orzechy - 16941 przepisów (strona:421/1130)

Smażone plantany – prosty i efektowny deser 230

przepis Drukuj Składniki 2 dojrzałe (żółte z ciemnymi plamkami) plantany 4 łyżeczki oleju kokosowego szczypta soli 4 łyżeczki syropu klonowego, miodu lub innego płynnego słodzidła duża szczypta cynamonu garść orzechów - np. pekanów albo włoskich Przygotowanie Plantany obierz i przekrój wzdłuż na pół Rozgrzej olej na patelni, połóż na to plantany, posyp sola. Smaż ok. 4-5 minut z każdej strony(...)się zarumienią Przełóż na talerz, polej syropem, posyp cynamonem i pokruszonymi orzechami. Jedz koniecznie na ciepło Wskazówki zamiast plantanów mozesz użyć zwykłych bananów, ale nie mogą być zbyt dojrzałe bo się rozpadną powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/ Artykuł Smażone plantany – prosty i efektowny deser pochodzi z serwisu powiedz dietom

Powiedz dietom nie
Deser ryżowy z wiśniami 107

sobie też są słodkie. 1/2 szklanki ryżu 1 puszka mleczka kokosowego 1 mandarynka 1 laska wanilii 1 i 1/2 szklanki wiśni mrożonych 2 łyżki miodu 1/2 cytryny 1 banan orzechy włoskie Ryż dokładnie płuczę pod zimną wodą. Przekładam do garnka dodaję mleczko kokosowe, laskę wanilii przekrojoną na pół. i na wolnym ogniu gotuję aż wchłonie mleko. Garnek wstawiam(...)Dodaję miód i przesmażam aż sos się zredukuje. Banana kroję na pół skrapiam cytryną i grilluję na patelni z dodatkiem łyżeczki miodu, z cząstkami mandarynki obranymi z błonek.Posypuje orzechami. Podaję z ryżem i wiśniami i łyżeczką mleczka gęstego

wesoła kuchnia
Orkiszowa sałatka z warzywami 132

która możemy zjeść na lekki obiad albo kolację. 1 woreczek kaszy orkiszowej 200 g szpinaku 1 cukinia mała 2 ząbki czosnku 6 pomidorków koktajlowych 100 g łososia sałatkowego 6 orzechów brazylijskich natka pietruszki sól, pieprz przyprawa grecka masło klarowane Kaszę gotuję według instrukcji na opakowaniu, wyjmuje z woreczka i studzę. Szpinak dokładnie myję i przesmażam na maśle dosłownie chwilę(...)paski, przesmażam ją ale ma zostać aldente, pod koniec dodaję połówki pomidorków które tez przesmażam, doprawiam solą, pieprzem, przyprawą grecką. Kaszę łączę ze szpinakiem, cukinią, pomidorkami, łososiem, posypuję kawałkami orzechów i natką pietruszki

wesoła kuchnia
Sałatka fiołkowa z truskawkami 119

kwiatami jadalnymi które pachną. 1 opakowanie roszponki 1 avocado 1 mango 15 czarnych oliwek 1/2 opakowania kulek mozzarella 5 pomidorów suszonych 1 cebula czerwona 7 truskawek 1 garść orzechów włoskich sos balsamico kwiaty fiołków jadalnych 1/2 cytryny Roszponkę myję i osuszam, układam na talerzu.Avocado kroję na pół pozbawiam pestki i obieram. Kroję na długie paski które skrapiam sokiem z cytryny(...)żeby nie ciemniało. Mano obieram i kroję na kawałki, układam na roszponce, dodaję pokrojone pomidory suszone, oliwki, kulki mozzarelli, garść orzechów, i truskawki oraz kwiaty fiołków. Przed podaniem polewam sosem balsamico

wesoła kuchnia
Wstążki cukinii z pesto z roszponki 143

Wiosną ma być lekko i kolorowo. 2 cukinie małe 3 pomidory suszone 5 pomidorków koktajlowych koper świeży olej pesto z roszponki: 1/2 opakowania roszponki 1 łyżka słonecznika 1 łyżka orzechów włoskich 2 łyżki startego parmezanu 1/3 szklanki oliwy z oliwek sól, pieprz 1 ząbek czosnku Cukinię myję i kroję w cienkie paski nożykiem do obierania warzyw. Wkładam do zimnej wody(...)powrotem do zimnej wody. Odsączam na sitku. Pomidorki koktajlowe kroję na pól i przesmażam na oleju. Pesto: Roszponkę myję, osuszam, przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję uprażony słonecznik i orzechy, parmezan, czosnek, oliwę i miksuję blenderem. Doprawiam solą, pieprzem. Cukinię mieszam z pesto, podaję z pomidorami suszonymi i koktajlowymi, posypuję koperkiem

