ziemniaki - 38421 przepisów (strona:257/2562)

Choucroute garnie 214

kilka łyżek smalcu – wieprzowego, kaczego lub gęsiego 2-3 frankfurterki 2-3 małe białe kiełbaski 200g średnio przerośniętego dobrego wędzonego boczku 200g wędzonej polędwicy wieprzowej Do podania 750g średnich ziemniaków Instrukcje Cebulę i czosnek obieramy i i kroimy w drobną kostkę. Z natki pietruszki usuwamy najgrubsze gałązki i drobno ją siekamy. Kapustę odciskamy z soku, kroimy na kawałki długości kilku(...)godziny. W międzyczasie dodajemy do smaku mielony pieprz i sól (patrz uwagi), czasami mieszamy, a w razie potrzeby dodajemy nieco wody. W międzyczasie gotujemy w osolonej wodzie obrane ziemniaki. Gdy będą gotowe, pozwalamy im ostygnąć. Frankfurterki, białe kiełbaski, boczek i polędwicę kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 1 łyżkę smalcu i wrzucamy wędliny. Podsmażamy

Kulinarna Pokusa
Szybka zapiekanka ziemniaczana z porem i boczkiem 208

Przepis na prostą i bardzo pyszną zapiekankę z ziemniaków. Por i boczek dodaje jej niesamowitego smaku. Składniki: 6 średnich ziemniaków por 200 g boczku 100 ml mleka 180 ml śmietany 12% 100 g sera żółtego sól, pieprz, pieprz ziołowy, tymianek Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w mundurkach na pół twardo. Studzimy, obieramy i kroimy w talarki. Boczek kroimy w paski(...)półplasterki i oba składniki podsmażamy na patelni. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy połowę ziemniaków, następnie por i boczek, posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem, na to reszta ziemniaków. Śmietanę mieszamy z mlekiem i zalewamy taką masą zapiekankę. Całość posypujemy startym serem żółtym. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 C bez przykrycia przez około

e-PrzepisyKulinarne
Polędwiczki wieprzowe z ziemniakami na parze 230

tego cały czas bardzo mało mam na blogu. Przede wszystkim mam zamiar więcej kombinować z ciastami. Ale najbliższe kilka przepisów to bardziej obiadowe dania będą :) Dziś polędwiczki wieprzowe z ziemniakami. Składniki :  ok. 250g polędwiczki wieprzowej  1 ziemniak  kawałki papryk kolorowych  mikro liście buraka  2 łyżki oliwy z oliwek  Przyprawy :  majeranek  tymianek(...)cząber  koperek Polędwiczkę wieprzową myjemy i oczyszczamy. Polewamy oliwą z oliwek i przyprawiamy majerankiem, tymiankiem i cząbrem, następnie odstawiamy na minimum godzinę. Ziemniaka obieramy i kroimy w małą kostkę. Mięso wkładamy do porowaru na folii aluminiowej na pierwszym poziomie urządzenia. Pojemnik na wodę zalewamy wrzątkiem i włączamy parowar na 30 minut. Po 5 minutach na drugi poziom wkładamy ziemniaki

Parowar Faceta
Ziemniaki faszerowane boczkiem i serem 296

Polecam prosty przepis na pyszne ziemniaki faszerowane boczkiem, serem wiejskim i żółtym. Składniki: 6-7 ziemniaków 200 g boczku wędzonego opakowanie serka wiejskiego 150 g sera żółtego sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w mundurkach, tak aby były miękkie, ale nierozpadające się. Obieramy i przekrawamy na pół. Delikatnie łyżeczką wydrążamy środek. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Studzimy(...)serka odlewamy wodę, mieszamy z boczkiem i przyprawami. Farsz nakładamy łyżką na ziemniaki. Ziemniaki układamy na blaszce, posypujemy serem żółtym i pieczemy w piekarniku w temp 180 C przez około

