1 i 1/2 szklanki ugotowanej białej quinoy 5 łodyg selera naciowego 1 małe kwaśne jabłko (najlepiej późna odmiana) kawałek pora (około 3-4 cm) 15 orzechów włoskich 5-6 łyżek majonezu (najlepiej domowego TU znajdziecie przepis)  natka pietruszki 1 łyżka naturalnego octu jabłkowego 1 łyżeczka mielonej kozieradki pieprz  sól Wykonanie: Seler, jabłko(...)kroimy w drobna kosteczkę i wrzucamy do miski, mieszamy z octem jabłkowym. Dodajemy quinoę, wyłuskane i posiekane orzechy, poszatkowaną natkę pietruszki i majonez. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy kozieradką, solą i pieprzem, jeszcze raz mieszamy i już

Quinoa Raz!
C'est du Nanan... a to gratka dla łasuchów! 139

swojej drodze spotkała Basię (współwłaścicielkę Nanan) i w końcu moda na haut-pâtisserie zawitała nad Odrę.  Lada wypełniona łakociami. Od lewej eklery na 3 sposoby: waniliowe z karmelizowanymi orzechami, czekoladowe oraz cytrynowe, brownie z wiśnią oraz deser z tonka, liczi i maliną. Na otwarcie Nanan czekałem z niecierpliwością wcale nie mniejszą niż na przybycie Mikołaja za młodu. To wszystko(...)nieco podstarzałą już formę. Eklery w wydaniu Justyny to zamknięte podłużne ciastka przygotowane tradycyjnie z ciasta parzonego i wypełnione  crème pâtissière , oblane lukrem lub czekoladą i posypane karmelizowanymi orzechami. Zabawa formą, a także mnogość smaków oraz tekstur tutaj zachwyca — miękkie, delikatne ciastko z aksamitnym kremem i chrupiącą otoczką to zupełnie nowy wymiar przyjemności. Inne cukrowe cuda to między innymi

Food Square
Orzechowe kuleczki sylwestrowe 227

Spróbujcie. Składniki: 2 opakowania herbatników korzennych z polewą kakaową (u mnie Cukry Nyskie ) –  w sumie 126 g około 3 i 1/2 pełnej łyżki masy orzechowej z kawałkami orzechów Helio 1 pełna łyżka nutelli krokant orzechowy do obtoczenia kolek Przygotowanie: Herbatniki rozdrabniamy w misie blendera z nożami. Pokruszone herbatniki przesypujemy do miski, dodajemy 3 pełne łyżki masy orzechowej(...)łyżki). Na koniec masę ugniatamy szybko w dłoniach, powinno się dać z niej stworzyć w prosty sposób kulę/walec. Po czym odrywamy kawałki masy tworząc w dłoniach kuleczki wielkości orzecha włoskiego (lub mniejsze / ciut większe w zależności od upodobań). Kuleczki obtaczamy w orzechowym krokancie. Kuleczki można podać od razu lub schłodzić w lodówce. Uwaga! Jeśli użyjecie innej masy orzechowej/innych ciasteczek

Słodkie okruszki
Piernikowy kopiec z orzechami i daktylami 175

płaska łyżeczka startej   gałki  muszkatołowej , 400 g mąki pszennej, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, świeżo starta skórka z dużej pomarańczy, 100 g suszonych daktyli, 6 łyżek startych orzechów laskowych, polewa: 150 g czekolady gorzkiej, 1 łyżka masła, 100 ml słodkiej śmietanki 30%, ponadto: masło do wysmarowania formy, 1 łyżka kakao do podsypania, czekolada biała, perełki ozdobne. Przygotowanie: Ciasto(...)Masło roztapiamy i studzimy. Suche składniki:  z mąką mieszamy kakao, przyprawę do piernika, cynamon,   orzechy, gałkę   muszkatołową , oraz sodę. Jajka miksujemy z cukrem na kogel-mogel. Kolejno dodajemy mleko, masło, skórkę z pomarańczy i suche składniki. Miksujemy całość na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki daktyle i mieszamy. Formę smarujemy masłem i obsypujemy kakao. Ciasto

