piersi z kurczaka marynata: 1 mała puszka mleka kokosowego (165 ml.) 20g. orzechów nerkowca 2g. świeżego imbiru odrobina płatków czili szczypta soli Orzeszki nerkowca zmiksować, imbir bardzo drobno posiekać, wymieszać z mleczkiem kokosowym. Dodać płatki czili i doprawić do smaku solą. Piersi kurczaka pokroić wzdłuż na cienkie paski. Włożyć do wcześniej przygotowanej marynaty, wymieszać i odstawić na 1 - 2 godziny(...)Nabić na patyczki do szaszłyków. Tak przygotowane szaszłyki grillować na obie strony po kilka minut, przed podaniem posypać mielonymi orzechami nerkowca. Sałatka: kapusta pekińska cebula czerwona marchewka jabłko natka pietruszki Wszystkie składniki dość drobno posiekać, przed podaniem polać sosem wafu
Lubię to gotujęInspiracja od Anny Lewandowskiej . Bardzo smaczne i przy okazji zdrowe, dorzuciłam jeszcze do batonów 3 łyżki niezmielonych wiórek kokosowych. Składniki: 1 szklanka orzechów (dałam włoskie, mogą być nerkowce, migdały) 1 szklanka wiórek kokosowych 1/3 szklanki oleju kokosowego + kilka łyżek (dałam z pestek winogron) 6 łyżek kakao 4 łyżki świeżo parzonej kawy 5-6 łyżek słodziwa – np. miodu/ słodkiego syropu(...)więcej, kto woli) 1 łyżeczka cynamonu (lub więcej) Namocz orzechy przez noc. Następnie odcedź i zblenduj je dokładnie razem z pozostałymi składnikami na jednolita masę. Przełóż do małej formy i włóż na min. 2 godziny do lodówki. Pokrój w batony lub kostkę. The Frogger (season 9, episode 18) Missing the 4 o’clock sugar-rush
Qlinarnie i Qlinarniemnie zbożowa 20 g masła 200 g gorzkiej czekolady 30 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli po 50 g białej czekolady i posiekanych orzechów włoskich Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Jajka ubijamy mikserem z cukrem i kawą ok 8 minut. Masa powinna zjaśnieć. W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzka czekoladę z masłem. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie(...)wlewamy czekoladę do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy. Teraz szybko dodajemy mąkę, proszek i sól dalej delikatnie mieszając. Na końcu wrzucamy posiekana czekoladę z orzechami. Mieszamy i już. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy po łyżeczce ciasta. Ważne by zachować odstępy bo ciasteczka rosną. Pieczemy maksymalnie 10 minut. Wierzch powinien popękać a środek nadal być mięciutki
Dzieje kuchennej Wiewióryprzygotować? Składniki: - ośmiorniczka (pół kilo) - sól - 2 cebule - 2 łyżki octu winnego - 2 ząbki czosnku - papryka zielona - pomidor - oliwa - przecier pomidorowy (2 łyżki) - garść krewetek suszonych i orzechów nerkowca/ziemnych zmiksowanych - puszka mleka kokosowego (300 ml) - kolendra Przygotowanie: Myjemy ośmiornicę i odcinamy "usta" ośmiornicy (taka kulka, jak na poniższym obrazku). Następnie "masujemy" ośmiornicę obtaczając ją w soli. Zdaniem Brasileiro ten krok(...)potrzebna. Gdy ośmiorniczka stygnie, my w tym czasie przygotujemy pozostałe składniki koktajlu: - kroimy w kostkę cebulę, paprykę i pomidora. - wyciskamy wyciskarce czosnek - szatkujemy kolendrę - mielimy krewetki suszone i orzechy (w tradycyjnym przepisie tego nie spotkacie, to akurat pomysł Brasileiro). Następnie w głębokiej patelni/woku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę i czosnek. Mieszamy łyżką drewnianą aby cebulka się zazłociła. Po chwili
