cynamonu w proszku * 1/2 łyżeczki imbiru w proszku * 3/4 szklanki brązowego cukru * jajko * 1/3 szklanki roztopionego masła * ok. 2 łyżki świeżo startego imbiru * łyżeczka ekstraktu z wanilii * 3/4 szklanki orzechów włoskich lub migdałów, posiekanych i uprażonych na patelni. PRZYGOTOWANIE: W misce zmiksować dynię,cukier, jajko, imbir, wanilię,masło. W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, imbir w proszku(...)musi być suchy). Studzimy ciasto. WSKAZÓWKI: Polewa z białej czekolady 3 łyżki kremówki zagotować, zestawić z ognia, dodać połamaną białą czekoladę, mieszając-rozpuścić. Rozsmarować na cieście, posypać orzechami lub migdałami
Kopystką po garachfety 2 małe cebule 2 ząbki czosnku ok. 150 g suszonych pomidorów w oleju (oczywiście nie ważyłam-tylko wzięłam "na oko") 3 gałązki rozmarynu ok 30 sztuk czarnych oliwek orzechy nerkowca ( ok. 2-3 łyżki) oliwa ev-łyżka Łyżka oleju ze suszonych pomidorów folia aluminiowa SOS: 1 ogórek sałatkowy mała cebula po 1/2 pęczka szczypiorku, koperku, pietruszki jogurt naturalny(...)cebulkę pokrojoną w półksiężyce, czosnek w cienkie plasterki, następnie oliwki w plasterkach, pomidory i fetę. Oliwę ev mieszamy z olejem ze suszonych pomidorów, dodajemy posiekane (podprażone na suchej patelni orzechy nerkowca), posiekany rozmaryn. Polewamy tym fetę, zawijamy sakiewki i wkładamy na grilla lub patelnię-na 5-8 minut. Podajemy z pieczywem czosnkowym i sosem ogórkowym. Wierzcie mi, pyszne. Idealne
Kopystką po garachwarto. SKŁADNIKI: 0,5-0,7 wołowiny 2 spore cebule 1 łyżka adżiki Włoszczyzna (2 marchwie, kawałek selera, 1/2 większej pietruszki, por) Pomidory w puszce 1/2 szklanki orzechów włoskich (zblendowanych na proszek) 3 spore ząbki czosnku 1/2 kubka suchego ryżu 2/3 szklanki czerwonego wina Olej 1/2 pęczka kolendry lub natki pietruszki 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżka ostrej (zależy(...)czasie przesmażamy (robiłam bez tłuszczu) pomidory z puszki-dodałam kilka ziaren cukru.Z wywaru wyjmujemy por, seler oraz korzeń pietruszki-marchew drobniutko kroimy i wkładamy do garnka.Dodajemy orzechy oraz pomidory. Dusimy kolejną godzinę. Mięso musi się rozpadać. Po tym czasie wsypujemy ryż, gotujemy 10-12 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, jeżeli trzeba papryką. Natkę drobno siekamy. Posypujemy zupę. Propozycja podania
Kopystką po garachpuszka mleczka kokosowego (schłodzonego przez noc w lodówce) 1/2 szklanki masła orzechowego 2-3 łyżki miodu lub syropu z agawy w wersji wege Wierzch: dmuchany ryż, orzechy ziemne ewentualnie można dodać polewę z gorzkiej czekolady. Przygotowanie: Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy przez ok 10-15 minut, następnie blendujemy mieszamy z pozostałymi składnikami na spód, układamy na blaszkę keksówkę(...)odstawiamy. Do miski miksera przekładamy tylko twardą część mleczka kokosowego wodę zostawiamy do wypicia, miksujemy z masłem orzechowym, wylewamy na spód, posypujemy ryżem i orzechami kładziemy na ok 1h do zamrażarki, wyjmujemy na 10 minut przed podaniem, później przechowujemy w lodówce. Smacznego :) Konkurs bierze udział w konkursie Agnex DLA WSZYSTKICH CZYTELNIKÓW ZNIŻKA 5 % NA PRODUKTY AGNEX
