orzechy - 16941 przepisów (strona:421/1130)

Rolady z pesto i szparagami 137

roku to trzeba się nimi zajadać. 2 piersi z kurczaka 6 szparagów białych sól, pieprz olej do smażenia 5 pomidorków koktajlowych pesto: 1 pęczek natki pietruszki 1 łyżka orzechów włoskich 1/3 szklanki oliwy z oliwek sól, pieprz 1 łyżka startego parmezanu 2 ząbki czosnku kapusta: 1/2 główki kapusty młodej 1 cebula sól, pieprz 2 ziela angielskie 1 łyżka masła Natkę(...)pietruszki pokrojoną miksuje blenderem z oliwą, czosnkiem, serem, orzechami. Doprawiam solą, pieprzem. Pierś z kurczaka nacinam chcąc uzyskać większy płat który rozbijam. Solę, pieprzę i smaruję pesto. Szparagi obieram i gotuję w osolonej wodzie aż będą prawie miękkie. Przestudzone szparagi  układam na piersi wzdłuż dłuższego boku. Zależy mi na tym żeby rolady były długie a nie grube.Zwijam, związuje nitką

wesoła kuchnia
Makowiec z lekką budyniową pianką 4980

duże jajka L 60 g masła w temp pokojowej 50 g miałkiego brązowego cukru 150 g płynnego miodu 50 g rodzynków 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów Mak zalać wrzącą wodą (do przykrycia), odstawić do wystudzenia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Możemy użyć(...)pomocą lnianej szmatki. Do misy miksera dajemy miękkie masło i ucieramy z cukrem i miodem, dodajemy żółtka dalej ucierając. Następnie dodajemy odciśnięty i zmielony mak, kandyzowaną skórkę pomarańczy, posiekane orzechy włoskie, rodzynki i ekstrakt migdałowy. Miksujemy do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do maku. Mieszamy delikatnie za pomocą drewnianej łyżki (białka najlepiej dodać tuż przed

kruche babeczki
Drożdżowe makowe ślimaczki i nowa, słodka książka od Lidla 202

mleka 200 g maku, zmielonego 30 g cukru trzcinowego 50 g miodu 1 jajko 50 g masła, roztopionego 30 g uprażonych, posiekanych pestek dyni 40 g uprażonych, posiekanych orzechów włoskich 100 g rodzynek - można namoczyć w śliwowicy PRZYGOTOWANIE Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, robimy zagłębienie. Ucieramy drożdże z łyżeczką cukru - do uzyskania jednolitej masy, mieszamy z podgrzanym mlekiem i wlewamy(...)godziny. Gdy mak się zaparzy, dokładnie go odsączamy, przepłukujemy zimną wodą i pozostawiamy na gęstym sicie, aż woda całkowicie odcieknie. Dodajemy do maku cukier trzcinowy, jajko, miód, roztopione masło, orzechy, pestki i rodzynki. Dokładnie mieszamy masę. Gotową masę równomiernie rozkładamy na cieście i zwijamy całość w rulon. Zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy na godzinę do zamrażarki. Ostrym nożem

Moje Kuchenne Rewelacje
Makowiec zawijany z ciasta półkruchego 1826

suchego maku (po ugotowaniu i zmieleniu około 550-600g) 100g miodu 100g masła 80g cukru (lub do smaku) 2 małe jajka (M) 120-150g bakalii (u mnie orzechy włoskie, rodzynki i morele suszone) aromat lub ekstrakt migdałowy do smaku (lub inny ulubiony) LUKIER 150-200g cukru pudru 3-4 łyżki gorącej wody białko do posmarowania ciasta suchy(...)oraz aromat lub ekstrakt migdałowy (lub inny ulubiony), smażyć, mieszając, aż masa odparuje i będzie gęsta, zdjąć z palnika, ostudzić - bakalie odpowiednio przygotować (rodzynki i owoce suszone sparzyć, orzechy podprażyć), pokroić na dość małe kawałki, dodać do masy - żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać do masy makowej, wymieszać - białka ubić na sztywno, dodać do masy

Smakołyki Bereniki
Choinka piernikowa z jabłkiem i żurawiną 177

Choinka piernikowa z jabłkiem i żurawiną ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki kakao 3 łyżki oleju słonecznikowego 2/3 szklanki  cukru 2 duże jaja 2 łyżki posiekanych drobno orzechów włoskich 1  szklanka jogurtu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do pierników masa: 2 szklanki startych w łezkę  1 galaretka cytrynowa suszona(...)dodając pod koniec jogurt i olej. Przesiej mąkę oraz kakao do miski. Dodaj sodę i proszek do pieczenia - wymieszaj po czym wsyp  do masy jajecznej.  Dodaj zmielone orzechy, wymieszaj i  wylej ciasto do  wyłożonej papierem do pieczenia formy (28cm x 38 cm).  Upiecz w temp. 160 st C z termoobiegiem do suchego patyczka. (około

