cukinia 300g cebula 2 zągbi czosnki przeciśniętego przez praske bulion warzywny 1,5l 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki oleju przyprawy (sól, pieprz, ostra papryka, zioła) garść rukoli pare orzechów Przygotowanie: 1. Cebulka zarumienić w garnku z rozgrzanym olejem i dodać zielone warzywa pokrojone w kostkę. 2. Po paru min zalać całość bulionem i gotować do miękkości warzyw. 3. Cztery(...)przyprawami, dodać śmietane i ostudzony bulion. 6. Całość blendować do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji, następnie połączyć z resztą bulionu i doprowadzić do ponownego wrzenia. 7. Podawać z rukolą i orzechami Smacznego
FITBUuKilości składników wyszło mi sporo pasty, dlatego część nałożyłam w małe słoiczki i poddałam pasteryzacji. Będzie na później :) Mojej Córce i nie tylko jej - pasta bardzo smakowała. Jeśli lubimy orzechy i nie mamy przeciwwskazań do ich spożycia, to uważam, że dodanie kilku zmielonych orzechów zamiast przyprawy zatar też będzie korzystne. Inspirację zaczerpnęłam z "Zielenina bez glutenu"-M. Cielengi-Wiaterek
Proste Potrawyźle, ciasto czekoladowe upiecz se ;) Inspiracją był przepis na ciasto czekoladowe z wiśniami z bloga Zjem to . Wisni w domu nie miałam, ale za to dodałam garstkę orzechów włoskich i zamiast zwykłego cukru, użyłam cukru trzcinowego. Ciasto wyszło mięciutkie, puszyste. Bardzo polecam , pomimo mojej modyfikacji ciasto wyszło wyśmienite :) Wymiary blaszki: Temp. pieczenia: 175C Czas pieczenia 50-60 minut(...)Składniki: 3 jajka 120 g masła 120 g czekolady gorzkiej 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru trzcinowego 50 g orzechów włoskich zmielonych 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa : 2 czubate łyżki kakao 2 łyżki cukru 2 łyżki mleka 1 łyżka margaryny Sposób przygotowania : W rondelku rozpuszczamy masło. Wrzucamy kawałki czekolady i czekamy
Słodkości i nie tylkomasę czekoladowo bakaliową: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki 2 żółtka 100 g cukru 200 g masła, miękkiego 1 łyżka kakao 50 g czekolady deserowej (posiekanej) orzechów włoskich (posiekanych) rodzynek opcjonalnie: alkohol do smaku wykonanie: 250 ml mleka zagotowujemy. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budyń z mąką oraz żółtkami i wlewamy do gotującego się mleka. Całość gotujemy(...)zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy z cukrem pudrem oraz kakao na puch. Dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy do połączenia się z masłem. Dodajemy orzechy, czekoladę oraz rodzynki i mieszamy łyżką. składniki na masę z ananasem: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki 2 żółtka 100 g cukru 200 g masła, miękkiego
Domowy Smak Jedzeniazestaw z podanych składników : 50 g płatków jaglanych łyżeczka masła orzechowego łyżeczka płynnego miodu łyżeczka siemienia lnianego owoce : 1/2 banana i 1/2 pomarańczy garść mieszanki orzechów z rodzynkami Płatki jaglane zalewam w miseczce ciepłą wodą, dodaję masło orzechowe i miód. Ozdabiam pokrojonymi owocami, posypuję siemieniem lnianym, orzechami i rodzynkami. Zajadam ze smakiem :) OBIAD Na obiady zazwyczaj
