salami pół cebuli sól pieprz olej do smażenia miód cytryna sos balsamiczny 2. GRUSZKI FASZEROWANE ROKPOLEM 4 gruszki 10 dag rokpola 5 dag masła garść migdałów lub orzechów włoskich miód cytryna sos balsamiczny Na początku należy wydrążyć miąższ z gruszek, jak na zdjęciu wyżej. Gruszki mogą delikatnie ściemnieć, ale po upieczeniu nie będzie tego widać. Jeżeli macie gruszki słodkie można(...)miseczki wrzucamy ser i masło i rozgniatamy widelcem. Ucieramy, aby produkty się połączyły. Do masy dorzucamy posiekane migdały, jeżeli są w płatkach dodajemy w całości. W przypadku orzechów również siekamy, ale nie za drobno. Farszem wypełniamy gruszki. Smarujemy miodem, skrapiamy cytryną i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 10 min.* Podajemy bezpośrednio po upieczeniu w towarzystwie sosu balsamicznego. *Jeżeli chcemy
Kuchnia od dwojgaSłonecznik i dynia wiem, bo poszły całe paczuszki. 100 g słonecznika 100 g pestek dyni sezam siemię lniane 3 kopiaste łyżki mielonego lnu garść suszonych śliwek 10 orzechów włoskich 2 jajka 0,5 szklanki wody płaska łyżeczka soli Przestudiowałam wiele przepisów i nie rozumiałam jednego.... po co do takiego składu dodatkowy olej? Przecież wiadomo, że wszystkie(...)wodą, która pozwoliła mielonemu lnu i jajkom zadziałać jak spoiwo. Dzięki czemu wypiek można było kroić na kromeczki. A więc wszystkie składniki mieszamy razem, orzechy łamiemy na mniejsze kawałki, a śliwki kroimy. W czasie pieczenia chcąc przyrumienić wypiek śliwki się przypalają. Dlatego gdy połączymy już wszystkie składniki z wodą , jajkami i solą i wyłożymy do blaszki
Dieta moja pasjasmakuje ciasto marchewkowe, dzisiaj dodałam buraka, chociaż w taki sposób mogę go przemycić :) Powiem Wam że ciasto wyszło pyszne a burak nie wyczuwalny. Polecam bo jest zdrowe z dodatkiem orzechów smakuje wyśmienicie. Do ciasta użyłam mąki Młynów Stoisław . Zapraszam :) Składniki : 2 kopiaste szklanki mąki pszennej luksusowej typ 550 Młynów Stoisław 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka(...)łyżeczki sody 220 g startej marchewki na tarce o średnich oczkach ( 2 sztuki ) 138 g buraka startego na tarce o średnich oczkach ( 1 średni ) 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich blaszka o wymiarach 35/25 cm Wykonanie : Jajka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie dodajemy olej i przesiewamy mąkę z sodą,cynamonem i przyprawą do piernika, mieszamy
Sama słodycz i szczypta chilijajka 2 szklanki zsiadłego mleka 250 g masła 2 łyżki kakao 2 łyżki dżemu 2 łyżeczki sody na bezę: 5 białek 250 g posiekanych drobno orzechów 3/4 szklanki cukru 1 łyżka miodu łyżeczka proszku do pieczenia łyżka mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej słoiczek powideł śliwkowych Miękkie masło utrzeć z cukrem . Następnie dodawać po jajku. Mąkę wymieszać(...)foremki wyścielonej papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec około 25-30 minut. W tym czasie przygotować bezę: białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać orzechy, miód i maki z proszkiem do pieczenia. Kiedy ciasto będzie już miało zapieczony wierzch posmarować je powidłami i wyłożyć bezę. Piec jeszcze około 15 minut, nie za długo, żeby nie przesuszyć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadrzew. Smak pamiętam do dziś, choć zupełnie o tych owocach zapomniałam. Tym bardziej byłam ciekawa, jak smakują w wersji suszonej. SKŁADNIKI: 100 g gorzkiej czekolady 20 g orzechów włoskich 20 g migdałów bez skórki 20 g suszonej żurawiny 20 g suszonej morwy 80 g płatków owsianych 120 g mąki kokosowej 120 g cukru trzcinowego 2 łyżeczki cukru waniliowego(...)Wsypać mąkę i zmielone płatki owsiane, chwilę miksować do połączenia składników. Wsypać wszystkie pozostałe składniki i całość