orzechy - 16941 przepisów (strona:442/1130)

Chicken Tikka Masala z chlebem Naan 122

być zwykły 1 łyżka pasty czosnkowej 1 czerwona cebula zmiksowana 5 łyżek świeżej kolendry drobno posiekanej 3-4 łyżki proszku z nerkowca (jeśli nie możemy kupić, po prostu garść orzechów nerkowca zmielmy) 1 łyżka "Kashmiri" czerwony chili proszek 1 łyżka Masala mix 1 szklanka wody 1 łyżka chicken tikka masala 1 łyżka tandori kolor 1 łyżka garam masala Sposób(...)patelnię dodajemy olej,pastę czosnkową i mieszamy. Dodajemy cebulę,kolendrę,1 łyżkę Kashmiri chili ,masala mix, orzechy nerkowca, woda 1/2 szklanki i mieszamy. Następnie 1 łyżka chicken tikka masala,1 Tandori kolor i garam masala. Mieszamy i przykrywamy gotujemy około 10 min. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy naszego kurczaka oczywiście ściągamy go z wykałaczek, Tuszymy około 10-15 min Smacznego

Viola cooks with passion
Muffiny bardzo owocowe bez cukru 170

nasze muffinki, które Emilka przygotowała samodzielnie Babeczki bardzo owocowe Składniki na ciasto: 2 szklanki przesianej mąki tortowej 1/3 szklanki ksylitolu zamiast cukru 1/2 szklanki oleju pół szklanki posiekanych orzechów brazylijskich 1,5 szklanki jogurtu 2 jajka 3 male jabłka, obrane i pokrojone w kostkę 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli ½ szklanki borówek Składniki na krem(...)sobą w misce, możemy to zrobić przy pomocy miksera: jogurt, olej, jajka, Suche składniki mieszamy ze sobą w osobnej misce: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, ksylitol, sól, posiekane orzechy. Następnie zawartość obu misek łączymy ze sobą dokładnie mieszając łyżką. Dodajemy owoce. Ciasto wlewamy do foremek do 2/3 ich wysokości i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach C do suchego

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto bez cukru, z owocami 187

szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka ryżu/prosa/amarantusa preparowanego lub ekspandowanego 1/2 szklanki wiórków kokosowych lub innych mielonych orzechów 2 jajka 1 szklanka kefiru 1/4 szklanki oleju rzepakowego 10 słodkich śliwek i 3 dojrzałe brzoskwinie ufo lub 3-4 duże i słodkie brzoskwinie, umyte, osuszone i wypestkowane. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze(...)addToShoppingList7';listonic_content='1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka ryżu/prosa/amarantusa preparowanego lub ekspandowanego 1/2 szklanki wiórków kokosowych lub innych mielonych orzechów 2 jajka 1 szklanka kefiru 1/4 szklanki oleju rzepakowego 10 słodkich śliwek i 3 dojrzałe brzoskwinie ufo lub 3-4 duże i słodkie brzoskwinie, umyte, osuszone i wypestkowane.'; document.write

moj przepis na
Fałszywy pasztet – wegański pasztet smarowny, z soczewicy 147

kroimy – niekoniecznie najdrobniej. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i rumienimy pieczarki. Do zrumienionych grzybów dodajemy cebulę i szklimy razem. Wsypujemy na patelnię orzechy i wszystkie przyprawy – bez soli i pieprzu, wlewamy pozostały olej i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy razem aż czosnek straci surowy zapach. Studzimy. Ostudzone składniki przekładamy do miski. Wlewamy(...)maśle żeby wydobyć z nich jeszcze więcej smaku i aromatu. SKŁADNIKI 170g suchej zielonej soczewicy (niepełna szklanka) 150g pieczarek Portobello (lub zwykłych pieczarek) 100g cebuli (dowolnej) 1 garść orzechów – włoskich, laskowych lub nerkowców 2 średnie ząbki czosnku 2 łyżki whiskey lub brandy 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka

Karo in the Kitchen
JAGLANKA Z PRAŻONYM JABŁKIEM, ORZECHAMI I ŻURAWINĄ 110

Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wody 4 średniej wielkości jabłek garść orzechów włoskich garść żurawiny suszonej 1 łyżka miodu (dla osób lubiących słodkie) Sposób przygotowania: Kaszę przelewamy wrzątkiem, następnie zimną wodą i ponownie wrzątkiem. W ten sposób pozbywamy się goryczki. Do rondla przelewamy szklankę wody i wsypujemy kaszę. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie całą(...)obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Przekładamy do garnka, podlewamy wodą i smażymy do momentu, aż będą miękkie. Ugotowaną kaszę mieszamy z usmażonymi jabłkami, posypujemy żurawiną i pokrojonymi orzechami. Dla osób lubiących wersję słodką polecam polać całość miodem.  SMACZNEGO

