biały 1 kg, jajka 4 szt, masło 200 g, cukier puder 1,5 szklanki, mleko 200 ml, budynie śmietankowe (nie słodzone) 2 opakowania, olejek waniliowy 1 łyżka, krokant orzechowy: orzechy włoskie 20 dag, masło pół kostki, cukier 10 dag, miód 2 łyżki, Sposób przygotowania: Składniki ciasta, najpierw siekamy nożem, następnie zagniatamy ciasto rękoma aż będzie dobrze wyrobione. Gotowe ciasto dzielimy(...)sposób z nią postępujemy. Trzecią część ciasta również rozwałkowujemy i przenosimy na blaszkę, ale nie wkładamy jej do piekarnika, ponieważ tę część ciasta będziemy zapiekać z krokantem. Orzechy włoskie siekamy. Do rondelka wkładamy masło i rozpuszczamy, następnie dodajemy pozostałe składniki i smażymy przez kilka minut, ciągle mieszając. Krokant wykładamy na trzecią część ciasta i delikatnie rozsmarowujemy po całym cieście. Następnie
kulinarne odsłony patiłyżki ciemnego kakao 200 g masła 1 szklanka kaszy manny herbatniki (ok 400 g) mały słoik domowych kwaskowych konfitur Polewa 75 g gorzkiej czekolady 2 łyżki masła siekane orzechy włoskie do posypania Sposób przygotowania Masło, mleko, cukier, cukier waniliowy oraz kaszę zagotowujemy. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao. Jeśli jest bardzo gęsta i nie chce się wymieszać(...)blaszki wykładamy herbatniki. Na to wykładamy białą masę. Smarujemy domową galaretką/dżemem, przykrywamy warstwą herbatników. Na całość wykładamy masę kakaową. Kładziemy warstwę herbatników. Górę smarujemy polewą i posypujemy orzechami. Przechowujemy w lodówce i jemy najlepiej drugiego dnia, kiedy herbatniki zmiękną. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/desery/bez-pieczenia/kaszak-ciasto-kasza-manna-bez-pieczenia/ MieszamWGarnku Artykuł Kaszak – ciasto z kaszą manną bez pieczenia pochodzi z serwisu
Mieszam w Garnkuniecałe 2 kostki) 3/4 szklanki cukru 2 jajka 2 szklanki mleka w proszku 2 łyżki ciepłej wody 3 łyżki kakao łyżka cukru waniliowego 300-400g herbatników szklanka orzechów włoskich opakowanie kwadratowych adrutów (4-6 sztuk wafli) Wykonanie: Masło rozpuścić w rondelku wraz z cukrem, cukrem waniliowym i kakao. Ściągnąć z palnika i do gorącej masy wbić jajka(...)przed wbiciem sparzyć skorupki wrzątkiem). Zmiksować. Odłożyć do wystudzenia. Po wystudzeniu dołożyć mleko w proszku wraz z 2 łyżkami ciepłej wody. Zmiksować. Orzechy pokroić na małe kawałki, a herbatniki pokruszyć na małe cząstki. Dodać do masy i wymieszać. Jeśli chcesz otrzymać cieńsze wafelki to rozłóż masę na 3 andrutach, jeśli warstwa masy ma być gruba to rozłóż
Mania WypiekaniaSmaczne połączenie kapusty pekińskiej, tuńczyka, mandarynek i orzechów. Sałatka idealna do zabrania jako lunch do pracy albo na lekką kolację. SAŁATKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ I TUŃCZYKA Składniki: 4-5 liści kapusty pekińskiej 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1-2 mandarynki kilka posiekanych orzechów włoskich 1 nie za duże jabłko sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżka soku
