orzechy - 16941 przepisów (strona:434/1130)

Rogale świętomarcińskie 162

Tradycję jedzenia rogali świętomarcińskich można porównać do tradycji   spożywania w tłusty czwartek pączków i faworków. Oryginalne, certyfikowane rogale świętomarcińskie wykonane są z białego maku, z dodatkiem miodu, rodzynek, orzechów i skórki pomarańczowej i pachną migdałami. Mają kształt podkowy i ważą około 250 g. Jadłam oryginalne rogale i właśnie takie chciałam zrobić, dlatego kiedy znalazłam przepis tutaj , zainspirowałam się(...)rogalami świętomarcińskimi         Składniki na masę: 500 g białego maku 85 g masła 250 g cukru 250 g miodu 85 g rodzynek 100 g migdałów (lub orzechów) obranych ze skórki i zmielonych 2 łyżki skórki pomarańczowej 300 g   biszkopcików 5 jajek ekstrakt migdałowy                Składniki na ciasto półfrancuskie (drożdżowe

Kuchnia u Krysi
Strucla z makiem 154

Składniki na farsz z masy   makowej: 400 g maku   niebieskiego 4 łyżki cukru ¾ szklanki płynnego miodu ½ szklanki mleka 30 g miękkiego masła 40 g migdałów 50 g orzechów włoskich (dałam pekan) 150   g rodzynek sułtanek 50 g mieszanki różnych orzechów   4 łyżki smażonej skórki pomarańczowej 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego 1 jajko + 3 białka Składniki na lukier

Kuchnia u Krysi
Mazurek cygański na waflu. Najłatwiejszy, najsmaczniejszy... 173

rodzynek sułtańskich 50 g rodzynek jasnych 50 g śliwek bez pestek (suszone, wędzone...) 50 g moreli suszonych 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej 50 g migdałów (słupki, płatki) 50 g orzechów (włoskie, pekan... ) 70 g mąki pszennej ½   płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 170 g cukru + 1 łyżka do piany     Lukier cytrynowy: 2 białka 80 g cukru(...)cytryny   Wykonanie: Rodzynki, morele i śliwki zalałam gorącą wodą. Po chwili odsączyłam na sitku i odcisnęłam z nadmiaru wody a następnie pokroiłam. Morele i śliwki w słupki a orzechy posiekałam. Część bakalii można zostawić do dekoracji (kilka rodzynek, kilka słupków migdałów, kilka paseczków moreli...)     Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiałam do miski. Wsypałam wszystkie bakalie

Kuchnia u Krysi
Murzynek 145

kostka margaryny 3-4 łyżki kakao 8 łyżek wody lub mleka 3-4 jajka 1,5 szkl. mąki 1,5 szkl. cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia posiekane orzechy wiórki kokosowe Margarynę, cukier, wodę lub mleko, kakao  wkładamy do garnka  i od momentu zagotowania gotujemy 2 minuty.  Masę zdejmujemy z ognia, studzimy  i odlewamy(...)szklanki masy.  Do pozostałej (chłodnej) masy dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia.  Białka ubijamy na sztywną pianę  i dodajemy do ciasta.  Dodajemy również posiekane orzechy  i wiórki kokosowe.  Wlewamy do formy i pieczemy  w temperaturze 180 stopni ok. 30-40 minut.  Po upieczeniu ciasto smarujemy wcześniej odlaną masą. Smacznego

Pyszności Słodkości
SAŁATKA Z TUŃCZYKA 140

lekko i pożywnie. I właśnie moje dzisiejsza propozycja taka jest. Sałatka z tuńczykiem polana słodko-kwaśnym sosem. Częstujcie się!  Składniki: puszka tuńczyka mix sałat oliwki żurawina  ulubione orzechy ( u mnie nerkowca) ser kozi  Sos 1 łyżka musztardy klasycznej  1 łyżka płynnego miodu  1,5 łyżki soku z cytryny lub octu winnego  3 łyżki oliwy(...)pieprz i sól Przygotowanie: Umytą i osuszoną sałatę rozłóż na talerzu, dodaj tuńczyka, pokrojone oliwki, żurawinę, orzechy i kozi ser. Całość polej sosem. Smacznego