Gotuj Sam!
Ciasto bananowe 127

cukru 150 ml jogurtu 2 bardzo dojrzałe banany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 3 łyżki oleju słonecznikowego kilka łyżek posiekanych drobno orzechów (opcjonalnie) rodzynki   (opcjonalnie) Obierz i rozgnieć widelcem  banany, dodaj do nich jogurt, jajka i olej - wymieszaj. Do drugiej miski wsyp wszystkie suche składniki. Wymieszaj suche  składniki(...)mokrymi, dodaj orzechy po czym przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Upiecz ciasto w nagrzanym do 180 st.C piekarniku do suchego patyczka. Wyjmij ciasto  z foremki. Gdy lekko przestygnie podawaj posypane lekko cukrem pudrem

Gotuj Sam!
Sałatka w stylu greckim 149

najlepiej korzystać z lokalnych zdrowych i świeżych produktów. Sałatka w stylu greckim 200 g białego sera (krajanka) 150 ml jogurtu 1 długi ogórek 2 pomidory 1/2 szklanki siekanych orzechów 2 czerwone cebule 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki suszonych śliwek pęczek koperku pieprz ziołowy do smaku pomidorki koktajlowe do dekoracji Ogórki obieramy i kroimy w kostkę. Wkładamy do miseczki. Dodajemy pokrojone(...)kostkę pomidory i drobno posiekaną 1 cebulę czerwoną. Do miseczki dodajemy posiekane śliwki suszone i orzechy – mieszamy doprawiając pieprzem ziołowym do smaku. Krajankę twarogową kroimy w kosteczkę, dodajemy do sałatki i delikatnie mieszamy.  Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek – mieszamy. odajemy je z wiórkami świeżego masła i oprószone pieprzem. Porcje sałatki nakładamy na miseczki, polewamy sosem czosnkowo-jogurtowym

Gotuj Sam!
Pstrąg łososiowy duszony w selerze 150

selerze 300 g pstrąga łososiowego 1 łyżka oleju rzepakowego 1 cebula 1/2 selera 2 łodygi selera 1 łyżka suszonego estragonu 100 ml śmietanki sól i pieprz biały do smaku orzechy włoskie do posypania Obierz warzywa. Seler korzeniowy zetrzyj w łezkę, naciowy w plasterki a cebulę w piórka. Zeszklij cebulę na patelni, dodaj  seler korzeniowy i naciowy  Dodaj estragon(...)warzywach bardzo krótko przewracając na drugą stronę. Rybę po przewróceniu na drugą stronę nakryj warzywami. Dopraw danie ostatecznie solą i pieprzem. Posyp rybę uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi.  Podaj  danie z dodatkiem pieczywa, ryżu lub ziemniaków

Gotuj Sam!
Muffinki pomarańczowo imbirowe wypiekane wieczorową porą 150

cukru 180 g jogurtu naturalnego sok z połowy pomarańczy skórka z całej pomarańczy 3 cm kłącza  imbiru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki oleju 1 jajko orzechy nerkowca do dekoracji   Imbir obierz i posiekaj drobno. Mąkę, proszek , imbir i cukier wymieszaj w jednej misce. Jogurt, olej, jajko, sok i skórkę wymieszaj dokładnie w drugiej misce. Wlej(...)składniki mokre do suchych, szybko, ale dokładnie połącz wszystko widelcem. Przelej masę do foremek silikonowych lub papilotek (3/4 ich wysokości). Posyp wierzch orzechami Piecz muffinki ok. 25-30 minut w 180'. Jeśli lubisz słodkie wypieki oprósz muffiny cukrem pudrem. Podobne muffiny znalazły się na blogach Szóste Niebo Moje Małe Czarowanie Foodnotes Notatki Kulinarne Gotowanie i Pieczenie Ala piecze i gotuje

Gotuj Sam!
Wiosenna surówka z sałat 138

tymże sopelkiem  była na obiad... Wiosenna surówka  z sałat 3 rodzaje sałat kawałek  rzodkiwki biały sopel oliwa sok z cytryny płynny miód  pół szklanki uprażonych orzechów sól i pieprz do smaku papryka słodka do oprószenia  Umyj i pokrój 3 rodzaje sałat. Wymieszaj oliwę, sok z cytryny.  Dodaj miód, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj(...)wszystko i polej sosem sałaty. Dodaj orzechy i wymieszaj po czym przełóż do miski. Rzodkiew obierz, ponacinaj brzegi jak na zdjęciu po czym pokrój w plastry. Ułóż rzodkiew na górze surówki, oprósz papryką

