mlecznej 25 g czekolady deserowej 25 ml śmietanki 30 % 20 g miodu 30 g miękkiego masła 40 g mrożonych malin ( zmiksować i przetrzeć przez sito ) Dekoracja wiórki kokosowe tarte orzechy laskowe rurki, listki z białej czekolady itp Śmietankę zagotuj z miodem i przetartymi malinami. Do zagotowanej śmietanki dodaj pokruszoną czekoladę mleczną i deserową, i poczekaj aż się rozpuści. Zmiksuj śmietankę(...)stopniową dodawaj miękkie masło i ponownie zmiksuj. Tak przygotowany ganasz wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Następnie formuj kulki o średnicy 1,5 - 2 cm i obtaczaj w tartych orzechach laskowych i wiórkach kokosowych. Każdą kuleczkę wkładaj do mini kokilki papierowej . Dekoruj według uznania. Trufle włóż do pojemnika na ciasto, najlepiej zamykanego, aby słodkości nie wchłonęły zapachów z lodówki. Pojemnik
Z Kuchni Do Kuchnikuchni a chciałam upiec coś względnie zdrowego. Oto one! Bezglutenowe, bez mleka, z jajkiem i oczywiście truskawkami oraz migdałami :) Bezglutenowe babeczki z truskawkami i migdałami 50 g orzechów laskowych 25 g płatków migdałowych + do posypania 125 g maki owsianej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia po 100 g cukru trzcinowego i margaryny bez mlecznej lub masła 1 jajko 8 pokrojonych(...)części turskawek Orzechy i płatki migdałowe mielimy. Dodajemy do mąki iwsypujemy proszek. Mieszamy. Cukier ucieramy z masłem a następnie oddajemy jajko. Mieszamy dokładnie a następnie łączymy z suchymi składnikami. Ciasto nakładamy do ośmiu foremek, do każdej porcji ciasta wkładamy po 1 podzielonej truskawce. Babeczki posypujemy płatkami migdałowymi i szczypta cukru trzcinowego. Pieczemy ok 30 minut w 180 st. C. Studzimy
Dzieje kuchennej Wiewiórypłatków owsianych, masła i cukru. Można jednak dorzucić różne składniki, ja dodaję mix składający się z ziaren słonecznika, dyni, sezamu i siemienia lnianego, ale można też dodać do niego orzechy, owoce suszone, można też taki batonik- flapjack polać czekoladą. Ja przygotowując bazę na te batoniki mieszam po tyle samo cukru brązowego, masła i płatków owsianych. Dodaję też miód, bo Baton(...)flapjack ma być bardzo słodki! Polecam też przepis na domowe Batoniki karmelowe z orzechami . Przepis na angielski batonik owsiany flapjack 6 sztuk: składniki: 100 g masła 100 g cukru brązowego Demerara 1 łyżka miodu 100g płatków owsianych 3 łyżki mieszanki ziaren słonecznika, sezamu, dyni i siemienia lnianego Przygotowanie: Do rondelka przekładamy masło, cukier i miód rozpuszczamy wszystkie składniki mieszając
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzawiera pełne ziarno 5 zbóż, bo jest źródłem witamin B1 i E. W ramach kampanii #belVita, otrzymałam do przetestowania (dla mnie i znajomych/rodziny) pięć opakowań ciasteczek: Zboża + mleko Orzechy + miód Owoce leśne Kakaowe Musli z owocami Jedno duże opakowanie (300 g) zawiera 6 mniejszych paczuszek, w każdej z nich znajdują się 4 ciasteczka, co daje nam 24 sztuki w jednym(...)kruchości i smakują jak zwykłe ciastka maślane. Im lepsze będzie nasze śniadanie tym lepszy będzie cały dzień! Wszystkie warianty smakowe są równie pyszne, ale moim numerem jeden jest połączenie orzechów i miodu, ale myślę, że każdy znajdzie wśród podanych wariantów idealny smak dla siebie, bo jest z czego wybierać. Ciasteczka #belVita świetnie sprawdzają się jako przekąska, poczęstunek dla gości
