szklanka oleju (u mnie słonecznikowy tłoczony na zimno) 2 szklanki startej na drobnej tarce surowej marchewki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (najlepiej bez fosforanów) 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 1 i 1/3 łyżeczki cynamonu 1 i 1/3 łyżeczkii soli Polewa: 2 opakowania serka Philadelphia (250g) 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru pudru ( ja dałam 1/3) 1 cukier wanilinowy(...)dodając stopniowo cukier. Cukier powinien być całkowicie rozpuszczony. Następnie nie przestając ubijać wlewaj pomału olej. Dodaj suche składniki, zmniejszając obroty miksera. Delikatnie mieszając łyżką dodaj tartą marchew a następnie orzechy. Blaszkę o wymiarach 21x21 cm lub tortownicę o średnicy 23 cm posmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej ciasto i wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piecz
Moja Mama Gotujejabłka 1 banan 1 łyżeczka soku z cytryny. Garść uprażonych na suchej patelni orzechów włoskich 1 łyżeczka masła klarowanego 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki cynamonu(...)minucie z każdej strony. Lekko skrop sokiem z cytryny. · Do pucharków nałóż warstwę chia, warstwę prażonych jabłek, posyp posiekanymi orzechami, nałóż drugą warstwę chia a na górę połóż kawałki bananów. Smacznego! Z podanych składników wychodzą 2 porcje. Autor: Mama
Moja Mama Gotujemusu z pieczonej dyni 3/4 szklanki zmielonych migdałów 1 szklanka mąki (może być mąka pszenna, jaglana lub mieszanka mąk bezglutenowych: ryżowa, kukurydziana i ziemniaczana) 2 jajka 1/4 szklanki orzechów włoskich 1/4 żurawiny suszonej 4 łyżki miodu lub syropu z agawy 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 szklanki dobrego oleju roślinnego 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki imbiru 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej(...)dyni dodaj roztopiony olej, miód, cynamon, sól, gałkę muszkatołową i imbir. Dodaj zmiksowane jajka a następnie mąkę wymieszaną z migdałami i sodą. Delikatnie wymieszaj a na końcu dodaj posiekane orzechy i żurawinę. Wysmaruj foremki masłem lub olejem (można też włożyć papilotki) i napełnij je masą. Piecz przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni. Autor: Córka
Moja Mama Gotujegrzane 1 litr półsłodkiego wina czerwonego 1 pomarańcza 2 jabłka cukier brązowy (w razie potrzeby) goździki gwiazdka anyżu kardamon (nie mielony) laska cynamonu imbir (świeży, kandyzowany lub w syropie) orzechy laskowe Przygotowanie: Do niezbyt dużego garnka wlewamy wino, dodajemy skórkę pomarańczy (bez białej dolnej części, aby nie było czuć goryczy). Następnie kroimy pomarańcze i jabłka na niezbyt duże(...)wyparuje z niego cały alkohol. Według uznania, możemy dodać odrobinę brązowego cukru lub miodu. Gotowego grzańca podajemy w wysokich szklankach z grubego szkła lub glinianych garnuszkach z dodatkiem orzechów laskowych (bądź migdałów). Możemy je wcześniej lekko podprażyć. Gwarantuję - będziecie zachwyceni
Moja Mama Gotujewykonania Składniki 200 g mąki (u mnie orkiszowa razowa) 1/3 szklanki brązowego cukru nierafinowanego lub ksylitolu ¾ szklanki mleka roślinnego 1/3 szklanki dobrego oleju 1/3 szklanki dość grubo posiekanych orzechów włoskich 4 dojrzałe banany ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie brązowego cukru z prawdziwą wanilią lub łyżeczka ekstratu waniliowego. Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, cukier, cukier z wanilią(...)proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Mieszamy. Banany, mleko i olej blendujemy, dodajemy wymieszane suche składniki i szybko mieszamy. Na końcu dorzucamy orzechy. Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-55 minut. Studzimy. Smakuje doskonale samo lub z dodatkiem np. miodu lub dobrej konfitury. Smacznego! Autor: Mama
Moja Mama GotujeStyczeń to dobry czas. Wykorzystajcie to! Ciasto orzechowo-jabłkowe bez pieczenia Pyszne, zdrowe i szybkie do wykonania Pomysł zaczerpnięty z Natura na talerzu Składniki na ciasto: 2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki mielonych migdałów 1 szklanka daktyli 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego 3 łyżki miodu lub syropu klonowego Składniki na wypełnienie ciasta: 5 dużych jabłek 1/2 obranej pomarańczy(...)płaskie łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Wykonanie: Formę o wymiarach 23 cm wykładamy folią kuchenną. Daktyle (zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na około 2 godziny. Migdały mielimy. Orzechy włoskie wrzucamy do misy miksera i drobno miksujemy. Dodajemy zmielone migdały, daktyle, miód lub syrop klonowy, olej kokosowy. Miksujemy przez chwilę do momentu połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną
Moja Mama Gotujeciężkim dniu w pracy. Bezglutenowe z jabłkami. Łapcie przepis! Lekkie ciasto z jabłkami (bezglutenowe) Składniki: 1/2 szklanki mąki z tapioki lub mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki mielonych migdałów lub orzechów włoskich (dwie, trzy garści) 3/4 szklanki mąki kokosowej 200 g rozpuszczonego oleju kokosowego (można zastąpić roztopionym masłem) 4 jajka 5 dużych jabłek 1/3 szklanki cukru brązowego nierafinowanego 1 pełna łyżeczka(...)dodajemy sok z cytryny i cynamon. Odkładamy na bok Do miski miksera wlewamy olej i dodajemy żółtka. Mieszamy na średnich obrotach. Po chwili dodajemy cukier, mąki, zmielone migdały lub orzechy włoskie i proszek do pieczenia. Łączymy wszystkie składniki. Dodajemy ubite na sztywną pianę białka a następnie jabłka (mieszamy łyżką). Pozostałe 2 jabłka dokładnie myjemy i pozostawiając skórkę kroimy w plasterki
Moja Mama Gotujełyżki cytryny Polewa czekoladowa: 100 g czekolady (70% kakao) 60 g oleju kokosowego (ewent. masła) 1 łyżka alkoholu np. wiśniówki, brendy, lub soku pomarańczowego. szczypta soli Dodatkowo: garść zmiksowanych orzechów włoskich do posypania tortownicy. Przygotowanie: Masa makowa: Kaszę jaglaną (wcześnie podprażoną na suchej patelni) zalewamy wodą (w proporcji 1:2), lekko solimy i gotujemy około 15-20 minut(...)ogniu aż czekolada się roztopi. Odstawiamy z ognia i polewamy ciasto. Tortownicę o wymiarach ok. 24 cm. Wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem kokosowym (lub innym) i posypujemy zmielonymi orzechami. Nakładamy masę makową następnie serową. Wierzch polewamy polewą czekoladową. Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc. Smacznego! Autor: Mama
Moja Mama Gotujewiórków kokosowych (można dać więcej) miód do smaku (w wersji wegańskiej syrop klonowy lub z agawy) czekolada gorzka 70 % około 3/4 tabliczki 1 łyżeczka oleju kokosowego 20-30 g orzechów (użyłam pecan) Przygotowanie: Tofu zmiksować ze stałą częścią z mleka kokosowego i miodem na gładką masę. Miodu lub syropu dodać wg preferencji. Dodać wiórki kokosowe (miałam tylko(...)kilka godzin lub na całą noc Następnie formować kulki i zamrozić (na zamrożonych czekolada będzie momentalnie zastygać) W rondelku roztopić czekoladę z łyżką oleju kokosowego i posiekanymi na drobno orzechami (ja robię to na parze, tak by czekolada się nie ugotowała) Kulki z tofu polać czekoladą (można je też moczyć w całości) Zaparzyć dobrą kawę i rozkoszować się deserem
pyszne zdrowościciasto robiła częściej. Składniki: 4 przejrzałe banany 75 gram roztopionego masła ¾ szklanki cukru trzcinowego 1 jajko ½ opakowania cukru wanilinowego Szczypta soli 1 łyżeczka sody 1 ½ szklanki mąki ¾ szklanki orzechów Wykonanie: Banany rozdrabniamy widelcem, dodajemy masło, cukier trzcinowy i cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. Mieszamy. Mąkę przesiewamy z sodą. Do masy dodajemy jajko. Dalej mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę z sodą(...)Orzechy drobniej siekamy i również umieszczamy w masie. Blaszkę keksową wykładamy pergaminem. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temp. 175 o C przez 50 minut. Potem już tylko czekamy aż wystygnie. Warto wyjąć z blaszki aby się nie zaparzyło. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki Ewyprzygotowania płatków owsianych będziemy potrzebować: 1 szklanka mleka (250 ml) 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych (około 110 g) 2 pomarańcze 1 jabłko 2 - 3 łyżki miodu 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 250 ml śmietanki 30% lub 36% Link do filmu z przygotowania: Płatki owsiane z pomarańczami Przygotowanie: Pomarańcze dokładnie myję (szoruję) w gorącej wodzie, następnie skórkę ścieram na tarce(...)następnie dokładnie oczyszczam z białych błonek. Jabłko obieram ze skórki i ścieram na tarce o grubych oczkach. Końcowe przygotowanie płatków owsianych z pomarańczami: Do wystudzonych płatków dodaję miód, posiekane orzechy włoskie i dokładnie mieszam. Następnie cząstki pomarańczy kroję na mniejsze kawałki i dodaję do płatków, stare jabłko również dodaję do płatków i całość dokładnie mieszam. Na koniec ubijam dobrze schłodzoną
Uwaga Babcia Gotujejajek 127 g mąki tortowej 45 g mąki ziemniaczanej 203 g cukru szczypta soli Krem czekoladowo - orzechowy 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 150 g posiekanych orzechów 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej 5 łyżek cukru pudru Nasączenie 200 ml niegazowanej wody 2-3 łyżeczki cukru 5 łyżek soku z cytryny 2 łyżki spirytusu * Krem waniliowy(...)cukier i miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z mascarpone. Następnie dodajemy powoli płynną czekoladę o temperaturze pokojowej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Pod koniec dodajemy orzechy. Nasączenie Do wody dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny. Krem waniliowy Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec
Wędrówki po kuchniforemkę na donuty i nadszedł czas, aby w końcu ją wykorzystać. Same pączki są pyszne, orzechowe i słodkie. Nie zawierają cukru, glutenu oraz zbóż. Składniki: 1 szklanka migdałów ½ szklanki orzechów nerkowca ½ szklanki daktyli 1 łyżka miodu 2 łyżki kakao Przygotowanie: Wcześniej przygotowujemy orzechy nerkowca, które namaczamy w wodzie przez całą noc. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera, blendujemy do uzyskania jednolitej
PaleoLifebrownie Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu , Słodkości , Wege Porcje 12 Składniki 200 g gorzka czekolada bezmleczna 230 ml mleko migdałowe 130 g erytrol 60 g pistacje obrane 40 g orzechy pekan 5 łyżka olej kokosowy 1 szt laska wanilii 170 g mąka kukurydziana 0,5 łyżeczka proszek do pieczenia Sposób przygotowania Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. 50 g czekolady(...)siekamy i dodajemy do mąki. Orzechy siekamy lub w całości dodajemy do mąki. Pozostałą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z erytrolem. Gdy czekolada się rozpuści dodajemy olej i mieszamy tak długo, aż erytrol się rozpuści. Następnie dodajemy mleko i mieszamy do czasu uzyskania gładkiej masy. Do czekoladowej masy dodajemy partiami suche składniki, ciągle mieszając. Masę przelewamy do kwadratowej formy
Kucharzycawymyśliłam ciastka jaglane z bakaliami. 2 szklanki płatków jaglanych 0,5 szklanki mąki gryczanej 3 łyżki miodu 1/2 szklanki oleju kokosowego 2 jajka 1/3 szklanki wody 2 łyżki orzechów włoskich drobno pokrojonych 2 łyżki żurawiny 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka jagód goji 6 moreli pokrojonych na drobno Suche składniki(...)masę tak do połowy wysokości i wkładamy do nagrzanego do 170°C piekarnika na 12-15 minut. Z podanej proporcji wyszło mi 20 ciastek. Można oczywiście jeszcze inne bakalie - orzechy laskowe, wiórki kokosowe, sezam, nasiona chia, rodzynki, kandyzowanego ananasa, figi, suszone banany, daktyle. Ja dałam to co aktualnie mam w moich kuchennych zapasach. Ciastka są bezglutenowe i bez laktozy więc
Emskie Smaki