zdrowa vege kuchniaBARDZO! Pulpety z soczewicy w pikantnym sosie curry pulpety: 1/2 szkl. zielonej soczewicy 1 łyżka oliwy 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 duża marchewka 1 jajko 2 łyżki zmielonych orzechów lub 2 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry sól i pieprz do smaku sos curry: 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oleju(...)smażymy kilka chwil. Wrzucamy startą na dużych oczkach marchewkę, smażymy, aż marchewka zmięknie. Soczewicę i warzywa z patelni miksujemy na gładką masę. Wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i zmielone orzechy lub bułkę. Mieszamy by składniki się połączyły. Doprawiamy do smaku. Natłuszczonymi dłońmi formujemy pulpeciki wielkości piłki golfowej. Układamy jena blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pulpety pieczemy przez 20-25 minut
Dzieje kuchennej Wiewiórytortilla 100 g piersi z kurczaka ½ łyżeczki przyprawy do kurczaka 1 łyżka oleju kokosowego garść mix sałat – około 30 g 60 g (1/4 sztuki) gruszki 15 g orzechy włoskie 30 g sera pleśniowego Przygotowanie: Kurczaka posypać przyprawą i podsmażyć na oleju. Na tortillę włożyć sałatę, plastry gruszki oraz pokrojonego w paski kurczaka(...)feta. Całość posypać posiekanymi orzechami i zawinąć w rulon. Gotowe w 15 minut. Tortilla z łososiem, serkiem i rukolą Czas wykonania: 5 min Ilość porcji: 1 porcja Składniki: 1 placek tortilla 50 g serka kanapkowego 50 g łososia wędzonego w plastrach garść rukoli Przygotowanie: Placka do tortilli wysmarować serkiem, posypać rukolą
KuchniaWeDwoje.plporcji: 2 Pierś z kurczaka – 200 g Makaron spaghetti – 150 g Rukola – 100 g Oliwa z oliwek Sól i pieprz Pesto: Suszone pomidory – 100 g Orzechy nerkowca – 30 g 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki startego parmezanu 10 świeżych liści bazylii 1 papryczka chilli 1 ząbek czosnku Sól Przygotowanie Orzechy nerkowca podsmażamy na patelni
ale PysznieMASA JABŁKOWA: ok. 1,5 kg jabłek, 2-3 łyżki cukru 2 galaretki truskawkowe KREM ORZECHOWY: 2 jajka 1 szkl. cukru 1 szkl. mleka 3,2 % 20 dag zmielonych orzechów włoskich 1 kostka masła 1 kieliszek wódki DODATKOWO: herbata do nasączenia polewa czekoladowa WYKONANIE CIASTO : z podanych składników zagniatamy kruche kruche ciasto, dzielimy na 3 części, każdą część pieczemy ok.20-25(...)kosteczkę, zasypujemy cukrem, dusimy w rondlu ok. 15 minut, następnie dodajemy galaretki, zagotowujemy. Gorącą masą przekładamy ciasta, dociskamy.. KREM ORZECHOWY : Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mleko, następnie orzechy, mieszamy, zagotowujemy na małym ogniu, uważając aby masa się nie przypaliła. Studzimy. Ucieramy masło, dodajemy po trochu masę orzechową oraz alkohol. Krem wykładamy na wystudzone ciasto, polewamy polewą
słodki bratekagawy – szczypta różowej soli himalajskiej Polewa: – 4 łyżki oleju kokosowego – 2 – 3 łyżeczki kakao – 1 łyżeczka syropu z agawy – 2 łyżki pokruszonych orzechów włoskich Przygotowanie: 1. Łączymy drożdże, mleko i syrop z agawy. Pozostawiamy na ok. 10 min, do momentu aż drożdże zaczną pracować (czyli aż zaczną się pienić). 2. W rondelku rozpuszczamy masło(...)stopniach. 6. W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy kakao oraz syrop z agawy i podgrzewamy do uzyskania lejącej konsystencji. 7. Donaty zanurzamy w polewie a następnie posypujemy pokruszonymi orzechami. 8. I gotowe. SMACZNEGO