e-PrzepisyKulinarne
Ukraińskie gołąbki z kaszą i ziemniakami. 166

Gołąbki z kaszą i ziemniakami. Prawdziwe ukraińskie. Do tego te ziemniaki i kaszę wsadza się do kapusty surowe. Pomyślelibyście? Tak się właśnie robi i wszystko wychodzi jak trzeba. Oczywiście - słysząc pewną nazwę, widząc pewną formę - oczekujemy określonego smaku, który mamy głęboko zakodowany. Tutaj dostajemy coś innego. I to jest fajne. Jakby się dobrze zastanowić, to gołąbki niejedno mają imię(...)pierwsze - taka była w sklepie ;) Po drugie - o tej porze roku ona najlepiej "współpracuje" przy zwijaniu. Nie bądźmy zbyt ortodoksyjni w gotowaniu. Bądźmy elastyczni i kreatywni ;) Składniki: 700 g ziemniaków 150 g kaszy gryczanej (lub innej)  duża kapusta pekińska lub włoska 1 duża cebula 1/2 litra bulionu warzywnego 1 łyżka majeranku olej sól i pieprz puszka pomidorów bez skórki

zadanie-gotowanie
Zupa krem z batatów z mleczkiem kokosowym 164

łyżki vegety); 1 średnia cebula; Kilka gałązek świeżej kolendry; 1 łyżka przyprawy garam masala; 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku; Szczypta chili w płatkach; Sól; Pieprz; Olej. Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Kolendrę umyć, osuszyć, drobno posiekać. W garnku, w którym bedzię gotowana zupa, rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę(...)podsmażyć. Do podsmażonej cebuli dodać garam masala, ostrą paprykę, szczyptę płatków chili i pokrojone ziemniaki. Zalać bulionem (500 ml) i gotować, aż ziemniaki będą miękkie (ta ilość bulionu nie zakrywa w całości ziemniaków). Zdjąć z ognia. Dodać mleczko kokosowe. Wymieszać i zblendować na gładki krem. Do kremu z batatów dodać drobno posiekaną kolendrę i wymieszać. Zupę przyprawić solą i pieprzem

Gospodyni Miejska
Biała kiełbasa z piekarnika, pieczona z ziemniakami, boczkiem i cebulą. 367

święta i na co dzień. Kiełbasa w ten sposób upieczona jest smaczna i chrupiąca, a ziemniaczki bardzo aromatyczne. Polecam :) Skladniki - 6 białych kiełbas parzonych - 1-1.2 kg ziemniaków - 4 małe cebule - kilka plasterków boczku parzonego - sól, pieprz, czosnek mielony, majeranek, papryka mielona słodka, - olej Wykonanie Obrane ziemniaki kroję w plasterki, cebulę w ósemki lub ćwiartki, boczek w szersze paski. Naczynie(...)żaroodporne ( u mnie dwa mniejsze ) smaruję delikatnie olejem, na dno wykładam ziemniaki z cebulą, solę, na ziemniaki układam kiełbaski owinięte plasterkami boczku i resztę boczku pokrojonego w kostkę. Całość posypuję czosnkiem, papryka i majerankiem. Naczynia wstawiam do lekko nagrzanego piekarnika i piekę ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Przez pierwsze 20 minut piekłam pod przykryciem, potem

Kuchnia z widokiem na ogród
Chipsy – pokusa tak wielu 174

względu na ich rozmiar). Powiedzmy sobie szczerze – jedna paczka nikogo jeszcze nie zabiła, ale co będzie, jeżeli chipsy będziemy spożywać regularnie? Chipsy – skład Głównym składnikiem chipsów jest ziemniak i w sumie na tym produkcie kończy się zdrowotny aspekt tej przekąski. Ziemniaki cieszą się ogólnie złą sławą, mimo, iż nie wykazano bezpośredniego związku pomiędzy spożyciem ziemniaków a tyciem . Dodatkowo(...)ziemniaków gotowanych w mundurkach (w Wielkopolsce zwane pyrami – pozdrawiamy wielkopolanów :P), dostarcza ok. 130 kcal oraz około 600 mg potasu, czyli więcej niż banan. Zaspokajają także połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Podczas długotrwałego smażenia produktów spożywczych zawierających skrobię (m.in. ziemniaków) wydziela się akrylamid – substancja, która jest największym zagrożeniem ze strony niewinnie wyglądających chipsów. Międzynarodowa Agencja Badań

