ziemniaki - 38421 przepisów (strona:271/2562)

Zupa krem z pieczonej dyni z chrupiącymi grzankami 55

imbirem i chrupiącymi grzankami z pieczywa. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ZUPA DYNIOWA 1 dynia zwyczajna (około 2 kg) 800 ml gorącego bulionu jarzynowego 1 żółta cebula 1 większy ziemniak 2 marchewki 3 ząbki czosnku 1 czubata łyżka masła 2 łyżki oliwy roślinnej 1 kawałek imbiru około 3 – centymetrowy 100 g gęstej śmietanki 36 % 1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy sól, pieprz(...)skórki. Do garnka dodaj olej z masłem i podgrzej. Po chwili dodaj rozgniecione ząbki czosnku i podgrzewaj chwilkę aż uwolni swój aromat. Następnie dodaj pióra cebuli, talarki marchewki i ziemniaka. Mieszaj co chwilkę i podsmażaj przez 10 minut. Dodaj puree z pieczonej dyni oraz starty na drobnej tarce imbir. Warzywa zalej gorącym bulionem i gotuj do miękkości przez kolejne

ProstePesto.pl
Zupa grochowa po mojemu 71

uzyskać. Najlepiej jest użyć bardzo dobrej jakości kiełbasy i boczku. Bardzo polecam. Ugotujcie.   Potrzebujemy: 1 szklanka grochu łuskanego połówek 2 małe marchewki 2 małe pietruszki 1 cebula kilka ziemniaków 30 dag boczku wędzonego 30 dag dobrej jakości kiełbasy sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku majeranek suszony według uznania olej do smażenia liść laurowy kilka kulek ziela angielskiego(...)rumienimy. Dodajemy do grochu. Kiełbasę i boczek kroimy w kostkę, kiełbasę w większą, a boczek w małą, przesmażamy na oleju i również przekładamy do garnka. 3. Marchewki, pietruszki i ziemniaki obieramy i płuczemy. Marchewki kroimy w plasterki, pietruszki ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy do garnka. Ziemniaki kroimy w kostkę i odkładamy. 4. Składniki zalewamy gorącą wodą

Izabelawkuchni
Kapusta chłopska – kuchnia podkarpacka 67

Kapusta chłopska – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Budomierz, gmina Lubaczów, powiat lubaczowski Niegdyś gotowana kiszona kapusta nie była dodatkiem do mięs czy ziemniaków, tak jak dzisiaj. Zwykle podawano ją jako główny posiłek w ciągu ciężkiego dnia pracy. Z tego powodu do gotowanej kapusty dodawano różne składniki, by wzbogacić jej smak i treściwość. Mimo że były to proste składniki, danie dzięki temu było(...)bogatsze i bardziej sycące. W Budomierzu do gotowanej kapusty dodawano suszone grzyby, podsmażoną cebulę i śmietanę, które polepszały smak potrawy. Natomiast dodatek tłuczonych ziemniaków i gotowanej fasoli sprawiał, że danie było bardziej treściwe i sycące. Zachęcam do wypróbowania przepisu pań z Koło Gospodyń Wiejskich w Budomierzu. Znalazł się on w regionalnej publikacji pt. „Dziedzictwo kulturowe sztuki ludowej i kulinarnej Ziemi

Trzeci talerz
Soczewiaki – pieczone pierogi z soczewicą 68

pyszne danie wegetariańskie znane jest tylko w jednym regionie kraju? Soczewiaki są dla mnie kolejnym dowodem bogactwa polskiej kuchni. To typowe danie rustykalne, zdrowe, zrobione z prostych składników: ziemniaków, mąki i farszu na bazie soczewicy. Do soczewiaków można zużyć ziemniaki z wczorajszego obiadu. Generalnie, ciasto z jakich są ulepione z tego samego ciasta co np. kluski śląskie. Do ziemniaków trzeba(...)głębokim tłuszczu, albo, jak w tym przepisie, upiec. Soczewiaki świetnie smakują z kwaśną śmietaną, dowolną sałatką lub surówką. Przepis wzorowany na soczewiakach Karola Okrasy . Składniki: Ciasto 500 g ziemniaków 150 g mąki ziemniaczanej 100 g mąki chlebowej typ 220 1 jajko + jajko do posmarowania Szczypta soli Farsz 250 g ugotowanej soczewicy (około 3 szklanek) Garść pieczarek (150 g) 1 cebula

Niedzielny kucharz
Sos grzybowy 67

Najsmaczniejsze oczywiście są borowiki oraz podgrzybki, ale pyszny sos grzybowy zrobisz także z kurek czy maślaków. Doskonale sprawdzą się również pieczarki. Sos grzybowy to uniwersalna przystawka, którą podaję do: ziemniaków, chleba, kopytek, klusek sląskich, placków ziemniaczanych . Ja ostatnio podałam go do kotlecików z gotowanych ziemniaków . Niektórzy podają go także do gotowanego makaronu oraz do mięs. Z racji, że grzyby mrożone(...)śmietankowym od 2 do 3 minut. Pod koniec wrzucam posiakaną pietruszkę lub koperek, tak aby nie straciły intensywnego koloru. Sos grzybowy jak już wspomniałam, to uniwersalna przystawka. Podaję do: ziemniaków, chleba, kopytek , klusek sląskich, placków ziemniaczanych . Ostatnio serwowałam go do kotletów z gotowanych ziemniaków . Jestem pewna, że odnajdziecie swoją ulubioną potrawę do powyższego sosu. Placki z gotowanych ziemniaków polane sosem