Podwójnaporcjawszystkiego najlepszego z okazji Naszego Święta a tym, które tak jak Ja jeszcze tego dnia obchodzą urodziny podwójnych życzeń i prezentów :) Składniki: ciasto - 6 jajek - 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich - 4 łyżki bułki tartej - 1/2 szklanki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka mąki - 1 łyżka kakao masa - 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)Przygotowanie: Na początek zabieramy się za upieczenie ciasta orzechowego. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier, żółtka, bułkę tartą, proszek do pieczenia oraz zmielone orzechy i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy mąkę a do drugiej kakao i pieczemy dwa placki w formie o wymiarach
Zainspirowana w kuchniniedawno kupiłam specjalną foremkę do formowania falafeli. Oczywiście nie jest ona konieczna i wcześniej przez wiele miesięcy dawałam sobie bez niej radę po prostu formując z masy kulki wielkości orzecha włoskiego przy pomocy zwilżonych wodą dłoni. Taka specjalna foremka kosztuje kilkanaście złotych i kupicie ją w sklepach z produktami arabskimi. Bardzo ją polubiłam! Obsługuje się ją banalnie prosto, a zrobienie(...)przy pomocy dołączonej szpatułki, a następnie włożyć falafela bezpośrednio do gorącego oleju. Jeżeli nie masz takiej foremki (a ja do niedawna nie miałam), uformuj z masy kulki wielkości orzecha włoskiego. Pomocne jest moczenie dłoni w wodzie, aby masa się do nich nie kleiła. 5. W garnku lub patelni o wysokich ściankach rozgrzej grubą warstwę oleju
Chilli Czosnek i Oliwacoś z nim wyczarować. Po kilku chwilach, w pudełku na uczelnię już się znalazła sałatka z pieczonym burakiem . Połączenie słodkawego, pieczonego buraka i musztardowego sosu z chrupiącą sałatą i orzechami włoskimi, to zdecydowanie dobry początek dnia. Mi przypadła miseczka sałatki, która pręży się na zdjęciu, natomiast moja konkubina dostała całe pudełko na uczelnię, które (jeśli prawdę mówiła) wsunęła z bananem(...)buzi. Pytania i odpowiedzi: Czy orzechy włoskie można zastąpić czymś innym? Tak! Bardzo fajnie będzie również pasował słonecznik, dynia lub orzeszki pini. Ewentualnie możesz posypać sałatkę grzankami z chleba. Czy burak musi być pieczony? Nie. Możesz użyć również gotowanego na parze. Jestem przekonany, że sałatka będzie pyszna. Czym zastąpić syrop klonowy? Możesz użyć w jego miejsce miodu, syropu z agawy
Blendmanprośba abyście trzymali za mnie mocno kciuki! ;-))) PIKANTNE WEGE KANAPKI: - 2 kromki domowego chleba z suszonymi pomidorami - przepis - 1 dojrzałe awokado - 1/2 papryczki chili - łyżka posiekanych orzechów pekan - 1 łyżka syropu z agawy Awokado kroimy na cieniutkie plasterki, układamy na kromce chleba, posypujemy posiekanym chilli, orzechami i polewamy syropem. Efekt smakowy Was zaskoczy bardzo pozytywnie! Sprawdźcie sami
SMYKWKUCHNIdodatku tłuszczu. 4. Naleśniki smarujemy domowym kremem czekoladowym i dekorujemy plasterkami banana. Naleśniki z domowym kremem czekoladowym są bogate w: - błonnik pokarmowy, dający uczucie sytości, - magnez (pochodzącą z orzechów i kakao), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych, - jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z orzechów laskowych), które działają przeciwmiażdżycowo. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 400 g Energia: 615 ,7 kcal Białko
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachkruche, pachnące orzechami i smaczne, że dosłownie uzależniają:) Tylko kilka chwil w kuchni i jest miło:) miło i to nie tylko do kawy czy szklanki mleka - polecam i życzę smacznego:) Składniki: 100 g mąki 100 g tartych orzechów włoskich 50 g płatków osianych, np. górskich 100 g drobnego cukru 110 g masła 80 g suszonej żurawiny
Zasmakuj Kuchni