Kuchnia Elliejabłek (szara reneta, antonówka) 2 łyżki cukru szczypta cynamonu (opcjonalnie) beza: 3 białka (z dużych jajek) 100g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu winnego garść orzechów włoskich Ciasto: masło posiekać z mąką, proszkiem i cukrem pudrem, dodać żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na godzinę. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, posypać cukrem, podlać(...)minut w temp. 170stC. Białka ubić na sztywną pianę, w kilku turach wsypywać cukier, ciągle ubijając. Dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, zmiksować krótko. Bezę wyłożyć na jabłka, posypać orzechami i piec jeszcze 25 minut w temp. 160stC. Po upieczeniu studzić przez 10 minut przy uchylonych drzwiach piekarnika, następnie wyjąć i studzić na kratce. Szarlotka pysznie smakuje zarówno na ciepło
Obiad gotowyjadacie owsianki polecam włączyć ją do codziennego menu :) Składniki: * niepełna szklanka wody * 3-4 łyżki płatków owsianych * płaska łyżeczka cynamonu * owoce, u mnie najczęściej są to maliny, borówki, jabłka, orzechy Wykonanie: Wodę wlać do garnka, wsypać cynamon i płatki owsiane, wymieszać i zagotować co chwile mieszając. Owsiankę odstawić na chwilę, aż płatki napęcznieją. Przełożyć do miseczki i już mamy(...)gotowe pyszne śniadanie. Podawać z ulubionymi owocami świeżymi, suszonymi lub orzechami. Można też dodać do posłodzenia trochę miodu
Zrób to smacznieDosyć nietypowe rogaliki na zakwasie nadziane masłem orzechowym. Podczas pieczenia minimalnie rosną, bardzo dobrze zachowują swój kształt. Zdecydowanie najsmaczniejsze w dniu upieczenia. Polecam użyć masła orzechowego z kawałkami orzechów, które smacznie chrupią pod zębami. Składniki: (na 16 sztuk) Ciasto: 120 g aktywnego gęstego zakwasu żytniego 240 g mąki pszennej 50 g cukru 1/2 łyżeczki soli 1 żółtko(...)ciepłego mleka Nadzienie: 150 g masła orzechowego z kawałkami orzechów (tzw. Crunchy) 50 g cukru Dodatkowo: 2 łyżeczki masła, stopionego cukier biały do posypania rogalików Przygotowanie: Ciasto: Do aktywnego zakwasu dodać mąkę, żółtko, cukier i sól, wymieszać. Stopniowo wlewać ciepłe mleko, wyrabiać mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego lub ręcznie do uzyskania jednolitego
Nastoletnie Wypiekanieszklanki cukru trzcinowego 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej duża szczypta soli opcjonalnie: polewa – kajmak lub pół rozpuszczonej czekolady z łyżką śmietany kremówki opcjonalnie: przybranie – świeże owoce lub orzechy listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='100 g masła (pół tradycyjnej kostki) 100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka) 3 jajka 3 łyżki dżemu np. malinowego / wiśniowego / porzeczkowego / truskawkowego(...)mąki pszennej 1/2 szklanki cukru trzcinowego 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej duża szczypta soli opcjonalnie: polewa - kajmak lub pół rozpuszczonej czekolady z łyżką śmietany kremówki opcjonalnie: przybranie - świeże owoce lub orzechy'; document.write(" "); Czekoladę łamiemy na kawałki, masło kroimy na mniejsze części i podgrzewamy je razem do rozpuszczenia – można w garnku – jeśli mamy płytę elektryczną (na mocy
Poezja smakukopru włoskiego (zależy od wielkości), 1 pomarańcza, 1/2 łyżeczki musztardy francuskiej, 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego, sok z cytryny do smaku, 4-5 łyżek oliwy z oliwek orzechy laskowe, ziemne lub migdały do posypania Pierś umyć, osuszyć, usunąć resztki piór, naciąć skórę w kratkę nie rozcinając mięsa. Ułożyć skórą do dołu na zimnej patelni. Smażyć na małym ogniu, aby tłuszcz się(...)miski, wlać sok z pomarańczy, sok z cytryny, wymieszać. Wyjąć, osuszyć. Pierś kaczki pokroić w cienkie plasterki. Wymieszać składniki sałatki, ułożyć na talerzu, polać sosem i posypać posiekanymi orzechami. *pierś kaczki przygotowana tak jak w przepisie na pierś kaczki w sosie mirabelkowym zastawa
