orzechy - 16941 przepisów (strona:420/1130)

Ekspresowe rogaliki z masą makową 219

lekko słodkie, pyszne nawet następnego dnia. Składniki 12 rogalików: Ciasto: 1 opakowanie ciasta francuskiego, ok 300 g, rozmrożonego Farsz: 200 g maku zmielonego 200 g masy marcepanowej 100 g orzechów włoskich 100 g migdałów duża garść rodzynek lub żurawiny Mak zalać wrzątkiem do pokrycia, umieścić na sicie/pieluszce tetrowej i bardzo dokładnie odcisnąć, mak po odciśnięciu ma być sypki. Mak umieścić

moj przepis na
Makowiec na kruchym spodzie 130

200g Cukier puder – 50g Żółtka jaja – 2 sztuki Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka Cukier waniliowy – 1 łyżeczka Składniki – masa makowa: Mak mielony – 200g Mleko – 500 ml Rodzynki – 4 łyżki Orzechy włoskie – ½ szklanki Płatki migdałów – 4 łyżki Miód – 5-6 łyżek Białko jaja – 2 sztuki Mąka pszenna – 2 łyżki Szczypta soli Wykonanie – masa makowa: Mleko zagotować i dodać do niego(...)Całość wymieszać, a następnie dokładnie odcisnąć na sicie wyłożonym gazą. Do maku dodać posiekane orzechy, płatki migdałów i rodzynki. Całość posłodzić miodem i ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru. Do masy makowej dodać mąkę i pianę z białek. Dokładnie i delikatnie wymieszać. Wykonanie – ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść ręką i uformować kulkę ciasta. Gotowe ciasto schłodzić

Kuchnia Bon Appetit
Owsiano-amarantusowy koktajl z bananami 133

Kolejny przepis – a tych nigdy dość – na pyszny śniadaniowy koktajl, który za sprawą płatków owsianych, amarantusa i orzechów jest też bardzo pożywny i sycący. Jeżeli chcesz, aby był bezglutenowy, wybierz bezglutenowe płatki owsiane. Składniki na 2 porcje: ½ szklanki płatków owsianych 1 szklanka amarantusu ekspandowanego 30g uprażonych orzechów włoskich 2 łyżki syropu klonowego 1 ½ łyżeczki kakao 2 szklanki (400ml) mleka migdałowego

Roślinna - blog wegański
Paszteciki z kaszą gryczaną i pieczarkami 168

ząbki czosnku (u mnie było to pieczony, który został z poprzednik obiadów) 1-2 gałązki rozmarynu 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia opakowanie ciasta francuskiego około 30 g orzechów (włoskie, pekan, laskowe) Przygotowanie: Cebulę drobno pokrój i podsmaż na złoto (3-4 minuty), dodaj to tego starte na tarce o grubych oczkach pieczarki, przyprawy, posiekany czosnek i orzechy. Smaż razem

greenscarf
Ciasto z dyni 103

szklanki) cukier puder 300 g (2 szklanki) masło 200 g 4 jajka 3 łyżeczki przyprawy korzennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody łyżeczka soli rodzynki  orzechy Rodzynki i rozdrobnione orzechy zalać wrzątkiem. Przesiać przez sitko mąkę, a następnie dodać cukier, przyprawę, proszek dopieczenia, sodę oraz sól. Odcisnąć i dodać bakalie. Dokładnie wymieszać. Dynię zetrzeć na tarce

Karola gotuje
domowa masa makowa z bakaliami 441

składniki na ok. 730 g gotowej masy: 250 g suchego maku 80 g cukru brązowego 1 łyżka miodu 35 g orzechów włoskich 20 g migdałów 50 g rodzynek 55 g kandyzowanej skórki pomarańczowej ok. 15 g masła 1 łyżeczka aromatu migdałowego wykonanie: Mak zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na noc do napęcznienia. Następnie odcedzamy na sitku z nadmiaru wody(...)mielimy dwukrotnie przy pomocy maszynki do mielenia mięsa (z drobnym sitkiem) lub przy pomocy Thermomixa. Do mielonego maku dodajemy posiekane orzechy i migdały, cukier, miód, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową, aromat oraz roztopione masło. Wszystko dokładnie mieszamy. Do takiej masy jeśli zachodzi potrzeba w przepisie dodajemy ubite na sztywno k. 3 białka lub całe jajka. *proporcje składników możemy dowolnie modyfikować