Kulinarna (nie)codziennośćbazylia. Świeże listki bazylii, dokładnie umyte i skropione sokiem z cytryny. Na jednym talerzu, bazylię przykryliśmy świeżymi truskawkami , na drugim – mango . To nie wszystko. Do owoców dorzuciliśmy pokruszone orzechy włoskie oraz czarne oliwki. To jednak wciąż mało Słodko-kwaśną nutę smakową przełamał ser kozi , który dodał pazura! Na koniec całość została skropiona oliwą z oliwek i doprawiona pieprzem. Takim(...)sposobem powstały dwie wersje – obie wyjątkowe w smaku, do tego lekkie i zdrowe. Prawdziwa petarda! Taka sałatka z bazylią dostarcza sporo dobrych tłuszczy (orzechy, oliwa z oliwek), mnóstwo witamin oraz przeciwutleniaczy. Efekt wow (smakowy) gwarantowany My mamy swoją ulubioną sałatkę, byliśmy jednogłośni w swoich opiniach. Chcielibyśmy, byście pierwsi dali znać co bardziej Wam się spodobało. Jeszcze bardziej zachęcamy
Ciasna Kuchniawilgotny, a zarazem puszysty chlebek kukurydziany, jaki kiedykolwiek jadłam. To zasługa dodanej maślanki. Składniki: 2 1/4 szklanki mąki pszennej 1 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 1 szklanka cukru 1/3 szklanki orzechów włoskich ¾ łyżeczki proszku do pieczenia ¾ łyżeczki soli ¾ łyżeczki sody oczyszczonej 11/4 szklanki mleka ¾ szklanki oleju 3 jajka ½ szklanki maślanki 1 puszka kukurydzy tłuszcz do formy Wykonanie: Wymieszać wszystkie suche składniki(...)drugiej miski wlać mleko, maślankę, olej i wbić jajka. Dodać suche składniki i utrzeć mikserem. Następnie wsypać pokruszone orzechy, kukurydzę i ponownie wymieszać. Przelać do przygotowanej keksówki. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Polecam inne przepisy na domowe chleby, bułki, drożdżówki
Tradycyjna KuchniaSkładniki : 1 duże jabłko jajko 3/4 szklanki płatków owsianych 1 łyżka miodu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżka mąki kukurydzianej łyżka posiekanych orzechów włoskich olej kokosowy do smażenia Przygotowanie : Jabłko obrać i zetrzeć na tarce, jajko roztrzepać, dodać miód, cynamon, olej, orzechy i mąkę, starte jabłko - dokładnie połączyć składniki Na koniec dodać płatki i jeszcze
Proste Potrawydomach. Składniki na strączkowe kulki: 100 g ciecierzycy (Alfa-koszyk) 100 g zielonej soczewicy (Alfa-koszyk) 100 g fasolki mung (Alfa-koszyk) 3 łyżki oleju z orzechów włoskich (Alfa-koszyk) 1,5 łyżeczki soli himalajskiej 1,5 łyżeczki pieprzu czarnego (Alfa-koszyk) koperek suszony (Alfa-koszyk) Przygotowanie wstępne - kiełkowanie strączków: Przygotuj trzy naczynia(...)minut. Następnie każde nasiona należy zblendować na puree. Przełóż dane nasiona do malaksera/blendera/miksera, dodaj po 1/2 łyżeczki soli himalajskiej i pieprzu czarnego oraz 1 łyżkę oleju z orzechów włoskich. Miksuj do momentu uzyskania w miarę gładkiej konsystencji. Postępuj tak z każdym strączkiem (do ciecierzycy dodaj 5 łyżek wody, jest dość sucha i ciężka do miksowania). Puree wykładaj
Zdrowie na języku :Ptwarde jabłka 25 d masła niesolonego, rozpuszczonego 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego 2 łyżeczki cukru trzcinowego sok z 1 cytryny dodatkowo: domowy sos toffi do podania opcjonalnie: posiekane orzechy do podania wykonanie: Jabłka i gruszki myjemy, kroimy w ósemki i obtaczamy w soku z cytryny a następnie w cukrze wymieszanym z zielem angielskim. Owoce nadziewamy naprzemiennie na namoczone wcześniej(...)patyczki. Grillujemy przez ok. 5 min., często odwracamy i smarujemy roztopionym masłem, aż owoce będą miękkie. Gotowe szaszłyki przekładamy na talerze, polewamy letnim sosem toffi i opcjonalnie posypujemy posiekanymi orzechami