Bon appetit mon amiejajek 100 g mąki tortowej 40 g mąki ziemniaczanej 140 g cukru szczypta soli Krem czekoladowo - orzechowy 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 120 g posiekanych orzechów 100 g gorzkiej czekolady 2,5 łyżki cukru pudru Krem kajmakowy 200 g schłodzonej masy kajmakowej 250 ml schłodzonej śmietany kremówki 250 schłodzonego mascarpone Krem maślany (Swiss meringue buttercream(...)cukier i miksujemy. Śmietanę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z mascarpone. Następnie dodajemy powoli płynną czekoladę o temperaturze pokojowej i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Pod koniec dodajemy orzechy. Krem kajmakowy Do śmietany dodajemy mascarpone i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy kajmak i mieszamy do połączenia się składników. Krem maślany (Swiss meringue buttercream) Masło o temperaturze pokojowej kroimy
Wędrówki po kuchniwymyślaj człowieku :-). W niedziele była faza na oreo :-). Zrobiłam dwie wersje, dla niego bez kawy, a dla nas warstwa z kawą. Deser wyszedł pyszny, smaku dodała kawa o smaku orzecha laskowego ze sklepu tommycafe.pl. Miłego dzionka Wam życzę :-) Składniki na 4 porcje: 300 ml śmietanki 30% 300 g serka naturalnego typu Philadelphia 2 łyżki mocnego naparu kawy u mnie Orzech
kruche babeczkimleka kokosowego z puszki – 1 mrożony banan – 2 łyżki wiórków kokosowych do masy + do obtoczenia – 2 łyżki ksylitolu – 2 łyżki oleju kokosowego – orzechy laskowe i migdały Przygotowanie: 1. Kaszę jaglaną przelewamy na sitku zimną wodą, gotujemy w wodzie w stosunku 1:1,5, mieszając od czasu do czasu aby uniknąć przypalenia. Kaszę gotujemy do momentu(...)mleczka kokosowego (mleczko należy dzień wcześniej włożyć do lodówki). 3. Przygotowaną masę schładzamy przez godzinę w lodówce. 4. Po tym czasie z masy lepimy kulki umieszczając w środku całe orzechy, a następnie obtaczamy je w wiórkach kokosowych. 5. Tak przygotowane kulki przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO ! Dla czytelników naszego bloga 5% na produkty Agnex na hasło ZDROWE-BAKALIE w sklepie www.sklepagnex.pl
PodwójnaporcjaTaka domowa granola z orzechami to świetny pomysła na dobry początek dnia. Już od początku jej robienia w domu unosi się niesamowity zapach, który sprawia, że nie można się doczekać kiedy bedzie gotowa i kiedy wreszcie można będzie ją zjeść. Powinnam chyba jeszcze napisać, że granola do końca pozostaje chrupka, dla mnie to ogromna
Polska ZupaIlość: 6szt Czas przygotowania: 30 min + 2h chłodzenia Składniki: Spód: – 80 g bakalii (morele, daktyle, śliwki suszone) – 50g orzechów włoskich/laskowych – 40g wiórków kokosowych – 30g nasion słonecznika – 6 łyżek otrębów owsianych – 3 łyżki oleju kokosowego – 2 łyżki kakao Masa: – 1 średni mrożony banan (210g) – 1 łyżka masła orzechowego – 200ml mleka(...)kokosowego Przygotowanie: 1. Morele, śliwki i daktyle namoczyć przez 10-15 min. w gorącej wody. Następnie odcedzić. 2. Bakalie, otręby owsiane, orzechy, nasiona słonecznika, wiórki kokosowe, olej kokosowy i kakao przełożyć do naczynie i zblendować na jednolitą masę. Gęstą masą wyłożyć silikonowe foremki do muffinek (spód i ścianki foremek). Tak przygotowane foremki włożyć do zamrażalnika na 15min. 3. Banana wyjąć
Podwójnaporcjałyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki sody 1 łyżka kawy rozpuszczalnej lub Inki 1/3 szklanki jogurtu naturalnego 3 łyżki mleka 100 g czekolady z orzechami Margarynę wyjmujemy wcześniej z lodówki aby miała temperaturę pokojową. Mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól oraz kawę rozpuszczalną przesiewamy przez sitko, mieszamy. Margarynę ucieramy na puszystą masę, stopniowo dosypujemy(...)piekarniku przez 50-55 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie. Po wystudzeniu odwracamy na talerz. Wierzch dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą z dużymi orzechami. Jeżeli nie mamy silikonowej formy możemy użyć tej metalowej. Wcześniej smarujemy ją masłem i obsypujemy bułka tartą