wymieszać najlepiej ręką. Z powstałego ciasta formować w dłoniach kulki, wielkości orzecha włoskiego, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lekko je spłaszczając. Ciastka piec 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Kuchnia w opałachtylko słodycze. Byłam bardzo ciekawa co można zrobić tylko z roślinnych produktów . Pewnie nie powinnam się przyznawać, ale zaszalałyśmy i spróbowałyśmy kilku pysznych deserów. Zaczęłyśmy od wegańskiego sernika z...orzechów nerkowca. Sernik był delikatnie zielony dzięki matcha, czyli sproszkowanej zielonej herbacie. Smak naprawdę cudowny! Porównać go można do smaku tradycyjnego sernika z dobrej jakości twarogu. Gdybym nie wiedziała z czego(...)jest zrobiony, to nie wpadłabym na to, że to orzech. Po serniku przyszła kolej na praliny, a potem kawę. Ja wybrałam matcha latte, czyli zieloną herbatę matcha podaną w formie latte. Grażyna natomiast wybrała dyniową latte. Obie kawy-bez kawy , jak je określam, były pyszne. Właśnie dyniowa latte zmobilizowała mnie do zrobienia w domu syropu z dyni - niebawem podzielę się
Codzienna kuchnia niecodziennablaty i 3 warstwy kremu). Przygotować polewę według przepisu poniżej. Polewa czekoladowa: 150 g masła 7 łyżek cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: 100 g orzechów włoskich W małym rondelku rozpuścić masło z cukrem. Dodać kakao i śmietanę i dokładnie wymieszać ciągle trzymając na ogniu. Wierzch ciasta polać polewą (polewać od razu, jeszcze ciepłą polewą) i posypać(...)drobno posiekanymi orzechami. Po wystygnięciu polewy, ciasto zakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje po co najmniej dwóch dniach przechowywania w lodówce. Źródło: http://kuchniawzieleni.blogspot.com (przepis lekko zmodyfikowany
Bulliojarmużu jest moim ulubionym pesto . Jarmuż można kupić teraz przez cały rok, więc co i rusz przyrządzam słoik domowego pesto. Tym razem zmiksowałam pesto z jarmużu i piniowych orzechów. Jest super! Delikatne w smaku, lekko grudkowate, po prostu jak domowe pesto ! Zdrowe i smaczne. Do makaronu czy kanapek . Pesto pasuje do wszystkiego! Pesto z jarmużu Składniki: 150 g świeżego jarmużu(...)piniowych orzechów 2 ząbki czosnku, duże 2 czubate łyżki utartego parmezanu 100 ml oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny sól do smaku ewentualnie trochę zimnej wody Odziel miękkie liście jarmużu od twardych łodyg i grubo pokrój. Umieść w blenderze i dodaj resztę składników. Zmiksuj pesto, a następnie dopraw solą. Jeśli pesto jest bardzo gęste dodaj odrobinę wody lub więcej oliwy
codojedzeniajabłek, 1 galaretka (najlepiej cytrynowa) Polewa*: 200 g margaryny 1/3 szklanki cukru pudru 3 łyżki mleka 3 łyżki kakao 1,5 łyżeczki żelatyny 1 łyżka gorącej wody garść posiekanych orzechów Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Miękkie i elastyczne ciasto dzielimy na 3 części i rozwałkowujemy je na wielkość foremki (łatwiej to zrobić bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem). Pieczemy 3 osobne(...)tyle, by polewa nie była bardzo rzadka, ale też żeby nie stężała. Polewamy ciasto cienkim strumieniem. Nie rozsmarowujemy – ewentualnie przechylamy ciasto, jeśli polewa ma się lepiej rozprowadzać. Posypujemy posiekanymi orzechami. Ciasto wstawiamy do lodówki na godzinę lub dwie. Najlepiej jednak smakuje jeśli przed podaniem znowu nabierze temperatury pokojowej. * w oryginalnym przepisie była mowa o polewie, ale nie było szczegółów, dlatego