Kukuleczki
Woda kokosowa RiRi :) 174

odpowiedni smak i najwyższą jakość.  Woda kokosowa Riri dostępna jest w 250 ml szklanych buteleczkach . Niezwykle estetycznych i poręcznych. A do butelki woda trafia prosto z ekologicznych plantacji orzechów kokosowych z Azji Południowo-Wschodniej. Orzechy są młode, zielone, mające ok. 5 miesięcy , wtedy to osiągają optymalne właściwości odżywcze.  Woda kokosowa Riri nie zawiera konserwantów, koncentratów, ani innych sztucznych

Zdrowie na języku :P
Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną 120

winogronem, więc postanowiliśmy połączyć ją z mięsem.    Składniki 1 golonka indycza 250 g kiszonej kapusty 2 szalotki 1 łyżka masła 1/2 szklanki soku winogronowego 50 g orzechów włoskich 50 ml białego wytrawnego wina 1 łyżeczka miodu sól, pieprz     Ciasto: 250 g mąki 1 łyżeczka masła 200 ml wrzącej wody Omasta: 75 ml oleju z suszonych pomidorów(...)solą i pieprzem. Winogrona obieramy ze skórki, usuwamy pestki. Następnie podlewamy sokiem winogronowym i dusimy na wolnym ogniu około 60 min. Kilka minut przed końcem duszenia, dodajemy wino, miód, orzechy i winogrona. Odlewamy nadmiar płynu. Mięso i kapustę mielimy na średnich oczkach. We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy do mąki i przy pomocy noża mieszamy. Kiedy lekko ostygnie, dłonią wyrabiamy ciasto

R'n'G Kitchen
zupa krem z cukinii 187

warzyw 1 mała cebula 200 ml słodkiej śmietany ok. 40 g masła 4 łyżki białego, wytrawnego wina 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mąki 2 szczypty kurkumy sól, pieprz dodatkowo: orzechy włoskie natka pietruszki wykonanie: Cukinię i cebulę kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka z z rozgrzanym masłem i dusimy przez ok. 5 min. Następnie dodajemy cukier, mieszamy i karmelizujemy. Wlewamy(...)doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 min. Następnie dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką oraz kurkumą. Całość miksujemy, doprawiamy i zagotowujemy. Podajemy z posiekanymi orzechami lub grzankami oraz z posiekaną natką pietruszki. Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto marchewkowe 183

wariacjach, jednak ja przedstawię klasyczną formę tego deseru. Składniki: 300 g drobno startej marchewki 4 jajka ¾ szklanki drobnego cukru (najlepiej brązowy) 200 ml oleju roślinnego ok. 250 g bakalii (orzechy laskowe, orzechy włoskie, wiórki kokosowe, rodzynki) 2,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu masło do wysmarowania formy 300 ml słodkiej

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Bezglutenowa owsianka z quinoą "na bogato" 136

łyżki płatków jaglanych BG 1 łyżka płatków teff 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego 1 łyżeczka miodu 2-3 kumkwaty 5 owoców miechunki peruwiańskiej 2 łyżki owocu granatu 3 orzechy brazylijskie 1 łyżka oleju arachidowego Wykonanie: Płatki bezglutenowe zalewamy wrzątkiem i mieszamy z ugotowaną, gorącą quinoą, dodajemy len i łyżeczkę miodu, jeszcze raz mieszamy. Posypujemy kawałkami uprażonych na suchej patelni orzechów