Moniki Smakołyki
Kruche rogaliki z nadzieniem orzechowym 216

struclę rumowo-orzechową . SKŁADNIKI NA 32 SZTUKI: 3 szklanki mąki pszennej typ 650 + do podsypania duża szczypta soli 20 dag masła 20 dag kwaśnej śmietany 18% NADZIENIE: 15 dag orzechów włoskich (najlepiej świeżo wyłuskanych) 8 dag cukru 10 dag dżemu morelowego -  użyłam TEGO 1 łyżka rumu DODATKOWO: małe jajko łyżka mleka cukier perlisty do posypania WYKONANIE: Mąkę przesiać, wymieszać(...)solą, dokładnie posiekać z zimnym masłem na kruszonkę. Dodać śmietanę i wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na przynajmniej 12 godzin. Orzechy zmielić, dodać do nich pozostałe składniki nadzienia i dokładnie wymieszać. Schłodzone ciasto podzielić ciasto na 4 części, każdą rozwałkować na okrągły placek o średnicy ok. 30 cm. Placki pokroić na 8 trójkątów

Kuchenne zapiski Edyty
Tarta z masłem orzechowym i bitą śmietaną/ Peanut Butter Tart 351

pudru Wszystkie składniki wymieszać mikserem do uzyskania jednolitej masy. Wyłożyć nadzienie na przestudzony spód.  Bita śmietana: -500 ml śmietany kremówki -3 łyżki cukru -1 śmietanka fix  dodatkowo: -orzechy - gorzka czekolada Należy ok. pół godziny wcześniej włożyć śmietanę kremówkę do zamrażalnika. Śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Gdy śmietana będzie ubita dodajemy cukier, fix, i ubijamy jeszcze chwilkę. Bitą(...)śmietanę przekładamy na rozsmarowane nadzienie orzechowe i posypujemy orzechami i startą gorzką czekoladą.  Wesołych Świąt

Receptura smaku
Makowiec 127

pszenna 410g mleko 45ml ksylitol lub cukier 15g masło 40g jajka 2 sztuki drożdże 45g domowa masa makowa: mak (może być zmielony) 260g masło 40g miód 85g rodzynki 105g orzechy włoskie 55g migdały 30g suszone morele 45g suszone owoce miechunki 45g skórka pomarańczy (pokrojona w kostkę, po obraniu sparzonej wrzątkiem pomarańczy) sok z 1/2 pomarańczy wino białe 2 łyżki Wykonanie(...)zabieramy się za masę makową. Mak gotujemy ok. 30 minut, a następnie przecedzamy przez sitko i odstawiamy na 20 minut. Jeżeli mak nie jest zmielony to mielimy do dwukrotnie. Orzechy włoskie rozkruszamy, migdały gotujemy minutę po czym zalewamy zimną wodą, zdejmujemy skórkę i również rozkruszamy. Suszone morele kroimy w plasterki. W garnuszku roztapiamy masło z miodem, a następnie dodajemy skórkę

rabarbarowo
babeczki z masą makową i orzechową kruszonką 181

góry na ściankach) i wkładamy do natłuszczonej foremki np. na muffinki. składniki na nadzienie i kruszonkę: ok. 350 g masy makowej 60 g mąki 60 g masła 60 g orzechów (laskowych lub migdałów) 60 g cukru wykonanie: Z masła, posiekanych orzechów lub migdałów, mąki oraz cukru zagniatamy kruszonkę. Do każdej babeczki nakładamy po ok. 1 łyżeczce masy makowej. Wierzch posypujemy

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto z makiem 119

tortowej 0,5 szkl mąki krupczatki 0,5 szkl cukru 130 g masła 2 żółtka masa makowa z puszki Bakalland (można oczywiście przygotować własną) 1 szkl białek daktyle figi orzechy Zagniatamy ciasto , dzielimy na dwie cześci. wykładamy na dnie papier do pieczenia i połowę ciasta cienko rozwałkowanego. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy spód ok 15 min w temp 180 st Białka(...)ubijamy na pianę i mieszamy z masą makową, dodatkowo dodajemy posiekane orzechy , figi i daktyle. Masę makową wykładamy na podpieczonym spodzie, Przykrywamy resztą ciasta również cienko rozwałkowanego. Pieczemy ok 50 min w temp 180 st. Po wystudzeniu polewamy lukrem i posypujemy bakaliami

