wiele. Składniki: Owsianka: 0,5 szklanki płatków owsianych 1 szklanka mleka 2 łyżeczki nasion chia 2 łyżeczki kakao 1-2 łyżeczki cukru pudru (opcjonalnie) Dodatkowo: 1 pomarańcza kilka orzechów pekan jagody goji Przygotowanie: 1) Do naczynia wsypać płatki owsiane, nasiona chia, kakao oraz cukier, zalać mlekiem i dokładnie wymieszać. 2) Całość przykryć i włożyć na noc do lodówki lub odstawić(...)inne chłodne miejsce. 3) Rano przed zjedzeniem dodajemy orzechy, jagody oraz pomarańczę
Fitsweet.mepolecam taki pomysł. Spaghetti z pesto z liści rzodkiewki ( porcja dla dwóch osób ) 1/4 opakowania spaghetti Barilla 1 duży ząbek czosnku 1 pęczek liści z rzodkiewki 4 połówki orzechów włoskich 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka serka mascarpone 1 plaster (1 cm grubości) boczku wędzonego surowego świeżo mielony pieprz szczypta soli Do gotującej się wody dodajemy makaron i gotujemy(...)momentu aż będzie al’dente. Boczek kroimy w drobną kosteczkę i przesmażamy na gorącej patelni do uzyskania chrupiących skwarków. Do blendera wkładamy liście rzodkiewki, obrany ząbek czosnku, orzechy oraz olej – całość blendujemy do uzyskanej aksamitnej masy. Do blendera dodajemy mascarpone i na minimalnych obrotach mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Odcedzamy makaron, ale zostawiamy w garnku dwie łyżki wody
Kuchnia na wzgórzułyżka soli i zostawiamy na 24 godziny. Następnie będziemy potrzebowali Żelatynę w proszku Pieczarki marynowane ilość wg uznania, u mnie ok 1/2 szklanki, lub słoik małych kukurydz marynowanych Garść orzechów włoskich Pół lub całą kostkę rosołową Szczypiorek i koperek wg uznania Szczypta kurkumy Pieczarki, orzechy, szczypiorek i koperek dodajemy do warzyw kiszonych. Żelatynę robimy według przepisu, ale dodajemy do niej
Pora na poralubicie niebanalne połączenia ze szczyptą fantazji, to koniecznie musicie ten przepis wypróbować! ;) * SKŁADNIKI na 4 porcje 400 g makaronu ryżowego 1 pęczek szparagów 400 g polędwicy wołowej 100 g orzechów arachidowych 1 pęczek szczypiorku 3 łyżki masła orzechowego 3 łyżki sosu sojowego sok z ½ limonki 1 ząbek czosnku 1 papryczka chili olej sezamowy do smażenia sól do smaku * PRZYGOTOWANIE(...)olej sezamowy. Następnie wrzuć wołowinę i smaż ją na dużym ogniu przez chwilę. Do usmażonej wołowiny dodaj makaron i mieszaj aż stanie się ciepły. Później wrzuć szparagi oraz podprażone orzechy ziemne. Gotowe danie podawaj z posiekanym drobno szczypiorkiem
Food SquareSałatka z łososiem i rabarbarem Składniki – 2 porcje: Mix sałata – 2-3 garście Pomidor malinowy – 1 sztuka Rabarbar – 1 łodyga Łosoś pieczony lub wędzony – 150g Orzechy pekan – 20 sztuk Świeża bazylia i rukiew wodna – kilka listków Składniki - Sos: Miód – 2 łyżeczki Musztarda Dijon – 2 łyżeczki Oliwa z oliwek – 2 łyżeczki Sok z ½ cytryny Wykonanie: Sałatę myjemy i osuszamy, a następnie(...)układamy na talerzach. Pomidora kroimy w plastry i układamy na sałacie razem z małymi kawałkami rabarbaru i łososiem. Orzechy prażymy i posypujemy nimi sałatkę. Sos przygotowujemy mieszając miód z sokiem z cytryny, musztardą i oliwą z oliwek. Sałatkę polewamy sosem i dekorujemy liśćmi mięty i rukwi wodnej. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE
Kuchnia Bon Appetitmuszę przyznać, że mało czasu zajmuje za to potem sama przyjemność. Składniki: czekolada mleczna 200 g masło 50 g mleko 50 ml żurawina suszona 100 g zmielone orzechy( kupiłam gotowe zmielone) 100 g migdały płatki 100 g krakersy słone 300 g wiórka kokosowe do obsypania kuleczek Wykonanie: Rozpuściłam czekoladę z mlekiem i masłem, wsypałam żurawinę zmielone orzechy i migdały
