orzechy - 16941 przepisów (strona:419/1130)

Wegański TWIX na surowo 167

półki, bo brak mu ulepszaczy, mleka, sporej dawki rafinowanego cukru. Dla mnie jest to jednak batonik idealny. Karmel na bazie fistaszków powala na kolana. Chociaż, muszę przyznać, że te orzechy w mojej kuchni pojawiają się niezwykle rzadko, ze względu na toksyczność skórki. Następnym razem dodam może migdały lub orzechy laskowe. Tak się prezentuje mój olbrzymi twix: Składniki na formę 13x22cm

Jeść, by żyć w zdrowiu
WEGAŃSKI JOGURT ROŚLINNY Z OWOCAMI 142

dobry początek dnia. Po takim śniadaniu z powodzeniem możemy przetrwać cały dzień bez konieczności spożywania innych posiłków. Gotowi na przepis? Składniki na 600 ml jogurtu (3 porcje): pół szklanki orzechów włoskich, 1/4 szklanki sezamu, 3 łyżki skiełkowanej komosy ryżowej, 3 łyżki łuskanych ziaren konopii, 1 łyżka chia, 2 suszone daktyle, pół łyżeczki wanilii (opcjonalnie), 1 łyżeczka dobrego probiotyku w proszku(...)szklanki wody, owowce sezonowe (czereśnie, borówki). Wykonanie: Dzień wcześniej moczymy komosę ryżową, orzechy i sezam przez kilka godzin. Następnie przepłukujemy i pozostawiamy do skiełkowania. W dzień przygotowywania jogurtu ponownie przepłukujemy nasiona. Umieszczamy wszystkie składniki w kielichu blendera i miksujemy na gładką masę. Wylewamy do miseczek i dodajemy owoce. Dobrego dnia! Najlepiej przyrządzić jogurt dzień przed spożyciem i pozostawić do wytworzenia

Jeść, by żyć w zdrowiu
WITARIAŃSKIE SPAGHETTI Z CUKINII 118

przepis! Składniki na 1 dużą porcję: 1 cukinia, pół awokado, pół cebuli, 3 łodygi świeżego koperku, kilka liści rukwi wodnej, 1 łyżka oliwy, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich, pół łyżeczki chilli, łyżeczka suszonej bazylii, sól i pieprz do smaku. (u mnie - po szczypcie). Wykonanie: Awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy oliwę, czosnek przeciśnięty przez praskę, orzechy, przyprawy i wszystko

Jeść, by żyć w zdrowiu
WEGAŃSKIE CIASTO MARCHEWKOWE BEZ PIECZENIA 218

dodawajcie polewy lub zastąpcie ją bitą śmietaną kokosową.  Zapraszam na ciasto marchewkowe!  Składniki na formę 14 x 24 cm: Ciasto: 1,5 szklanki surowych migdałów lub orzechów włoskich, 10 daktyli, 3 łyżki rodzynek, pół szklanki surowych wiórków/płatków kokosowych, 2 marchewki, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/3 łyżeczki kardamonu. Polewa: 3/4 szklanki nerkowców(...)wyścielamy folią spożywczą i wykładamy do niej ciasto. Umieszczamy w lodówce i zabieramy się za robienie polewy. Wszystkie składniki na polewę blendujemy. Polewamy ciasto, dekorujemy płatkami kokosowymi, kawałkami orzechów lub rodzynkami. Wkładamy do lodówki, by stężało. Gotowe

Jeść, by żyć w zdrowiu
DZIENNY JADŁOSPIS WEGAŃSKIEJ RODZINY 177

wypiciu soku, czyli ok. godziny 9 jemy śniadanie. Jagódka czasem domaga się wcześniej. Dziś zielona rodzinka zaserwowała: Jogurt orzechowy z konopią, chia, kokosem, karobem i owocami . Składniki: 1 szklanka orzechów włoskich (moczonych przez noc), 1/3 szklanki surowych płatków kokosowych, 1 łyżka mielonych ziaren chia, pół łyżeczki dobrego probiotyku, 2-3 łyżki karobu, owoce wedle uznania, u nas banany i pomarańcze(...)zupki dodaję garść zieleniny. Niestety tym razem się skończyła. :( Godzina 17 - kolacja. Dziś zaserwowaliśmy: Naleśniki jaglano-komosowe z wegańskim "mięsem", grzybami i cebulą. Składniki na wegańskie "mięso": 1 szklanka orzechów włoskich (moczonych przez noc), 2 szklanki poszatkowanej cukinii, pół szklanki poszatkowanej cebuli, ćwiartka szklanki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki soku z cytryny, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz do smaku. Przygotowanie