VioletoweKucharzeniekorzystne oddziaływanie na organizm człowieka. Można je przyrządzać na wiele sposobów. Dzisiaj jeden z prostszych przepisów. 1,5 kg buraków Majonez dekoracyjny WINIARY 2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich Umyte buraki ugotować do miękkości, po czym zalać zimną wodą. Wystudzone obrać i zetrzeć na grubej tarce, Dodać 2-3 łyżki majonezu(...)oraz 2-3 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich. Wymieszać. Schłodzić
Praktyczna plalbo 24% może być jogurt grecki 2,5 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach lukier 250 g półtłustego twarogu 100 g masła miękkiego 0,5 szklanki cukru pudru orzechy pekan do dekoracji Przygotowanie: ciasto w misce połączyć ze sobą wszystkie suche składniki następnie dodać mokre i wymieszać ciasto. Na sam koniec dodać marchewkę i dobrze wymieszać. Gotową(...)sprawdzając wykałaczką czy cisto nie przywiera. Odstawić do ostygnięcia. lukier w malakserze wymieszać na gładką masę cukier z twarogiem i masłem. Gotową mieszanką smarujemy wierzch ciasta, następnie dekorujemy orzechami. Smacznego
Niezły Młynekmasła 100 g kruchych krówek (tzw. "ciągutki" się nie nadają) 1/2 szklanki ajerkoniaku łyżeczka proszku do pieczenia na wierzch: 2 łyżki kajmaku łyżka startych orzechów włoskich dodatkowo: masło i bułka tarta do foremki Jajka i masło wyjąć z lodówki kilka godzin wcześniej, żeby się ogrzały do temperatury pokojowej. Krówki pokroić na małe kawałki i wymieszać z łyżką mąki(...)tartą. Przełożyć ciasto i piec w 180*C około 45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu odczekać na chwilę i wyjąć z foremki, wystudzić. Wierzch posmarować kajmakiem i posypać orzechami. Można też polać polewą czekoladową
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki: 2 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego* 2 czubate łyżki mascarpone* 1 płaska łyżka trzcinowego cukru pudru 1 i 1/2 łyżki syropu karmelowego do kawy i deserów garść krakersów orzechy ziemne prażone u mnie od ZdrowyMarket24 sos czekoladowy *dodajemy mniej więcej taką samą ilość obu składników Przygotowanie: W miseczce mieszamy mascarpone z gęstym jogurtem naturalnym i cukrem pudrem. Następnie dodajemy(...)konieczność dodania większej ilości. Uwaga! mamy uzyskać jedynie delikatny smak karmelu). Na dno szklaneczki rozkruszamy w dłoniach krakersy. Następnie wykładamy naszą masę, wierzch polewamy sosem czekoladowym i posypujemy prażonymi orzechami ziemnymi (ilość wg uznania). Podajemy od razu. Smacznego
Słodkie okruszkiWitam Was:) W ten sobotni poranek zapraszam na pyszne francuskie prezenciki z pysznym Dżemem z czarnej porzeczki firmy ORZECH Ciasteczka robi się bardzo szybko dzięki temu zaoszczędzimy czas. Smakują wyśmienicie. Idealne do kawy czy herbaty. Zapraszam i Smacznego :) SKŁADNIKI: 400 g ciasto francuskie 1/2 słoika Dżemu Porzeczkowego ORZECH 10 dag sera białego chudego 0.5 łyżki miodu miód
Gotowanie Patki