Quinoa Raz!
Chłodnik truskawkowy z mlekiem kokosowym i krakersami z quinoy 189

owocowe. Ostatnio zrobiłam bardzo proste danie z pysznych dojrzałych truskawek z dodatkiem mleka kokosowego i żeby było trochę bardziej sycące dodałam chrupiące krakersy z quinoy z orzechami włoskimi, czarnym sezamem, olejem kokosowym i mąką z czerwonej soczewicy. Krakersy polecam zrobić w większej ilości, można je przechowywać w  pudełku i następnym razem, gdy będzie potrzebny chrupiący dodatek do zupy(...)sałatki, będą jak znalazł. Składniki: pół szklanki ugotowanej białej quinoy 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego  1 łyżka czarnego sezamu 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego 2 łyżki mąki z czerwonej soczewicy 6 łyżek wody pół łyżeczki różowej soli himalajskiej łyżeczka ksylitolu pół kilograma dojrzałych truskawek 150 ml mleka kokosowego pół łyżeczki zmielonego kardamonu Wykonanie: Truskawki

Quinoa Raz!
Pasta z quinoy i bobu 183

kostek lodu) ;) to dobrze trafiliście, bo dziś pasta z młodego bobu i komosy ryżowej. Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 500 gram młodego bobu 2-3 ząbki czosnku garść orzechów nerkowca 50 ml oliwy z oliwek 50 ml wody 2 łyżki soku z cytryny pieprz sól Wykonanie: Orzechy nerkowca, najlepiej namoczyć przez noc, lub przynajmniej przez kilka godzin. Bób obgotowujemy

Quinoa Raz!
Śniadaniowa quinoa z czereśniami, jagodami kamczackimi i nerkowcami 118

domownikiem), brzoskwinie, czy egzotyczne guajawy. W czereśniowym sezonie obowiązkowo goszczą w mojej kuchni, dziś towarzyszą śniadaniowej quinole w zestawie z jagodą kamczacką (można ją zastąpić borówką) i prażonymi orzechami nerkowca. Smacznego :) Składniki: 5 łyżek ugotowanej białej quinoy 3 łyżki płatków quinoa 2 łyżki płatków gryczanych garść dojrzałych czereśni garść jagód kamczackich 2 łyżki orzechów nerkowca Wykonanie: Quinoę i płatki zalewamy

Quinoa Raz!
Bezglutenowe naleśniki z masłem z orzechów laskowych, ekspandowaną quinoą i czereśniami 166

wspominałam, że czereśnie to moje ukochane owoce, chętnie dodaję je wszędzie tam gdzie pasują, a ostatnio zajadam się takim oto zestawem :) Naleśniki z mąki kasztanowej i quinoa, masło z orzechów laskowych, soczyste, słodkie czereśnie i to wszystko posypane ekspandowanymi ziarenkami komosy ryżowej. Składniki: 3 łyżki mąki z quinoa 5 łyżek mąki kasztanowej 2 jajka 100 ml wody szczypta soli łyżeczka(...)cukru kokosowego 5 - 6 łyżek masła z orzechów laskowych 3 garście wypestkowanych czereśni 6 łyżek ekspandowanej quinoy olej kokosowy do smażenia Wykonanie: Z jajek, wody i mąki robimy ciasto naleśnikowe, doprawiamy je cukrem kokosowym i solą. Naleśniki smażymy na oleju kokosowym, a następnie smarujemy je masłem orzechowym i zwijamy w ruloniki, które kroimy na kawałki i wrzucamy do miseczki razem

Quinoa Raz!
Ciasteczka kukurydziane z otrębami i bakaliami 190

400g. otrąb owsianych 100g. daktyli 125g. margaryny 120g. miodu 200g. mąki kukurydzianej   80g. orzechów nerkowca     6   białek   1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Daktyle i orzechy posiekać. Wszystkie składniki połączyć, zagniatając ciasto. Rozwałkować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie pokroić ciasto na kawałki takiej wielkości jakiej mają być ciasteczka. Piec

Lubię to gotuję