Dzięki temu frytki pozostają chrupiące i na pewno nie będą nasiąknięte tłuszczem. Ważne jest również, by frytki smażyć partiami , jeżeli wrzucimy od razu dużą porcję ziemniaków, to zbytnio obniżymy temperaturę oleju, a frytki wchłoną większą ilość tłuszczu. Będą potrzebne: 500 g pokrojonych w grube słupki ziemniaków 1 łyżka cukru sól morska olej do smażenia(...)przynajmniej 1l ) majonez czosnkowy lub sos aïoli do podania Przygotowanie: Uprzednio obrane i pokrojone ziemniaki zanurz w zimnej wodzie z łyżeczką cukru i odstaw na pół godziny . (To tajemny sposób na uzyskanie idealnych frytek belgijskich szefów kuchni). Następnie wodę odlej, a ziemniaki bardzo dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. W wysokim naczyniu zagrzej olej
Food Squarejajka. Wydaje mi się, ż e ciasto na bazie samej maki i wody jest lepsze i miększe, jak ciasto z dodatkiem jajka. farsz: ugotowane ziemniaki ser biały sól pieprz cebula (opcjonalnie) * Nie podawałam dokładnie ile czego ma być ponieważ ja staram się stosować zasadę 1:1, czyli(...)ziemniaków, tyle samo i sera białego. Oczywiście te proporcje można zmieniać według własnego gustu. Przygotowanie: 1. Ze składników na ciasto na pierogi zagniatamy gładkie ciasto i przykrywamy je ściereczką, by nie obsychało. Jak to dokładnie, krok po kroku, zrobić PATRZ TUTAJ >>> CIASTO NA PIEROGI 2. Przystępujemy do robienia farszu do naszych pierogów
Kulinarnie z Polką na KresachWitajcie :) Po ostatnich powiewach jesieni natchnęło nas na niezwykle prostą potrawę, na pewno kojarzącą się z pierwszymi oznakami jesieni. Ziemniaki ! to właśnie jesienią królują na wykopkach :) Zapewne każdy z Was miał okazję zjeść ziemniaki z ogniska. To oczekiwanie, zapach popiołu, w którym się pieką, hmmmm sama przyjemność :P, potem brudne ręce, smak przypieczonej skórki, ciepło ogniska, sól i masełko spływające(...)gorącym ziemniaku :) Pychotka ! Narobiliśmy Wam smaku ? My przygotowaliśmy wersję domową, równie smaczną :) Ziemniaki w mundurkach z masłem, solą i kapustą kiszoną na dodatek, a do tego kwaśne mleko. Co Wy na to ? Oczywiście to nie to samo co ziemniaki z ogniska, ale smaczna namiastka w wersji domowej. To takie wspomnienie z wypraw do lasu czy w młodych latach wypraw
vegetanieWitajcie :) Dzisiaj piątkowe szybkie danie. Wspaniałe ziemniaki z dodatkami w sosie imbirowym. Składniki: 8 średnich ziemniaków 1/2 młodej średniej cukinii 1/2 opakowania mrożonego groszu z marchewką 1 łodyga selera naciowego 1 słodka śmietanka 12 % ok. 200 ml. szczypior tymianek, imbir, pieprz, ostra papryka Ziemniaki kroimy w grubą kostkę i gotujemy do miękkości. W czasie kiedy ziemniaki się gotują przyrządzamy(...)będą już kruche dodajemy pokrojoną w pół plasterki cukinię i zalewamy śmietanką. Wody powinno być niewiele ! Dodajemy sporo tymianku, sporą ilość imbiru, pieprz i ostrą paprykę. Teraz czas na ziemniaki, po odcedzeniu dodajemy do reszty warzyw i mieszamy. Wszystko powinno zgęstnieć. Na koniec doprawiamy nieco solą lub sosem sojowym do smaku oczywiście. Danie jest gotowe, a minęło
vegetanieprzedstawię, nazwałam żartobliwie pier BATATnik, ponieważ dzięki przyprawie do piernika tak właśnie smakuje. Przygotowałam je – jak sama nazwa wskazuje - m.in. z batatów. Batat to inaczej patat, wilec ziemniaczany, słodki ziemniak. Z batatów można przygotowywać praktycznie to samo, co ze zwykłych ziemniaków – frytki, puree, kopytka. Możemy dostać odmiany o miąższu koloru żółto-brązowego, białego lub bladoczerwonego. Ja użyłam tych ostatnich(...)tłuszczu 2 szklanki mąki gryczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1,5 łyżki przyprawy do piernika 7 łyżek syropu z agawy (+- w zależności od słodkości ziemniaka) 3 krople aromatu waniliowego 2 jajka Ulubione dodatki – u mnie kilka sztuk posiekanych daktyli suszonych i 50 g orzechów włoskich Batata gotujemy do miękkości, czekamy, aż wystygnie. Rozgniatamy tłuczkiem