Różowa kuchniasałatka gotowa. Duszony rabarbar z powodzeniem zastąpi dressing. Zapraszam :) Składniki: pół szklanki ugotowanej czarnej quinoy kilka liści sałaty mały pęczek liści mniszka 1 łodyga rabarbaru szczypta cukru kokosowego kilka orzechów brazylijskich kilka jadalnych kwiatów Wykonanie: Sałatę rwiemy na kawałki i mieszamy z liśćmi mniszka. Rabarbar kroimy w grube plastry i dusimy z odrobiną wody i szczypta cukru kokosowego, aż trochę(...)zmięknie. Gdy przestygnie dodajemy go do sałatki, dorzucamy też czarną quinoę. Posypujemy wszystko kawałkami orzechów brazylijskich i ozdabiamy jadalnymi kwiatami
Quinoa Raz!Święta :) Składniki: placek I - 7 jajek - 3 łyżki kakao - 3/4 szklanki cukru kryształu - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 5 łyżek mąki placek II - 250 g grubo zmielonych orzechów włoskich - 5 białek - 150 g cukru kryształu - 1 łyżka mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa - 1/2 litra mleka - 5 żółtek - 150 g cukru kryształu(...)około 35 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do wystudzenia i zabieramy się za drugi placek. Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier. Do ubitych białek dodajemy porcjami zmielone orzechy, mąki oraz proszek do pieczenia. Ciasto przekładamy do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy w 180 C około 35 minut
Zainspirowana w kuchnizapraszam na spaghetti w zielonym pesto z awokado i świeżej mięty. Do przygotowania porcji dla 4 osób będziemy potrzebować: - makaron (u mnie razowe spaghetti) - 1 dojrzałe, miękkie awokado - 10 orzechów włoskich - 5 łyżek tartego parmezanu - 2 garście liści świeżej mięty - 2 ząbki czosnku - sok z połowy cytryny - 2-3 łyżki oliwy z oliwek - sól i pieprz do smaku 1. Makaron(...)gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. 2. Awokado oddzielamy od pestki i przekładamy do miski. 3. Do awokado dodajemy obrane orzechy, czosnek oraz liście mięty i całość blendujemy. 4. Następnie dodajemy parmezan, sok z cytryny, oliwę oraz przyprawy i całość mieszamy. 5. Pesto razem z ugotowanym i odcedzonym makaronem podgrzewamy na patelni i podajemy gorące. Pesto będzie również wyśmienicie smakować jako
Bez Cebulizmielony pieprz mały ząbek czosnku przetarty przez praskę (opcjonalnie) litr kefiru schłodzonego w lodówce 100 ml kupnego soku z kiszonych buraków lub zakwasu na barszcz schłodzonego w lodówce kilka orzechów włoskich do dekoracji jajko na twardo na każdą osobę (opcjonalnie) Przepis na chłodnik z botwinki z wędzonymi śliwkami Jajka ugotować na twardo. Małe buraczki z botwinki pokroić na plasterki(...)dodać do warzyw. Pieprz i czosnek dodać do butelki jogurtu i wymieszać. Zalać warzywa jogurtem, dodać sok z buraków i wymieszać. Podawać udekorowane małymi buraczkami z botwinki, śliwkami i orzechami. Można dodać jeszcze jajko. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Chłodnik z botwinki z wędzonymi śliwkami pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiatanetekst opisujący poszczególne kwiaty. Bylibyście chętni? Przepis na sałatkę z kwiatami jadalnymi Drukuj przepis Porcji: 1 Czas gotowania: 10 minut Składniki Garść rukoli Połowa awokado Garść żurawiny Garść orzechów nerkowca Kawałek sera gorgonzola lub innego z niebieską pleśnią Sos balsamiczny Jadalne kwiaty Przepis 1 Umytą rukolę wykładamy na talerz. Obieramy oraz kroimy awokado i dodajemy do rukoli. 