Prosto i Smacznie z Anetą
Białkowe batoniki czekoladowe 152

napada nas głód a pod ręką mamy jedynie szeroki asortyment słodyczy w sklepie spożywczym :) Dodatkowo, podczas przygotowywania masy możecie wzbogacić ją o ulubione owoce suszone, niesłodzone lub posiekane orzechy. Z podanej porcji powstaną dwa batoniki :) Składniki: 2 łyżki mąki kokosowej 30 g odżywki białkowej** o smaku czekoladowym lub waniliowym 2-3  łyżki mleka lub wody 1 wafel ryżowy, drobno(...)pokruszony 2 kostki gorzkiej czekolady bez cukru orzechy laskowe do dekoracji  Składniki mieszamy i zagniatamy masę. Dzielimy ją na pół i formujemy na kształt batoników. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Polewamy batoniki, układamy orzeszki i wkładamy do lodówki.  Wartości odżywcze*: ok 301 kcal w całej porcji

Chocolate Muffin Blog
Prince Polo 154

wymiarach 25 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (spód). Piec w temperaturze 160 stopni przez około 35 minut. Wystudzić. Beza kokosowo - orzechowa: 8 białek 400 g pokrojonych drobno orzechów włoskich 100 g wiórków kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 duże Prince Polo 8 łyżek cukru Prince Polo pokroić na małe kawałki, odłożyć. Białka ubić z cukrem na sztywno(...)Dodać orzechy, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i pokrojone Prince Polo, dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut.Wystudzić. Po upieczeniu i wystudzeniu blaszkę odwrócić i obłożyć wilgotną ściereczką, papier się odmoczy i łatwiej będzie go zdjąć. Krem: 200 g masła 8 żółtek 5 łyżek cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady Czekoladę rozpuścić

Domowa cukiernia Ewy
Bezglutenowe brownie - bardzo czekoladowe 169

gorzkiej czekolady - 3 jajka - 2/3 szklanki cukru (wersja ze zmniejszoną ilością cukru) - 50g mąki ryżowej - 50g mąki kukurydzianej - 35g mąki ziemniaczanej - szczypta soli - łyżeczka cukru wanilinowego - pół szklanki pokrojonych orzechów Sposób przygotowania: Masło kroimy na małe kawałki. Wkładamy do rondla i rozpuszczamy stale mieszając.  Dodajemy połamaną  na kosteczki czekoladę i dokładnie  mieszamy. Nie zagotowujemy.  W oddzielnym(...)naczyniu  miksujemy jajka z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy roztopioną czekoladę i całość miksujemy na gładką masę.  Powoli dodajemy mąkę, sól, orzechy i  wszystko dokładnie miksujemy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.  Brownie pieczemy w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez 35minut

Pan i Pani Smith w kuchni
Gulasz ze swieżych kurek i fasolki szparagowej 155

poprzek na cieniutkie plasterki 2 średniej wielkości cebule, obierz i pokrój w kostkę 1 łyżka śmietany Crème fraîche duży kawałek masła 300 ml wody sól, pieprz do smaku garstka orzechów pistacjowych do posypania (opcjonalnie)  Przygotowanie Fasolka szparagowa z szybkowaru Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 1 m 30 s Otwieranie Garnka Szybkie Kurki Wybór Ciśnienia Niskie Czas Gotowania(...)minut, aby woda dotarła do wszystkich zakamarków  po paru minutach wypłucz kurki z brudu, następnie całość przelej przez durszlak powtarzaj płukanie grzybów, aż pozbędziesz się wszystkich zanieczyszczeń wyłuskaj orzechy pistacjowe rozgrzej w szybkowarze masło dodaj posiekaną cebulę i szczyptę soli podsmażaj, aż cebula się zeszkli i delikatnie zarumieni dodaj kurki i podsmażaj ok. 2 minuty dolej 300 ml wody

Szybko Szybkowar
Pełnoziarnista szarlotka bez tłuszczu 233

pszennej lub orkiszowej) 1/3 szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu (u mnie ksylitol) 1 łyżka soku z cytryny + skórka z cytryny 1 łyżeczka cynamonu 1 płaska łyżeczka sody garść pokrojonych orzechów włoskich (ewentualnie rodzynków) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, a następnie kroimy na grube plasterki. Tortownicę o średnicy(...)Spienioną miksturę dodajemy do ciasta i miksujemy po raz ostatni. Ciasto powinno być dość rzadkie. Wsypujemy do masy jabłka (kilka warto zostawić na wierzch) i pokrojone na mniejsze części orzechy. Mieszamy łyżką lub łopatką, aż jabłka oblepią się ciastem. Przekładamy całość do przygotowanej wcześniej tortownicy. Na wierzchu układamy odłożone jabłka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół

Poezja smaku
Sałatka z dynią pieczoną! 148

Cykl przepisów na przepyszne sałatki trwa w najlepsze! Mogliście już wypróbować przepis na sałatkę z pstrągiem wędzonym i brokułem, jak i chrupiącą sałatkę z brzoskwiniami i karmelizowanymi orzechami. Dzisiaj proponuję bardzo smakowite i ciekawe połączenie pieczona dynia Hokkaido i makaron Lubella, w cytrusowo-korzennym sosie. Połączenie pieczonej dyni w miodzie, cynamonie i oleju kokosowym z otartą skórką cytryny, świeżą bazylią(...)pieczenia, polewamy miodem i posypujemy przyprawami, obficie polewamy olejem kokosowym. Pieczemy przez 25 minut do całkowitej miękkości. Usuwamy skórę i kroimy w grubą kostkę. SAŁATKA: - porcja rukoli - 2 łyżki orzechów włoskich - garść ugotowanego makaronu Lubella nr 40 - Uszka - listki bazylii SOS: - 2 łyżki upieczonej dyni  - otarta skórka z cytryny - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka oleju orzechowego

SMYKWKUCHNI
Ucierane ciasto z brzoskwiniami 135

Ucierane ciasto Składniki: 180 g masła, miękkiego 180 g cukru, u mnie po połowie biały i brązowy 4 jajka 125 g zmielonych migdałów 150 g mąki 100 g orzechów włoskich, grubo pokrojonych 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 1 łyżeczka suszonych kwiatów lawendy 3 duże brzoskwinie szczypta soli Lukier 50 g cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Nastaw piekarnik na 160ºC(...)według piekarnika). Miękkie masło zmiksuj z cukrem i wanilią. Pod koniec dodaj po jednym jajku i miksuj do połączenia. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę ze zmielonymi migdałami, pokrojonymi orzechami i lawendą. Dodaj do jajecznej masy i delikatnie wymieszaj. Przełóż masę do okrągłej formy posmarowanej tłuszczem i oprószoną mąką. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut

codojedzenia
Najlepszy obiad na szybko, czyli makaron z awokado. 386

sposób przejść obojętnie :)  Składniki (1-2 porcje): 1 dojrzałe, miękkie awokado sok z 1 limonki 1-2 ząbki czosnku 1-2 łyżeczki oleju/oliwy garść świeżej bazylii 5 sztuk orzechów, np. włoskich sól, pieprz plus 100 g makaronu (użyłam makaronu barwionego szpinakiem, ale pełnoziarniste penne czy spaghetti też się sprawdzi) Mielimy (za pomocą blendera ręcznego lub malaksera) pokruszone orzechy, miąższ

Powiedz dietom nie
Jabłkowa granola z patelni :) 135

kawałki zlepionych płatków , przypominające owsiany batonik :) Bardzo smaczna, na pewno do powtórzenia!  Składniki: 80 g płatków owsianych  40 g płatków quiona 1 garść rodzynek  1 garść orzechów włoskich 1 łyżeczka cynamonu  1 łyżka oleju kokosowego  1 łyżka miodu  3 łyżki skoncentrowanego soku jabłkowego 100% (Natjun) Przygotowanie: W misce wymieszaj płatki z cynamonem, rodzynkami(...)orzechami.  Na patelni rozgrzej olej, a po chwili dodaj sok jabłkowy. Poczekaj aż całość się rozpuści. Następnie wsyp składniki z miski i cały czas mieszając smaż na pełnym ogniu ok. 7 minut.  Teraz dodaj miód i mieszaj całość aż się on rozpuści. Kolejno smaż jeszcze 2 minuty.  Granola będzie gotowa jak płatki będą chrupkie i suche, czyli

Zdrowie na języku :P
Fasolka szparagowa z pesto 99

letnie upały...a i poza sezonem jest rewelacyjna.   Składniki 1 kg fasolki szparagowej 100 ml oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki startego parmezanu 3 łyżki orzechów pinii 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Fasolkę myjemy, usuwamy „końcówki”, gotujemy do miękkości w posłodzonej wodzie. W tym czasie przygotowujemy(...)pesto. Czosnek, oliwę, orzechy i ser miksujemy na gładko, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Fasolkę odcedzamy, przekładamy do garnka i mieszamy z pesto. Podajemy do razu po przygotowaniu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

R'n'G Kitchen