Ciasna Kuchnia
Pachnący bochenek na każdą porę roku 187

Cóż, czekam na kolejny wiosenny poranek i zastanawiam się, gdzie w tym cyklu zapodziało się lato...? Znalazłam na dysku przepis na chleb. Najprostszy, najzwyklejszy. Na drożdżach. Z chrupiącą skórką, ziemniakami, dzięki którym długo zachowuje świeżość, oraz dodatkiem kolendry. Może więc choć trochę niezwykły...? Ma chrupiącą skórkę i zwarty miąższ, pięknie pachnie - jeśli oczywiście lubicie kolendrę. Możecie ją pominąć(...)pasuje tutaj jak ulał . Prosty chleb z ziemniakami i kolendrą Składniki: (na 1 bochenek) 120 g ugotowanych ziemniaków 500 g mąki pszennej 300 ml letniej wody 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonej kolendry dodatkowo: 2 łyżki wody Ziemniaki rozgnieść widelcem lub przecisnąć przez praskę. Mąkę przesiać, wymieszać z solą, kolendrą i ziemniakami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka ziemniaczana z boczkiem 470

Składniki na formę o śr. 24 cm: 1 kg mącznych ziemniaków 1 łyżka masła 1 jajko 100 g wędzonego boczku w plastrach 1 mała cebula, drobno posiekana 1 mały pęczek pietruszki, drobno posiekany 100 g śmietany 12% 100 g goudy, startej na dużych oczkach sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: śmietana do podania masło do wysmarowania formy CZAS PRZYGOTOWANIA(...)POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, ugniatamy z łyżką masła na gładkie puree i pozostawiamy do ostygnięcia.W tym czasie mocno rozgrzewamy suchą patelnię i smażymy plastry boczku, aż będą brązowe. Przekładamy na talerz, a następnie szarpiemy na małe kawałeczki. Zmniejszamy ogień i na tłuszczu z boczku smażymy cebulkę, aż się zarumieni. Przekładamy

My Culinary Art
PATATESLİ HAVUÇLU TARATOR, czyli puree z ziemniaków i marchewki 113

Ciekawa kombinacja ziemniaków ze smażoną marchewką i czosnkowym jogurtem. Gdy przygotowuję ją na imprezy „składkowe”, zawsze kończy się pierwsza! Smacznego! Składniki 4 średnie ziemniaki 5 średnich marchewek 1 kubek jogurtu (340 g) 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy sól czarny pieprz Składniki (sos) 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki Przygotowanie Ziemniaki obrać, umyć i ugotować(...)doprawić solą i czarnym pieprzem. Marchewki zetrzeć i usmażyć na oliwie rozgrzanej na patelni, aż marchewka zmieni kolor na żółty. Do głębszego naczynia najpierw włożyć puree z ziemniaków, wyrównać łyżką, a potem wyłożyć marchewkę i znowu wyrównać. Zmieszać jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i polać wszystko jogurtem. Następnie przygotować sos. Na patelni rozgrzać oliwę, wsypać paprykę i od razu

Tureckie Przepisy
FIRINDA PATATESLİ KÖFTE, czyli kotleciki z ziemniakami z pieca 93

