moje wspomnienie z dzieciństwa. Składniki: 5 kwadratowych wafli 250 g masła 4 łyżki kakao 1/2 szklanki mleka 1,5 szklanki mleka w proszku 2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich 1 szklanka cukru 2 łyżki kokosu Masło i mleko zagotować. Dodać kakao i cukier, wymieszać żeby nie było grudek. Dodać orzechy i mleko w proszku, dokładnie rozmieszać. Przestudzić i przekładać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszkl cukru 4 jaja 1/2 szkl jogurtu greckiego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 szkl mąki pszennej nadzienie: 3/4 szkl orzechów włoskich łuskanych 1/2 szkl cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kakao ponadto: tłuszcz i bułka tarta do formy Margarynę utrzeć z cukrem dodając po jednym jajku. Następnie dodać przesianą mąkę, proszek(...)pieczenia i sodę oraz jogurt i ekstrakt waniliowy. Orzechy zmiksować blenderem z cukrem, cynamonem i kakao. Do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki (tortownica "z kominkiem") wsypać ok 3 łyżek nadzienia, następnie wyłożyć 1/3 ciasta, połowę pozostałego nadzienia, znów 1/3 ciasta, resztę nadzienia i pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ciasto ok 45 minut. Po wystudzeniu
6niebotruskawkami na zimno na bezglutenowym orzechowo-czekoladowym spodzie. Delikatny i bardzo truskawkowy. Pyszny! SKŁADNIKI: spód: 200 g ciastek bezglutenowych pełnoziarnistych (np. Nutri free Multicereale klik) 70 g orzechów włoskich 60 g masła masa: 400 g serka waniliowego (np. Danio) 220 g serka truskawkowego (np. Danio) 500 ml śmietanki kremowej 30% 1/2 szklanki cukru 3 łyżki żelatyny 600 g truskawek(...)wierzch: 250 ml śmietanki kremowej 30% 2 łyżki cukru pudru kilkanaście sztuk ładnych truskawek listki mięty Spód: Masło rozpuść. Ciastka i orzechy zmiksuj w blenderze na piasek, wlej masło i dobrze wymieszaj. Ciasteczkową masę wciśnij w spód tortownicy o średnicy ok. 24 cm. Tortownicę wsadź do lodówki. Masa serowa: Truskawki umyj, osusz i obierz. Żelatynę rozpuść w 1/3 gorącej wody
Kuchnia bezglutenowaTarta jest rewelacyjna! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: 500 g mieszanki Mix per Dolci Nutri free ( klik) 200 g cukru pudru 220 g masła 2 jajka Kruszonka: 1/2 szklanki posiekanych orzechów (włoskich, płatków migdałowych) 3 łyżki mieszanki Mix per Dolci Nutri free 4 łyżki brązowego cukru 50 g masła 4 duże twarde gruszki Ciasto: Z podanych składników na ciasto(...)rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i wyłożyć nim wysmarowaną masłem formę do tarty. Gruszki obierz i pokrój w plasterki. Poukładaj na cieście. Kruszonka: W misce umieść posiekane orzechy, mąkę i cukier. Zalej roztopionych masłem i rękami zagniataj kruszonkę tworząc grudki. Przygotowaną kruszonką posyp ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35 minut – do złotego koloru
Kuchnia bezglutenowareszta jest wynikiem własnej improwizacji. Lekko kawowy posmak sernika wspaniale komponuje się z orzechowym spodem i kremową śmietanką. Sernik smakuje rewelacyjnie, koniecznie spróbujcie ! SKŁADNIKI: Spód: 2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki cukru 4 łyżki rozpuszczonego masła Masa serowa: 700 g twarogu na serniki 300 g serka mascarpone 1 szklanka cukru brązowego 5 jaj 300 ml kwaśnej(...)gorącej wody 2 łyżki mąki ryżowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wierzch: 200 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru czekoladowe precelki płatki migdałowe Spód: Posiekane orzechy, masło i cukier dobrze wymieszaj. Tortownicę o średnicy 26-28 cm wyłóż folią aluminiową i wciśnij w nią orzechowy spód. Piekarnik nagrzej do 170 stopni i podpiecz spód przez
Kuchnia bezglutenowaSKŁADNIKI: na 30 ciasteczek: 3 łyżki bezglutenowych płatków owsianych 170 g mąki ryżowej( u mnie ryżowa drobna Nutrifree ) 10 g ziaren słonecznika 30 g mielonych orzechów 10 g nasion sezamu 50 g otrębów owsianych lub zmiksowanych drobno płatków owsianych 50 g mielonego siemienia lnianego 50 g ksylitolu (lub ew. brązowego cukru) 4 łyżki(...)szklanki soku jabłkowego Suche składniki wymieszaj w misce i powoli połącz z olejem. Dodaj sok jabłkowy i dokładnie wymieszaj. Mokrymi rękami z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczaj łyżką moczoną w wodzie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-17 minut
Kuchnia bezglutenowaproponuję zrobić z większej ilości bo gwarantuję, że wyjadana wprost ze słoiczka szybko będzie ubywać ze spiżarki ;) 2,5 kg węgierek 1 kg cukru 15 dag kakao 20 dag orzechów włoskich mielonych ew. ziarenka z 1 laski wanilii Wypestkowane śliwki zemleć w maszynce do mięsa, dodać cukier i smażyć ok 2 godziny. Pod koniec smażenia dodać kakao, orzechy i ziarenka
