181. Rogaliki drożdżowe wg. Kuchni Polskiej

181. Rogaliki drożdżowe wg. Kuchni Polskiej

181. Rogaliki drożdżowe wg. Kuchni Polskiej

Rogaliki według tego przepisu zawsze wychodzą niesamowicie pulchne, nigdy nie zawiodłam się na tej recepturze. Jeżeli tylko będziemy mieli świeże drożdże to sukces murowany.  Na ok. 16 rogalików: 500 mąki 50 g drożdży (1/2 kostki) 250 ml śmietany 1 jajko 2 żółtka 100 g cukru 80 g masła 1 słoik powideł, dżemu lub konfitury lukier, orzechy i bakalie do posypania Żółtka i jajko rozmieszać z cukrem dodać drożdże i rozcierać, aż do rozpuszczenia.  Następnie dodać śmietanę rozpuszczone masło, rozmieszać i n... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Jadło i czytadło

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.