sprzed kilku miesięcy, bowiem we wrześniu zmienił się szef kuchni, którym jest teraz Sebastian Olma , znany przede wszystkim z show kulinarnego Top Chef. Czego spróbowałam? Tatar wołowy/ marynowane grzyby/ orzech laskowy/ cebula szalotka – 28 zł Najlepszy tatar w Warszawie, jaki jadłam do tej pory. Tatar, którego nie musiałam doprawiać nawet gramem soli. Proporcje wszystkich składników idealnie się wypełniały(...)Był smaczny i bardzo, ale to bardzo delikatny (również nie był tłusty) i aromatyczny. Podany z dużą ilością mięska (info dla mężczyzn ). Jagnięcina rasy Merynos/ kremowa polenta/ smażone warzywa/ orzechy nerkowca – 56 zł To „flagowe” danie chyba miało mnie zaskoczyć?, jednak nie do końca mnie przekonało. Nie było w nim nic co zasługuje na uwagę, no może
Kuchnia Bazyliizrobić taką najłatwiejszą orzechową masę do deserów. Jak pomyślałam tak zrobiłam. Pewnie przyda się tym, którzy nie wiedzą jak zrobić taką masę... Składniki: 300 g obranych orzechów włoskich 60 g cukru pudru 2 łyżki miodu ½ łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżki gęstej kremowej śmietany otarta skórka z jednej cytryny Wykonanie: Orzechy zmieliłam w blenderze. Do miski wsypałam wszystkie składniki
Kuchnia u Krysimleka Gałka muszkatołowa do smaku 1 łodyga suszonego rozmarynu Sól i pieprz do smaku Kruszonka: 2 kromki chleba tostowego pszennego 10 dag startego żółtego sera 2 łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich Jak wykonać ? Makaron gotujemy na pół twardo w osolonym wrzątku, odcedzamy, przelewamy wodą. Odsączamy. Paprykę, dynię obieramy, kroimy w kostkę, por siekamy w pół krążki nożem. Szpinak płuczemy(...)pieprzem i gałką muszkatołową do smaku, gorącym polewamy makaron i mieszamy równomiernie w naczyniu. Przygotowujemy kruszonkę: Ser ścieramy na tarce, chleb tostowy kroimy w kostkę, wsypujemy do miski, dodajemy orzechy wszystko razem mieszamy, kruszonką posypujemy wierzch zapiekanki. Zapiekamy przez 20 minut w 180*c. Podajemy gorącą po wyjęciu z pieca. Smacznego
Wanilia i Kardamonskórka otarta z jednej pomarańczy 3 szklanki mąki (500g) 4 jajka 1 szklanka cukru (220g) 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 100 g rodzynek 100g dowolnych orzechów (u mnie włoskie ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki śmietany Lukier łyżka kwaśnej gęstej śmietany cukier puder (ok szklanki ) Wykonanie : Dynie wrzucić(...)proszek i sodę . Dodać śmietanę i wszystko razem połączyć. Rodzynki namoczyć kilka minut w letniej wodzie , odcisnąć . Rodzynki i skórkę pomarańczową obtoczyć w łyżce mąki , orzechy posiekać , Bakalie dodać do ciasta , wymieszać całość . Przełożyć ciasto do foremki i piec ok 50 min w 170'C . Wystudzić . Śmietanę i cukier puder utrzeć na jednolitą gładką masę
Malinowa Kawiarenkamąki pszennej 100 g zimnego masła 1 jajko 80 g cukru pudu 1 łyżka cukru trzcinowego 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej kilka kropel aromatu waniliowego posiekana czekolada, orzechy, bakalie itp. ilość wedle uznania, można pominąć Przygotowanie: Zimne masło posiekać z pozostałymi składnikami do uzyskania ciasta a'la kruszonka. Teraz dodać ulubione dodatki (czekoladę, bakalie, orzechy
Nastoletnie Wypiekaniefareast-language:EN-US;} Składniki: 2 szt. czekolady gorzkiej po 90g u mnie Goplana 20dag masła 10dag mąka pszenna tortowa 5 dużych jaj 30dag cukru Opcjonalnie garść siekanych orzechów włoskich Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style(...)połączenia. Całe jajka ubić z cukrem do białości, dodać mąkę. Gdy się połączą dodać przestudzoną czekoladę i już ręcznie wymieszać do połączenia składników. Jeśli chcemy można dodać posiekane orzechy. Ciasto wylać na wyłożona papierem do pieczenia blachę, piec w 170stopniach przez ok.18-20minut. Wszystko zależy od piekarnika, bo nie zawsze tak samo pieką. Blaszka wymiar 38x25
W garach u Gosiwyrobić kruche ciasto, wyłożyć je na wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia. 35x24 cm- wymiary blachy Masa 1 puszka masy makowej 0,5 kostki masła Garść rodzynek oraz posiekanych włoskich orzechów 5-6 jabłek/ 700g tartych na tarce, na dużych oczkach, odsączonych z nadmiaru soku 7 płaskich łyżek kaszki manny 6 jajek Opcjonalnie olejek migdałowy lub rumowy Kruszonka 0,5 kostki(...)składników utrzeć w palcach kruszonkę Przygotowanie/masa: Masło utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Dodać kaszkę mannę, masę makową, kilka kropel olejku oraz potarte jabłka a także posiekane orzechy i rodzynki. Na koniec delikatnie wmieszać ubite białka. Masę wyłożyć na wcześniej przygotowanym kruchym spodzie ( bez wcześniejszego podpiekania) na masie ułożyć kruszonkę. Piec przez 50 minut w 180stopniach
