orzechy - 16941 przepisów (strona:420/1130)

Rogale Marcińskie 895

cukru szczypta 50 g masła stopionego  200 g masła w temperaturze pokojowej Nadzienie: 350 g białego suchego maku  100 g cukru pudru  150 g łuskanych orzechów włoskich  100 g migdałów  100 g suszonych fig 100 g suszonych daktyli bez pestek 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 120 g marcepanu 5 okrągłych lub podłużnych suchych biszkoptów(...)chłodzimy i tak jeszcze 2 razy, ja swoje ciasto po ostatnim składaniu pozostawiłam w lodówce na całą noc. Mak zalewamy wrzątkiem, parzymy 30 minut, a potem odsączamy na sitku. Orzechy, figi i migdały również parzymy, a migdały dodatkowo obieramy ze skórek. Następnie wszystko to mielimy dwukrotnie, dodajemy śmietanę, pokruszone biszkopty, skórkę pomarańczową, cukier i dokładnie mieszamy. Masa ma być gęsta

Cynamonowe szczęście
Ciasteczka z sezamem 248

sztuk ciasteczek, w zależności jakiej wielkości ciasteczka przygotujemy. Na blogu jest sporo przepisów na ciasteczka, jak przystało na maniaków domowych ciasteczek polecamy m.in: ciasteczka ze słonecznikiem ciasteczka z orzechami ciasteczka z sezamem Ciasteczka guziki Karmelowo-waniliowe ciasteczka z kakao ciasteczka herbaciane owsiane żurawiną Ciasteczka owsiane z żurawiną i czekoladą Ciasteczka owsiane z rodzynkami Ciasteczka owsiane z bakaliami ciasteczka owsiane białkowe(...)Mieszamy, dodajemy miękkie masło i ponownie mieszamy. Wsypujemy sezam i łączymy całość. Ciasto nabieramy łyżką i nakładamy na wyłożoną papierem blaszkę, zostawiamy między ciasteczkami odstępy, masa ma mieć wielkość orzecha włoskiego. Pieczemy sezamowe ciasteczka około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż ciasteczka będą jasno złote. Po wyjęciu z piekarnika układamy ciasteczka na siatce i czekamy kilka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rogale Świętomarcińskie - Krok Po Kroku 559

zmielonych biszkoptów parę kropel aromatu migdałowego Lukier : 1 szkl cukru pudru sok z połówki cytryny 1-2 łyżki ciepłej wody Dodatki : do obsypania rogali posiekane migdały lub orzechy Najlepiej na początku pracy postawić koło siebie wagę z funkcja tarowania, gdyż będziemy jej często używać. 1. Najlepiej zacząć od zaparzenia i gotowania maku. Mak wsypujemy do garnka i zalewamy wrzącą wodą(...)około 20-30 min do napuszenia. Rogaliki pieczemy do ze złocenia w 180 stop. przez około 20-25 min. Po upieczeniu smarujemy rogaliki lukrem i posypujemy posiekanymi drobno orzechami. Smacznegoo

Gotowanie...to proste !
Makaron w sosie śmietanowym z pesto, indykiem i orzechami 146

indyka 1/2 szklanki śmietany 18% 1 lampka białego, wytrawnego wina 250 gram pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta soli i pieprzu garść orzechów włoskich świeża bazylia starty parmezan Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu al dente. Na patelni smażę posiekaną cebulę i czosnek. Dodaję pokrojone w kostkę mięso i smażę całość(...)Pesto mieszam ze śmietaną i dodaję do sosu na sam koniec gotowania. Doprawiam szczyptą soli i pieprzu. Ugotowany makaron mieszam z sosem. Podaję od razu. Przed podaniem posypuję posiekanymi orzechami, posiekaną bazylią i startym parmezanem. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzechami 202

szklanki płatków owsianych 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 2 jajka 1/2 szklanki oleju 1/2 tabliczki posiekanej czekolady 35 g posiekanych orzechów 35 g rodzynek 1 łyżka słonecznika 2 garście żurawiny 3/4 szklanki wody Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać łyżką. Ciasto nie powinno być, ani za rzadkie, ani zbyt gęste. Piekarnik(...)rozgrzać do 180 stopni. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i wykładać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego, formując okrągłe ciastko. Piec 10-15 minut, aż lekko się zrumienią. Pozostawić do ostudzenia - to wtedy ciastka lekko twardnieją i stają się chrupiące. Razem ze mną ciasteczka wypiekały: Marcepanowy Kącik Lidia Moje małe czarowanie Kuchnia mniam Słodkie okruszki Di Gotuje Izioni pyszne smaki