wesoła kuchnia
Rolady z pesto i szparagami 133

roku to trzeba się nimi zajadać. 2 piersi z kurczaka 6 szparagów białych sól, pieprz olej do smażenia 5 pomidorków koktajlowych pesto: 1 pęczek natki pietruszki 1 łyżka orzechów włoskich 1/3 szklanki oliwy z oliwek sól, pieprz 1 łyżka startego parmezanu 2 ząbki czosnku kapusta: 1/2 główki kapusty młodej 1 cebula sól, pieprz 2 ziela angielskie 1 łyżka masła Natkę(...)pietruszki pokrojoną miksuje blenderem z oliwą, czosnkiem, serem, orzechami. Doprawiam solą, pieprzem. Pierś z kurczaka nacinam chcąc uzyskać większy płat który rozbijam. Solę, pieprzę i smaruję pesto. Szparagi obieram i gotuję w osolonej wodzie aż będą prawie miękkie. Przestudzone szparagi  układam na piersi wzdłuż dłuższego boku. Zależy mi na tym żeby rolady były długie a nie grube.Zwijam, związuje nitką

wesoła kuchnia
Makowiec z lekką budyniową pianką 4973

duże jajka L 60 g masła w temp pokojowej 50 g miałkiego brązowego cukru 150 g płynnego miodu 50 g rodzynków 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów Mak zalać wrzącą wodą (do przykrycia), odstawić do wystudzenia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Możemy użyć(...)pomocą lnianej szmatki. Do misy miksera dajemy miękkie masło i ucieramy z cukrem i miodem, dodajemy żółtka dalej ucierając. Następnie dodajemy odciśnięty i zmielony mak, kandyzowaną skórkę pomarańczy, posiekane orzechy włoskie, rodzynki i ekstrakt migdałowy. Miksujemy do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do maku. Mieszamy delikatnie za pomocą drewnianej łyżki (białka najlepiej dodać tuż przed

kruche babeczki
Drożdżowe makowe ślimaczki i nowa, słodka książka od Lidla 196

mleka 200 g maku, zmielonego 30 g cukru trzcinowego 50 g miodu 1 jajko 50 g masła, roztopionego 30 g uprażonych, posiekanych pestek dyni 40 g uprażonych, posiekanych orzechów włoskich 100 g rodzynek - można namoczyć w śliwowicy PRZYGOTOWANIE Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, robimy zagłębienie. Ucieramy drożdże z łyżeczką cukru - do uzyskania jednolitej masy, mieszamy z podgrzanym mlekiem i wlewamy(...)godziny. Gdy mak się zaparzy, dokładnie go odsączamy, przepłukujemy zimną wodą i pozostawiamy na gęstym sicie, aż woda całkowicie odcieknie. Dodajemy do maku cukier trzcinowy, jajko, miód, roztopione masło, orzechy, pestki i rodzynki. Dokładnie mieszamy masę. Gotową masę równomiernie rozkładamy na cieście i zwijamy całość w rulon. Zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy na godzinę do zamrażarki. Ostrym nożem

Moje Kuchenne Rewelacje
Makowiec zawijany z ciasta półkruchego 1817

suchego maku (po ugotowaniu i zmieleniu około 550-600g) 100g miodu 100g masła 80g cukru (lub do smaku) 2 małe jajka (M) 120-150g bakalii (u mnie orzechy włoskie, rodzynki i morele suszone) aromat lub ekstrakt migdałowy do smaku (lub inny ulubiony) LUKIER 150-200g cukru pudru 3-4 łyżki gorącej wody białko do posmarowania ciasta suchy(...)oraz aromat lub ekstrakt migdałowy (lub inny ulubiony), smażyć, mieszając, aż masa odparuje i będzie gęsta, zdjąć z palnika, ostudzić - bakalie odpowiednio przygotować (rodzynki i owoce suszone sparzyć, orzechy podprażyć), pokroić na dość małe kawałki, dodać do masy - żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać do masy makowej, wymieszać - białka ubić na sztywno, dodać do masy

Smakołyki Bereniki
Choinka piernikowa z jabłkiem i żurawiną 172

Choinka piernikowa z jabłkiem i żurawiną ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki kakao 3 łyżki oleju słonecznikowego 2/3 szklanki  cukru 2 duże jaja 2 łyżki posiekanych drobno orzechów włoskich 1  szklanka jogurtu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do pierników masa: 2 szklanki startych w łezkę  1 galaretka cytrynowa suszona(...)dodając pod koniec jogurt i olej. Przesiej mąkę oraz kakao do miski. Dodaj sodę i proszek do pieczenia - wymieszaj po czym wsyp  do masy jajecznej.  Dodaj zmielone orzechy, wymieszaj i  wylej ciasto do  wyłożonej papierem do pieczenia formy (28cm x 38 cm).  Upiecz w temp. 160 st C z termoobiegiem do suchego patyczka. (około

