orzechy - 16941 przepisów (strona:404/1130)

Kulki owsiano-kokosowe 198

najszybciej :) Na ok 30 szt. 125 g masła 2/3 szkl cukru brązowego 8 łyżek mleka 2-3 łyżki kakao 3 szkl płatków owsianych pełnoziarnistych Cenos 1/4 szkl siekanych orzechów włoskich 3 łyżki wiórków kokosowych + do obtoczenia W garnku rozpuścić mleko, cukier, kakao i masło. Dodać płatki owsiane, kokos i orzechy. Dokładnie wymieszać masę, ostudzić. Z masy formować małe kuleczki, obtaczać

Smakołyki Asi
Wegański chleb na bazie ziaren i bakalii 166

łyżki nasion chia 1 łyżeczka soli 2 łyżki masła kokosowego 1¾ szklanki wody 3 łyżki dżemu 100% Czarny bez (można użyć każdego innego) 40g suszonej żurawiny 40g mielonych orzechów włoskich 40g płatków migdałów 40g orzechów laskowych 40g drobnych rodzynek 20g ziaren słonecznika Sposób przygotowania: Wszystkie składniki sypkie przekładamy do miski: płatki owsiane i jaglane, siemię lniane (można użyć mielonego), nasiona

Kuchnia w czekoladzie
Spaghetti z marchewki z tahini i pieczonym kalafiorem 142

Składniki (2 – 4 porcje): 300 g spaghetti z marchewki Fit&Easy 3 – 5 łyżek domowego sosu tahini (lub ziarna białego sezamu + oliwa z oliwek) garść ulubionych orzechów garść liści kolendry lub natki pietruszki 1 łyżka oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego do smażenia 1/2 główki kalafiora sól, świeżo zmielony pieprz, kumin oliwa z oliwek Wykonanie: Pieczony kalafior(...)trzymam w lodówce. Na dużej patelni rozgrzej olej kokosowy. Podsmaż na nim makaron około 5 minut. Dodaj tahini i upieczonego kalafiora. Całość dokładnie wymieszaj. Wyłóż na talerze, dodaj ulubione orzechy i liście kolendry lub natkę pietruszki. Smacznego

Moja pasja smaku
Krakersy z masą serowo-czosnkową 106

Krakersy z masą serowo-czosnkową Składniki: 2 paczki krakersów 30 dkg sera żółtego 6-7 ząbków czosnku 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu Sól, pieprz do smaku 20 dag orzechów włoskich Przygotowanie:   Ser żółty zetrzeć na grubej tarce. Dodać przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek, 1 łyżkę majonezu  i 2 łyżki jogurtu (jeżeli masa jest za gęsta można dodać więcej(...)masa ma być zwarta), dodać sól i pieprz do smaku a następnie wszystko dokładnie wymieszać (można w robocie kuchennym). Powstałą masę nałożyć na krakersy a następnie każdy kawałek ozdobić orzechem włoskim. Smacznego

Moja Mama Gotuje
Pyszne, proste do upieczenia ciasto dyniowe 158

się ciepłe, miłe światełko. Wspaniale o tej porze roku smakują też przeróżne herbaty rozgrzewające, inne niż te pijane w lecie. Nie wspomnę już o pysznych nalewkach, grzanych winach z orzechami laskowymi i migdałami oraz miodach. Nigdzie grzane wino z owocami i orzechami laskowymi, nie smakuje tak, jak w mojej ukochanej Sjeście  na ulicy Stolarskiej w Krakowie. Na Rynku Głównym

Moja Mama Gotuje
Ciasto marchewkowe z masą z serka Philadelphia 137

szklanka oleju (u mnie słonecznikowy tłoczony na zimno) 2 szklanki startej na drobnej tarce surowej marchewki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (najlepiej bez fosforanów) 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 1 i 1/3  łyżeczki cynamonu 1 i 1/3 łyżeczkii soli Polewa: 2 opakowania serka Philadelphia (250g) 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru pudru ( ja dałam 1/3) 1 cukier wanilinowy(...)dodając stopniowo cukier. Cukier powinien być całkowicie rozpuszczony. Następnie nie przestając ubijać wlewaj pomału olej. Dodaj suche składniki, zmniejszając obroty miksera. Delikatnie mieszając łyżką dodaj tartą marchew a następnie orzechy. Blaszkę o wymiarach 21x21 cm lub tortownicę o średnicy 23 cm posmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej ciasto i wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piecz

Moja Mama Gotuje
Deser z chia na mleku kokosowym 92

jabłka          1 banan          1 łyżeczka soku z cytryny.          Garść uprażonych na suchej patelni orzechów włoskich          1 łyżeczka masła klarowanego          1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie)          1/2 łyżeczki cynamonu(...)minucie z każdej strony. Lekko skrop sokiem z cytryny. ·         Do pucharków nałóż warstwę chia, warstwę prażonych jabłek, posyp posiekanymi orzechami, nałóż drugą warstwę chia a na górę połóż kawałki bananów. Smacznego! Z podanych składników wychodzą 2 porcje. Autor: Mama

Moja Mama Gotuje
Babeczki dyniowo – migdałowe z żurawiną 174

musu z pieczonej dyni 3/4 szklanki zmielonych migdałów 1 szklanka mąki (może być mąka pszenna, jaglana lub mieszanka mąk bezglutenowych: ryżowa, kukurydziana i ziemniaczana) 2 jajka 1/4 szklanki orzechów włoskich 1/4 żurawiny suszonej 4 łyżki miodu lub syropu z agawy 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 szklanki dobrego oleju roślinnego 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki imbiru 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej(...)dyni dodaj roztopiony olej, miód, cynamon, sól, gałkę muszkatołową i imbir. Dodaj zmiksowane jajka a następnie mąkę wymieszaną z migdałami i sodą. Delikatnie wymieszaj a na końcu dodaj posiekane orzechy i żurawinę. Wysmaruj foremki masłem lub olejem (można też włożyć papilotki) i napełnij je masą. Piecz przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni. Autor: Córka

Moja Mama Gotuje
Rozgrzewająca korzenna nalewka 108

grzane 1 litr półsłodkiego wina czerwonego 1 pomarańcza 2 jabłka cukier brązowy (w razie potrzeby) goździki gwiazdka anyżu kardamon (nie mielony) laska cynamonu imbir (świeży, kandyzowany lub w syropie) orzechy laskowe   Przygotowanie: Do niezbyt dużego garnka wlewamy wino, dodajemy skórkę pomarańczy (bez białej dolnej części, aby nie było czuć goryczy). Następnie kroimy pomarańcze i jabłka na niezbyt duże(...)wyparuje z niego cały alkohol. Według uznania, możemy dodać odrobinę brązowego cukru lub miodu. Gotowego grzańca podajemy w wysokich szklankach z grubego szkła lub glinianych garnuszkach z dodatkiem  orzechów laskowych (bądź migdałów). Możemy je wcześniej lekko podprażyć. Gwarantuję - będziecie zachwyceni

Moja Mama Gotuje
Ciasto bananowe 154

wykonania Składniki 200 g mąki (u mnie orkiszowa razowa) 1/3 szklanki brązowego cukru nierafinowanego lub ksylitolu ¾ szklanki mleka roślinnego 1/3 szklanki dobrego oleju 1/3 szklanki dość grubo posiekanych orzechów włoskich 4 dojrzałe banany ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie brązowego cukru z prawdziwą wanilią lub łyżeczka ekstratu waniliowego. Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier z wanilią(...)proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Mieszamy. Banany, mleko i olej blendujemy, dodajemy wymieszane suche składniki i szybko mieszamy. Na końcu dorzucamy orzechy. Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-55 minut. Studzimy. Smakuje doskonale samo lub z dodatkiem np. miodu lub dobrej konfitury. Smacznego! Autor: Mama

Moja Mama Gotuje
Ciasto orzechowo-jabłkowe bez pieczenia 143

Styczeń to dobry czas. Wykorzystajcie to!   Ciasto orzechowo-jabłkowe bez pieczenia Pyszne, zdrowe i szybkie do wykonania Pomysł zaczerpnięty z Natura na talerzu Składniki na ciasto: 2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki mielonych migdałów 1 szklanka daktyli 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego 3 łyżki miodu lub syropu klonowego Składniki na wypełnienie ciasta: 5 dużych jabłek 1/2 obranej pomarańczy(...)płaskie łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Wykonanie: Formę o wymiarach 23 cm wykładamy folią kuchenną. Daktyle (zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na około 2 godziny. Migdały mielimy. Orzechy włoskie wrzucamy do misy miksera i drobno miksujemy. Dodajemy zmielone migdały, daktyle, miód lub syrop klonowy, olej kokosowy. Miksujemy przez chwilę do momentu połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną

Moja Mama Gotuje
Lekkie bezglutenowe ciasto z jabłkami 122

ciężkim dniu w pracy. Bezglutenowe z jabłkami. Łapcie przepis!  Lekkie ciasto z jabłkami (bezglutenowe) Składniki: 1/2 szklanki mąki z tapioki lub mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki mielonych migdałów lub orzechów włoskich (dwie, trzy garści) 3/4 szklanki mąki kokosowej 200 g rozpuszczonego oleju kokosowego (można zastąpić roztopionym masłem) 4 jajka 5 dużych jabłek 1/3 szklanki cukru brązowego nierafinowanego 1 pełna łyżeczka(...)dodajemy sok z cytryny i cynamon. Odkładamy na bok Do miski miksera wlewamy olej i dodajemy żółtka. Mieszamy na średnich obrotach. Po chwili dodajemy cukier, mąki, zmielone migdały lub orzechy włoskie i proszek do pieczenia. Łączymy wszystkie składniki. Dodajemy ubite na sztywną pianę białka a następnie jabłka (mieszamy łyżką). Pozostałe 2 jabłka dokładnie myjemy i pozostawiając skórkę kroimy w plasterki

Moja Mama Gotuje
Ciasto makowo – „serowe” z polewą czekoladową 171

łyżki cytryny Polewa czekoladowa: 100 g czekolady (70% kakao) 60 g oleju kokosowego (ewent. masła) 1 łyżka alkoholu np. wiśniówki, brendy, lub soku pomarańczowego. szczypta soli Dodatkowo: garść zmiksowanych orzechów włoskich do posypania tortownicy. Przygotowanie:   Masa makowa:   Kaszę jaglaną (wcześnie podprażoną na suchej patelni) zalewamy wodą (w proporcji 1:2), lekko solimy i gotujemy około 15-20 minut(...)ogniu aż czekolada się roztopi. Odstawiamy z ognia i polewamy ciasto. Tortownicę o wymiarach ok. 24 cm. Wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem kokosowym (lub innym) i posypujemy zmielonymi orzechami. Nakładamy masę makową następnie serową. Wierzch polewamy polewą czekoladową. Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc. Smacznego! Autor: Mama

Moja Mama Gotuje
Kulki rafaello - ferrero 193

wiórków kokosowych (można dać więcej) miód do smaku (w wersji wegańskiej syrop klonowy lub z agawy) czekolada gorzka 70 % około 3/4 tabliczki 1 łyżeczka oleju kokosowego 20-30 g orzechów (użyłam pecan) Przygotowanie: Tofu zmiksować ze stałą częścią z mleka kokosowego i miodem na gładką masę. Miodu lub syropu dodać wg preferencji. Dodać wiórki kokosowe (miałam tylko(...)kilka godzin lub na całą noc Następnie formować kulki i zamrozić (na zamrożonych czekolada będzie momentalnie zastygać) W rondelku roztopić czekoladę z łyżką oleju kokosowego i posiekanymi na drobno orzechami (ja robię to na parze, tak by czekolada się nie ugotowała) Kulki z tofu polać czekoladą (można je też moczyć w całości) Zaparzyć dobrą kawę i rozkoszować się deserem

pyszne zdrowości
Bananowe ciasto z orzechami 115

ciasto robiła częściej. Składniki: 4 przejrzałe banany 75 gram roztopionego masła ¾ szklanki cukru trzcinowego 1 jajko ½ opakowania cukru wanilinowego Szczypta soli 1 łyżeczka sody 1 ½ szklanki mąki ¾ szklanki orzechów Wykonanie: Banany rozdrabniamy widelcem, dodajemy masło, cukier trzcinowy i cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. Mieszamy. Mąkę przesiewamy z sodą. Do masy dodajemy jajko. Dalej mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę z sodą(...)Orzechy drobniej siekamy i również umieszczamy w masie. Blaszkę keksową wykładamy pergaminem. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temp. 175  o  C przez 50 minut. Potem już tylko czekamy aż wystygnie. Warto wyjąć z blaszki aby się nie zaparzyło. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Smaki Ewy

Proponowane wyszukiwania