korzystne oddziaływanie na organizm człowieka. Można je przyrządzać na wiele sposobów. Dzisiaj jeden z prostszych przepisów. 1,5 kg buraków Majonez dekoracyjny WINIARY 2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich Umyte buraki ugotować do miękkości, po czym zalać zimną wodą. Wystudzone obrać i zetrzeć na grubej tarce, Dodać 2-3 łyżki majonezu(...)oraz 2-3 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich. Wymieszać. Schłodzić
Praktyczna plalbo 24% może być jogurt grecki 2,5 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach lukier 250 g półtłustego twarogu 100 g masła miękkiego 0,5 szklanki cukru pudru orzechy pekan do dekoracji Przygotowanie: ciasto w misce połączyć ze sobą wszystkie suche składniki następnie dodać mokre i wymieszać ciasto. Na sam koniec dodać marchewkę i dobrze wymieszać. Gotową(...)sprawdzając wykałaczką czy cisto nie przywiera. Odstawić do ostygnięcia. lukier w malakserze wymieszać na gładką masę cukier z twarogiem i masłem. Gotową mieszanką smarujemy wierzch ciasta, następnie dekorujemy orzechami. Smacznego
Niezły Młynekmasła 100 g kruchych krówek (tzw. "ciągutki" się nie nadają) 1/2 szklanki ajerkoniaku łyżeczka proszku do pieczenia na wierzch: 2 łyżki kajmaku łyżka startych orzechów włoskich dodatkowo: masło i bułka tarta do foremki Jajka i masło wyjąć z lodówki kilka godzin wcześniej, żeby się ogrzały do temperatury pokojowej. Krówki pokroić na małe kawałki i wymieszać z łyżką mąki(...)tartą. Przełożyć ciasto i piec w 180*C około 45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu odczekać na chwilę i wyjąć z foremki, wystudzić. Wierzch posmarować kajmakiem i posypać orzechami. Można też polać polewą czekoladową
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki: 2 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego* 2 czubate łyżki mascarpone* 1 płaska łyżka trzcinowego cukru pudru 1 i 1/2 łyżki syropu karmelowego do kawy i deserów garść krakersów orzechy ziemne prażone u mnie od ZdrowyMarket24 sos czekoladowy *dodajemy mniej więcej taką samą ilość obu składników Przygotowanie: W miseczce mieszamy mascarpone z gęstym jogurtem naturalnym i cukrem pudrem. Następnie dodajemy(...)konieczność dodania większej ilości. Uwaga! mamy uzyskać jedynie delikatny smak karmelu). Na dno szklaneczki rozkruszamy w dłoniach krakersy. Następnie wykładamy naszą masę, wierzch polewamy sosem czekoladowym i posypujemy prażonymi orzechami ziemnymi (ilość wg uznania). Podajemy od razu. Smacznego
Słodkie okruszkiWitam Was:) W ten sobotni poranek zapraszam na pyszne francuskie prezenciki z pysznym Dżemem z czarnej porzeczki firmy ORZECH Ciasteczka robi się bardzo szybko dzięki temu zaoszczędzimy czas. Smakują wyśmienicie. Idealne do kawy czy herbaty. Zapraszam i Smacznego :) SKŁADNIKI: 400 g ciasto francuskie 1/2 słoika Dżemu Porzeczkowego ORZECH 10 dag sera białego chudego 0.5 łyżki miodu miód
Gotowanie Patkitradycyjnego keksu. Jako miłośniczka ciasta biszkoptowego od razu zapragnęłam go zrobić i oto jest, i wyszedł pyszny. U mnie cięższe daktyle raczej opadły na dno ale za to orzechy i morele pozostały wyżej. Niestety nie zdążyłam zrobić lepszego zdjęcia bo zostało zjedzone 150 g mąki 150 g cukru 3 jajka pół łyżeczki proszku do pieczenia 150 g bakalii ( orzechów
cukrem pudrem posypanesztuk: Masa: 125g serka mascarpone (4 czubate łyżki) 2 łyżki oleju kokosowego 1,5-2 łyżki ksylitolu (cukru lub innego zdrowego słodzidła) 15-20 sztuk posiekanych orzechów laskowych 2 łyżki mleka w proszku Polewa: 50g gorzkiej czekoladowy 1 łyżka oleju kokosowego Przygotowanie: Mascarpone, ksylitol i mleko w proszku dokładnie wymieszać. Olej kokosowy rozpuścić na wolnym palniku. Przestudzić(...)wlać do masy, dodać posiekane orzechy, dokładnie wymieszać. Odstawić na 1-2 godziny do lodówki. Następnie formować małe kulki. Ponownie wstawić na około godzinę do lodówki. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę wraz z olejem kokosowym. Przestudzić. Oblać polewą kulki. Wstawić ponownie do lodówki by czekolada zastygła. Przechowywać w lodówce. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówkrakersów puszka masy kajmakowej 330 ml śmietany 30% 500 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietan – fixu masa orzechowa 300 g prażonych orzechów ziemnych bez soli 120 g masła 1/2 szklanki cukru kryształu 4 łyżki miodu polewa 1/4 szklanki mleka 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady przepis W formie wyłożonej folią aluminiową lub papierem(...)niej układamy kolejną warstwę krakersów. masa orzechowa W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło, miód oraz cukier i ciągle mieszamy, żeby masa się nie przypaliła, następnie wsypujemy orzechy i całość gotujemy około minuty ciągle mieszając. Na krakersy wykładamy masę orzechową starannie ją rozprowadzając. polewa Do garnka wlewamy mleko, dodajemy połamaną czekoladę i wszystko rozpuszczamy na bardzo małym płomieniu cały czas
