orzechy - 16941 przepisów (strona:434/1130)

WAFLE PRZEKŁADANE MASĄ ORZECHOWĄ 142

Prosta,szybka i słodką przekąska na popołudniowy deser. 15 dag.zmielonych orzechów laskowych 1/2 szkl.mleka 20 dag.masła 15 dag.cukru 2-3 żółtka ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Orzechy zalewamy gorącym mlekiem i studzimy.Masa musi zgęstnięć.Masło,cukier i żółtka miksujemy i dodajemy masę orzechową i mieszamy na gładką masę.Podpłomyki smarujemy masą orzechową i układamy je piętrowo.Przyciskamy deseczką i zostawiamy na noc .Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Ciasto dyniowe z orzechami i rodzynkami 126

Sezon na dynię już się rozpoczął więc zapraszam na pyszne, wilgotne i aromatyczne ciasto dyniowe z orzechami i rodzynkami. Pychotka Składniki: 3/4 szklanki oleju 1 szklanka cukru 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej 3 duże jajka 2 pełne szklanki startej na grubych oczkach dyni 1 i 1/2 łyżeczki sody  1 i 1/2 łyżeczki cynamonu 1 i 1/2 łyżeczki kakao(...)łyżeczki proszku do pieczenia 2 garści pokrojonych orzechów  garść rodzynek Sposób wykonania: Do miski wlać odmierzony olej, wsypać cukier i ucierać z 2-3 minuty mikserem. Wbijać po jednym całym jajku, ciągle ubijając.  Następnie dodawać stopniowo mąkę przesianą z cynamonem, kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Zmiksować. Do masy dołożyć stopniowo startą dynię i wymieszać łyżką

Cukiernia Pychotki
Makaron z pesto z pieczonej papryki 176

Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Makaron z pesto z pieczonej papryki Składniki – 4 porcje: Papryka czerwona – 5 sztuk Czosnek – 2 ząbki Orzechy włoskie – ½ szklanki Parmezan – 3 łyżki startego Oliwa z oliwek – ½ szklanki Papryczka peperoncino (lub inna ostra) – 1 sztuka Sól Makaron – 350-400g Wykonanie: Paprykę umyć a następnie delikatnie posmarować oliwą(...)skórka zacznie robić się czarna). Następnie papryki przełożyć do foliowego woreczka i usunąć z nich skórę. Upieczone, obrane i pozbawione gniazd nasiennych papryki zmiksować razem z czosnkiem, ostrą papryczką, orzechami i parmezanem dodając stopniowo oliwę z oliwek. Gotowe pesto doprawić do smaku solą. Makaron ugotować w osolonej wodzie i wymieszać z pesto. Podawać z plastrami parmezanu, świeżą bazylią i kaparami

Kuchnia Bon Appetit
Jogurt matcha z pieczonym grejpfrutem. 160

pieczenia staje się bardzo słodki. Składniki: -> 1 jogurt grecki -> ½ łyżeczki herbaty matcha -> 1 grejpfrut -> 1-2 łyżeczki miodu -> Cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa -> Kilka orzechów włoskich Wykonanie: Piekarnik nastawiamy na 180C. W tym czasie obieramy i kroimy grejpfruta w paski grubości 1-2 cm. Układamy w formie do pieczenia. W małej miseczce ( kieliszku) mieszamy cynamon(...)piekarnika na 20 min (aż cynamon się skarmelizuje).   W osobnej miseczce mieszamy jogurt z herbatą matcha, miodem i odrobiną soku z limonki. Przekładamy do miseczki, nakładamy grejpfrut, posypujemy orzechami. Smacznego!  Produkty użyte w przepisie znajdziesz w sklepie biogo.pl oraz wiele innych ciekawych produktów

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Zapiekanka z porem 188

Zapiekanka makaronowa z porem i innymi abstrakcyjnymi dodatkami, z którymi tak naprawdę można eksperymentować. Orzechy włoskie zastąpić ziemnymi, żurawinę rodzynkami, dynię słonecznikiem. Nieskończona liczba możliwości :) 1/2 szklanki makaronu w kształcie ryżu 1 por 3 łyżki żurawiny 2 łyżki orzechów włoskich 2 pomidory 2 małe żółte papryki 3 łyżki pestek dyni 1 jajko 1 szklanka passaty pomidorowej 30 gram sera mozzarella

