zapobiegnie późniejszemu podjadaniu. Składniki (3 porcje) 3/4 szklanki płatków owsianych górskich (100g) szklanka mleka (2%) szklanka wody 2 łyżeczki siemienia lnianego łyżeczka miodu łyżka jogurtu naturalnego łyżka siekanych orzechów włoskich gruszka cynamon Sposób przygotowania: Gruszkę pokrój w ósemki i ułóż na blaszce do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 200 º C na około 10 minut. Płatki oraz siemię lniane(...)zacznie gęstnieć zdejmij z ognia i odstaw pod przykryciem na kolejne 3 minuty. Wymieszaj z cynamonem i miodem. Do miseczki wlej owsiankę, ułóż gruszkę polej jogurtem i posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Jedna porcja ma około 250kcal. Do owsianki najlepiej użyć płatków owsianych górskich ponieważ zawierają więcej błonnika niż płatki owsiane błyskawiczne
wysmienityIdealna potrawa na kolację lub lunch do pracy. Bardzo lekka z rybą, owocami oraz orzechami, które dobrze wpływają na obniżenie ciśnienia tętniczego, obniżenie poziomu cholesterolu LDL oraz podwyższenie cholesterolu HDL. Dodatkowo ananas zawiera dużo manganu, który bierze udział w metabolizmie kości a jego niedobór może powodować osteoporozę. Ponad to połączenie tych smaków przypomina mi lato i wakacje. Wydaje mi się(...)płyną z tego same korzyści. Składniki: łosoś 150g świeży orzech kokosa 50g świeży ananas 100g garść mieszanki sałat łyżeczka miodu łyżeczka musztardy łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz łyżeczka siemienia lnianego Sposób przygotowania: Filet z łososia pokrój w duża kostkę, dopraw solą i pieprzem i wstaw do nagrzanego piekarnika (180 º C) na 10-15 minut, Po upieczeniu odstaw
wysmienityBalans smaków w tej sałatce jak dla mnie jest idealny. Słodkie ziemniaki, lekko cierpki ale również słodki granat, maślane orzechy nerkowca oraz goryczka musztardy. Oprócz tego, że sałatka jest wyśmienita jej składniki to bogactwo przeciwutleniaczy. Składniki (na 2 porcje) 3 słodkie ziemniaki połowa granata garść orzechów nerkowca parę liści sałaty łyżka musztardy francuskiej 3 łyżki jogurtu naturalnego łyżeczka miodu pieprz
wysmienitybrokuły 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego kurkuma, imbir, mielona kolendra, gałka muszkatołowa sól, pieprz Dodatkowo pieczywo na grzanki 2 łyżki tartego sera łyżka siekanych orzechów włoskich Sposób przygotowania: Na oleju podsmaż posiekana w piórka cebulkę. Kiedy zmięknie dodaj posiekany czosnek i chwilkę podsmaż. Następnie dodaj rozdrobnione brokuły i zalej wodą. Gotuj około pół godziny a następnie(...)łyżeczkę imbiru, łyżeczkę kolendry oraz pół łyżeczki gałki muszkatołowej. Do miseczki wlej krem, ułóż na nim kromkę chleba, posyp serem i zapiecz aż ser się rozpuści. Na koniec posyp orzechami włoskimi
wysmienitypierwszym upiec ciasto, w drugim przełożyć kremem i ozdobić. Składniki na biszkopt (mała blaszka) 150g oleju kokosowego 3 jajka 150g stewii 100g wiórków kokosowych 50g orzechów włoskich Składniki na krem: 250g fasoli cannellini 4 łyżki stewii 80g wiórków kokosowych Dodatkowo: połowa świeżego ananasa Sposób przygotowania: Białka ubij na puszysta masę razem ze słodzikiem. Orzechy włoskie oraz wiórki kokosowe zmiksuj mikserem
wysmienityniezłego kopniaka oraz dużo energii na co najmniej 4 godziny no i może poprawi humor:-) Składniki na 2 porcje: szklanka płatków owsianych górskich 2 szklanki mleka 2 banany garść orzechów pekan łyżka masła orzechowego szczypta cynamonu 25g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Płatki owsiane zalej mlekiem i gotuj na małym ogniu. Dodaj posiekane banany oraz masło orzechowe. Mieszaj co jakiś czas(...)owsianka zgęstnieje. Na koniec dodaj czekoladę, cynamon oraz posiekane orzechy pekan. Dokładnie wymieszaj
wysmienitywspomoże układ trawienny ale również może wpłynąć na poprawę humoru. Składniki: szklanka płatków owsianych 2 szklanki mleka 2 łyżki puree z dyni łyżka masła orzechowego 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich czubata łyżka wiórków kokosowych łyżka miodu kurkuma, gałka muszkatołowa, mielone goździki, cynamon Sposób przygotowania: W garnku wymieszaj płatki owsiane, mleko oraz przyprawy. Gotuj na małym ogniu aż owsianka zgęstnieje(...)Dodaj puree z dyni, masło orzechowe, wiórki kokosowe, miód oraz orzechy włoskie. Dokładnie wymieszaj
wysmienityPuszyste, pachnące cynamonem drożdżowe bułeczki są idealną propozycją na podwieczorek lub drugie śniadanie. Połączenie jabłek ze śliwkami jest wręcz idealne. Dodatek chrupiących płatków migdałowych lub orzechów laskowych i słodkich rodzynek dopełnia smaku bułeczek. W dodatku ciasto samo rośnie i jest bardzo proste do przygotowania. Polecam! Składniki na zaczyn: 3 dag świeżych drożdży 8 łyżek ciepłego mleka 1 łyżka(...)wanilii otarta skórka z połowy cytryny szczypta soli Składniki na nadzienie: 3 sztuki jabłek 10-15 sztuk świeżych śliwek 10 dag rodzynek 10 dag płatków migdałowych lub/i posiekanych orzechów laskowych 1 lub 2 ( w zależności od tego czy owoce są bardzo słodkie) łyżki brązowego lub białego cukru sok z połowy cytryny 1-2 łyżeczki cynamonu Lukier ( dla lubiących
potrawyregionalneSkładniki: 900 g czekolady mlecznej, dobrej jakości; 450 g kremowego masła orzechowego (bez kawałków orzechów); 1 i 1/2 szklanki cukru pudru; 4 - 6 łyżek rozpuszczonego masła. Dodatkowo: Forma do mini muffinek; Papilotki do mini muffinek. Szklanka = 1 cup = 240 ml Sposób przygotowania: Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić w kąpieli wodnej tj. kostki czekolady włożyć do szklanej/metalowej(...)podanych składników wychodzi około 55 babeczek czekoladowych. Z założenia nadzienie w tych babeczkach powinno być gładkie, stąd użyte kremowe masło orzechowe. Można jednak także użyć masła orzechowego z kawałkami orzechów. Czekolada użyta do przygotowania babeczek powinna być wysokiej jakości, a masła nie należy zastępować margaryną. Czekoladki należy przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. 1 szklanka
Gospodyni Miejskaziemniaczana makarony z mąki bezglutenowej ryby, mięso indycze i królicze mleko i bezglutenowe przetwory mleczne miód, słodycze bez glutenu kawa naturalna i herbata soja, tapioka, amarantus, komosa ryżowa orzechy, soczewica, ciecierzyca sezam, siemię lniane Wynika z tego, że produkty, które kupujemy w sklepie mogą zawierać śladowe ilości glutenu lub nawet całkiem sporą jego ilość, osoby które muszą się glutenu(...)aspekt zdrowotny, w mojej rodzince pojawił się problem z trawieniem i ciężkością w żołądku, zobaczymy co dalej z tego wyniknie. Eliminując dane produkty możemy je spokojnie zastąpić innymi. Z orzechów czy z ryżu możemy zrobić mąkę. Myślę, że teraz jest łatwiej. Pamiętam kiedyś moją sąsiadkę i jej córkę, która nie mogła jeść produktów z glutenem. Jak szukała, kombinowała
Codzienna kuchnia niecodziennatrzeba dorzucić stek ;)). Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej kolorowej quinoy 2/3 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy 1 fioletowa marchew garść poszatkowanej czerwonej kapusty pół smaczliwki garść grzybów nameko 2 łyżki orzechów arachidowych parę łodyżek rukwi wodnej (można zastąpić roszponką) 1 łyżeczka klarowanego masła (opcjonalnie) 2 łyżki oliwy z oliwek sok z jednej marakui świeżo zmielony kolorowy pieprz sól Wykonanie: Ugotowaną(...)kapustę, pokrojoną w grube plastry smaczliwkę i łuskwiaki nameko podduszone wcześniej z odrobiną klarowanego masła (można z niego zrezygnować, zastąpić oliwą z oliwek, albo tylko obgotować grzyby). Posypujemy wszystko orzechami i ozdabiamy rukwią wodną. Podajemy z sosem zrobionym z oliwy, soku z marakui, pieprzu i odrobiny soli. To wszystko
Quinoa Raz!jakiś czas temu. Sprawdził się idealnie do wszelkich słodkich dań, wypieków, śniadań czy domowej granoli. Pyszny smak, poręczna i praktyczna buteleczka - po prostu super! Morele suszone / Plastry kokosowe / Orzechy nerkowca / Słonecznik Jak morele to tylko te niesiarkowane, przede wszystkim zdrowsze i co istotne smaczniejsze. Ulubione plastry kokosowe - mega chrupiące, intensywnie kokosowe, znikają migiem. Orzechy nerkowca i słonecznik
Zdrowie na języku :PGalaretka toffi: 2 szklanki mleka 3 łyżki cukru 4 łyżeczki żelatyny Spód: 2 wafelki czekoladowe Lusette 2 łyżeczki cukru pudru 5 łyżek likieru ajerkoniak 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich 80 g masła http://lusette.pl/ Przygotowujemy galaretkę: Cukier wsypujemy na teflonową patelnie i mocno podgrzewamy do czasu rozpuszczenia się i uzyskania złocistego koloru(...)żelatynę, mieszać aż się rozpuści. Tak przygotowaną galaretkę wlać do dwóch półkulistych pucharków. Wstawić do lodówki na czas stężenia. Przygotować spód deseru: Wafelki pokroić nożem na drobno, dodać orzechy, bardzo miękkie masło, cukier puder, likier, wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Na stężałe galaretki toffi wykładamy masę z wafelków, delikatnie dociskając i wyrównując powierzchnie. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej
Jadło i czytadłołyżki cukier - 3/4 szkl mąka pszenna - 3 szkl i 2 łyżki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka sól - szczypta Nadzienie: marmolada różana Dodatkowo: białko jaj - 1 szt krokant z orzechów do posypania Przygotowanie : Do miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie na tarce zetrzeć wafelka czekoladowego i dodać pozostałe składniki ciasta, dobrze wyrobić, włożyć ciasto do foliowej torebki(...)rozwałkowanym cieście rozsmarować gęstą marmoladę, zwinąć w roladę. Pokroić ciasto po skosie na roladki. Tak samo postąpić z pozostałym ciastem. Posmarować roladki roztrzepanym białkiem i posypać krokantem z orzechów. Piec w rozgrzanym piekarniku do 190 stop. Przez około 15-20 minut. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id
Kuchnia DanusiPyszne i trochę uzdrowione ciasto marchewkowe. Dodatkowo ciasto jest bezglutenowe. Składniki: 4-5 średnich marchewek 1 jajko 0,5 szkl wiórków kokosowych 0,5 szkl rodzynek 0,5 szkl orzechów ziemnych posiekanych 3 łyżki oleju rzepakowego 0,5 szkl cukru 200 ml maślanki 1 szkl mąki kukurydzianej 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego keksówka 12x24 Przygotowanie: Marchewki myjemy, obieramy(...)ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do miski i dodajemy wiórki kokosowe, orzechy, rodzynki, cukier, mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia. Mieszamy. W drugiej misce łączymy jajko, olej i maślankę. Przelewamy mokre składniki do suchych i dokładnie mieszamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto, wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut
słodkie i nie tylko historie kulinarne