owsianych górskich (nie błyskawicznych) 3/4 szklanki wody 1/4 łyżeczki soli 2 -3 łyżeczek miodu 1 laska wanilii 1/4 szklanki mleka (może być roślinne) 1 banan 1 jabłko 1 łyżka orzechów laskowych 1 łyżka amarantusa ekspandowanego 4 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżka masła 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu Przygotowanie: 1. Płatki zalewamy wodą, dodajemy sól, wyłuskane z laski wanilii nasiona wraz(...)minut, mieszamy od czasu do czasu 5. Owsiankę doprawiamy, miodem i cynamonem, usuwamy rdzeń wanilii, przekładamy na miseczkę 6. Na wierzchu nakładamy karmelizowane owoce, posypujemy orzechami i amarantusem, podajemy na ciepło
Słodki Kompromiscebulki dymki 5 łyżek majonezu 2 łyżki naturalnego jogurtu 1 łyżka pasty tahini 2 łyżki syropu klonowego ( ewentualnie miodu) 2 łyżki octu winnego sól, pieprz Opcjonalnie garść orzechów włoski 1 łyżka ziaren sezamu Przygotowanie: 1. Gotujemy kasze w proporcji 1;2 wody, nie mieszamy kaszy w trakcie gotowania, gdyż zacznie się sklejać, przykrywamy rondel i gotujemy na średnim(...)tahini, syrop klonowy i ocet, składniki najlepiej zblendować aby uzyskać gładką konsystencję, doprawiamy solą i pieprzem 8. Warzywa zalewamy sosem, jeśli chcemy wzbogacić smak można uprażyć na suchej patelni orzechy lub sezam i oprószyć sałatkę
Słodki Kompromismielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego szczypta mielonych goździków 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 100 g orzechów włoskich lub pekan Krem 250 g serka mascarpone o temperaturze pokojowej 250 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej laska wanilii 100 g cukru skórka z 1 cytryny Przygotowanie: 1. Piekarnik(...)laski wanilii, miksujemy aż składniki się połączą, dodajemy startą marchewkę i łączymy całość 5. Stopniowo do masy marchewkowej dodajemy mąkę, mieszamy do całkowitego połączenia, na koniec dorzucamy posiekane orzechy włoskie lub pekan 6. Przekładamy masę do przygotowanej tortownicy i pieczemy ok 60 min, aż wetknięty w ciasto patyczek będzie suchy po wyjęciu 7. Ciasto studzimy, następnie przekrawamy na dwa blaty
Słodki Kompromismielonego maku niebieskiego 310 ml mleka 50 g rodzynek 2 łyżki rumu 2 jaja 40 g cukru pudru 100 g masła 2 łyżki miodu 30 g posiekanych orzechów laskowych 1 łyżka suszonej, posiekanej skórki pomarańczowej (może być kandyzowana) Przygotowanie: 1. Ciasto - w misce miksera wyposażonego w hak do wyrabiania ciasta drożdżowego mieszamy mąkę, drożdże, cukier, sól i startą skórkę(...)dodajemy miód 7. Kiedy mak wchłonie całe mleko zdejmujemy z ognia, dodajemy masło z miodem, łączymy za pomocą szpatułki, następnie wciąż mieszając wlewamy ubite żółtka z cukrem, następnie posiekane orzechy i rodzynki, wraz z rumem 8. Jeśli chcemy masę przygotować dzień wcześniej, to na tym etapie wstawiamy ją do lodówki, a tuż przed używaniem dodajemy do niej ubitą na sztywno
Słodki Kompromismielonego maku niebieskiego 150 ml mleka 25 g rodzynek 1 łyżki rumu 1 jajo 20 g cukru pudru 50 g masła 1 łyżka miodu 20 g posiekanych orzechów laskowych 1/2 łyżka suszonej, posiekanej skórki pomarańczowej (może być kandyzowana) Lukier 250 g cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny odrobina wody maczek truskawkowy Delecta 40 g Dodatkowo 1 żółtko 1 łyżka(...)dodajemy miód 4. Kiedy mak wchłonie całe mleko zdejmujemy z ognia, dodajemy masło z miodem, łączymy za pomocą szpatułki, następnie wciąż mieszając wlewamy ubite żółtka z cukrem, następnie posiekane orzechy i rodzynki, wraz z rumem, schładzamy w lodówce do czasu użycia 5. Ciasto - mleko przelewamy do rondelka dodajemy cynamon, imbir, mielone goździki, zgniecione kapsułki kardamonu i zagotowujemy całość, lekko schładzamy