Smakowite Daniaśrednia cukinia kilka krolpli oliwy 1 świeże dojrzałe mango 100 g sera gorgonzola 100 g wołowiny dojrzewającej (możesz skorzystać z przepisu tutaj ) kilka łyżek oleju z pestek orzecha włoskiego sól i pieprz do smaku Przygotowanie: cukinię pokrój w krążki o grubości 0,5 cm i grilluj z oliwą. Mango i ser pokrój w kostkę, a wołowinę(...)paski. Wszystkie składniki połącz ze sobą, następnie dopraw do smaku i skrop sałatkę olejem z pestek orzecha włoskiego. Smacznego
Niezły Młynekmleka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oregano nadzienie: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 słoiczek pomidorów suszonych w oliwie 4 cebulki szalotki 1 pęczek pietruszki 1 mała garść orzechów włoskich 3 jajka 200ml śmietany 30% 1/4 małej łyżeczki proszkowanego czosnku odrobina chilli sól i pieprz do smaku ok. 10 dużych płatków parmezanu PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki na spód tarty łączymy(...)małe cząstki, cebulki w krążki, natkę pietruszki siekamy drobno. Mieszamy w misce razem z przyprawami. Wkładamy do lodówki na 10 minut. Jajka mieszamy ze śmietaną i dodajemy pokruszone orzechy. Wyjmujemy upieczone ciasto, wykładamy nadzienie i zalewamy masą jajeczną, posypujemy płatkami parmezanu. Pieczemy 25 minut w 190 stopniach (góra-dół), po pierwszych 10 minutach włączamy termoobieg. Smacznego
Kuchnia w bieguNigdy nie lubiłam tego ciasta ,ale dostałam marchewkowe ciasto z cukierni Cynamon i postanowiłam zrobić podobne ,lub lepsze ...i udało się .Aby uzyskać lepszy smak,można podsmażyć wiórki i orzechy przed dodaniem ich do ciasta .Ciasto robi sie szybko,jak wszystkie produkty przygotowane.Polubiłam to ciasto i reszta domowników i wiem ,że już kupnego nie chce.Ps.ciasto jest lepsze jak postoi(...)łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 szklanki startej marchewki 230 gr rozdrobnionego ananasa, osuszony-nie miałam ananasa ,wiec dałam rodzynki w tej ilości gr. 100 gr wiórek kokosa 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich lub pekan Wykonanie Blacha 35x26 Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka zmiksować z cukrem. Mąkę wymieszać z cynamonem ,sodą i solą . Do masy jajecznej dodać mąkę z wymieszanymi składnikami
w mojej kuchniproporcjach co do grama, ponieważ takie ciacha robię zawsze „na oko”. One po prostu nie mają prawa się nie udać. To które wybierzesz? :) Ciastka owsiane z żurawiną, orzechami i czekoladą szklanka platków owsianych bezglutenowych 3-4 łyżki zmielonych orzechów włoskich 3-4 łyżki suszonej żurawiny 2-3 kostki posiekanej czekolady (użyłam kokosowej) łyżka miodu (użyłam cynamonowego) 2 jajka
Mienta blogprodukty Agnex na hasło ZDROWE-BAKALIE w sklepie www.sklepagnex.pl (rabat obowiązuje do 30.04.2017 r.). Składniki: 10 szt papieru ryżowego( średnica 18 cm) 1 szkl orzechów włoskich 1 szkl daktyli 1 łyżka miodu 1 łyżeczka oleju kokosowego pistacje do dekoracji Przygotowanie: Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy do wystudzenia. Po tym czasie odlewamy wodę i blendujemy daktyle(...)krem. Orzechy miksujemy na mąkę i dodajemy do daktyli razem z miodem. Wszystko mieszamy razem. Olej kokosowy rozpuszczamy i smarujemy nim formę. Do głębokiego talerza wlewamy wodę. Jeden płat papieru ryżowego nasączamy wodą, kładziemy go do formy i pokrywamy go 1 łyżką masy.Powtarzamy do wyczerpiania składników( na wierzchu powinien zostać papier ryżowy. Wierzch baklawy smarujemy olejem kokosowym. Pieczemy przez
słodkie i nie tylko historie kulinarneupiekłam sowy z ciasta orzechowego ale można je przygotować z każdego innego ciasta kruchego. 200 g masła 80 g cukru pudru 300 g mąki pszennej 100 g zmielonych orzechów włoskich ok 100g migdałów kilka kostek gorzkiej czekolady cukier brązowy Masło, mąkę, orzechy i cukier puder posiekać i zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce
Smakołyki Asigruszki. Zapraszam! SKŁADNIKI: 0,5 kg filetu z indyka 4 duże gruszki 1 duża łyżka miodu 1 duża łyżka glazury balsamicznej 2 duże łyżki oliwy z oliwek duża garść orzechów włoskich 2 małe łyżeczki tymianku 1 mała łyżeczka rozmarynu 0,5 małej łyżeczki curry 50 g masła (pół małej osełeczki) sól niebieski ser pleśniowy PRZYGOTOWANIE: Gruszki płuczemy i kroimy(...)ósemki (nie obieramy ze skórki), przekładamy do dużej miski. Polewamy miodem, glazurą balsamiczną, jedną łyżką oliwy, dodajemy 1 łyżeczkę tymianku i całą garść potłuczonych orzechów, dokładnie mieszamy. Indyka płuczemy i kroimy na kostkę ok. 2×2 cm. Na patelni rozpuszczamy masło z łyżką oliwy, dodajemy sól i resztę przypraw. Mięso smażymy na dużym ogniu ok. 6-7 minut
Kuchnia w biegu