Domowy Smak Jedzenia
Święteczny pasztet orzechowy z fasoli i ciecierzycy 130

jabłko 1 cebula 1 gałązka świeżego rozmarynu 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżeczka soli solidna szczypta pieprzu szczypta kuminu i mielonej kolendry 2 jajka 1 łyżka mąki pszennej garść orzechów włoskich Na patelni smażę cebulę oraz jabłko z gałązką rozmarynu do momentu aż składniki zmiękną a rozmaryn odda cały swój aromat. Wyławiam gałązkę rozmarynu a zawartość patelni, razem z fasolą(...)pieprzem, kuminem i kolendrą miksuję na gładką masę blenderem. Dodaję mąkę i mieszam całość dokładnie. Masę przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypuję posiekanymi drobno orzechami włoskimi. pasztet piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 65- 70 minut. Po tym czasie studzę w formie a następnie przechowuję w lodówce. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Świąteczne pierniki marchewkowe 142

waniliowego 1 szklanka utartej marchwi 0,5 szklanki oleju 2 jajka 2 łyżki przyprawy do piernika 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 50 gram posiekanych orzechów Dodatkowo: Foremka do pieczenia choinka i gwiazda PapilArt Polewa karmelowa Posypka cukrowa Sposób przygotowania: Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, ucierając wsypujemy stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia(...)sodą. Na końcu wlewamy olej i dodajemy przyprawę do piernika, miksujemy. Dodajemy utartą marchew oraz posiekane orzechy, mieszamy. Masę przekładamy do foremek, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzone pierniki wyjmujemy z foremek, smarujemy rozpuszczoną polewą i posypujemy posypką cukrową

Bajeczna Kuchnia
12 potraw wigilijnych 31629

oraz dostatku. Mak natomiast symbolizuje płodność.  Zjedzenie potraw z ich udziałem miały zapewnić pomyślność, bogactwo, a także potomków. Miód z kolei chroni przed złem, zapewnia radość i dostatek. Orzechy od wieków symbolizowały płodność mądrość i pieniądze.  12. Na słodko Przepisy na: SERNIKI Bakaliowy deser z makiem Ekspresowy makowiec Strucla drożdżowa z makiem Makowiec z jabłkami Makowiec z samych(...)białek Ciasto wigilijne z orzechów i makaronu Świąteczne podkówki orzechowe Krajanka piernikowa Piernik z otrębami Piernik marchewkowy Piernik z chałwą Inne przepisy na Wigilię i Święta znajdziecie TUTAJ Fanpage: Wigilia i Święta

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto makowe na białkach 122

poprzednich wypieków. Ciasto jest lekkie, wilgotne, zawiera sporą ilością bakalii. Ja dodałam suszoną żurawinę, rodzynki, kilka moreli oraz płatki migdałowe, ale możecie równie dobrze użyć innych suszonych owoców i orzechów. Składniki: 1 szklanka białek (w temperaturze pokojowej) – ok. 5-6 szt. białek (w zależności od wielkości jajka) 200 g mąki pszennej 250 g masła (lub margaryny) 250 g cukru pudru(...)maku 15 g cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ok. 100 g bakalii (drobno posiekanych orzechów, żurawiny, rodzynek, moreli itp.) skórka otarta z 1 cytryny cukier puder (do oprószenia ciasta) Wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy mak, cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło i dokładnie miksujemy. Z białek ubijamy sztywną pianę

MyCookBook.pl
Smażone plantany – prosty i efektowny deser 233

przepis Drukuj Składniki 2 dojrzałe (żółte z ciemnymi plamkami) plantany 4 łyżeczki oleju kokosowego szczypta soli 4 łyżeczki syropu klonowego, miodu lub innego płynnego słodzidła duża szczypta cynamonu garść orzechów - np. pekanów albo włoskich Przygotowanie Plantany obierz i przekrój wzdłuż na pół Rozgrzej olej na patelni, połóż na to plantany, posyp sola. Smaż ok. 4-5 minut z każdej strony(...)się zarumienią Przełóż na talerz, polej syropem, posyp cynamonem i pokruszonymi orzechami. Jedz koniecznie na ciepło Wskazówki zamiast plantanów mozesz użyć zwykłych bananów, ale nie mogą być zbyt dojrzałe bo się rozpadną powiedz dietom nie http://www.powiedzdietomnie.pl/ Artykuł Smażone plantany – prosty i efektowny deser pochodzi z serwisu powiedz dietom