Słodki Kompromisgnać za króliczkiem....zatrzymałam się na chwilę, zadumałam......nad ciastem z rabarbarem i filiżanką herbaty..... Składniki Czas przygotowania: 65 min 2 szklanki mąki 1/3 szklanki mielonych orzechów laskowych lub migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki soli 200 g masła 2 żóltka 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu wanilii lub rdzeń(...)temp pokojową Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, foremkę o wymiarach ok 20/30 smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia 2. Mąkę, mielone orzechy, proszek do pieczenia, cynamon, imbir i sól, mieszamy w misce 3. Miękkie masło ucieramy razem z cukrem na puszysty krem, ok 4 minuty za pomocą miksera 4. Do masy maślanej
Słodki Kompromisczosnku łyżeczka mielonej kolendry łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego* duża szczypta mielonego imbiru 1 łyżeczka przyprawy ras el hanout* 2 puszki ciecierzycy 3 łyżki solonych orzeszków ziemnych (można zamienić na orzechy nerkowca niesolone lub pominąć) sól do smaku 1 jajko 8 łyżek bułki tartej lub mąki z ciecierzycy (lub innej mąki) mały pęczek natki kolendry lub natki pietruszki * Ras el hanout(...)ciecierzycy odsączonej z zalewy, połowę marchewki i całą cebulę z czosnkiem i przyprawami. Przy pomocy ręcznego blendera zmiksuj wszystko na gładką pastę. Teraz dodaj pozostała ciecierzycę i marchewkę oraz orzechy i ponownie zmiksuj, ale tym razem niedbale, tak aby w masie pozostały ich kawałeczki. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw masę solą. Do masy dodaj jajko bułkę tartą
Chilli Czosnek i Oliwaporcje 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych 1,5 szklanki mleka 2 łyżki miodu 1 banan 1 jabłko 4-5 suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek 4 łyżki posiekanych orzechów archaidowych, włoskich lub laskowych przepis Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy płatki owsiane i całość gotujemy cały czas mieszając do momentu aż owsianka zgęstnieje około 5 minut, po czym zdejmujemy ją z ognia(...)skórką w większą kostkę. Śliwki suszone kroimy w paseczki. Do miseczek przekładamy po porcji owsianki, wlewamy po łyżce miodu, dodajemy pokrojonego banana, jabłka oraz suszone śliwki, całość posypujemy posiekanymi orzechami. Artykuł Owsianka z bananem, jabłkiem i suszonymi śliwkami + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite DaniaNiedawno ponownie zabrałam się za wyhodowanie domowego zakwasu , więc przygotujcie się, że będzie masa pysznych i zdrowych chlebków :). Dzisiaj bardzo nowoczesny bochenek z rodzynkami i orzechami laskowymi. Pieczony na mącę żytniej, żytniej razowej oraz pszennej. Ja robiłam z połowy porcji, otrzymując tym samym jeden średniej wielkości chlebek taki jak na zdjęciu. Przepis podaję(...)wody Ciasto właściwe: 350 g aktywnego zakwasu żytniego 500 g mąki pszennej typ 750 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 100 g rodzynek 120 g orzechów laskowych 400 ml letniej wody 2 łyżeczki soli Przygotowanie: DZIEŃ PRZED PIECZENIEM Zakwas: Starter zakwasu wyjąć z lodówki i pozostawić na kuchennym blacie 1-2 godziny
Nastoletnie WypiekanieBalsamicznym 2 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal) Składniki: mąka pszenna 65g sól 1 szczypta ciepła woda 45ml masło roztopione 25g ocet balsamiczny 60ml ksylitol lub cukier 15g orzechy włoskie 10g buraczki marynowane 100g oliwa z oliwek 1 łyżka rozmaryn 1/3 łyżeczki cebula 3 sztuki czosnek 2 ząbki pieczarki 250g wino białe ok. 20ml pieprz do smaku nasiona chia(...)Wykonanie: Ocet balsamiczny mieszamy z ksylitolem w rondelku i podgrzewamy (ok. 10 minut, do momentu zredukowania sosu). Mieszamy składniki na ciasto (mąka, sól, woda, masło) i odstawiamy na bok. Orzechy rozkruszamy i prażymy na patelni ok. 5 minut. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę przez ok. 3 minuty, dokładamy czosnek, a po 2 minutach pieczarki. Warzywa smażymy do momentu całkowitego odparowania
