kaszy jaglanej) jabłko 1 sztuka proszek do pieczenia łyżeczka płaska soda oczyszczona 1 łyżeczka płaska siemię lniane 2 łyżki lub nasion chia jajo 1 sztuka 4 szt orzechów włoskich posiekanych Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Przełożyć do wysokiej miski. Wbić jajo, wlać "mleko" - u mnie "mleko" jaglane, ale możesz użyć dowolnego. Dodać(...)mąkę jaglaną, płatki owsiane, orzechy włoskie oraz siemię wraz z proszkiem i sodą. Wymieszać całość. Przełożyć do 1/2 wysokości foremek. Na środek położyć łyżeczkę dżemu z rokitnika Łowicz. Następnie przykryć warstwą ciasta do około 3/4 wysokości foremki. Piec w 180 stopniach około 25 minut. Z podanych składników wyszło 6 sztuk. Posypać ksylitolem w pudrze lub cukrem pudrem
AZgotuj!mąki z quinoy 2 łyżki mąki kasztanowej 1 łyżeczka inuliny 1 jajko 40 ml wody 1 łyżka roztopionego, klarowanego masła 3 łyżki dżemu Łowicz z dzikiej róży 75 gram orzechów nerkowca 2 łyżki soku z cytryny ulubione owoce (ja użyłam malin, borówek, kiwi, pomarańczy, świeżej figi, winogron i pitai) 1 łyżka ekspandowanej quinoy świeże listki młodej mięty świeże listki tymianku(...)pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 8 minut, aby nabrało delikatnej chrupkości. W tym czasie przygotowujemy ser z nerkowców - namoczone przez noc orzechy odsączamy z wody, przekładamy do rozdrabniacza, dodajemy 2 łyżki soku z cytryny i miksujemy na gładką masę, jeśli wyjdzie zbyt sucha, można dodać odrobinę wody (ważne, żeby "ser" był delikatny
Quinoa Raz!Aaaa i wiecie co? Teściowa chce takie codziennie! I jak tu jej nie kochać?! Składniki na blaszkę o śr ok 25cm: 100g płatków owsianych 50g płatków kukurydzianych 50g orzechów włoskich 50g żurawiny suszonej 50g ziaren słonecznika 50g orzechów laskowych 10g nasion chia 10g nasion siemienia lnianego 100g miodu 50g cukru kryształu Ponadto: 5 łyżek dżemu z czarnego bzu Łowicz
Kuchnia w czekoladzieSkładniki ok 500 g selera opcjonalnie prażone, posiekane orzechy włoskie sos: 1-2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżka musztardy gruboziarnistej (francuskiej) 1 łyżka musztardy dijon (lub innej, ulubionej) 1 łyżka soku z cytryny 1-2 łyżeczki miodu garść (albo dwie) posiekanej natki pietruszki dobra sól Przygotowanie Składniki na sos dokładnie wymieszajcie, ewentualnie jeszcze doprawcie miodem, sokiem(...)cytryny lub solą. Jeśli robicie wersję z orzechami, uprażcie je teraz i drobno posiekajcie. Selera umyjcie, obierzcie, pokrójcie na zapałkę lub zetrzyjcie na tarce jarzynowej. Wszystko przełóżcie do miski, szybko polejcie sosem (żeby seler nie zmienił koloru) i wymieszajcie. Spróbujcie, być może sałatka będzie jeszcze potrzebowała doprawienia. Idealna do obiadu albo jako samodzielny posiłek
OliveandThymemąki pszennej (u mnie typ 650) 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka ekstraktu z wanilii szczypta soli garść ( lub kilka garści ) posiekanych ulubionych orzechów na górę: 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych lub innych 1 łyżka otrębów owsianych 1 łyżka grubego cukru trzcinowego Przygotowanie Zajmuje dokładnie tyle, ile trwa nagrzanie piekarnika. Piekarnik nagrzejcie
OliveandThymeSkładniki 50-75 g płatków owsianych 50 g płatków migdałowych 50 g posiekanych orzechów laskowych 2-3 łyżki sezamu (można zamienić jednym z pozostałych składników) 200 g dobrej, mlecznej czekolady 2 duże łyżki miodu 3 łyżki mleka zagęszczonego niesłodzonego 30 g masła spora szczypta dobrej, niezbyt drobnej soli (morskiej, himalajskiej etc) Przygotowanie Przygotujcie formę, wyłóżcie ją papierem do pieczenia(...)mnie forma 18x23 ) Orzechy, migdały, płatki owsiane i sezam uprażcie z solą na suchej patelni (uważając, żeby się nie przypaliły). Odstawcie. Do rondla włóżcie połamaną czekoladę, masło, miód, wlejcie mleko. Podgrzewajcie, mieszając, do rozpuszczenia i połączenia składników. Do gładkiej już masy wsypcie uprażone wcześniej dodatki, wymieszajcie w miarę dokładnie i wyłóżcie do przygotowanej wcześniej formy. Wygładźcie wierzchem łyżki, wstawcie
OliveandThymeSkładniki część czekoladowa: 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 200 g cukru 3 jaja 100 g mąki pszennej 50 g posiekanych orzechów włoskich część serowa: 500 g potrójnie zmielonego ( jak na sernik) twarogu 2 jaja 100 g cukru 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1,5 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego Przygotowanie Piekarnik nagrzejcie(...)jasną i puszystą masę. Ubijając dalej dodawajcie po jednym jaju, dokładnie miksując za każdym razem, a następnie wlejcie przestudzoną czekoladę, zmiksujcie. Do czekoladowej masy przesiejcie mąkę i wsypcie orzechy włosk ie, delikatnie wymieszajcie łyżką. W drugiej misie utrzyjcie dokładnie twaróg razem z cukrem, jajami i ekstraktem z wanilii. Dodajcie budyń i dokładnie wymieszajcie. Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóżcie papierem
OliveandThymeSkładniki 160 g mąki pszennej 60 g cukru trzcinowego bardzo drobnego lub pudru 110 g zimnego masła 1 jajo 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 2-3 garści orzechów włoskich drobno posiekanych Przygotowanie Bardzo zimne masło, mąkę, sól, cukier i cynamon posiekajcie razem (jak przy wyrabianiu ciasta kruchego) aż do połączenia składników (ja używam do tego celu malaksera, dodaję(...)również całe orzechy włoskie, bez skorupek oczywiście- siekają się podczas mieszania składników). Dodajcie jajo, szybko zagniećcie ciasto. Uformujcie z niego wałek, obwińcie folią spożywczą (lub aluminiową) i włóżcie na 1-2 godziny do lodówki. Piekarnik nagrzejcie do 180 st. Wyciągnijcie z lodówki wałek ciasta, odwińcie z folii. Ciasto pokrójcie na mniej więcej półcentymetrowe plastry- ciasteczka. Ciasteczka ułóżcie na blasze
OliveandThymecukru trzcinowego (do smaku) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki startego cynamonu skórka starta z jednej pomarańczy 2-3 garści posiekanych orzechów włoskich opcjonalnie, do przełożenia ciasta: 200 g mascarpone 200 ml śmietanki tortowej trochę cukru pudru do smaku cynamon do posypania Przygotowanie Nagrzejcie piekarnik(...)proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon). W drugiej rozmąćcie dobrze jaja, nadal mieszając dolewajcie stopniowo roztopione masło. Do misy z suchymi składnikami dodajcie mokre składniki (jaja z masłem), orzechy oraz starte warzywa. Wymieszajcie tylko do połączenia składników, przełóżcie do formy (u nas tortownica o średnicy 26 cm), wygładźcie. Pieczcie około 35-40 minut- do suchego patyczka. Jeśli wolicie wersje
OliveandThymezwłaszcza z owocami ;) Składniki: pół szklanki amarantusa szklanka mleka migdałowego pół szklanki wody pół szklanki mrożonych owoców, można dodać również jagody goji, które zostaną nam po Ice tea (przepis) orzechy dwie łyżki miodu cynamon łyżeczka siemienia lnianego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wodę i mleko zagotować, dodać amarantus. Gotować na małym ogniu przez 30 minut pod przykryciem, aż amarantus wchłonie cały płyn(...)Owoce podgrzać w małym rondlu, aż zrobi się z nich dżem. Do ugotowanego amarantusa dodać miód i wymieszać, całość przełożyć do miseczki, posypać cynamonem, pokrojonymi orzechami, siemieniem lnianym, dodać owoce. Gotowe
Delusional Trinecytryny 130 g mąki pełnoziarnistej pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu Lukier: 10 łyżek cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny orzechy pekan Sposób przygotowania: Płatki owsiane należy podprażyć na suchej patelni. Następnie zmielić na drobny proszek. Miękka margarynę utrzeć z miodem, cukrem trzcinowym i żółtkami. Wmieszać zmielone płatki owsiane, kawę(...)miseczce łączymy cukier puder z 2 łyżkami gorącej wody i z sokien z cytryny. Gdy lukier będzie za rzadki, dodajemy cukier puder. Polewamy wierzch ciasta lukrem i ozdabiamy orzechami. Smacznego
Słodkości i nie tylkotego, przygotowanie tego magicznego gęstego wywaru nie zajmie wam więcej niż 10 min! Składniki: -jedna gruszka -słodzik (u mnie stewia) -łyżka mąki kukurydzianej/ skrobi ziemniaczanej -imbir, cynamon, kurkuma -orzechy, rodzynki do posypania -ew. łyżeczka miodu Wykonanie: Gruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do garnka, zalewamy wrzątkiem, dodajemy przyprawy, słodzik i dusimy ok 5 min pod przykryciem(...)skrobi i dokładnie mieszamy. Przelewamy ją do garnka i gotujemy na małym ogniu, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji i pojawienia się "bąbelków" na powierzchni. Przekładamy do kubka, posypujemy orzechami, rodzynkami i polewamy miodem. Smacznego
Gawron w rosoleprzyjemnością przedstawiamy Wam GULASZ Z JARMUŻU I ORZECHÓW Z... Artykuł Gulasz z jarmużu i orzechów z kurkumowym ryżem pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEcodziennie , i zapraszam na kolejną propozycję na bardzo fajne rozwiązanie na kolację dla całej rodziny , ale nie tylko , w samotności też pysznie smakują , ale smak sera z truflami oraz orzechami robi po prostu eksplozję smaków w buzi , zapraszam do wypróbowania przepisu . Składniki 3 kromki chleba ( bądź bułki ) 3 łyżeczki masła 1 ząbek czosnku 3 plastry sera(...)truflami i orzechami 3 plastry szynki Wykonanie Do miseczki ścieram czosnek obrany i dodaję masło, i wszytko bardzo dokładnie mieszam , następnie smaruję czosnkowym masełkiem nasze zapiekanki , na to wykładam szynkę , ser z truflami i wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 10 minut , po tym czasie wyciągam z piekarnika i gotowe do podania , super smakują z sosem czosnkowym
Mój Smakkokosowego, które stało w lodówce przez około 2-3 dni niewstrząsane (tylko białą część, bez wody) 2 łyżki ksylitolu 1/2 banana sok z cytryny kakao do posypania poszatkowane orzeszki orzechy laskowe do ozdoby suszone małe różyczki do ozdoby Ciasto: 1. Siemię lniane zalać 12 łyżkami zimnej wody, wymieszać i odstawić na około 10 minut. 2. Wymieszać razem mąkę ryżową, proszek(...)Plasterki poukładać na kremie i posypać kakao. Przykryć drugim krążkiem ciasta i lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć pozostały krem i posypać kakao. 9. Tort ozdobić poszatkowanymi orzeszkami, różyczkami i orzechami laskowymi. Udanych wypieków
Mała Cukierenka