Gotowanie jest łatwe
Kutia babci, wersja wnuczki 177

mielonego cukru kokosowego 50 g mielonego erytrolu lub ksylitolu 4 łyżki miodu 50 g rodzynek 50 g migdałów 30 g płatków migdałów 30 g żurawiny suszonej 20 g orzechów włoskich 1 łyżka olejku migdałowego (może być aromat do ciast) Orkisz namaczamy na noc. Po tym czasie wodę zlewamy, zalewamy świeżą i gotujemy do miękkości – ok. 3 godzin. Można pominąć(...)moczenie, ale czas gotowania będzie dłuższy. Ugotowaną odcedzamy dokładnie. Rodzynki, mak i orzechy zalewamy wrzątkiem, zostawiamy do namoczenia. Odcedzamy na gęstym sicie. W garnuszku podgrzewamy delikatnie mleczko kokosowe i cukier, erytrol i miód i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie. Można podawać od razu, jednak na drugi dzień, gdy składniki przenikną się smakuje znacznie lepiej

Kucharzyca
Makowiec 347

maku 1 szklanka cukru 8 dag masła 2 białka 1 łyżka skórki pomarańczowej 10 dag bułki tartej 1,5 łyżeczki esencji migdałowej 0,5 szklanki rodzynek szklanka orzechów włoskich Dodatkowo: kandyzowana skórka pomarańczowa, lukier Dzień przed pieczeniem mak zalać wrzącą wodą i zagotować. Mak ostudzić a następnie wylać na sito. Następnego dnia dobrze odsączony mak zemleć dwukrotnie, dodając do drugiego(...)zmielony mak i mieszając ogrzewać kilka minut. Ubić pianę z białek i otrzeć skórkę z pomarańczy. Do maku dodać pianę, skórkę oraz bułkę tartą. Na koniec dodać rodzynki, posiekane orzechy oraz esencję migdałową. Drożdże wymieszać z łyżką cukru, 2 łyżkami mleka i łyżką mąki. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Mleko podgrzać. Masło rozpuścić. Do mąki

Bullio
MAKOWIEC NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE Z KRUSZONKĄ 219

Nasz ulubiony makowiec w wersji mini, z tortownicy. Pyszne kruche orkiszowe ciasto, z mnóstwem aromatycznego, wilgotnego maku, migdałów i orzechów. Bez tego makowca nie ma u nas Świąt. Polecam :-) Piekłam w ciemnej tortownicy o śr.26cm Składniki:  kruche ciasto: - 300g mąki orkiszowej typ750 - 125g masła - 50g ksylitolu (lub cukru) - 3 żółtka - 1 łyżeczka ksylitolu z wanilią (lub cukru waniliowego(...)cukru) - niecałe pół szklanki ksylitolu (lub cukru) - 1 łyżka miodu - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej - kilka kropli aromatu migdałowego - bakalie wedle uznania (ja daję 60g tartych migdałów i 40g rozdrobnionych orzechów laskowych) Mak zalać wrzącą wodą, zamieszać i odstawić do przestudzenia. Do wystudzonego maku dodajemy ksylitol, płynny miód, jajka oraz żółtko, skrobię ziemniaczaną, aromat migdałowy, stopione masło, powidła, a także bakalie

Smaczne Zdrowe
makowiec zawijany 913

przez ok. 50 min. Dekorujemy lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową. składniki na masę makową: 250 g suchego maku 80 g cukru 1 łyżka miodu 55 g orzechów włoskich 50 g rodzynek 55 g kandyzowanej skórki pomarańczowej ok. 15 g masła 1 łyżeczka aromatu migdałowego 2 białka wykonanie: Mak zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na noc do napęcznienia lub podgotowujemy przez(...)wystudzenia. Następnie odcedzamy na sitku z nadmiaru wody i mielimy dwukrotnie przy pomocy maszynki do mielenia mięsa (z drobnym sitkiem) lub przy pomocy Thermomixa. Do zmielonego maku dodajemy posiekane orzechy, cukier, miód, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową, aromat oraz roztopione masło. Wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy makowej i mieszamy. dodatkowo do dekoracji: lukier kandyzowana skórka pomarańczowa

Domowy Smak Jedzenia