Ania gotuje
Warzywa zapiekane z fetą 58

Warzywa z piekarnika zawsze spoko. Zwłaszcza jeśli wśród nich znajduje się duża ilość papryki i pieczone ziemniaki. Tutaj mamy pieczoną paprykę, cukinię, cebulę, ziemniaki oraz pomidorki koktajlowe. Jeden smak lepszy od drugiego. No ja uwielbiam. Do tego słona feta, która po zapieczeniu nabiera zupełnie innej konsystencji. Mogłabym zjeść całą zawartość takiego naczynia kilka małych, młodych ziemniaków 2 cukinie 2 czerwone(...)gałązce 1 op. sera feta/może być też favita 1/2 szkl. oliwy z oliwek 1/2 cytryny 1 łyżeczka przyprawy do warzyw lub mieszanka suszonego oregano, bazylii, tymianku sól, pieprz Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy na ćwiartki. Obgotowujemy przez około 5-8 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Cukinie kroimy wzdłuż na pół (jeśli jest większa/stara, można za pomocą łyżeczki usunąć gniazda

Smaki Na Talerzu
Kakory – pieczone pierogi 70

sycące. Czas: Godzina Poziom trudności: Średnie Liczba porcji: 2 duże Już sama nazwa dania – kakory – zachęca żeby je zrobić. Kakory to piękna chłopska potrawa z prostych składników: ziemniaków i odrobiny mąki. Plus jajko. Zestaw składników identyczny jak w przypadku np. gniocchi. Tylko, że o gniocchi każdy słyszał o kakorach głównie mieszkańcy Suwalszczyzny i Podlasia. Oraz Litwy. Pieczone pierogi(...)Moje kakory są na cieście bez drożdży. W zasadzie jest to ciasto bardzo podobne do ciasta ba gniocchi czy nasze kluski śląskie i składa się głównie z ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Ciasto jest dość rzadkie. Dlatego przy lepieniu pierogów trzeba je podsypywać mąką ziemniaczaną. Dzięki temu pierożki po upieczeniu są kremowe z przypieczoną, chrupiącą skórką. Jeśli nie masz przesadnej wprawy

Niedzielny kucharz
Nacinane ziemniaki z piekarnika. Tak pyszne, że znowu robimy. Przepis wideo krok po kroku 47

ziemniaki robimy regularnie, bo wszyscy się o nie dopominają, a szczególnie dzieci. Przepis jest prosty, najważniejsze to prawidłowo naciąć ziemniaki w płatki, ale ich nie przeciąć. W naszym wideo zobaczycie, że stosując prostą sztuczkę, każdy sobie z tym poradzi: Ten przepis znajdziecie u nas również w wersji tradycyjnej: Ziemniaki “pszczółki” z piekarnika. Dzieci uwielbiają je najbardziej. PRZPEPIS Artykuł(...)Nacinane ziemniaki z piekarnika. Tak pyszne, że znowu robimy. Przepis wideo krok po kroku pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Przepisy, gotowanie, jedzenie

Kulinarna Polska
Placki ziemniaczane z cukinią 62

Placki ziemniaczane z cukinią przygotowuje się w taki sam sposób, jak tradycyjne placki z ziemniaków. Jednak ze względu na to, że cukinia należy do warzyw, które zawierają w sobie dużo wody należy startą cukinię dokładnie odcisnąć z nadmiaru płynu. W przeciwnym razie będziemy musieli do startych warzyw dodać więcej mąki i wówczas placki nie będą tak smaczne. Placki ziemniaczane(...)placki warzywne to proste i niedrogie danie, które możemy przygotować w ciągu całego roku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Placki ziemniaczane z cukinią: 1 młoda cukinia (400 g) 3 ziemniaki (300 g) 1 nieduża cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 4-5 łyżek mąki pszennej sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Placków ziemniaczanych z cukinią: Cukinię

Danka Pichci
Zupa soczewicowa jak grochówka 58

już zapomniał o grochówce i teraz tylko ta zupa mu się marzy. Jest zdecydowanie prostsza, w smaku lepsza od grochówki, chociaż smaki są bardzo zbliżone. Koniecznie wypróbujcie, z ziemniakami lub bez, z zasmażką lub bez i zachwyćcie się jak moja rodzina. Składniki (na 4 duże porcje): szklanka czerwonej soczewicy 2 średnie marchewki 1 duża cebula 2 średnie ziemniaki pętko kiełbasy(...)oleju   Przygotowujemy składniki – kiełbasę i boczek kroimy w małą kostkę. Cebulę obieramy i też kroimy w małą kostkę. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę.   Doi garnka wlewamy łyżkę oleju i wrzucamy kiełbasę, boczek, cebulę oraz marchewkę – smażymy to wszystko, od czasu do czasu mieszając, aż składniki

Smaczna Strona
Placki ziemniaczane z cukinią i papryczkami padron 51

Mają łagodny, charakterystyczny paprykowy smak, lekko wpadający w gorzkawy – powiedziałabym, że są ciekawe i warto ich spróbować. PRZEPIS NA PLACKI ZIEMNIACZANE Z CUKINIĄ I PAPRYCZKAMI PADRON Składniki: 2 kg ziemniaków 1 cukinia 200g mąki pszennej pełnoziarnistej 3-4 papryczki padron 3 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki albo szczypiorku 1 łyżeczka czosnku granulowanego 4 jaja 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka(...)pieprzu ziołowego 1 cebula olej do smażenia Jak zrobić placki ziemniaczane z cukinią i papryczkami padron: Zaczynamy od przygotowania ziemniaków. Następnie obieramy je i myjemy. Potem ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach (na tarce ręcznej lub za pomocą kuchennego robota z tarczą ścierającą o drobnych oczkach). Zaraz potem tak samo drobno ścieramy obraną cebulę. Następnie cukinię ścieramy na tarce

Dorota Smakuje