Powiedz dietom nieSkładniki 6- 8 średniej wielkości ziemniaków 1 cebula 1 czerwona cebula sól pieprz 3 łyżki słodkiej papryki 0,5 kubka słodkiej śmietany 30% pęczek szczypiorku z dymką 1 kubek tartego sera twardego dojrzewającego 1 czerwona papryka kilka gałązek świeżej kolendry Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki paprykę filetujemy, kroimy w kosteczki cebulę obieramy, białą szatkujemy, czerwoną kroimy w talarki(...)szczypiorek i dymkę drobniutko kroimy żaroodporne naczynie smarujemy masłem na dno wykładamy część ziemniaków, oprószamy solą, pieprzem oraz słodką papryką, układamy czerwoną cebulę oraz paprykę, przykrywamy kolejną porcją plasterków ziemniaków, ponownie wykładamy paprykę i cebulę, przykrywamy pozostałymi ziemniakami, oprószamy szczypiorkiem i dymką oraz przyprawiamy, zalewamy śmietaną wymieszaną ze startym serem Wstawiamy do nagrzanego do 220"C piekarnika. Zapiekamy około
Luźna KuchniaSkładniki 300g kapusty kiszonej 400 g mięsa mielonego lub piersi z kurczaka 60dag ziemniaków 250-300 ml dipu czosnkowego 200 g startego żółtego sera 60 ml zimnej wody sól,pieprz ulubione przyprawy do mięsa np.gyros Wykonanie ciekawe połączenie ziemniaków i mięsa Wstawcie do piekarnika zapiekankę a cała rodzina znajdzie się w pobliżu kuchni.:) Ulubione przyprawy np.gyros(...)pieprz wymieszać z 60 ml wody i zamarynować mięso.W tym czasie przygotować formę do zapiekania. Wysmarować ją dokładnie masłem. Obrać i pokroić w cienkie plasterki ziemniaki-u mnie na mandolinie . W maszynce zmielić mięso .Połowę z pokrojonych ziemniaków ułożyć na dnie formy, a na nich mięsko.Przykryć pozostałą porcją ziemniaków. Polać dipem czosnkowym. Na to wszystko
w mojej kuchnigimnastyka w domu :) Jako, że nigdy nie piekłam pączków – zapraszam Was na mój debiut ;) Przepis pochodzi od babci mojej współlokatorki. Aby pączki były mniej kaloryczne i „lżejsze” – dodajemy ugotowane ziemniaki. A żeby nie chłonęły tyle tłuszczu podczas smażenia można do ciasta dodać 20 ml spirytusu rektyfikowanego. SKŁADNIKI: Na około 20 - 25 pączków. Wszystkie składniki POWINNY BYĆ w temperaturze pokojowej(...)ziemniaków 100 g masła 100 g drożdży 100 g cukru 4 jajka 1 opakowanie cukru wanilinowego 800 - 900 g mąki pszennej 1 litr oleju do smażenia (np. rzepakowego) 300 g marmolady (z dzikiej róży) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i jeszcze ciepłe przepuszczamy przez praskę. 2. Do ciepłych
W kuchni KatieSkładniki: ziemniaki por śmietana 2x więcej śmietanki sol, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki. Obgotować je 5 min w gorącej wodzie. Przełożyć do brytfanki posypać solą, pieprzem . Por umyć, posiekać w krążki i poprze kładać z ziemniakami. Wszystko zalać śmietaną wymieszaną ze śmietanką ( aż po wysokość ziemniaków ) . Zapiekać, aż ziemniaki będą miękkie ok 35 - 40 min ( zależy
Gaździnka warzyOsobiście najbardziej smakują mi te ze śmietaną no ale przecież można je podać z naszym ulubionym dodatkiem. Idealne na słodko jak i na wytrawnie, serdecznie polecam ;) Składniki: 1.5 kg ziemniaków 2 jajka 5 cebul 4 łyżki mąki pszennej sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Ziemniaki obrać, wymyć, podzielić na pół. Połowę ziemniaków ścieramy na tarce o dużych(...)oczkach a drugą połowę na małych oczkach. Cebulę ścieramy na dużych oczkach, wszystko razem mieszamy. Następnie masę ziemniaczaną odciskamy, jednak nie wylewamy wody z ziemniaków. Gdy dokładnie odciśniemy ziemniaki, wodę z nich delikatnie wylewamy natomiast pozostawiony na dnie naczynia osad - czyli mąkę ziemniaczaną dodajemy do masy. Kolejno dodajemy jajka, mąkę oraz sól i pieprz, wszystko dokładnie mieszamy. Masa ma być