Jeść, by żyć w zdrowiu
CHLEB HUNZÓW 197

rosną drzewa morelowe, a z gór spływa, pełna minerałów, woda z topniejącego lodowca. Ale w miarę możliwości możemy odżywiać się tak jak Ci ludzie.  Oprócz surowych owoców, warzyw, orzechów, w ich diecie dużą rolę odgrywa chlebek chapati. Często go w naszym domu odwzorowywujemy. Jest to placek ze skiełkowanych ziaren orkiszu, nie ma w nim tłuszczu, smażony jest na suchej(...)orkiszu, 100 ml wody,  szczypta soli. Wykonanie: Ziarna orkiszu kiełkujemy, następnie suszymy i mielimy na mąkę. Do mąki dodajemy wodę i formujemy ciasto. Dzielimy je na kulki wielkości orzechów włoskich. Kulkę ciasta umieszczamy pomiędzy papier do pieczenia lub folię i wałkujemy na cieniutki placek (patrz zdjęcie poniżej). Chlebki smażymy na suchej, bardzo rozgrzanej patelni z obu stron. Gotowe chapati

Jeść, by żyć w zdrowiu
ZDECYDOWANIE NAJPYSZNIEJSZE CZEKOLADKI DOMOWEJ ROBOTY 181

brak cukru, jeśli jednak zależy Wam na bardzo słodkim smaku możecie użyć syropu z agawy, ksylitolu lub cukru kokosowego. Nadzieniem moich czekoladek jest masło arachidowe własnej produkcji. Przyprażyłam surowe orzechy, następnie zblendowałam z odrobiną soli na gładką, maślaną masę. Masło z fistaszków jadam niezwykle rzadko, uważam te orzechy za najmniej zdrowe ze wszystkich. Mają one toksyczną pleśń, dlatego istotne jest

Jeść, by żyć w zdrowiu
"SERNIKO" - MAKOWIEC Z MUSEM JABŁKOWYM I POLEWĄ CZEKOLADOWĄ (WEGAŃSKI, BEZGLUTENOWY, BEZ RAFINOWANEGO CUKRU) 227

szklanki mąki owsianej (bezglutenowej) - 1/2 szklanki mąki grycznej, 5 łyżek oleju kokosowego, 80 ml wody, 3 łyżki ksylitolu. Masa makowa: 300 g maku, 1/2 szklanki migdałów, 1/2 szklanki orzechów włoskich, 18 sztuk suszonych daktyli, 4 łyżki oleju kokosowego, 1 łyżeczka wanilii w proszku, 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej EKO, bez syropu glukozowo - fruktozowego! (nie znalazłam takiej, więc pominęłam ten składnik(...)momentu rozpoczęcia wrzenia. Wykładamy jabłka z musem na masę "serową". Odkładamy do ostygnięcia. Polewa: Rozpuszczony olej mieszamy z resztą składników. Wylewamy na masę jabłkową. Dekorujemy jagodami goji, posiekanymi orzechami lub kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Orkiszowe rogale z białym makiem i bakaliami (bez cukru) 239

najlepiej na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Nadzienie: 300 g białego maku 1 szklanka mleka 100 g mielonych migdałów 75 g mielonych orzechów włoskich 200 g suszonych daktyli bez pestek 100 g suszonych fig 3 łyżki ksylitolu 2 łyżeczki płynnego ekstraktu ze stewii skórka otarta z dwóch ekologicznych pomarańczy 2 łyżki gęstej śmietany(...)zalać zmielony mak, wymieszać i odstawić do przestudzenia. Daktyle i figi zalać wrzątkiem, odczekać 5 minut i odcedzić. Pokroić na niewielkie kawałki. Do masy makowej dodać zmielone migdały, orzechy, pokrojone bakalie, ksylitol, stewię i skórkę z pomarańczy. Dobrze wymieszać, na końcu dodając śmietanę. Ciasto na rogaliki podzielić na dwie części, rozwałkować pierwszą na prostokąt o wymiarach mniej więcej

FitKot
Snickers z toffi, orzechami i masą budyniową 196

rozmieszać blenderem, następnie wlać do gotującego się mleka i zagotować. Powstanie nam budyń. Odstawić do ostudzenia. Utrzeć masło i powoli podczas ucierania dodawać po łyżce budyniu. Dokładnie wymieszać. Przygotowanie orzechów – na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić orzeszki – smażyć chwilkę, lekko je podpiec. Przestudzić. Składanie ciasta – na dnie blaszki wyłożonej papierem położyć pierwsze upieczone ciasto – na to masa

Kuchnia Pokoleń
MAKARON Z PESTO I GRILLOWANĄ CUKINIĄ 148

spaghetti   Malma  1 mała cukinia, marchew i papryka czerwona  1 łyżka masła  100 ml bulionu duża garść liści bazylii  1 ząbek czosnku 1 łyżka orzechów nerkowca  5 łyżek oliwy z oliwek  5 g tartego parmezanu  sól, pieprz do smaku(...)makaronu. Cukinię nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, poruszamy solą i grillujemy na patelni grillowej z jednej i drugiej strony, około 5 minut. W między czasie przygotowujemy pesto, liście bazylii, orzechy, oliwę, parmezan przekładamy do naczynia blendera, doprawiamy solą i blendujemy.  Do makaronu dodajemy pesto i mieszamy.  Na talerz układamy plastry cukinii, na to porcję makaronu, posypujemy parmezanem