Czerwony Gupik
Sałatka z serem pleśniowym, daktylami i orzechami 209

ciągu dnia. Składniki: 120 g sałaty rzymskiej 10 listków świeżej bazylii 60 g sera pleśniowego błękitnego Lazur 8 daktyli przekrojonych na pół 1,5 łyżki zmielonych orzechów włoskich lub laskowych świeżo zmielony pieprz oliwa z oliwek do polania - niewiele Przygotowanie: Umytą i wysuszoną sałatę porwij lub pokrój na kawałki, wrzuć do miski, dodaj listki bazylii. Ser pokrój(...)kostkę, daktyle na pół, dodaj do sałaty. Na końcu dodaj łyżkę zmielonych orzechów, polej oliwą i przypraw pieprzem do smaku.   Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Surówka z buraczków do obiadu 113

łatwiej obrać ze skórki. Surówka z buraczków Składniki: 500 g buraków, 5 sztuk 1 duże jabłko 20 g cebuli, 1 łyżka 1 gałązka rozmarynu 30 g rodzynek garść włoskich orzechów sól i pieprz do smaku po 2 łyżki oliwy i winnego octu 1 łyżka miodu Ugotuj buraki w mundurkach. Ostudzone obierz ze skórki. Jabłko obierz ze skórki i wydrąż gniazdka(...)Dodaj rodzynki, drobno pokrojoną cebulę i rozmaryn. Wymieszaj ocet z oliwą i miodem. Dopraw solą i pieprzem. Polej surówkę dressingiem i dokładnie wymieszaj. Przed podaniem posyp surówkę grubo pokrojonymi orzechami. The post Surówka z buraczków do obiadu appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Dyniowe pankejki z sokiem z pomarańczy i karmelizowanym imbirem. 177

spora szczypta soli Dodatkowy olej kokosowy do smażenia Karmelizowany imbir 12g (łyżka) startego korzenia imbiru 1/2 łyżeczki stewii z erytrytolem pare kropel oleju kokosowego do natłuszczenia patelni Do podania orzechy włoskie syrop z agawy/ syrop klonowy Sposób przygotowania Puree dyniowe* mieszamy z mlekiem kokosowym, sokiem z pomarańczy, 1 łyżką stewii z erytrytolem, 1 łyżką oleju kokosowego, proszkiem do pieczenia, solą(...)kokosowego (w zależności od potrzeby, skraplam patelnię przed każdym smażeniem). Placki smażymy z każdej strony, aż do zarumienienia. Podajemy polane syropem z agawy lub syropem klonowym i koniecznie posypane orzechami włoskimi! *Aby przygotować puree dyniowe wystarczy upiec dynie w piekarniku, aż będzie miękka (u mnie było to ok. 30 minut w 170C). Pozbywamy się pestek, wyciągamy miąższ i miksujemy

Fill The Bowl
ŁOSOŚ TERIYAKI , KREM SEROWO-CEBULOWY + TEST SPRZĘTU MONSIEUR CUISINE PLUS 186

topiony i ustawiamy czas gotowania naszej zupy: ok. 10 minut/90C/prędkość 1/LINKSLAUF (mieszanie ). Po tym czasie blendujemy ( funkcja TURBO, prędkość 4 ) i gotowe! Podajemy z posiekanym koperkiem i podprażonymi orzechami. Pycha! Smacznego! ŁOSOŚ TERIYAKI Z TABBOULEH I WARZYWAMI SKŁADNIKI: ( 1 porcja ) * filet z łososia – 200 g * mała pomarańcza – 1 szt * świeży korzeń imbiru – 1 cm * brązowy cukier(...)widzicie sprzęt poradził sobie rewelacyjnie z obiadem! Waga działa bez zarzutów, a miski miksującej użyłam do przygotowania ciasta na biszkopt z gruszkami. Posiekałam również marchew … … i orzechy do ciasta marchewkowego. W komplecie znajduje się książka z mnóstwem fantastycznych przepisów – takich, które można przygotować nie tylko w MONSIEUR CUSINE PLUS. Urządzenie dostępne jest w sklepach sieci LIDL

Ostra na Słodko
PIERNIK MARCHEWKOWY 269

słodkiej marchwi sprawia, że dodatkowo jest pełen witamin:) POTRZEBUJEMY  6 średniej wielkości marchewek startych na tarce o drobnych oczkach 100 g masła lub margaryny 4 jajka 1/2 szklanki orzechów włoskich (posiekanych)  400 g mąki pszennej 3/4 szklanki brązowego cukru (lub mniej) 2 łyżki miodu 2 łyżeczki proszku do pieczenie 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 1 łyżeczka cynamonu(...)Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.Jajka roztrzepujemy trzepaczką , dodajemy cukier i chwilę mieszamy. Dodajemy stopione masło, marchew, orzechy, miód, przyprawy, przesiana mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko starannie mieszamy łyżką. Formę keksówkę smarujemy masłem i przesypujemy bułką tartą lub mąką i przekładamy masę. Pieczemy około godziny w temp. 180 stopni. Studzimy na kratce