Domowy Smak Jedzeniateż nie zawsze da się obejść więc dziś zapraszam na pyszną tarte z brzoskwiniami, z obłędnym nadzieniem budyniowym... pycha! Składniki na spód; 20 dag mąki pszennej 10 dag orzechów włoskich 10 dag masła 1 żółtko 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki śmietany 18% Nadzienie; 3- 4 brzoskwinie 300 ml mleka 2 żółtka 1 jajko 2 łyżki cukru(...)budyń waniliowy Przygotowanie; Mąkę przesiewamy do miski, orzechy mielimy, także dodajemy do mąki razem z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folie i chłodzimy około 1 godz. Brzoskwinie jeśli z puszki odcedzamy i kroimy w plasterki. Jeśli są świeże to zdejmujemy skórkę i również kroimy w plastry. Ciastem po schłodzeniu wylepiamy dno formy do tarty
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki (na 2-3 porcje): 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka roślinnego mleka + 3 łyżki 1 banan 3 łodygi rabarbaru 2 łyżki miodu 1 łyżka masła szczypta cynamonu garść orzechów nerkowca Rabarbar myję, obieram i kroję na mniejsze kawałki. Na maśle smażę rabarbar z dodatkiem cynamonu. Dodaję miód i karmelizuję warzywo jeszcze 3 minuty. Ściągam z ognia by nie było(...)bananem i pozostałym mlekiem na gładki budyń. Dodaję połowę karmelizowanego banana i miksuję krem ponownie otrzymując gładki mus. Porcję budyniu jaglanego podaję z pozostałym, karmelizowanym rabarbarem i posiekanymi orzechami. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaskładniki: ok. 55 g płatków owsianych 250 ml mleka 1 łyżka wiórek kokosowych 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka maku parę migdałów garstka orzechów parę truskawek miód do smaku wykonanie: Płatki owsiane zalewamy wieczorem gorącym mlekiem, podgotowujemy ok. 2 min., dodajemy kokos oraz siemię lniane i pozostawiamy pod przykryciem na noc do nasiąknięcia. Rano podgrzewamy lub dolewamy trochę gorącego mleka(...)Dodajemy posiekane i podprażone orzechy, mak i świeże truskawki. Całość polewamy miodem do smaku. *proporcje możemy zmieniać wg uznania
Domowy Smak Jedzeniasałatek lub jadłam solo. Można nimi również urozmaicić musli i pasztety. Nie zmieniają smaku potraw (są delikatnie słone i słodkawe, bardzo smaczne). Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzechy ziemne i inne orzechy, soję, sezam. Nutritional yeast flakes Ingredients: dried yeast 100%. Company: Batom (product of Estonia). Price: ca. PLN 12. Nett weight: 120 g. Yeast flakes take care
Qlinarnie i Qlinarniepieczenia słodkich wypieków, naleśników, ciast, ciasteczek, a także chlebów, pizzy. MĄKA OWSIANA PŁATKI OWSIANE MUSLI ORZECHOWE Musli orzechowe to mieszanina czterech rodzajów płatków zbożowych - owsa, pszenicy, jęczmienia, żyta oraz orzechów - laskowych, migdałów, nerkowców, rodzynek i nasion - słonecznika, lnu, sezamu, pestek dyni. Idealne na szybkie i pożywne śniadanie, z mlekiem czy jogurtem. QUINOA MAKARON PSZENNY ZE SPIRULINĄ Makaron powstał z pszennej(...)sprawia, że makaron świetnie wygląda na talerzu, wśród sałat, z sosem i warzywami. Należy gotować go w lekko osolonej wodzie, 15-17 minut od czasu do czasu mieszając. ORZECHY NERKOWCA OLIWA Z OLIWEK NAPÓJ JAGLANY Napój z prosa, czyli właśnie kaszy jaglanej. Świetny zastępnik mleka. Naturalnie bezglutenowy, bez dodatku substancji słodzących. W składzie znajdują się: woda, proso włoskiego
Zdrowie na języku :Pmigdałowego lub kokosowego 3 łyżki miodu 2 łyżki niesłodzonego kakao 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki imbiru (opcjonalnie) DEKORACJA: starta skórka z pomarańczy starta gorzka czekolada (opcjonalnie) drobno pokrojone orzechy laskowe wcześniej uprażone na patelni PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki wymieszać dokładnie w misce łyżką, przykryć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą(...)Pudding można pozostawić w takiej formie albo zmiksować, jeśli ktoś nie lubi grudkowatej konsystencji. Ja lubię ten pudding z dodatkiem chrupkiego elementu w postaci np. uprażonych orzechów laskowych
Calzonella.com