Trzeci talerztego owoc granatu. Całość polałam olejem lnianym i skropiłam sokiem z cytryny. Składniki 4 porcje 1 opakowanie roszponki 2 dojrzałe gruszki 1 owoc granatu 2 łyżki orzechów włoskich opakowanie serka z niebieską pleśnią 2 łyżki oleju lnianego sok z połowy cytryny Przygotowanie: Umytą i osuszoną roszponkę przełóż do miski. Gruszkę obierz, pokrój w kostkę, owoc granatu(...)przekrój delikatnie na cztery części, usuń białe błonki i wyjmij nasiona. Całość dodaj do roszponki. Sałatkę posyp kawałkami sera pleśniowego oraz orzechami. Skrop sokiem z cytryny i polej olejem lnianym. Sałatkę możesz podać z grzanką
Kukuleczkiprzyjemny konkurs, w którym można wrócić wspomnieniami do wakacyjnych wojaży, a nagroda naprawdę atrakcyjna :) Zajrzyjcie koniecznie! Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej 4 łyżki cukru pudru 1/2 szklanki orzechów włoskich 150 g masła 1 żółtko szczypta soli Masa serowa: 800 g twarogu 100 g masła 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy 3 jajka Orzechy drobno pokroić, dodać mąkę
Domowa cukiernia EwySkładniki: ok. 50g rukoli 1 gruszka ser brie garść orzechów włoskich 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oleju rzepakowego sól pieprz Sposób przygotowania: Rukolę opłukać i osuszyć. Gruszkę umyć, obrać, usunąć z gniazda nasiennego i pokroić w kostkę. Ser pokroić w kostkę. Z soku z cytryny, oleju i przypraw zrobić sos. Rukolę ułożyć na talerzu, posypać gruszką(...)serem i orzechami. Całość polać sosem. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z AnetąPrzepis otrzymałam od koleżanki Japonki (Dzięki Sawako)! Smak, tekstura i szybkość wykonania tego deseru zachwyci Was. To idealne połączenie słodyczy i zdrowia – kakao, oleju kokosowego i mieszanki orzechów. Jeżeli też macie ochotę na zdrową przekąskę to zapraszam do czytania. Do przygotowania wegańskiego przysmaku potrzebujemy: – 1 garść daktyli bez pestek – 1 garść suszonych śliwek – ok 1 łyżki(...)malaksera i miksujemy, aż powstanie gęsta masa. Formujemy kulki i na kilka godzin wstawiamy do lodówki. Ponadto można użyć przeróżnych owoców suszonych takich jak: żurawina, morele itp., dodać orzechy, sezam, wiórki kokosowe, płatki owsiane błyskawiczne. Na końcu można je również obtoczyć w wiórkach kokosowych. Życzę Wam wszystkiego zdrowego i smacznego
Szybko Tanio SmacznieTort przygotowałam na urodziny swojej przyjaciółki. Ma niesamowite nadzienie, albo raczej kilka jego rodzajów. Całość jest idealnie wyważona – słodycz masła orzechowego, kremu z orzechów laskowych i czekolady jest przełamana kwaśnymi powidłami domowej roboty. Całość polana polewą nugatową. Na wierzchu ułożyłam motylki z masy marcepanowej. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – kostkę masła – niepełne 2 szklanki cukru (ja daję(...)minut minimum. * Pokroić ciasto na cztery równe warstwy. Jeden blat (górę dolnego) posmarować masłem orzechowym (dodałam dodatkowo kilka batoników karmelowo-orzechowych) i drugi blat ciasta posmarować grubo kremem z orzechów laskowych i czekolady. Skleić ze sobą (patrz zdjęcia). Górę drugiego blatu posmarować grubo powidłami. Z pozostałymi dwoma blatami ciasta postąpić jak w przypadku dwóch pierwszych i położyć na warstwie powideł
Szybko Tanio Smaczniesię historia Emmy i Dextera nie będę zdradzać, jeśli chcecie się dowiedzieć zachęcam do przeczytania :) A w trakcie czytania podjadałam muffinki z bakaliami. Smaczne i delikatne, przepełnione orzechami, żurawiną, rodzynkami i migdałami babeczki, które robi się w kilka chwil bez użycia miksera. Później zamknięte w szczelnym pojemniku można przechowywać przez kilka dni, o ile dadzą radę uchować się(...)waniliowego 0,5 łyżeczki soli 2 jajka 1 mały jogurt naturalny 0,5 szklanki oleju ewentualnie trochę mleka, jeśli ciasto będzie bardzo gęste ok. 200 g bakalii (u mnie: orzechy włoskie, pestki dyni, migdały, suszona żurawina, rodzynki) W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki tj. mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i sól. W drugiej misce dokładnie wymieszać
Simply Food