WYSPA SZCZĘSLIWA
Mus gruszkowy. 239

wiadomo komu, bo bardzo chciałem przeczytać coś w rodzaju wow ! ;);) Składniki: 1 kg dojrzałych małych gruszek 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady kilka orzechów włoskich 2 łyżki cukru 2 łyżki wody Wykonanie: Przygotować kandyzowane plasterki gruszki: Cukier i wodę umieścić w rondelku, wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia. Wybrać 3 - 4 gruszki i pokroić(...)zmiksować w blenderze. Przelać do kieliszków lub pucharków i schłodzić w lodówce około 1 godziny. Tuż przed podaniem polać roztopioną (np. w mikrofalówce) gorzką czekoladą i posypać pokruszonymi orzechami. Udekorować plasterkami kandyzowanych gruszek

zadanie-gotowanie
Ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone z orzeszkami ziemnymi 301

pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki zmielonych goździków 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej Szczypta soli 150 ml oleju rzepakowego 3 jajka, roztrzepane 1 szklanka posiekanych orzechów ziemnych 6 startych na średnich oczkach marchewek ½ soku z cytryny ½ szklanki cukru pudru 500g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru pudru     Przygotowanie: Jajka w temperaturze pokojowej ubijamy na puszystą(...)szczyptą soli. Dolewamy olej i miksujemy. Suche składniki mieszamy w oddzielnej misce i razem przesypujemy do mokrych składników. Miksujemy około 3 minut. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Orzechy rozgniatamy i razem z marchewką wsypujemy do ciasta. Mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem formy o średnicy ok. 23 cm. Pieczemy bez termo obiegu przez ok. 50 minut

ChilliJemy
Mrowisko z ciasta faworkowego 202

szklanki mąki pszennej  4 duże jajka Polewa:   150 g masła (3/4 kostki) 2 łyżki płynnego miodu 2 szklanki drobnego cukru Do przybrania: mak wiórki kokosowe migdały orzechy rodzynki 1 litr oleju rzepakowego do smażenia faworków Przygotowanie: Z 2 szklanek mąki i 4 jajek zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne, dodać więcej mąki. Ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję(...)polać polewą, posypać makiem i wiórkami kokosowymi. Kolejną warstwę ułożyć z najmniejszych faworków. Następnie cały kopczyk polać jeszcze raz polewą i posypać makiem, wiórkami oraz ozdobić migdałami, rodzynkami i orzechami. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Chleb gryczany, bez mąki i drożdży. 146

lodówce. Za pomysł na ten chleb dziękuję Iwonie, autorce bloga  Smakoterapia. Składniki: 2 szkl. kaszy gryczanej niepalonej (białej) 2,5 szkl. zimnej wody 1/3 szkl. siekanych orzechów włoskich 4 łyżki sezamu 1 płaska łyżka soli Przygotowanie: Kaszę zalać wodą, kilkakrotnie wymieszać, przecedzić przez sito. Przełożyć kaszę do miski i dodać wodę (to 2,5 szkl. wg przepisu). Miskę nakryć(...)moczy się przez noc i nie czeka na kiełkowanie ziaren. Następnie (skiełkowaną lub tylko namoczoną) kaszę wraz z wodą, w której się moczyła, zmiksować na gładką masę. Dodać pokrojone orzechy, sezam, sól i dokładnie wymieszać. Przelać masę do foremki do pieczenia, wysmarowanej olejem. Ciasto jeszcze trochę wyrośnie, więc powinno wypełniać foremkę do połowy lub 3/4 wysokości.  Foremkę nakryć ścierką

Codziennik Kuchenny
pysznotka ze śliwkami 184

pszennej 3 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 200 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g cukru pudru beza: szklanka białek szczypta soli szklanka cukru 3/4 szkl mielonych orzechów włoskich krem: 330 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny ponadto: ok 500 g śliwek węgierek Mąkę przesiać z proszkiem(...)Białka ubić z solą na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Podpieczone ciasta wyjąć z piekarnika, na wierzchu ułożyć pokrojone śliwki, następnie pianę z białek, wierzch obu ciast posypać orzechami. Włożyć z powrotem do piekarnika, obniżyć temperaturę do 150 stopni, piec jeszcze około 1,5 godz. - beza powinna być jasna, ale krucha i chrupiąca. Gotowe ciasta wystudzić. Śmietanę ubić

6niebo