Gotuj Sam!
Chlebek z serem i ziołami wypiekany na śniadanie 158

cebule 2 łyżki masła 1 jajko 100g sera gouda startego na tarce (około 100 g pokruszonego koziego sera)  4-6 łyżek świeżych ziół (estragonu) 1 żółtko garść orzechów włoskich Drożdże wymieszaj z cukrem, łyżką mąki  i 50 ml  wody. Poczekaj aż zaczyn ruszy. Mąkę przesiej do salaterki, dodaj  sól,  zaczyn drożdżowy oraz 250 ml serwatki(...)dłuższych boków do środka, dobrze sklej końce. Blaszkę keksową posmaruj masłem i posyp mąką. Włóż uformowane ciasto i odstaw do wyrośnięcia.  Na złączeniu dwóch rulonów ułóż  orzechy włoskie. Żółtko wymieszaj z łyżką wody i posmaruj ciasto. Nagrzej piekarnik do 180-200' i piecz 40-45 minut w zależności od piekarnika.  Wypieki w ramach akcji pojawiły się

Gotuj Sam!
Ciasto na niedzielę Adwentową. Piernik żydowski przekładany. 172

książki Piernik żydowski bardzo mi się spodobał. Ponieważ w przepisie nie było grama tłuszczu spodziewałam się, że będzie  trochę suchy (jak klasyczny biszkopt) więc postanowiłam posypać piernik orzechami i  przełożyć galaretką owocową. Wyszło idealnie. Wypiekłam to ciasto w ramach akcji CIASTO NA NIEDZIELĘ   A więc do dzieła!  Piernik żydowski przekładany 3 szklanki mąki pszennej 3 jaja(...)szklanka miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka rumu 1 łyżka przyprawy korzennej 1 szklanka skruszonych orzechów włoskich 500 ml gęstego przecieru owocowego 1 łyżeczka żelatyny Jaja, rum, sodę i korzenie utrzyj z miodem. Wymieszaj z maką po czym wylej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Piecz ciasto w temp. 170 st.C do suchego patyczka. Wystudź ciasto

Gotuj Sam!
orzechowe ciasteczka pełnoziarniste 123

wymaga zagniatania na blacie ani wałkowania i wycinania foremką. Przygotowanie trwa zaledwie chwilkę. Zmieniłam trochę składniki i proporcje;) Ciasteczka z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem brązowego cukru i mielonych orzechów,; taka zdrowsza wersja słodkości. Są bardzo kruche i strasznie pyszne, idealne nie tylko dla Mikołaja. składniki: 1 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej 1/2 szkl brązowego cukru 12,5 dag masła 2 jajka(...)łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szkl zmielonych orzechów łyżeczka ekstraktu waniliowego Utrzeć masło z cukrem na puch, wciąż ucierając dodać pozostałe składniki, wyrobić jednolite, gęste ciasto. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dość dużą końcówką, zachowując odstępy wyciskać okrągłe ciasteczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Delikatnie zdejmować z blaszki

6niebo
Muffinki piernikowe z jabłkiem 195

świętami, czy dlatego, że rozgrzewają ale jakoś lubię wtedy wszelkie wypieki z dodatkiem przypraw korzennych, dlatego też mam dla Was dziś takie piernikowe babeczki z dużą ilością jabłek i orzechów, których następnym razem sypnę jeszcze więcej. :)   Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 łyżki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 2 łyżki płynnego miodu 1 jajko szczypta soli 3 jabłka garść orzechów Mieszamy ze sobą mąkę, cukier, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sodę dodajemy rozbełtane jajko, mleko, olej i miód i dokładnie mieszamy ciasto, po czym  dorzucamy pokrojone drobno jabłko. Formę do muffinek wykładamy papilotkami (ja użyłam świątecznych od Papil Art ), napełniamy

Cynamonowe szczęście
Kulki mocy w polskim wydaniu 97

Kulki mocy swoją nazwę zawdzięczają stosunkowo dużej kaloryczności, pochodzącej z suszonych owoców i orzechów. Najpopularniejsza wersja, która króluje w internecie, to ta wykorzystująca daktyle. Jako że daktylowce w Polsce nie rosną, pomyślałem, że miło byłoby zrobić kulki mocy z suszonego owocu, który jest tutejszy. Oczywiście w sklepach najczęściej natrafimy na śliwki z Chile, ale nie zmienia to faktu(...)polskich upraw również są do dostania. Co jeszcze w środku i gdzie dostać jabłka? Kolejnymi, bardzo polskimi dodatkami, są orzechy włoskie (pomimo nazwy rosnące na naszej ziemi) oraz jabłka. Te ostatnie polecam kupować w formie chipsów, a nie suszu jak do kompotu. Będzie lepszy efekt. Chipsy z jabłek dostępne w sklepach to 100% owoców, więc nie musisz się martwić

Blendman