orzechy - 16941 przepisów (strona:438/1130)

Sałatka z pieczonych buraków i pieczonej sałaty rzymskiej 122

language:EN-US;} Sałatka z pieczonych buraków i pieczonej sałaty rzymskiej Składniki: Buraki – 2 sztuki Rukola – garść Pomidory koktajlowe – kilka sztuk Sałata rzymska – 1 duża sztuka Parmezan – kilka plasterków Orzechy pini – 2 łyżki Pesto z natki pietruszki – 4 łyżki + 2 do sosu Olej sezamowy – 3 łyżki Miód – 2 łyżki Oliwa z oliwek – 2 łyżki Wykonanie: Buraki obieramy i kroimy(...)buraki będą już przestudzone układamy je na talerzu razem z sałatą rzymską, którą polewamy 4 łyżkami pesto. Dekorujemy całość rukolą i pomidorami koktajlowymi, a także posypujemy parmezanem i orzechami pini. Sałatkę polewamy sosem przygotowanym z wymieszanej oliwy z oliwek i pesto

Kuchnia Bon Appetit
Sałatka z pieczonych buraków 143

family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Sałatka z pieczonych buraków Składniki: Buraki – 2 sztuki Rukola – garść Anchois – kilka sztuk Parmezan – kilka plasterków Orzechy włoskie – garść Sos do pieczenia buraków: Olej sezamowy – 3 łyżki Miód – 2 łyżki Sos do sałatki: Oliwa z oliwek – 2 łyżki Miód – 1 łyżka Sok z ½ cytryny Sok z malin(...)stopniach, od czasu do czasu przewracając na drugą stronę.  Gdy buraki będą już miękkie i wystygną, układamy je na talerzu. Posypujemy rukolą, dekorujemy anchois, plastrami parmezanu i orzechami. Całość polewamy sosem przygotowanym z wymieszanych: oliwy z oliwek, miodu, soku z malin i soku z cytryny

Kuchnia Bon Appetit
Risotto z botwinką i kozim serem 116

cebula, 2 łodygi selera naciowego + 2 szklanki wody Wino białe wytrawne – 150ml Masło – 1 łyżka Ser parmezan – 1 łyżka potartego Botwinka – 1 pęczek Burak – ½ sztuki Kozi ser – 100g Orzechy włoskie – 2 łyżki posiekanych Oliwa do smażenia Sól, pieprz Świeży tymianek Wykonanie: Gotujemy wywar z 1 marchewki, 1 cebuli i 2 łodyg selera naciowego. W między czasie drobno siekamy 1/3 marchewki(...)startego na tarce buraka. Pod koniec gotowania dolewamy do ryżu białe wino. Całość delikatnie mieszamy i pozostawiamy do całkowitego wchłonięcia płynu. Kiedy tak się stanie, dodajemy masło, posiekane orzechy włoskie, połowę koziego sera i starty parmezan. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Pozostawiamy pod przykryciem na około 5 minut (nie gotujemy). Przekładamy na talerze

Kuchnia Bon Appetit
Pęczotto z botwinką i kozim serem 137

cebula, 2 łodygi selera naciowego + 2 szklanki wody Wino białe wytrawne – 150ml Masło – 1 łyżka Ser parmezan – 1 łyżka potartego Botwinka – 1 pęczek Burak – ½ sztuki Kozi ser – 100g Orzechy włoskie – 2 łyżki posiekanych Oliwa do smażenia Sól, pieprz Świeży tymianek Wykonanie: Gotujemy wywar z 1 marchewki, 1 cebuli i 2 łodyg selera naciowego. W między czasie drobno siekamy 1/3 marchewki(...)startego na tarce buraka. Pod koniec gotowania dolewamy do kaszy białe wino. Całość delikatnie mieszamy i pozostawiamy do całkowitego wchłonięcia płynu. Kiedy tak się stanie, dodajemy masło, posiekane orzechy włoskie, połowę koziego sera i starty parmezan. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Pozostawiamy pod przykryciem na około 5 minut (nie gotujemy). Przekładamy na talerze

Kuchnia Bon Appetit
Zupa Pho 136

Zupa Pho Składniki: Szponder – 1kg Cebule – 4 sztuki Cynamon laska – 1 sztuka Anyż – 1 sztuka (gwiazdka) Imbir – 5cm kawałek Sos rybny Polędwica wołowa – około 100g Prażona cebula (wedle uznania) Orzechy ziemne – ½ szklanki Dymka – 2 sztuki Kolendra świeża Opcjonalnie (jeśli dostępne) – tajska bazylia i pachnotka Kiełki fasoli mun Makaron ryżowy + sos Sriracha Limonki Wykonanie: Szponder pieczemy razem z cebulami (przekrojonymi(...)cienkie plastry (grubości 1-2 mm) i podsmażamy na oliwie z oliwek. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. W miseczkach układamy makaron, dodajemy usmażone plastry polędwicy, drobno posiekane (lub rozgniecione) orzechy włoskie, kiełki fasoli mun i prażoną cebulę. Do miseczek dodajemy świeże zioła, pokrojoną dymkę i całość zalewamy wywarem. Do zupy wkrapiamy kilka kropli soku z limonki, a dla osób lubiących