rabarbarowopowstały całkowite nowości! Batony warzywne o fantastycznej nazwie "Farmer" 😃 Zapraszam do bliższego ich poznania i zapoznania się z moją opinią 😏 BURAK + CZOSNEK rodzynki*, burak suszony, śliwka suszona, orzechy brazylijskie, pestki słonecznika*, łuskane nasiona konopi, pestki dyni*, czosnek suszony (płatek), natka pietruszki, pieprz zielony * - pochodzą z upraw ekologicznych Jak na obecność czosnku przystało daje on o sobie dość dobrze(...)sobie ten posmak w ustach jeszcze przez jakąś chwilkę. Połączenie pomidora i chilli bardzo mi smakowało. SZPINAK + CYTRYNA rodzynki*, pestki słonecznika*, śliwki suszone, szpinak suszony, orzechy brazylijskie, łuskane nasiona konopi, fasola suszona, pestki dyni*, suszona cytryna * - pochodzą z upraw ekologicznych W tym wariancie miałam problem ze zidentyfikowaniem zapachu, choć w końcu stwierdziłam, że to suszony szpinak
Zdrowie na języku :Pdużą blachę: 5 jajek 4 szklanka mąki pszennej 1,5 szklanka cukru 1,5 szklanka oleju 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich 5-6 jabłek 1 łyżka cynamonu 2 łyżeczki sody Wykonanie: Jajka ubić z cukrem na gładką masę. Powoli dodać(...)olej. Do masy dodać przesianą i wymieszaną mąkę z cynamonem i sodą. Na końcu dodać orzechy i jabłka starte na tarce o dużych oczkach lub pokrojone w kostkę. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp.170-180°C około 40 minut do tzw. suchego patyczka
Pysznie & Piękniejajka 1,5 szklanki ciemnego cukru 2 szklanki mąki 2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 50 g posiekanych orzechów włoskich na krem: 250 g serka mascarpone 50 g miękkiego masła ekstrakt z wanilii 1,5 szklanki cukru pudru Wykonanie: ciasto: Jajka utrzeć z cukrem na jednolitą masę, powoli dodawać olej(...)cały czas mieszając. Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodać orzechy, następnie startą marchewkę i mieszać do połączenia się wszystkich składników. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 40 minut w temperaturze 180°C. Wystudzone ciasto przekroić poziomo na dwie części. Spód posmarować wcześniej przygotowanym kremem, przykryć drugą częścią ciasta i posmarować
Pysznie & Pięknieopakowanie galaretki cytrynowej masa kokosowa: 3/4 szklanki cukru pudru 180 g wiórków kokosowych 4 białka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli masa orzechowa: 1/2 szklanki cukru 150 zmielonych orzechów 4 jajka 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia polewa czekoladowa: 1 szklanka cukru 1/4 szklanki mleka 100 g masła(...)solą ubić na sztywno. Dodać cukier, mąkę, i wiórki. Delikatnie wymieszać. Masa orzechowa: Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo cukier i żółtka cały czas ubijając. Orzechy, bułkę, mąkę i proszek wymieszać. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Polewa czekoladowa: Masło rozpuścić. Dodać cukier i kakao. Mieszać aż wszystko się połączy. Wlać mleko. Dodać połamaną na kawałki
Pysznie & Pięknieświeżych drożdży, 1 jajko, 1 łyżka cukru kryształu, 1 łyżka cukru waniliowego, 50g masła, 2,5 szklanki mąki, szczypta soli, Dodatkowo: 1/2 puszki masy makowej z bakaliami HELIO , 50g orzechów włoskich, jajko do posmarowania. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto drożdżowe: Mleko podgrzewam. Dodaję drożdże oraz ½ łyżki cukru i ½ łyżki mąki. Mieszam i odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam do miski(...)brzegu. Z pozostałym ciastem robię to samo co z pierwszą częścią. Kawałki ciasta układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tworząc grzebyki. Grzebyki smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję posiekanymi orzechami włoskimi. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasi