orzechy - 16941 przepisów (strona:428/1130)

Pasztet warzywno-jaglany 171

kaszą jaglaną.  Składniki: 70 gramów kaszy jaglanej (suchej, przed ugotowaniem) 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1 por 1/2 cukinii 1 łyżka świeżego, posiekanego koperku garść orzechów włoskich tymianek czosnek granulowany (lub 3 ząbki czosnku, ja nie miałam) pieprz ziołowy szczypta soli morskiej z chili majeranek 2 listki laurowe Kaszę jaglaną gotować 15 minut w lekko osolonej wodzie(...)listkami laurowymi Cebulę posiekać Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę, por w krążki, orzechy utłuc tłuczkiem do mięsa, przez folię Cukinię obrać, wydrążyć środek i pokroić w kostkę Na patelni rozgrzać masło klarowane i poddusić cebulę Gdy cebula będzie gotowa, dodać warzywa oraz przyprawy, wymieszać i pod przykryciem dusić całość ok. 12-15 minut od czasu do czasu mieszając

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pieczone gruszki z ricottą i orzechami 221

Cudownie pachnące PIECZONE GRUSZKI Z RICOTTĄ I ORZECHAMI to deser,... Artykuł Pieczone gruszki z ricottą i orzechami pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
WITARIAŃSKI "MIĘSNY" WRAP 127

stopnie jest doskonałym sposobem na zachowanie wszystkich wartości odżywczych, witamin, minerałów danego produktu. Zapraszam na "mięsnego" wrapa.   Składniki na 3 wrapy: 1 duża cukinia, 2 szklanki orzechów włoskich (namoczonych na noc), 1 cebula, 1 łyżka suszonej natki pietruszki, pół łyżeczki kurkumy, garść suszonego czosnku niedźwiedziego, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki octu jabłkowego, 1 łyżeczka soli himalajskiej, 1 łyżeczka(...)liście sałaty. sos czosnkowy: 4 łyżki śmietanki kokosowej, łyżka oliwy, łyżka sosu z cytryny, łyżka syropu z agawy, 2-3 ząbki czosnku, łyżeczka suszonego lub świeżego koperku. Przygotowanie: Cukinię, orzechy włoskie, cebulę szatkujemy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i resztę składników. Delikatnie łączymy ręcznym blenderem. Wykładamy na tackę dehydratora i suszymy w 43 stopniach przez 5-6h. "Mięso" podajemy

Jeść, by żyć w zdrowiu
Wegański TWIX na surowo 142

półki, bo brak mu ulepszaczy, mleka, sporej dawki rafinowanego cukru. Dla mnie jest to jednak batonik idealny. Karmel na bazie fistaszków powala na kolana. Chociaż, muszę przyznać, że te orzechy w mojej kuchni pojawiają się niezwykle rzadko, ze względu na toksyczność skórki. Następnym razem dodam może migdały lub orzechy laskowe. Tak się prezentuje mój olbrzymi twix: Składniki na formę 13x22cm

Jeść, by żyć w zdrowiu
WEGAŃSKI JOGURT ROŚLINNY Z OWOCAMI 120

dobry początek dnia. Po takim śniadaniu z powodzeniem możemy przetrwać cały dzień bez konieczności spożywania innych posiłków. Gotowi na przepis? Składniki na 600 ml jogurtu (3 porcje): pół szklanki orzechów włoskich, 1/4 szklanki sezamu, 3 łyżki skiełkowanej komosy ryżowej, 3 łyżki łuskanych ziaren konopii, 1 łyżka chia, 2 suszone daktyle, pół łyżeczki wanilii (opcjonalnie), 1 łyżeczka dobrego probiotyku w proszku(...)szklanki wody, owowce sezonowe (czereśnie, borówki). Wykonanie: Dzień wcześniej moczymy komosę ryżową, orzechy i sezam przez kilka godzin. Następnie przepłukujemy i pozostawiamy do skiełkowania. W dzień przygotowywania jogurtu ponownie przepłukujemy nasiona. Umieszczamy wszystkie składniki w kielichu blendera i miksujemy na gładką masę. Wylewamy do miseczek i dodajemy owoce. Dobrego dnia! Najlepiej przyrządzić jogurt dzień przed spożyciem i pozostawić do wytworzenia

Jeść, by żyć w zdrowiu
WITARIAŃSKIE SPAGHETTI Z CUKINII 96

przepis! Składniki na 1 dużą porcję: 1 cukinia, pół awokado, pół cebuli, 3 łodygi świeżego koperku, kilka liści rukwi wodnej, 1 łyżka oliwy, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich, pół łyżeczki chilli, łyżeczka suszonej bazylii, sól i pieprz do smaku. (u mnie - po szczypcie). Wykonanie: Awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy oliwę, czosnek przeciśnięty przez praskę, orzechy, przyprawy i wszystko

Jeść, by żyć w zdrowiu
WEGAŃSKIE CIASTO MARCHEWKOWE BEZ PIECZENIA 195

dodawajcie polewy lub zastąpcie ją bitą śmietaną kokosową.  Zapraszam na ciasto marchewkowe!  Składniki na formę 14 x 24 cm: Ciasto: 1,5 szklanki surowych migdałów lub orzechów włoskich, 10 daktyli, 3 łyżki rodzynek, pół szklanki surowych wiórków/płatków kokosowych, 2 marchewki, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/3 łyżeczki kardamonu. Polewa: 3/4 szklanki nerkowców(...)wyścielamy folią spożywczą i wykładamy do niej ciasto. Umieszczamy w lodówce i zabieramy się za robienie polewy. Wszystkie składniki na polewę blendujemy. Polewamy ciasto, dekorujemy płatkami kokosowymi, kawałkami orzechów lub rodzynkami. Wkładamy do lodówki, by stężało. Gotowe

Jeść, by żyć w zdrowiu
DZIENNY JADŁOSPIS WEGAŃSKIEJ RODZINY 166

wypiciu soku, czyli ok. godziny 9 jemy śniadanie. Jagódka czasem domaga się wcześniej. Dziś zielona rodzinka zaserwowała: Jogurt orzechowy z konopią, chia, kokosem, karobem i owocami . Składniki: 1 szklanka orzechów włoskich (moczonych przez noc), 1/3 szklanki surowych płatków kokosowych, 1 łyżka mielonych ziaren chia, pół łyżeczki dobrego probiotyku, 2-3 łyżki karobu, owoce wedle uznania, u nas banany i pomarańcze(...)zupki dodaję garść zieleniny. Niestety tym razem się skończyła. :( Godzina 17 - kolacja. Dziś zaserwowaliśmy: Naleśniki jaglano-komosowe z wegańskim "mięsem", grzybami i cebulą. Składniki na wegańskie "mięso": 1 szklanka orzechów włoskich (moczonych przez noc), 2 szklanki poszatkowanej cukinii, pół szklanki poszatkowanej cebuli, ćwiartka szklanki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki soku z cytryny, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz do smaku. Przygotowanie

Jeść, by żyć w zdrowiu
CHLEB HUNZÓW 177

rosną drzewa morelowe, a z gór spływa, pełna minerałów, woda z topniejącego lodowca. Ale w miarę możliwości możemy odżywiać się tak jak Ci ludzie.  Oprócz surowych owoców, warzyw, orzechów, w ich diecie dużą rolę odgrywa chlebek chapati. Często go w naszym domu odwzorowywujemy. Jest to placek ze skiełkowanych ziaren orkiszu, nie ma w nim tłuszczu, smażony jest na suchej(...)orkiszu, 100 ml wody,  szczypta soli. Wykonanie: Ziarna orkiszu kiełkujemy, następnie suszymy i mielimy na mąkę. Do mąki dodajemy wodę i formujemy ciasto. Dzielimy je na kulki wielkości orzechów włoskich. Kulkę ciasta umieszczamy pomiędzy papier do pieczenia lub folię i wałkujemy na cieniutki placek (patrz zdjęcie poniżej). Chlebki smażymy na suchej, bardzo rozgrzanej patelni z obu stron. Gotowe chapati

Jeść, by żyć w zdrowiu
ZDECYDOWANIE NAJPYSZNIEJSZE CZEKOLADKI DOMOWEJ ROBOTY 163

brak cukru, jeśli jednak zależy Wam na bardzo słodkim smaku możecie użyć syropu z agawy, ksylitolu lub cukru kokosowego. Nadzieniem moich czekoladek jest masło arachidowe własnej produkcji. Przyprażyłam surowe orzechy, następnie zblendowałam z odrobiną soli na gładką, maślaną masę. Masło z fistaszków jadam niezwykle rzadko, uważam te orzechy za najmniej zdrowe ze wszystkich. Mają one toksyczną pleśń, dlatego istotne jest