Kulinarne Fantazje Marioli
Rogale Świętomarcińskie 221

ekstraktu waniliowego  2 łyżki rozpuszczonego masła 200 g masła w temp pokojowej Nadzienie : 150 g białego maku 0,5 szkl cukru pudru 90 g masy marcepanowej 50 g orzechów włoskich 8-9 daktyli  3 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki gęstej śmietany 1 białko 3 - 4 podłużne, pokruszone drobno biszkopty dodatkowo :  1 roztrzepane jajko z łyżeczką mleka(...)lodówki, tym razem na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Nadzienie : Mak zalewamy gorącą wodą, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 30 min. To samo robimy z orzechami i daktylami, tylko że w oddzielnym naczyniu. Wszystko odcedzić i zmielić (migdały też) 2 lub trzy razy w maszynce na najdrobniejszym sitku. Masę marcepanową rozetrzeć mikserem razem z cukrem pudrem

charlotte gotuje
Jak oniżyć cholesterol? Jak oniżyć ciśnienie krwi? Sekret dobrych zestawień pokarmowych. 180

produków, które obniżają poziom cholesterolu można by zaliczyć: wspomniane już wcześniej pełnoziarniste zboża (kukurydza, pszenica, jęczmien), karczochy, listownicę, mniszek lekarski, soję, czosnek, cykoria, bakłażany, imbir, cebulę, cytrynę, por, rzodkiew, orzechy, ziarna sezamu, gruszki, jabłko, owoce cytrusowe, awokado, figi, winogrona, owoce tropikalne, rabarbar, herbatę, olej słonecznikowy, oliwę z oliwek, olej sezamowy, świeży sok z karczoch, świeżo wycisnięty sok z czarnej rzodkwi(...)przypadku wystarczy 100 g ryb, raz na tydzien, by zmniejszyć o połowę ryzyko wystąpienia problemów sercowych. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe , w które obfitują takie produkty jak: migdały, orzeszki ziemne, orzechy. Ale te oprócz kwasow tłuszczowych zawierają również błonnik, przeciwutleniacze (o ich roli wspominałam powyżej), aminokwasy (argininę). Ich regularne spożywanie chroni przed chorobami krążenia, zabezpiecza tętnice przed negatywnym dzialaniem cholesterolu, obniża cisnienie

MODA NA BIO
Naleśniki budyniowe z jabłkami, miodem, cynamonem i orzechami 148

budynie waniliowe (2x40g) 400 ml mleka ok. 130 g mąki pszennej 3 jajka 1,5 łyżki cukru trzcinowego olej do smażenia Farsz: 8 jabłek cynamon miód (jakieś 3 łyżki) orzechy włoskie (2 garście) Jajka miksuję za pomocą miksera z cukrem, następnie dodaję mleko, zmniejszam obroty, dodaję budynie i mąkę. Wszystko miksujemy (ciasto może być ciut rzadsze od tradycyjnego naleśnikowego(...)odrobince oleju smażę naleśniki. Jabłka obieram, kroję w kostkę, wrzucam do garnka i duszę. Jak już będą miękkie, dodaję cynamon, orzechy, jeszcze zostawiam na gazie kilka minut, dodaje miód, mieszam. Farszem przekładam naleśniki :-))). Smacznego

kruche babeczki
Batoniki daktylowe . 184

domu.Polecam je serdecznie ,pokochacie je jak ja!. Składniki : około 8 batoników 400 g suszonych lub świeżych daktyli 6 łyżek płatków owsianych 6 łyżek migdałów zmielonych na mąkę garść orzechów włoskich ,posiekanych na drobno 2 łyżki z czubkiem kakao ,gorzkie Dodatkowo: Dwie świeże pomarańcze ,może być woda Daktyle suszone musimy najpierw zalać ciepłym sokiem z dwóch pomarańczy .To znaczy – wyciskamy(...)pomarańcze , podgrzewamy na gazie,nie zagotowujemy!! i wkładamy do niego daktyle,najlepiej już bez pestek w środku.Czekamy aż zmiękną i przekładamy do blendera ,dodajemy płatki owsiane,migdały mielone, orzechy włoskie i kakao i miksujemy na jednolitą masę .Będzie ciężko , nie każdy blender sobie z tym radzi .Masa ma wyjść gęsta,ale plastyczna. Potem zakładamy rękawiczki foliowe i masę przekładamy

Ladylaura.