2 Do całości(...)wsypujemy żurawinę, orzechy i kawałki sera. 3 Polewamy sosem balsamicznym i dekorujemy kwiatami. Artykuł Sałatka z kwiatami jadalnymi pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia Bazyliirzodkiewki startej na tarce jajko na twardo pokrojone na plasterki szklanka pęczaku – przepłukana i ugotowana szczypta soli, świeżo mielony pieprz sok z połowy cytryny garść posiekanego koperku garstka orzechów włoskich bez skorupek kukurydza z puszki – odsączona pestki granatu do dekoracji – opcjonalnie – można zastąpić buraczkami od botwinki Przepis na sałatkę z botwinki i pęczaku Ostudzony pęczak(...)wymieszać z solą, pieprzem, sokiem z cytryny, koperkiem i orzechami. Botwinkę wymieszać z rzodkiewką. W szklanej miseczce lub pojemniku na lunch ułożyć warstwami pęczak, plasterki jajka, botwinkę z rzodkiewką, kukurydzę i udekorować pestkami granatu lub drobno pokrojonymi buraczkami z botwinki. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Sałatka z botwinki i pęczaku pochodzi z serwisu Ugotowane
Ugotowane pozamiatanecebula czerwona drobno pokrojona pół opakowania sera feta – pokrojonego na kawałki 6 jajek ząbek czosnku przetartego przez praskę po ćwierć łyżeczki suszonego tymianku, pieprzu i słodkiej papryki kilka orzechów włoskich bez skorupek 100 g sera żółtego startego na tarce forma do pieczenia posmarowana masłem i podsypana mąką Przepis na frittatę z botwinką Wymieszać botwinkę (bez buraczków), szpinak, koperek(...)cebulę i fetę. Jajka ubić trzepaczką razem z czosnkiem i przyprawami. Przełożyć zieleninę do formy do pieczenia, zalać masą jajeczną, posypać orzechami i serem. Udekorować małymi buraczkami z botwinki pokrojonymi na plasterki lub całymi. Piec 15-20 minut w 180 stopniach. Sprawdzić patyczkiem i jeśli jajka są ściete, podawać frittatę pokrojoną na kawałki. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco
Ugotowane pozamiatanemleka 4 kopiaste łyżki kakao 5 g. koniaku (1/4 kieliszka) 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek 1 łyżka powideł lub dżemu (ja dodałam czekośliwkę) Dodatkowo: orzechy lub migdały do dekoracji (nie koniecznie) Wykonanie: Rozgotować w garnku margarynę z cukrem, dodać mleko i kakao. Cały czas mieszać. Po zagotowaniu odlać pół szklanki na polewę. Zostawić do wystudzenia(...)Ciasto wlać na blaszkę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Piec w temperaturze 170 stopni przez ok 40 - 45 min. Wystudzone ciasto polać polewą. Na ciepłą polewę posypać rozdrobnione orzechy lub migdały. Ja potłukłam tłuczkiem orzeszki ziemne
Agusiowe smakołykiJest bezglutenowy, z małą ilością kalorii i bez laktozy, dzięki czemu śmiało mogą zajadać go osoby będące alergikami lub na diecie. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 20-22 cm ) SPÓD: *orzechy ( włoskie , laskowe , ziemne ) – 250 g * suszone daktyle – 100 g * kakao – 1 łyżka * olej kokosowy – 80 g * zimna woda – 2 łyżki MASA: * mleko kokosowe(...)posłodzenia: cukier, cukier brązowy, ksylitol, erytrytol – do smaku DODATKOWO: * świeże truskawki * galaretka wegańska truskawkowa ( z agar-agar ) – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Daktyle wcześniej namaczamy, odsączamy, dodajemy orzechy, olej kokosowy, kakao i 2 łyżki wody – wszystko razem dokładnie blendujemy na gładką masę. Tak przygotowaną wylepiamy tortownicę wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia, wstawiamy do lodówki. MASA: Dwukrotnie
Ostra na Słodko