Ewusiowe Smaki
Granola Dyniowa 150

oleju kokosowego nierafinowanego 1/4 szklanki cukru brązowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka   domowej przyprawy do dań z dyni 1 garść pestek dyni 1/2 szklanki ziaren słonecznika 1/4 szklanki orzechów laskowych posiekanych 1/2 szklanki suszonej żurawiny 2 łyżki nasion chia Sposób wykonania: Puree i przyprawę do dań z dyni spokojnie możemy przygotować wcześniej. Ja swój zapas przyprawy przechowuję w szklanym(...)cynamon, przyprawę do dań z dyni, cukier, wlewam miód i olej kokosowy. Wszystko razem mieszam i do tej mieszanki wsypuję płatki owsiane, ziarna, żurawinę, nasiona i pokrojone na kawałki orzechy. Wszystko razem mieszam i wykładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, ugniatam i wstawiam do nagrzanego piekarnika.  Piekę około 40 minut, ale co 10 minut otwieram piekarnik i staram

Blondynka Gotuje
Blok czekoladowy 201

mleka w proszku   margaryna   0,5 szkl wody   1,5 szkl cukru   5 łyżek kakao   55 g herbatników   3/4 szkl orzechów laskowych (pokrojone na mniejsze kawałki) opcjonalnie rodzynki   Do garnka wlewamy wodę, wkładamy margarynę, wsypujemy cukier. Wszystko razem zagotowujemy. Kiedy margaryna i cukier się rozpuszczą, dodajemy kakao, mieszamy. Do miski wsypujemy mleko(...)proszku i stopniowo wlewamy gorący płyn, mieszając aby składniki dobrze się połączyły. Dodajemy połamane na kawałki herbatniki oraz orzechy, mieszamy. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Studzimy w temperaturze pokojowej, a następnie chłodzimy w lodówce. Smacznego

Gotuj z Agnes
Faszerowane gruszki na 2 sposoby 153

salami pół cebuli sól pieprz olej do smażenia miód cytryna sos balsamiczny 2. GRUSZKI FASZEROWANE ROKPOLEM 4 gruszki 10 dag rokpola 5 dag masła garść migdałów lub orzechów włoskich miód cytryna sos balsamiczny Na początku należy wydrążyć miąższ z gruszek, jak na zdjęciu wyżej. Gruszki mogą delikatnie ściemnieć, ale po upieczeniu nie będzie tego widać. Jeżeli macie gruszki słodkie można(...)miseczki wrzucamy ser i masło i rozgniatamy widelcem. Ucieramy, aby produkty się połączyły. Do masy dorzucamy posiekane migdały, jeżeli są w płatkach dodajemy w całości. W przypadku orzechów również siekamy, ale nie za drobno. Farszem wypełniamy gruszki. Smarujemy miodem, skrapiamy cytryną i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 10 min.* Podajemy bezpośrednio po upieczeniu w towarzystwie sosu balsamicznego. *Jeżeli chcemy

Kuchnia od dwojga
Chlebek bez mąki, a raczej wypiek pełen nasion i wszelkiego dobra. 162

Słonecznik i dynia wiem, bo poszły całe paczuszki. 100 g słonecznika 100 g  pestek  dyni sezam siemię lniane 3 kopiaste łyżki mielonego lnu garść suszonych śliwek 10 orzechów włoskich 2 jajka 0,5 szklanki wody płaska łyżeczka soli Przestudiowałam wiele przepisów i nie rozumiałam jednego.... po co do takiego składu dodatkowy olej?  Przecież wiadomo, że  wszystkie(...)wodą,  która pozwoliła mielonemu lnu i jajkom zadziałać jak spoiwo. Dzięki czemu wypiek można było kroić na kromeczki. A więc wszystkie składniki mieszamy razem, orzechy  łamiemy na mniejsze kawałki,  a śliwki kroimy. W czasie pieczenia chcąc przyrumienić wypiek śliwki się przypalają. Dlatego gdy połączymy już wszystkie składniki z wodą ,  jajkami i solą i wyłożymy do blaszki

Dieta moja pasja
Ciasto marchewkowo-buraczane z orzechami. 164

smakuje ciasto marchewkowe, dzisiaj dodałam buraka, chociaż w taki sposób mogę go przemycić :) Powiem Wam że ciasto wyszło pyszne a burak nie wyczuwalny. Polecam bo jest zdrowe z dodatkiem orzechów smakuje wyśmienicie. Do ciasta użyłam mąki Młynów Stoisław . Zapraszam :)  Składniki : 2 kopiaste szklanki  mąki pszennej luksusowej typ 550 Młynów Stoisław 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka(...)łyżeczki sody 220 g startej marchewki na tarce o średnich oczkach ( 2 sztuki ) 138 g buraka startego na tarce o średnich oczkach  ( 1 średni ) 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich blaszka o wymiarach 35/25 cm Wykonanie : Jajka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie dodajemy olej i przesiewamy mąkę z sodą,cynamonem i przyprawą do piernika, mieszamy

Sama słodycz i szczypta chili
murzynek na kwaśnym mleku ( z powidłami i beza orzechową) 211

jajka 2 szklanki zsiadłego mleka 250 g masła 2 łyżki kakao 2 łyżki dżemu  2 łyżeczki sody  na bezę: 5 białek  250 g posiekanych drobno orzechów 3/4 szklanki cukru 1 łyżka miodu łyżeczka proszku do pieczenia łyżka mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej słoiczek powideł śliwkowych Miękkie masło utrzeć z cukrem . Następnie dodawać po jajku. Mąkę wymieszać(...)foremki wyścielonej papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec około 25-30 minut. W tym czasie przygotować bezę: białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać orzechy, miód i maki z proszkiem do pieczenia. Kiedy ciasto będzie już miało zapieczony wierzch posmarować je powidłami i wyłożyć bezę. Piec jeszcze około 15 minut, nie za długo, żeby nie przesuszyć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
CIASTECZKA Z MĄKI KOKOSOWEJ Z BAKALIAMI 253

drzew. Smak pamiętam do dziś, choć zupełnie o tych owocach zapomniałam. Tym bardziej byłam ciekawa, jak smakują w wersji suszonej. SKŁADNIKI:   100 g gorzkiej czekolady 20 g orzechów włoskich 20 g migdałów bez skórki 20 g suszonej żurawiny 20 g suszonej morwy 80 g płatków owsianych 120 g mąki kokosowej 120 g cukru trzcinowego 2 łyżeczki cukru waniliowego(...)Wsypać mąkę i zmielone płatki owsiane, chwilę miksować do połączenia składników. Wsypać wszystkie pozostałe składniki i całość wymieszać najlepiej ręką. Z powstałego ciasta formować w dłoniach kulki, wielkości orzecha włoskiego, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lekko je spłaszczając. Ciastka piec 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Kuchnia w opałach
À Nouche - klimatyczna wegańska kawiarnia w Warszawie 190

tylko słodycze. Byłam bardzo ciekawa co można zrobić tylko z roślinnych produktów . Pewnie nie powinnam się przyznawać, ale zaszalałyśmy i spróbowałyśmy kilku pysznych deserów. Zaczęłyśmy od wegańskiego sernika z...orzechów nerkowca. Sernik był delikatnie zielony dzięki matcha, czyli sproszkowanej zielonej herbacie. Smak naprawdę cudowny! Porównać go można do smaku tradycyjnego sernika z dobrej jakości twarogu. Gdybym nie wiedziała z czego(...)jest zrobiony, to nie wpadłabym na to, że to orzech. Po serniku przyszła kolej na praliny, a potem kawę. Ja wybrałam matcha latte, czyli zieloną herbatę matcha podaną w formie latte. Grażyna natomiast wybrała dyniową latte. Obie kawy-bez kawy , jak je określam, były pyszne. Właśnie dyniowa latte zmobilizowała mnie do zrobienia w domu syropu z dyni - niebawem podzielę się

Codzienna kuchnia niecodzienna
Miodownik (Stefanka) 1188

blaty i 3 warstwy kremu). Przygotować polewę według przepisu poniżej. Polewa czekoladowa: 150 g masła 7 łyżek cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: 100 g orzechów włoskich W małym rondelku rozpuścić masło z cukrem. Dodać kakao i śmietanę i dokładnie wymieszać ciągle trzymając na ogniu. Wierzch ciasta polać polewą (polewać od razu, jeszcze ciepłą polewą) i posypać(...)drobno posiekanymi orzechami. Po wystygnięciu polewy, ciasto zakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje po co najmniej dwóch dniach przechowywania w lodówce. Źródło: http://kuchniawzieleni.blogspot.com (przepis lekko zmodyfikowany

Bullio
Pesto z jarmużu – przepis 3 149

jarmużu jest moim ulubionym pesto . Jarmuż można kupić teraz przez cały rok, więc co i rusz przyrządzam słoik domowego pesto. Tym razem zmiksowałam pesto z jarmużu i piniowych orzechów. Jest super! Delikatne w smaku, lekko grudkowate, po prostu jak domowe pesto ! Zdrowe i smaczne. Do makaronu czy kanapek . Pesto pasuje do wszystkiego! Pesto z jarmużu Składniki: 150 g świeżego jarmużu(...)piniowych orzechów 2 ząbki czosnku, duże 2 czubate łyżki utartego parmezanu 100 ml oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny sól do smaku ewentualnie trochę zimnej wody Odziel miękkie liście jarmużu od twardych łodyg i grubo pokrój. Umieść w blenderze i dodaj resztę składników. Zmiksuj pesto, a następnie dopraw solą. Jeśli pesto jest bardzo gęste dodaj odrobinę wody lub więcej oliwy

codojedzenia