Mielone mięso z przyprawami pieczone w piecu razem ziemniakami w pomidorowym sosie. Lekkie i pyszne. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki (sos) 1½ szklanki wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól Składniki (pozostałe) 1 kg ziemniaków olej do smażenia sól kotlety — patrz przepis na KÖFTE Przygotowanie Obrać i umyć ziemniaki. Pokroić w plasterki. Smażyć je w głębokim oleju. Kotlety przygotować według(...)przepisu na blogu . W żaroodpornym naczyniu układać naprzemiennie kilka plasterków ziemniaków i kotlety. Żeby przygotować sos, wymieszać składniki w miseczce i polać danie. Piec około 20 min. w temperaturze 180 °C. Artykuł FIRINDA PATATESLİ KÖFTE, czyli kotleciki z ziemniakami z pieca pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
Musaka - grecka zapiekanka z ziemniakami, bakłażanem i mięsem pod beszamelem 209

dziwnego, gdyż greckie jedzenie według mnie nie ma sobie równych! Istnieje wiele wersji musaki, a w dzisiejszym wpisie dzielę się z Wami przepisem na musakę z ziemniakami, bakłażana i mięsa mielonego w sosie pomidorowym. W Grecji w tej zapiekance często obok bakłażanów pojawia się cukinia. A znajdziemy i taką, w której brak ziemniaków. Grecy do przygotowania musaki najczęściej używają mielonej(...)jagnięciny i baraniny, ale śmiało można użyć mięsa wołowego czy wieprzowego. Grunt to dobrze doprawić mięso mielonym cynamonem :) SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób. Musaka: 1 kg ziemniaków 2 bakłażany oliwa do smażenia 2 ząbki czosnku 2 cebule 500 g mięsa mielonego (jagnięcina, wołowina, wieprzowina) 150 ml czerwonego wytrawnego wina (opcjonalnie) 1 puszka pomidorów 1 łyżka posiekanej natki pietruszki szczypta płatków

W kuchni Katie
Babka ziemniaczana z kiełbasą i czosnkiem 135

podlaskiej kuchni - ziemniaczanej kuchni. Uwielbiamy w domu babkę ziemniaczaną, kartacze i kiszkę ziemniaczaną. A skoro już jesień, za oknami zimnoooo to przyszedł czas na babkę ziemniaczaną. Składniki: 3kg ziemniaków 0,5kg swojskiej kiełbasy 300ml mleka 180g mąki pszennej 3 cebule szalotki 2 jajka 4 łyżeczki koncentratu czosnkowego od Proeco 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz 1 łyżka masła Ziemniaki obieramy(...)ścieramy na tarce i odstawiamy na sitku do odsączenia - sitko stawiamy na miską (ok. 30min). Powstałą wodę z ziemniaków wylewamy, zbieramy tylko białą skrobię, która osiadła na dnie miski.  W dużej misce mieszamy starte ziemniaki, skrobię powstałą z odsączonych ziemniaków, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, roztrzepane jajka oraz mleko. Doprawiamy solą i pieprzem. Na łyżce masła podsmażamy poszatkowane szalotki, następnie

Gotowanie i blogowanie
Babka ziemniaczana z mięsem mielonym i boczkiem 145

tylko kilka plasterków babki. Na ciepło, prosto z pieca i gdy jeszcze się rozpadała smakowała nieziemsko. W tej wersji smakuje mi najlepiej od razu po upieczeniu.  Składniki: 3kg ziemniaków 0,5 kg boczku wędzonego 0,5 kg mięsa mielonego 300ml mleka 180g mąki pszennej ( używam od Młynu Kopytowa ) 3 cebule szalotki 2 jajka 5 zmielonych ząbków czosnku ( użyłam(...)łyżeczki koncentratu czosnkowego od Proeco ) 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz 1 łyżka masła Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i zmielonym czosnkiem. Wstawiamy do lodówki.  Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce i odstawiamy na sitku do odsączenia - sitko stawiamy na miską (ok. 30min). Powstałą wodę z ziemniaków wylewamy, zbieramy tylko białą skrobię, która osiadła na dnie miski

Gotowanie i blogowanie