Krakowskie smaki Anigotować. I podawać na obiad. Z koperkiem. I z masłem. Z kubkiem kwaśnego mleka. Z jajkiem sadzonym. I inaczej. Na nowo. Z jajkami i sosem musztardowym .* P.S. Ziemniaki oczywiście:) ** ZIEMNIAKI W SOSIE MUSZTARDOWYM Z JAJKAMI SKŁADNIKI (na 2 porcje) 1 kg młodych ziemniak ów ( najlepiej takich malutkich ) 4 jajka (można więcej) 2 łyżki masła(...)się lekko zrumieni. Wlać bulion i mleko i gotować ok. 2 minut. Następnie dodać musztardę, cukier oraz sól i pieprz. Zagotować i mieszać do momentu aż sos zgęstnieje. Ziemniaki dokładnie umyć. Ugotować. Jeśli są bardzo drobne pozostawić je w całości, te większe można podzielić na mniejsze kawałki. Przełożyć do dużej miski lub na talerz. Zalać sosem musztardowym. Na wierzchu
KUCHARNIANiedawno robiłam kluski kładzione z samej mąki, a ostatnio z dodatkiem ziemniaków. Z ziemniaków są równie smaczne i nawet delikatniejsze. Jednym słowem pycha! Podałam z boczkiem i cebulką, mogą być też idealnym dodatkiem do mięsa czy sosu. Składniki: ok. 6 średnich ziemniaków (700 g) 2 jajka 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej ok. 1 i 1/5 szklanki mąki pszennej(...)łyżeczka soli Dodatkowo: boczek, cebula Przygotowanie Obrane ziemniaki ścieramy na drobnej tarce albo mielimy w maszynce. Odciskamy z nich wodę. Do ziemniaków dodajemy jajka, mąki i sól. Wyrabiamy gładkie ciasto. W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli. Do wrzącej wody wkładamy oderwane kawałki ciasta (odrywamy je byle jak łyżką albo zmoczoną ręką na małe kawałki). Kluski gotujemy aż wypłyną
e-PrzepisyKulinarnezapiekanki jest to, że nie da się jej pokroić na kawałki, za to nakładamy ją łyżką. Pomyślmy z drugiej strony, czy to taka wada?;-) Składniki: 0,5 kg ziemniaków, 1kg kiełbasy (np. śląska), 3 duże cebule, 3-4 ząbki czosnku, 200 ml śmietany, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 1 jajko, 150g sera żółtego, oliwa, sól, pieprz, majeranek lub bazylia, oregano Przygotowanie(...)Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki o grubości ok 0,5cm lub w ćwiarteczki. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia. 2. Czosnek i cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Wykładamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę kiełbasę. Smażymy, aż cebula będzie miała złoty kolor. 3. Przygotowujemy sos. Mieszamy śmietanę z jogurtem
Kuchnia Pełna Pasjikoncertować.. Nawet pies chętniej wychodzi na spacery :-) Dzisiaj postanowiłam zrobić na obiad kartacze. Z podanego przepisu wyszło mi 14 sztuk. Składniki na ciasto: 1,5 kg surowych ziemniaków 4 ziemniaki gotowane 6 – 8 łyżek mąki ziemniaczanej Składniki na nadzienie: 500 g wieprzowiny ( u mnie łopatka) 3 marchewki ½ selera 2 pietruszki 2 kostki rosołowe 3 listki laurowe(...)Kilka kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka bazylii Sól do smaku 1 jajko ½ kg cebuli Olej Sposób wykonania ciasta: 4 ziemniaki ugotować w całości, wystudzić i zmielić. Surowe ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach a następnie odcedzić z wody. Surowe i gotowane ziemniaki połączyć ze sobą, dodać mąkę ziemniaczaną i zagnieść jednolite ciasto. Sposób wykonania
Na słodko lub wytrawnieprzyprawa arabska, składająca się z prażonego sezamu, tymianku oraz sumaku. Wachlarz zastosowań jest ogromny! Całość ma charakterystyczny zapach oraz smak i wierzcie mi świetnie się komponuje z polskimi ziemniakami i kiszoną kapustą :) SKŁADNIKI ok. 1 kg ziemniaków 1/2 kg mięsa mielonego 1/2 kg kiszonej kapusty 1 marchew kilka plasterków wędzonego boczku 3-4 łyżki bułki tartej (opcjonalnie) czosnek gałka(...)muszkatołowa cynamon kminek papryka słodka mielona pieprz ziołowy zatar (opcjonalnie) olej lniany olej (do smażenia i polania zapiekanki) sól WYKONANIE Ziemniaki obieramy, kroimy w grubsze talarki i gotujemy (byleby się nie rozgotowały) w osolonej wodzie. Mięso mielone, smażymy na oleju, dodając czosnek, szczyptę cynamonu, gałkę muszkatołową, paprykę w proszku, pieprz ziołowy oraz sól, na koniec dodając
Zofiana