królestwo garówjaglanej 1 szklanka wrzącej wody szczypta soli 3 jajka 50 ml oleju 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia + 1/2 szklanki orzechów włoskich Kaszę jaglaną kilka razy wypłukać pod ciepłą wodą, odcedzić. Do garnka z wrzącą wodą wsypać kaszę, dodać sól. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez około 15 minut(...)miski, dodać kaszę i zmiksować blenderem do połączenia się składników. Formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, na wierzch ułożyć orzechy. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Smacznego
Domowa cukiernia Ewycoś magicznego i … świątecznego. Ciasteczka z tego masła po prostu rozpływają się w ustach i z powodzeniem mogą zastąpić pierniczki Polecam, bo warto! masło orzechowe active – 100% orzechów archaidowych – i tak jak sugeruje nazwa tak właśnie jest! Pyszne, w 100% z orzechów. Zdrowie i smak. A do tego duży słoik, który starcza na dłużej. Wspaniale smakuje
Słodkie okruszkigram masło 5 łyżek ( roztopione, lekko ostudzone ) kakao prawdziwe 3 łyżki MASA śmietana kremówka 30 % 330 ml. czekolada biała 200 gram mleko w proszku pełnotłuste (27 %) 5 płaskich łyżek orzechy ziemne prażone niesolone 3/4 szklanki żelatyna 2 łyżeczki + woda zimna do przykrycia żelatyny ok. 3-4 łyżki WIERZCH czekolada mleczna 100 gram olej rzepakowy 2 łyżki mleko(...)Śmietanę kremówkę ubić, gdy zaczną robić się fałdy, dodać mleko w proszku i chwilę ubijamy, aż masa zgęstnieje. Dodać czekoladę strużką, mieszając łyżką lub szpatułką. na koniec dodać posiekane orzechy prażone. Polecam je dodatkowo podprażyć na patelni, wtedy będą bardziej chrupać w buzi. Żelatynę rozpuścić w wodzie. Odstawić na 5 minut, aż spęcznieje. Po tym czasie kubeczek z żelatyną
Kuchnia Pauletteszapomniała ich spakować. Ja dosłodziłam je miodem ale nie jest to konieczne. Jednak miód też jest zdrowy a to okazja by go przemycić chociaż troszkę. Składniki: 200 g orzechów włoskich 250 g daktyli bez pestek 150 g suszonych śliwek 200 g kokosu 2 łyżki oleju kokosowego 2-3 łyżki płynnego miodu kokos do obtoczenia spirytus* Przygotowanie: Orzechy, daktyle i śliwki
Ala piecze i gotujezły nastrój.Zapraszam. Ciasto: *********************** 40 dag.mąki 2 żółtka 2 łyżki stopionego masła Sól Farsz: ************************* 1 mała puszka gotowej masy makowej 1 łyżka pokrojonej skórki pomarańczowej 5 dag.Posiekanych orzechów włoskich Miód łyżka 1 łyżka koniaku ****************************************** Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić dołek,dodać żółtka, wlać stopione masło, posolić i wyrobić ciasto, dolewając w miarę potrzeby wody.Ciasto przykryć ściereczką(...)zostawić na 15 minut.Przygotować farsz:mak z puszki wyłożyć do miski wraz z orzechami, miodem , koniakiem i skórką pomarańczową, wymieszać.Posypać stolnicę mąką, rozwałkować ciasto, wyciąć krążki, wypełnić farszem, dokładnie skleić i wrzucić na osolony wrzątek i gotować do wypłynięcia.Pierogi podawać gorące obficie oblane stopionym masłem lub jak ja sosem waniliowym.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki