miski upieczony miąższ, razem z maślanym sokiem i czosnkiem, pozostawiając przy skórce warstwę ok 1 cm grubości. Kiedy lekko przestygnie, rozgnieść dynię widelcem, dodać ser, orzechy, tymianek, wymieszać delikatnie, doprawić solą i pieprzem. Napełnić farszem połówki dyni, wierzch posypać paroma orzechami i resztką sera, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na ok 15 minut. Podawać
Stare Garypszennej oraz garść do obsypywania60ml letniego mleka50g masła2 żółtka7g suchych drożdży (1 opakowanie)2 łyżki cukruSzczypta soliŁyżka spirytusuZiarenka z ½ laski waniliiMasa makowa:160g suchego maku60g brązowego cukru30g rodzynek15g posiekanych orzechów włoskich2 białkaŁyżka mioduŁyżeczka aromatu migdałowego1/3 łyżeczki cynamonu1/3 łyżki masła1/5 szklanki kandyzowanych pomarańczyLukier:1/3 szklanka cukru pudru1 lub 2 łyżki ciepłej wodyMąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki(...)Wyciągamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Cukier wsypujemy do miseczki. Rozcieramy wypukłą stroną łyżki do uzyskania gęstego, białego lukru. Polewamy jeszcze ciepły (ale nie gorący) makowiec. Posypujemy odrobiną pokruszonych orzechów włoskich lub kandyzowaną skórką pomarańczy
Kolizje Smakówlyzeczki swiezo startego imbiru2 lyzki soku z cytryny125 g gestej smietany lub serka100 g cukru2 jajka L lub 3 male1 lyzka orzeszkow pistacjowych i cukier puder do wykonczeniaWykonanie:mielone orzechy laskowe podsmazyc na patelni bez tluszczu,az zaczna pachniec.Odstawic do wystudzenia.Make,maslo,cukier,przestudzone orzechy rozetrzec miedzy palcami do uzyskania "mokrego piasku".Dodac zoltko, wyrobic i uformowac w kule.Ciasto owiniete
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bananowo-orzechowe, dobre na ciepłe i zimne dni, do kawy i do herbaty, dla pań i panów, dla dużych i tych mniejszych…:)Muffinki bananowo orzechoweSkładniki:3 banany150 g orzechów włoskich110 g mąki pszennej110 g mąki razowej100 g cukru zwykłego70 g cukru brązowego2 jajka100 g roztopionego masła1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej45 ml maślankiBanany zmiksować. Dodać cukry i jajka(...)wszystko razem zmiksować. Do masy dodać roztopione, przestudzone masło, sodę, mąki i maślankę. Zmiksować wszystko. Na koniec dodać rozdrobnione orzechy i wymieszać. Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut – do suchego patyczka.Smacznego Post Muffinki bananowo orzechowe pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plsosie „.Soczyste mięso , kremowy sos … Efekt nieziemski!Zdecydowanie do powtórzenia!SKŁADNIKI: ( na 2 porcje )- makaron tagiatelle – 150 g – filet z kurczaka – 200 g – orzechy ( włoskie i laskowe ) – 100 g – śmietana 30% – 125 ml – śmietana – 18% – 125 ml – białe wino – 100 ml – żółtko(...)polędwiczki. Posypujemy solą , pieprzem i chilli. Podsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron. Podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości. Ubijamy 125 ml śmietanki 30%. Dodajemy 2 żółtka. Mieszamy. Orzechy ( mogą byc dowolne ) drobno kroimy. Zalewamy winem. Gotujemy. Dodajemy śmietankę 18%. Chwilkę grzejemy. Doprawiamy solą , pieprzem i gałką. Dorzucamy drobniutko posiekany koperek. Dodajemy śmietanę ubitą z żółtkami. Mieszamy. Odstawiamy
Ostra na Słodkociasta, ciastka, muffinki ( bez żadnych mas i kremów! ) – 400 g* pokruszone herbatniki – 100 g* „mleko” sojowe waniliowe – 1/3 szkl* cukier – 1/4 szkl* posiekane orzechy- 1 garstka* marmolada truskawkowa – ok. 150 g* masło – 70 g* olej do ciasta migdałowy – 1 łyżeczka* kokos – do obtoczeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Pokruszone ciasta i herbatniki mieszamy(...)muszą , nawet nie powinny być pokruszone na pył! ).Mleko sojowe gotujemy na wolnym ogniu, dodajemy masło, lekko studzimy, a następnie wlewamy do ciast.Dodajemy marmoladę, olejek migdałowy i posiekane orzechy , następnie wszystko razem ugniatamy na masę.Z przygotowanej masy formujemy średniej wielkości kulki, a następnie obtaczamy w podprażonych wiórkach kokosowych.Odstawiamy do lodówki do schłodzenia, a następnie zajadamy ze smakiem!Pycha!Smacznego
Ostra na Słodkowiele wiele innych pyszności, do których potrzebna nam będzie masa makowa.Oczywiście można kupić taką z puszki , ale w żadnym wypadku nie umywa się ona do tej domowej.Z morelami , orzechami , kandyzowaną skórką … – ajj już na samą myśl cieknie ślinka!Koniecznie zróbcie , a nie pożałujecie!SKŁADNIKI:* mielony mak – 200 g* cukier – 50 g* miód(...)bakalie ( orzechy , morele , śliwki , kandyzowana skórka pomarańczowa – ok. 150 g* mleko – 150 ml* cukier wanilinowy – 2 łyżeczki* przyprawa do piernika – 1 łyżeczka* whisky ( albo inny alkohol ) – 2 łyżkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Wszystkie bakalie drobno siekamy, wkładamy do garnka.Dodajemy miód , obydwa cukry , przyprawę do piernika.Zalewamy mlekiem i alkoholem, a następnie podgrzewamy na wolnym ogniu, mieszając aż składniki się
Ostra na Słodkocytryny – 1 łyżeczkaKLUSECZKI:* gotowane ziemniaki – ok. 100 g* mąka ziemniaczana – 2 łyżki* masło – 1 łyżka* małe żółtko – 1 sztDODATKOWO:* pierniki – 5 szt* orzechy laskowe – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:MIĘSO:Pierś z gęsi myjemy , oczyszczamy , osuszamy.MARYNATA:Czosnek siekamy, ucieramy z łyżeczką soli oraz ziołami.Dodajemy sok cytrynowy , pół szklanki piwa Książęcego chlebowo-miodowego oraz(...)minut.Po tym czasie przecedzamy przez sitko , by sos był aksamitny.Wyłączamy palnik i zaciągamy sos zimnym masłem.Skrapiamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy.ZIEMIA ORZECHOWO-PIERNIKOWA:Orzechy laskowe prażymy na suchej patelni.Dodajemy posiekane pierniki, suszymy , a następnie wszystko razem drobno siekamy.KLUSECZKI:Masło podgrzewamy na patelni aż do ciemnego zezłocenia, studzimy.Ziemniaki gotujemy , przeciskamy przez praskę.Dodajemy mąkę ziemniaczaną, palone masło ,żółtko
Ostra na Słodkoświątecznej owsianki? ;) dodanie jednego owocu już dało mi poczuć magię świąt z rana! Składniki:1/2 szklanki wody2,5 łyżki płatków owsianych1 łyżka płatków jęczmiennych1 łyżeczka otrębów żytnichgarść orzechów włoskich i migdałów1/2 jabłka1/3 banana1 mandarynka (+ sok z drugiej mandarynki)szczypta soli, łyżka cynamonu, łyżka mioduPrzygotowanie:Do gorącego garnka wrzucamy płatki z otrębami. Podgrzanie ich nada owsiance pysznego, orzechowego smaku!Dodajemy(...)wodę. Zmniejszamy ogień. Dosypujemy sól i mieszamy.Gdy owsianka jest gęsta, dodajemy cynamon.Kroimy owoce (oprócz mandarynek!) i wrzucamy je do owsianki. Dodajemy orzechy i miód. Zmniejszamy ogień. Dodajemy sok z drugiej mandarynki. Mieszamy. Po ok. 2 minutach owsiankę przekładamy do miseczki, dekorujemy mandarynkami. Dla mnie jest to zdecydowanie świąteczna wersja owsianki, gdyż w końcu przekonałam się do mandarynek ;) Smacznego
Kitchens Alphabetugotować makaron, podgrzać sos i gotowe.. Prawdę mówiąc nie jestem zwolenniczką takich kupnych gotowych sosów itd..ale czasem warto coś wypróbować...w tym przypadku użyłam gotowego sosu pieczarkowego Orzech, dodałam dodatkowo cebulkę i kiełbaskę i było szybkie i smaczne jedzonko..Sos pieczarkowy Orzech jak dla mnie był wyjątkowo smaczny...prawie jak domowy..kiedyś próbowałam takiego sosu innej
Moje domowe kucharzeniesaszetek) i kieliszka wódki.Krem orzechowy:półtorej szklanki zmielonych orzechów3/4 szklanki mlekakostka masła3/4 szklanki cukru pudrualkohol według gustu - 2-3 łyżki wódki na przykładMleko zagotować i zalać nim zmielone orzechy. Odstawić do wystudzenia.Nie przejmować się ich początkowo rzadką konsystencją, gdyż zgęstnieją.Masło utrzeć z cukrem pudrem, a następnie dodać orzechy i alkohol. Można śmiało robić to mikserem.Krem może
Codzienna kuchnia niecodziennamasła20 dkg. zmielonych orzechów1 kieliszek spirytusu, ewentualnie można zastąpić go wódką1 szklanka wrzącego mleka3/4 szklanki cukry pudruOrzechy zaparzyć mlekiem, odstawić do przestygnięcia. Masło utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo sparzone orzechy i spirytus. Rozsmarować na spodach tortowych zanim krem zastygnie. Nie przejmujcie się rzadką jego konsystencją, gdyż w lodówce zastygnie.Do części można dodać kakao i zrobić krem w dwóch wersjach: jeden(...)orzechowy, a drugi kakaowo-orzechowy.Do dekoracji używam najczęściej połówek orzechów, tym razem jednak użyłam roztopionej mlecznej czekolady.Zapraszam na herbatę z kawałeczkiem pysznego ciasta :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennawłasną wersję. Proponowane w przepisach surowe białko zastąpiłam żółtkiem utartym na parze. Bezpieczniej ;)Składniki na około 12 sztuk:120 g zmielonych lub bardzo drobno posiekanych dowolnych orzechów,1 żółtko,2/3 szklanki cukru pudru,ok. 30 ml likieru amaretto.dodatkowo: kruche ciasteczkalubsuche wafle.Żółtko (dokładnie oddzielone od białka) utrzeć w kąpieli wodnej (na parze) z połową cukru. Żółtko(...)musi się zaparzyć, podobnie jak robi się to do kremów. Orzechy dokładnie połączyć z żółtkiem, resztą cukru i likierem. Powinna wyjść dość zbita masa. Odstawić na przynajmniej pół godziny, żeby masa "przegryzła się".Masą wypełniać foremki, można robić to za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego. źródło zdjęcia: sklep MyKitchen.plPo wyjęciu z foremek, ule wstawić do lodówki
Codzienna kuchnia niecodziennachętnych. Tym razem postanowiłem urozmaicić nieco poprzedni przepis na cynamonowe ślimaczki z jabłkami (dla chętnych przepis tutaj) i przygotować je z bananem, masłem orzechowym i dużą ilością mieszanki różnych orzechów. Wyszły doskonale, połączenie słonawego masła ze słodkim karmelem jest fenomenalne, a dodatek bananów tylko utwierdza mnie w tym przekonaniu. Zatem zabieramy się do pieczenia! Od razu uprzedzam, że bułeczki mają(...)mleko. Zagotować, a następnie podgrzewać przez około 5 minut aż sos zgęstnieje. Dużą blachę na ciasto wysmarować masłem i wylać nań glazurę.Nadzienie:3-4 banany200 g mieszanki orzechów (włoskie, arachidowe, brazylijskie, laskowe, nerkowca)50 g suszonej żurawiny lub rodzynek100 g masła orzechowego z kawałkami orzechów1/2 szklanki brązowego cukru2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie, ja przygotowałem wersję bez)Przygotowanie:Ciasto drożdżowe rozwałkować
Food Squareoryginalną nutellą konkurować nie może, ale stanowi godnego przeciwnika. Kto raz spróbuje, ten zakocha się z pewnością. Składniki:200 g daktyli (bez pestek)1 dojrzałe awokado100 g orzechów laskowych30 g oleju kokosowego (tłoczonego na zimno)2 płaskie łyżki kakao wysokiej jakościszczypta kardamonuPrzygotowanie:Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na 10 minut by zmiękły. Następnie odsączyć. Orzechy laskowe zemleć
Food Square