Smaki Brazyliismaku malinowym + 1,5 szklanki wrzącej wody 1 galaretka o smaku owoców leśnych + 1 szklanka wrzącej wody 2-3 łyżki cukru pudru świeże maliny spód 65 g orzechów włoskich 10 daktyli suszonych *użyłam tortownicy o średnicy 18 cm Na samym początku rozpuścić galaretki. Uwaga: galaretkę o smaku owoców leśnych rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody, natomiast galaretkę(...)połączyć ze sobą. Na sam koniec, powoli wlać rozpuszczoną, ostudzoną galaretkę o smaku owoców leśnych. Ponownie wszystko ze sobą wymieszać. W międzyczasie zabrać się za przygotowanie orzechowo-daktylowego spodu. Orzechy i daktyle zmielić, np. w młynku do kawy. Za pomocą dłoni składniki wymieszać ze sobą. Następnie przełożyć je na papier do pieczenia i za pomocą wałka, cienko rozwałkować. Na przygotowany
Ugotowaćplasterkami truskawek (patrz zdjęcie poniżej). Glazura, którą pokrywamy owoce, przedłuża im świeżość i sprawia, że są błyszczące. Jeszcze taka mała wskazówka: jeśli foremki na babeczki obsypiemy zmielonymi orzechami, to babeczki będą miały smaczny posmak. Gorąco polecam! Składniki: (na ok. 15 sztuk) Ciasto kruche: 170 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 60 g cukru pudru(...)będzie się kleić) na grubość około 5 mm. Za pomocą szklanki wykrawać koła, wylepić nimi foremki do babeczek wysmarowane wcześniej masłem i oprószone mąką (można oprószyć również zmielonymi orzechami). Ciasto nakłuć widelcem i umieścić na płaskiej blaszce. Schłodzić w lodówce. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 st.C. Gdy nabierze odpowiedniej temperatury wstawić babeczki z blaszką do piekarnika
Nastoletnie Wypiekanieodłożyć na bok. Skropić oliwą z oliwek, obsypać solą i pieprzem.Delikatnie wymieszać. Jajka przekroić na cztery części, ser pokruszyć na małe kawałki, rozrzucić wszystko na górze sałatki. Posypać orzechami, smacznego
Kuchnia PokoleńSkładniki: - sałata roszponka - ser mozzarella - truskawki - dwie piersi z kurczaka - orzechy włoskie - migdały (płatki) - ziarna słonecznika Składniki na sos: - sos balsamiczny - miód Składniki na marynatę do piersi z kurczaka - 3łyżeczki soku z cytryny - 1łyżeczka musztardy - 3łyżeczki oliwy z oliwek - 1 ząbek czosnku - 1łyżeczka sosu sojowego - 1.5 łyżeczki miodu - świeży majeranek - sól, pieprz - szczypta papryki słodkiej Przygotowanie: 1 . Przygotowujemy marynatę(...)będzie gotowa należy usmaży ją na patelni grillowej. 4. Sałatę myjemy, truskawki, mozzarelle i pierś z kurczaka kroimy na plasterki, całość układamy na talerzu i polewamy sosem. 5. Posypujemy orzechami, migdałami i ziarnami słonecznika
Coś z niczegoSkładniki na cisto: - 250g mąki pszennej - 150g masła (zimnego) - 30g cukru pudru - 20ml zimnej wody - 20g mielonych orzechów - jajko Składniki na krem: - 250g serka mascarpone - 135ml śmietany 36% - 180g białej czekolady (2 tabliczki) - owoce na krem: truskawki, maliny Przygotowanie ciasta: 1. Przesiewamy mąkę i cukier puder, robimy kopczyk, kroimy zimne masło w kostkę i zagniatamy, następnie dodajemy jajko cały czas(...)zagniatamy aż składniki się połączą. Dolewamy po trochu zimnej wody, na koniec dodajemy orzechy cały czas zagniatając cisto. Tak przygotowane ciasto formujemy w kulkę i zawijamy folią. Odkładamy do lodówki na minimum godzinę. 2. Wyciągamy ciasto, podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na około 3mm. Przekładamy do formy (wcześniej wysmarowana masłem i oprószona bułką tartą) dokładnie wykładamy formę ciastem i nakłuwamy
Coś z niczegołyżki kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżka cynamonu* 1 łyżeczka zmielonych goździków ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru ¼ łyżeczki kardamonu 100 g sparzonych rodzynek 50 g posiekanych orzechów włoskich lub migdałów Polewa czekoladowa 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady100 ml śmietanki kremówki (płynnej) 1-2 łyżki oleju *cynamon, goździki, imbir i kardamon w podanych proporcjach można zastąpić(...)drugim naczyniu utrzeć jajka na puszystą masę. Dodać do ciasta. Ponownie zmiksować na mniejszych obrotach. Sparzone rodzynki odcisnąć na sicie, obtoczyć w mące i dodać razem z posiekanymi orzechami do ciasta. Delikatnie wymieszać. Keksówkę o wymiarach ok. 25-30 cm x 11 cm wyłożyć papierem do wypieków. Przelać ciasto do foremki. Piec około 50-60 minut (do suchego patyczka
Smaki Nataliicórci, która zakochała się w halloumi. Letnia sałatka z arbuzem i serem halloumi duża garść rukoli pół szklanki arbuza pokrojonego w kostkę garstka uprazonych na suchej patelni orzechów włoskich kilka plasterków sera halloumi po łyżeczce soku z cytryny i oliwy sól, pieprz Na patelni grillowej grillujemy plasterki sera, po ok 2 minuty z każdej strony. Do miski wkładamy umyte listki(...)rukoli, kostki arbuza, całość skrapiamy sokiem z cytryny wymieszanym z oliwą. Układamy zgrillowany ser, posypujemy solą, pieprzem i orzechami. Podajemy póki ser ciepły. Jeśli spodobał Wam się przepis zachęcam do komentowania
Dzieje kuchennej Wiewiórybędę miała wyjścia i zabiorę się do pracy :) Warto zaznaczyć, że ta powyższa jest dodatkowo certyfikowana jako bezglutenowa, dlatego nie ma obaw o jakieś zanieczyszczenia. Krem z prażonych orzechów laskowych Uwielbiam wręcz masła wykonane w 100% z orzechów laskowych. I choć nie jadam je zbyt często, a raczej bardzo sporadycznie to w pamięci zachowałam same pozytywne wspomnienia
Zdrowie na języku :Paromatu waniliowego 2 łyżki kakao 1 szklanka kulek czekoladowych tłuszcz do formy Pianka i góra ciasta: 6 białek (pozostałych z masy serowej i ciasta) 1 szklanka cukru 1/3 szklanki orzechów włoskich 1/3 szklanki płatków migdałowych Wykonanie: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, rozwałkować na stolnicy i przenieść na wałku do formy wysmarowanej tłuszczem. Górę ciasta posypać kakao. Ser zmielić dwukrotnie(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Z białek i jednej szklanki cukru ubić na sztywno pianę. Po półgodzinnym pieczeniu wyciągamy placek z piekarnika, studzimy go około pół godziny, następnie wykładamy ubitą pianę, posypujemy orzechami i wiórkami kokosowymi. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy około 15 minut
Tradycyjna KuchniaSmażymy około 4-5 minut, aż wołowina teriyaki będzie cała w sosie. Przygotowanie: ryż po hawajsku Składniki: 500 gram ryżu zielona cebulka drobno pokrojona 3 łyżki sosu sojowego ½ szklani orzechów nerkowca 300 gram ananasa pokrojonego w kostkę ¼ szklanki oleju sezamowego Przygotowanie: Ryż gotujemy aldente, rozgrzewamy patelnię, dodajemy połowę oleju sezamowego, orzechy nerkowca i ananasa, gotujemy około 6 minut. Kolejno dolewamy
PaleoLife