W garach u Gosijabłkowego 50-60 g brązowego cukru 1 ½ łyżki curry w proszku sól gruboziarnista do smaku świeżo zmielony pieprz do smaku 120 g żółtych rodzynek 100 g posiekanych grubo orzechów macadamia Wykonanie: Mango okroić wzdłuż pestki a miąższ pokroić w średnio małą kostkę. Odstawić Na patelni rozgrzać lekko olej, wrzucić na niego płatki chili aby oddały ostrość i aromat(...)wrzenia. Przez kolejne 30 minut dusić mieszankę często mieszając. Mieszanka zredukuje się do gęstego chutney. Pod koniec duszenia dodać rodzynki (jeśli są duże pokroić w mniejsze kawałki) i orzechy. Doprawić do smaku sola i pieprzem w/g uznania. Zdjąć z ognia przełożyć do słoja lub innego naczynia z zamknięciem i szybko oziębić np. w wodzie z lodem
Sztuka gotowania w/g Samiryjabłkach pierś gęsią podaną w sosie cydrowym na pieczonych cząstkach dyni nogę z gęsi w sosie z rokitnika podaną z mieszanymi liśćmi sałat, figami, jeżynami, malinami i orzechami laskowymi Do podanych potraw mogliśmy spróbować, rekomendowanych na rok 2016 przez Slow Food Polska polskich win: Czerwonego i Białego Świętomarcińskiego, a także win argentyńskich. Natomiast na deser mogliśmy się(...)gustu przypadała gęsia wątróbka duszona z malinami w occie balsamicznym oraz noga z gęsi w sosie z rokitnika podaną z mieszanymi liśćmi sałat, figami, jeżynami, malinami i orzechami laskowym. Obłędne były też obydwa desery. Bardzo dziękuję Zomato za zaproszenie, a Halce za miłą gościnę. Wrócę tu, żeby spróbować tradycyjnych polskich dań, które są tu serwowane na co dzień
Kulinarne przygody GatitySkładniki: Na ok 28 sztuk: 2 duże płaty ciasta francuskiego 1 opakowanie budyniu waniliowego 350ml mleka + 1 łyżka 2 łyżki cukru 1 mleczna czekolada 1 żółtko 50g włoskich orzechów Sposób przygotowania: 300ml mleka gotujemy, w 50ml rozpuszczamy proszek budyniowy oraz cukier i wlewamy do gotującej się reszty. Tabliczkę czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Platy ciasta francuskiego kroimy na pół wzdłuż(...)boku, a następnie na trójkąty. Każdy trójkąt smarujemy rozpuszczoną czekoladą a na krótszy bok dajemy łyżeczkę budyniu. Zwijamy w rogalik. Smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypujemy posiekanymi orzechami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st C przez ok 15 minut
Kuchnia w czekoladziecukru, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika, 1 łyżka kakao Mokre składniki: 125 g jogurtu naturalnego, 75 g oleju, 1 jajko Dodatkowo: 2 łyżki posiekanych orzechów, 1 łyżka rodzynek, 3 kostki białej czekolady, 3 kostki gorzkiej czekolady, 2 marchewki WYKONANIE Marchewki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czekolady drobno kroimy. Mokre składniki łączymy(...)misce, dodajemy suche składniki, a na końcu czekoladę, orzechy, rodzynki i marchew. Mieszamy łyżką. Napełniamy papilotki. Pieczemy 20 min w 180 stopniach
słodki bratekpytę. Balduno proponuje nam aż (albo tylko) 5 szalonych kombinacji: wiśniowo-czekoladowy, bananowo-czekoladowy, orzechowy, „oreowy” i owocowy. W każdym z nich znajdziemy świeże owoce, ciastka lub orzechy, bitą śmietanę, polewę owocową lub czekoladę oraz oczywiście lody (w końcu to lodziarnia). Ja wziąłem orzechowego z lodami o smaku solonego karmelu, a mój towarzysz wiśniowo-czekoladowego z lodami o smaku czarnego(...)przyjemności, którą oferują. Sam gofr był w porządku, miał fajną bąbelkową fakturę i był mięciutki niczym pierzasta poduszka. Lody były smaczne i fajnie mi się je wcinało z chrupiącymi orzechami. Niestety temperatura gofra i umieszczenie bitej śmietany pod lodami spowodowały, że nic z niej nie zostało i tutaj mam chyba największą uwagę, bo jako łasuch nie lubię być pozbawiany jednej
Food Squarebudynie rozrobione w mleku. Delikatnie ucieramy. Na koniec dodajemy pianę z białek. Mieszamy szpatułką do połączenia. Masę serową wylewamy na kulki orzechowe. Kulki orzechowe: 250 g zmielonych orzechów włoskich 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% Składniki łączymy razem. Formujemy kulki. Układamy na wyłożonej ciastem formie. Czekoladowe ganache: 200 g gorzkiej
Made By Mom And Sondynią Składniki: 1 szkl płatków owsianych błyskawicznych 1/2 szkl wody 200 g puree z dyni 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu posiekane orzechy Przygotowanie: Do miski wsyp płatki owsiane, dodaj cukier, cynamon i proszek do pieczenia. Następnie dolej wody, dodaj puree z dyni i dokładnie wymieszaj. Posyp posiekanymi orzechami. Wstaw
wegujemyktóre są obecnie najzdrowszym na świecie słodzikiem bez kalorii. Stewia w płynie, krem migdałowy z bobem tonka, dżem truskawkowy słodzony stewią; Od góry: ciemna czekolada z pomarańczą, mleczna z orzechami (cudo!), kawowa (Latte Macchiato), z orzechami laskowymi, z wiórkami kokosa ( Napoje bez cukru, cukierki lukrecjowe, ziołowe i owocowe Stewia w tabletkach, czysty ekstrakt (bardzo wydajny), erytrol i stewia w kryształkach
Poranek na słodko