Kuchnia Bon Appetit
Sałatka z komosą ryżową, selerem naciowym i fetą 145

family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Sałatka z komosą ryżową, selerem naciowym i fetą Składniki: Komosa ryżowa – 200g Seler naciowy – 6 łodyg Orzechy włoskie -   1 szklanka Rzodkiewka – 5 sztuk Czarnuszka – 1 łyżka Feta – 200g Sól, pieprz Składniki – sos: Oliwa z oliwek – 3 łyżki Miód – 1 łyżka Masło migdałowe – 2 łyżki(...)cytryny Wykonanie: Komosę ugotować w osolonej wodzie a następnie ostudzić. Gdy będzie już zimna dodać do niej drobno posiekane orzechy, rzodkiewkę i seler pokrojone w plastry. Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i czarnuszką. Sałatkę przełożyć do naczynia, a na wierzchu ułożyć fetę pokrojoną w plastry. Sałatkę polać sosem przygotowanym z wymieszanej oliwy z oliwek, miodu, masła migdałowego

Kuchnia Bon Appetit
Krem z selera z wanilią i oliwą szczypiorkową 139

Zupa krem z selera z wanilią i oliwą szczypiorkową Składniki – 4 porcje: Seler korzeniowy – 1 bulwa Pietruszka – 1 sztuka Mleko – 3 szklanki Wanilia – 1 laska Rzodkiewka – 2 sztuki Orzechy włoskie – 2 łyżki Olej szczypiorkowy - 2 łyżki Sól, pieprz Wykonanie: Warzywa obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy na mleku z nasionami wanilii, aż będą miękkie. Następnie miksujemy na gładki krem(...)doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę dekorujemy posiekanymi orzechami, rzodkiewką i polewamy olejem szczypiorkowym

Kuchnia Bon Appetit
Domowe wypieki - muffinki 133

koca i ciepłej herbaty, dobrym pomysłem na ogrzanie atmosfery jest....włączenie piekarnika z ciastem marchewkowo-jabłkowym. Te pyszne i mięciutkie babeczki, które Ci dzisiaj proponuję zawierają jabłko, marchewkę, rodzynki, orzechy, cynamon, a nawet płatki kokosowe! Wspaniały sposób na rozpoczęcie dnia. Muffinki świetnie sprawdzą się na drugie śniadanie czy podwieczorek. Taka słodka przekąska będzie idealna dla malucha i dla starszego dziecka(...)szklanki oleju kokosowego (płynny) 1 jabłko (starte na grubych oczkach) 2 garście marchewki  (starte na grubych oczkach) coś do osłodzenia (ja dałam 2 łyżki cukru nierafinowanego) opcjonalnie: rodzynki orzechy płatki kokosowe 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru Kilka słów o składnikach Przepis jest elastyczny i możesz go zmienić pod siebie. olej kokosowy -> nie masz, nie lubisz? zamień go na masło

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Granola 132

owsianych - 3/4 szklanki kaszy kuskus - 1/4 szklanki pestek słonecznika - 1/4 szklanki pestek dyni - 1/2 szklanki jagód goi - 1/2 szklanki żurawiny - 1/4 szklanki wiórków kokosowych - 10 dag suszonej moreli - garść orzechów włoskich - 1/2 szklanki miodu - 1/2 szklanki melasy - 1 pomarańcza - 3 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie krok po kroku... 1. Na patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy płatki owsiane i kaszę, prażymy kilka minut(...)złoty kolor intensywnie mieszając, aby nie przypalić składników. Po uprażeniu przesypujemy do miski. 2. Morele i orzechy drobno kroimy. Do płatków i kaszy wsypujemy nasiona, bakalie i wiórki, mieszamy. 3. Pomarańcze sparzyć wrzątkiem i osuszyć. W małym rondlu łączymy ze sobą miód, melasę, startą skórkę z pomarańczy i wyciśnięty z niej sok, lekko podgrzewamy i przelewamy do reszty składników, dokładnie