Jeść, by żyć w zdrowiu
"SERNIKO" - MAKOWIEC Z MUSEM JABŁKOWYM I POLEWĄ CZEKOLADOWĄ (WEGAŃSKI, BEZGLUTENOWY, BEZ RAFINOWANEGO CUKRU) 198

szklanki mąki owsianej (bezglutenowej) - 1/2 szklanki mąki grycznej, 5 łyżek oleju kokosowego, 80 ml wody, 3 łyżki ksylitolu. Masa makowa: 300 g maku, 1/2 szklanki migdałów, 1/2 szklanki orzechów włoskich, 18 sztuk suszonych daktyli, 4 łyżki oleju kokosowego, 1 łyżeczka wanilii w proszku, 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej EKO, bez syropu glukozowo - fruktozowego! (nie znalazłam takiej, więc pominęłam ten składnik(...)momentu rozpoczęcia wrzenia. Wykładamy jabłka z musem na masę "serową". Odkładamy do ostygnięcia. Polewa: Rozpuszczony olej mieszamy z resztą składników. Wylewamy na masę jabłkową. Dekorujemy jagodami goji, posiekanymi orzechami lub kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Orkiszowe rogale z białym makiem i bakaliami (bez cukru) 216

najlepiej na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Nadzienie: 300 g białego maku 1 szklanka mleka 100 g mielonych migdałów 75 g mielonych orzechów włoskich 200 g suszonych daktyli bez pestek 100 g suszonych fig 3 łyżki ksylitolu 2 łyżeczki płynnego ekstraktu ze stewii skórka otarta z dwóch ekologicznych pomarańczy 2 łyżki gęstej śmietany(...)zalać zmielony mak, wymieszać i odstawić do przestudzenia. Daktyle i figi zalać wrzątkiem, odczekać 5 minut i odcedzić. Pokroić na niewielkie kawałki. Do masy makowej dodać zmielone migdały, orzechy, pokrojone bakalie, ksylitol, stewię i skórkę z pomarańczy. Dobrze wymieszać, na końcu dodając śmietanę. Ciasto na rogaliki podzielić na dwie części, rozwałkować pierwszą na prostokąt o wymiarach mniej więcej

FitKot
Snickers z toffi, orzechami i masą budyniową 178

rozmieszać blenderem, następnie wlać do gotującego się mleka i zagotować. Powstanie nam budyń. Odstawić do ostudzenia. Utrzeć masło i powoli podczas ucierania dodawać po łyżce budyniu. Dokładnie wymieszać. Przygotowanie orzechów – na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić orzeszki – smażyć chwilkę, lekko je podpiec. Przestudzić. Składanie ciasta – na dnie blaszki wyłożonej papierem położyć pierwsze upieczone ciasto – na to masa

Kuchnia Pokoleń
MAKARON Z PESTO I GRILLOWANĄ CUKINIĄ 131

spaghetti   Malma  1 mała cukinia, marchew i papryka czerwona  1 łyżka masła  100 ml bulionu duża garść liści bazylii  1 ząbek czosnku 1 łyżka orzechów nerkowca  5 łyżek oliwy z oliwek  5 g tartego parmezanu  sól, pieprz do smaku(...)makaronu. Cukinię nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, poruszamy solą i grillujemy na patelni grillowej z jednej i drugiej strony, około 5 minut. W między czasie przygotowujemy pesto, liście bazylii, orzechy, oliwę, parmezan przekładamy do naczynia blendera, doprawiamy solą i blendujemy.  Do makaronu dodajemy pesto i mieszamy.  Na talerz układamy plastry cukinii, na to porcję makaronu, posypujemy parmezanem

Kulinarne Fantazje Marioli
Rogale Świętomarcińskie 198

ekstraktu waniliowego  2 łyżki rozpuszczonego masła 200 g masła w temp pokojowej Nadzienie : 150 g białego maku 0,5 szkl cukru pudru 90 g masy marcepanowej 50 g orzechów włoskich 8-9 daktyli  3 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 łyżki gęstej śmietany 1 białko 3 - 4 podłużne, pokruszone drobno biszkopty dodatkowo :  1 roztrzepane jajko z łyżeczką mleka(...)lodówki, tym razem na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Nadzienie : Mak zalewamy gorącą wodą, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 30 min. To samo robimy z orzechami i daktylami, tylko że w oddzielnym naczyniu. Wszystko odcedzić i zmielić (migdały też) 2 lub trzy razy w maszynce na najdrobniejszym sitku. Masę marcepanową rozetrzeć mikserem razem z cukrem pudrem

charlotte gotuje