Smakołyki Asidziś obchodzimy Dzień Śliwki. Można go uczcić smacznymi ciastkami ze śliwkami i nerkowcami. Składniki 10 śliwek 100 g płatków owsianych górskich 100 g otrębów gryczanych 50 g orzechów nerkowca 1 jajko 2 łyżki miodu 2 łyżki wody 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 płaska łyżeczka kardamonu Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. W małej misce mieszamy(...)poprawiają samopoczucie. 100 g świeżych śliwek to ok. 45 kalorii, a suszonych - 267. Polecam także inne przepisy ze śliwkami w roli głównej: Pieczona owsianka śliwkowo-kokosowa Dżem śliwkowy z orzechami włoskimi
My Chcemy Jeśćczerwoną cebulę i nafaszerować białą fasolą. Składniki 4 duże cebule szklanka białej fasoli z puszki 2 łyżki masła 1 łyżka posiekanych listków rozmarynu sól pieprz 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie Cebule obrałem, wrzuciłem do osolonej, wrzącej wody. Obgotowywałem 10 minut. Wyjąłem łyżką cedzakową, osączyłem. Odciąłem czubki cebul, ostrożnie wydrążyłem wewnętrzne warstwy, pozostawiłem 2-3 wierzchnie. Wydrążone(...)środki cebul, fasolę i rozmaryn zmiksowałem na gładką masę, przyprawiłem solą i pieprzem. Wypełniłem farszem cebule, ułożyłem w natłuszczonej żaroodpornej formie. Posypałem orzechami i wiórkami masła. Zapiekałem do miękkości cebuli, około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni
R'n'G Kitchenpatelnię. Tosty francuskie Składniki: 3 kromki czerstwego razowego chleba 100 ml mleka 1 jajko 3 czubate łyżki masła do smażenia 3 czubate łyżki nutella 2 figi 1 łyżka laskowych orzechów 3 łyżki nutella, czubate Mleko i jajko roztrzep widelcem. Rozgrzej tłuszcz na patelni. Zanurz kromki chleba w mleku. Odczekaj aż dobrze nasiąkną, a następnie usmaż tosty na złoty kolor. Posmaruj(...)tosty nutellą, a na wierzchu ułóż pokrojone figi lub inne owoce. Całość posyp orzechami. The post Tosty francuskie z żytniego chleba appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaSzybka surówka do obiadu na bazie jogurtu naturalnego i chrzanu. 1marchewka natka pietruszki 1 jabłko 1 mały jogurt naturalny 1 łyżeczka chrzanu sól pieprz kilka orzechów macadami **************************************** Marchewkę obrać,oplukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.To samo zrobić z jabłkiem.Jogurt wymieszać z chrzanem,sola ,pieprzem i posiekany i orzechami,wymieszać z marchewką.Wstawic na 30 minut
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiCiasteczka owsiane z chia, goji i pyłkiem pszczelim Składniki: Płatki owsiane – 150g Orzechy włoskie - 100g Nasiona chia – 50g Jagody goji - 50g Rodzynki – 50g Pyłek pszczeli - 3 łyżki Miód – 30g Cynamon – 2 łyżeczki Jajka – 1 sztuka Jogurt naturalny – 150g Mąka – 30 g Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Orzechy włoskie siekamy i mieszamy z płatkami owsianymi, chia, goji, pyłkiem pszczelim
Kuchnia Bon AppetitŚląskie makówki Składniki: Mak mielony – 500g Bułki kajzerki – 4 sztuki lub 1 bagietka Mleko – 600-700ml Orzechy włoskie – ½ szklanki Migdały całe – ½ szklanki Migdały płatki – 4 łyżki Rodzynki – 1 szklanka Figi suszone – 5 sztuk Miód – ½ szklanki Wykonanie: Bułki/ bagietkę kupujemy kilka dni przed przygotowaniem makówek, tak aby zdążyła dobrze wyschnąć. Zmielony mak mieszamy z orzechami, migdałami, rodzynkami i figami
Kuchnia Bon AppetitDorada pieczona z ajvarem i oliwkami Składniki – 2 porcje: Dorada – 2 sztuki Ajvar – 3-4 łyżki Orzechy włoskie - 1/2 szklanki Oliwki czarne – 20 sztuk Natka pietruszki – pęczek Oliwa z oliwek - 2 łyżki Wykonanie: Dorady czyścimy i nacinamy skórę. Natkę pietruszki miksujemy z oliwą z oliwek i orzechami włoskimi. Dodajemy do tego "pesto" posiekane oliwki. Doradę smarujemy ajvarem i faszerujemy
Kuchnia Bon Appetitsztuka Mąka np. kukurydziana – 1 łyżka Bułka tarta – 2 łyżki Sól, pieprz, oregano Składniki – pesto: Rukola – 1 sztuka Natka pietruszki – 1 pęczek Bazylia – 1 sztuka Czosnek – 1 ząbek Orzechy włoskie – 1 garść Ser grana padano – 30g Olej sezamowy lub oliwa z oliwek Suszone pomidory – 5 sztuk Szczypta soli Składniki – sos grzybowy: Grzyby np. prawdziwki lub borowiki – 1 szklanka Śmietana(...)nich śmietanę wymieszaną z 2 łyżkami wody i całość mieszamy. Sos redukujemy i doprawiamy do smaku. Wykonanie – pesto: Wszystkie składniki tj. rukolę, bazylię, natkę pietruszki, czosnek, suszone pomidory, orzechy i ser umieszczamy w blenderze, dodajemy oliwę lub olej sezamowy i miksujemy na gładką pastę. W razie potrzeby dolewamy jeszcze oleju. Następnie delikatnie solimy do smaku. Gotowym pesto smarujemy podpieczone wcześniej
Kuchnia Bon Appetit