Apetyczna babeczka
FIGI ZAPIEKANE Z OWCZYM SEREM I ORZECHAMI 73

smacznym. Figi królują, można je kupić dość tanio, wykorzystajmy to i włączmy je do naszego menu. Składniki: 2 figi  6 kostek sera owczego  pól garści posiekanych orzechów włoskich  łyżka miodu  Wykonanie: Figi nacinamy na krzyż, nie przecinając ich do końca. Układamy w naczyniu do zapiekania, do środka wkładamy ser, zapiekamy ok 10 minut. Po tym czasie(...)posypujemy orzechami, polewamy miodem. Zapiekamy jeszcze ok 5 minut. Można polać również octem balsamicznym

Z Majeczką w kuchni
Makaron z bobem, feta i miętą 148

posiekanej mięty i pietruszki 1 łyżka oliwy z oliwek sól i czarny pieprz, grubomielony 1 łyżka soli 250 g sera mascarpone otarta skórka z połowy cytryny 2 łyżki włoskich orzechów garść rukoli Ugotuj makaron al dente w lekko solonej wodzie. Odcedź ale zachowaj 100 ml wody od gotowania. Wymieszaj odcedzony makaron z oliwą i trzymaj w cieple. Rozpuść mascarpone(...)otartą skórką z cytryny. Zagotuj sos, dodaj teraz bób i część pokruszonej feta. Zagotuj sos. Podziel makaron na talerze na przemian z rukolą i polej obficie sosem. Posyp orzechami.   The post Makaron z bobem, feta i miętą appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
zdrowe czekoladki, praliny, trufle z ciecierzycy HIT :-) 178

wychodzi cała masa małych kuleczek. Ale dość pisaniny zaczynamy SKŁADNIKI -1 kubek suchej ciecierzycy 330ml -4 łyżki miodu ja użyłam miodu z mniszka -1,5 łyżki cukru pudru -garść orzechów ziemnych zmielonych na bardzo drobno -50g roztopionego  masła -4 łyżki mleka -2,5 łyżki kakao ciecierzycę moczymy całą noc, potem gotujemy do miękkości,  zimna miksujemy w malakserze(...)dużo, ja mam mały malakser, dlatego miksowałam na dwie partie dodajemy resztę składników, z tym że masło musi być roztopione i przestudzone. Wyrabiamy masę.  Robimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki robi się bardzo łatwo, masa się nie klei.   Trufle możemy  posypać dowolną posypką (ja zrobiłam posypkę z herbatników i płatków kukurydzianych zmielonych razem), obtoczyć w kakao

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto marlenka -pyszne i rozpływające się w ustach :-) 130041

oczyszczonej -1 łyżka octu -2 jajka masa  -2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru -3 szklanki mleka -400g masy kajmakowej -250g margaryny lub masła dodatkowo -garść orzechów włoskich do dekoracji Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od ugotowania budyniu na masę. Gdy będzie stygł przygotujemy spody. 2 szklanki mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy 2 budynie rozrabiamy w 1 szklance(...)Dodajemy masę kajmakową (tem. pokojowa) i dalej ucieramy. Na koniec dodajemy po łyżce zimny budyń i miksujemy. Następnie każdy spód przekładamy cienko masą. Ostatnia warstwa to ma być masa. Orzechy wraz z kawałkami ciasta mielimy w malakserze. Posypujemy ciasto i gotowe :-) Ciasto wstawiamy na  całą noc  do lodówki żeby namiękło. Następnego dnia jest idealne, pięknie się kroi

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ryżowy przekładaniec 239

Rozpuścić. Przestudzić.  Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier puder. Przestudzoną żelatynę wlać do śmietany. Powoli mieszać. Dodać czekoladę - wymieszać.  Masa orzechowa 60 - 70 gram masła kilka posiekanych orzechów 5 łyżek nutelli 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Masło, orzechy, nutellę, cukier puder zmiksować.  Kawę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. Po wystudzeniu dodać do masy orzechowej

Kuchnia smaków
Drożdżowy wieniec z makiem. 204

Ciasto właściwe: 2 szklanki mąki orkiszowej 50 g masła ,rozpuścić ,ostudzić szczypta soli 1 jajko 1 żółtko ,białko zostawić do posmarowania ciasta 0,5 szklanki cukru Dodatkowo: masa makowa orzechy solone ,dynia Wszystkie składniki plus wyrośnięty zaczyn wyrabiamy na gładkie ciasto .W razie potrzeby podsypać mąką ,jeśli będzie się kleić .Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie jeszcze(...)stopniach przez około 20 minut ,następnie obniżamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy bez otwierania piekarnika kolejne 15 minut .Wieniec po upieczeniu i ostygnięciu lukrujemy i posypujemy orzechami i dynią.Smacznego

Ladylaura.

Proponowane wyszukiwania