Gotuj Sam!
Ciasto bananowe 120

cukru 150 ml jogurtu 2 bardzo dojrzałe banany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 3 łyżki oleju słonecznikowego kilka łyżek posiekanych drobno orzechów (opcjonalnie) rodzynki   (opcjonalnie) Obierz i rozgnieć widelcem  banany, dodaj do nich jogurt, jajka i olej - wymieszaj. Do drugiej miski wsyp wszystkie suche składniki. Wymieszaj suche  składniki(...)mokrymi, dodaj orzechy po czym przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Upiecz ciasto w nagrzanym do 180 st.C piekarniku do suchego patyczka. Wyjmij ciasto  z foremki. Gdy lekko przestygnie podawaj posypane lekko cukrem pudrem

Gotuj Sam!
Sałatka w stylu greckim 144

najlepiej korzystać z lokalnych zdrowych i świeżych produktów. Sałatka w stylu greckim 200 g białego sera (krajanka) 150 ml jogurtu 1 długi ogórek 2 pomidory 1/2 szklanki siekanych orzechów 2 czerwone cebule 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki suszonych śliwek pęczek koperku pieprz ziołowy do smaku pomidorki koktajlowe do dekoracji Ogórki obieramy i kroimy w kostkę. Wkładamy do miseczki. Dodajemy pokrojone(...)kostkę pomidory i drobno posiekaną 1 cebulę czerwoną. Do miseczki dodajemy posiekane śliwki suszone i orzechy – mieszamy doprawiając pieprzem ziołowym do smaku. Krajankę twarogową kroimy w kosteczkę, dodajemy do sałatki i delikatnie mieszamy.  Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek – mieszamy. odajemy je z wiórkami świeżego masła i oprószone pieprzem. Porcje sałatki nakładamy na miseczki, polewamy sosem czosnkowo-jogurtowym

Gotuj Sam!
Pstrąg łososiowy duszony w selerze 146

selerze 300 g pstrąga łososiowego 1 łyżka oleju rzepakowego 1 cebula 1/2 selera 2 łodygi selera 1 łyżka suszonego estragonu 100 ml śmietanki sól i pieprz biały do smaku orzechy włoskie do posypania Obierz warzywa. Seler korzeniowy zetrzyj w łezkę, naciowy w plasterki a cebulę w piórka. Zeszklij cebulę na patelni, dodaj  seler korzeniowy i naciowy  Dodaj estragon(...)warzywach bardzo krótko przewracając na drugą stronę. Rybę po przewróceniu na drugą stronę nakryj warzywami. Dopraw danie ostatecznie solą i pieprzem. Posyp rybę uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi.  Podaj  danie z dodatkiem pieczywa, ryżu lub ziemniaków

Gotuj Sam!
Muffinki pomarańczowo imbirowe wypiekane wieczorową porą 146

cukru 180 g jogurtu naturalnego sok z połowy pomarańczy skórka z całej pomarańczy 3 cm kłącza  imbiru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki oleju 1 jajko orzechy nerkowca do dekoracji   Imbir obierz i posiekaj drobno. Mąkę, proszek , imbir i cukier wymieszaj w jednej misce. Jogurt, olej, jajko, sok i skórkę wymieszaj dokładnie w drugiej misce. Wlej(...)składniki mokre do suchych, szybko, ale dokładnie połącz wszystko widelcem. Przelej masę do foremek silikonowych lub papilotek (3/4 ich wysokości). Posyp wierzch orzechami Piecz muffinki ok. 25-30 minut w 180'. Jeśli lubisz słodkie wypieki oprósz muffiny cukrem pudrem. Podobne muffiny znalazły się na blogach Szóste Niebo Moje Małe Czarowanie Foodnotes Notatki Kulinarne Gotowanie i Pieczenie Ala piecze i gotuje

Gotuj Sam!
Wiosenna surówka z sałat 135

tymże sopelkiem  była na obiad... Wiosenna surówka  z sałat 3 rodzaje sałat kawałek  rzodkiwki biały sopel oliwa sok z cytryny płynny miód  pół szklanki uprażonych orzechów sól i pieprz do smaku papryka słodka do oprószenia  Umyj i pokrój 3 rodzaje sałat. Wymieszaj oliwę, sok z cytryny.  Dodaj miód, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj(...)wszystko i polej sosem sałaty. Dodaj orzechy i wymieszaj po czym przełóż do miski. Rzodkiew obierz, ponacinaj brzegi jak na zdjęciu po czym pokrój w plastry. Ułóż rzodkiew na górze surówki, oprósz papryką

Gotuj Sam!

Proponowane wyszukiwania