Powiedz dietom nie
Deser ryżowy z wiśniami 110

sobie też są słodkie. 1/2 szklanki ryżu 1 puszka mleczka kokosowego 1 mandarynka 1 laska wanilii 1 i 1/2 szklanki wiśni mrożonych 2 łyżki miodu 1/2 cytryny 1 banan orzechy włoskie Ryż dokładnie płuczę pod zimną wodą. Przekładam do garnka dodaję mleczko kokosowe, laskę wanilii przekrojoną na pół. i na wolnym ogniu gotuję aż wchłonie mleko. Garnek wstawiam(...)Dodaję miód i przesmażam aż sos się zredukuje. Banana kroję na pół skrapiam cytryną i grilluję na patelni z dodatkiem łyżeczki miodu, z cząstkami mandarynki obranymi z błonek.Posypuje orzechami. Podaję z ryżem i wiśniami i łyżeczką mleczka gęstego

wesoła kuchnia
Orkiszowa sałatka z warzywami 136

która możemy zjeść na lekki obiad albo kolację. 1 woreczek kaszy orkiszowej 200 g szpinaku 1 cukinia mała 2 ząbki czosnku 6 pomidorków koktajlowych 100 g łososia sałatkowego 6 orzechów brazylijskich natka pietruszki sól, pieprz przyprawa grecka masło klarowane Kaszę gotuję według instrukcji na opakowaniu, wyjmuje z woreczka i studzę. Szpinak dokładnie myję i przesmażam na maśle dosłownie chwilę(...)paski, przesmażam ją ale ma zostać aldente, pod koniec dodaję połówki pomidorków które tez przesmażam, doprawiam solą, pieprzem, przyprawą grecką. Kaszę łączę ze szpinakiem, cukinią, pomidorkami, łososiem, posypuję kawałkami orzechów i natką pietruszki

wesoła kuchnia
Sałatka fiołkowa z truskawkami 123

kwiatami jadalnymi które pachną. 1 opakowanie roszponki 1 avocado 1 mango 15 czarnych oliwek 1/2 opakowania kulek mozzarella 5 pomidorów suszonych 1 cebula czerwona 7 truskawek 1 garść orzechów włoskich sos balsamico kwiaty fiołków jadalnych 1/2 cytryny Roszponkę myję i osuszam, układam na talerzu.Avocado kroję na pół pozbawiam pestki i obieram. Kroję na długie paski które skrapiam sokiem z cytryny(...)żeby nie ciemniało. Mano obieram i kroję na kawałki, układam na roszponce, dodaję pokrojone pomidory suszone, oliwki, kulki mozzarelli, garść orzechów, i truskawki oraz kwiaty fiołków. Przed podaniem polewam sosem balsamico

wesoła kuchnia
Wstążki cukinii z pesto z roszponki 147

Wiosną ma być lekko i kolorowo. 2 cukinie małe 3 pomidory suszone 5 pomidorków koktajlowych koper świeży olej pesto z roszponki: 1/2 opakowania roszponki 1 łyżka słonecznika 1 łyżka orzechów włoskich 2 łyżki startego parmezanu 1/3 szklanki oliwy z oliwek sól, pieprz 1 ząbek czosnku Cukinię myję i kroję w cienkie paski nożykiem do obierania warzyw. Wkładam do zimnej wody(...)powrotem do zimnej wody. Odsączam na sitku. Pomidorki koktajlowe kroję na pól i przesmażam na oleju. Pesto: Roszponkę myję, osuszam, przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję uprażony słonecznik i orzechy, parmezan, czosnek, oliwę i miksuję blenderem. Doprawiam solą, pieprzem. Cukinię mieszam z pesto, podaję z pomidorami suszonymi i koktajlowymi, posypuję koperkiem

wesoła kuchnia