Uwielbiam chrupiące ziemniaczki. Niestety czasem nie mam czasu czekać aż się upieką lub (tak jak dziś) letnia, upalna pogoda nie nastraja do włączania piekarnika. Dlatego przygotowuję ekspresową wersję chrupiących ziemniaków na patelni. Dziś przygotowałam je z papryką nutą, która dodała nie tylko smaku, ale też i pięknego koloru moim ziemniaczkom. Spróbujcie, bo pomysł jest naprawdę prosty. W ten sam sposób(...)możecie przygotować np. ziemniaki z poprzedniego dnia. Chrupiące paprykowe ziemniaczki podajemy same, jako dodatek do mięs lub surówek. Składniki: porcja ugotowanych (w osolonej wodzie) ziemniaków * słodka czerwona papryka sól do smaku (u mnie o’Sole od Cenos ) około 2 łyżki oleju * u mnie na małą patelnię – około 5 sztuk; ilość zależy od Was dlatego w przepisie
Słodkie okruszkiZupa lubczykowa - mega prosta do przygotowania, zdrowa i bardzo aromatyczna. Ponieważ bazą zupy są młode ziemniaki to dla mnie taka letnia zupa ziemniaczana. Pogoda nas nie rozpieszcza, chłodna i deszczowa wiosna sprawiła, że lubczyk pomimo kwitnienia nadal jest soczyście zielony. Szkoda zmarnować jego potencjał, dlatego u mnie nadal lubczykowo. Zupa bardzo nam smakowała! Składniki na 4 porcje(...)ziemniaków 1 duża cebula 5 łyżek posiekanych liści lubczyku 1 łyżka masła 750 ml bulionu warzywnego 1/2 kubka tłustej śmietany gałka muszkatałowa sól, pieprz Wykonanie: obrać cebulę i posiekać. Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę masło stopić w dużym rondlu i delikatnie podsmażyć pokrojoną cebulę i ziemniaki przez 5 minut, aż cebula stanie się szklista. Dodać posiekane listki lubczyku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Bardzo sezonowa potrawa – młode wiosenne śledzie, delikatna ale wyrazista słodko-kwaśna sałatka z nowych ziemniaków. Śledzie nie wymagają szczególnej troski i obróbki, są bardzo szybkie do przygotowania, nie mają ostrych ości. Tłuściutkie i bogate w kwasy Omega-3 idealnie smakują z delikatną nutą wędzonki, przełamane kwasowością jabłkowego octu. SAŁATKA ZIEMNIACZANA Ogórka obieramy, kroimy wzdłuż na pół i pozbawiamy go nasion(...)półcentymetrowe plasterki. W miseczce lub zamykanym plastikowym pojemniku mieszamy ocet z musztardą, cukrem i solą. Wrzucamy ogórka i marynujemy go – wystarczy mu tyle czasu, ile będą się gotowały ziemniaki. Co jakiś czas mieszamy żeby równomiernie chłonął zalewę. Ziemniaki zalewamy wodą, dajemy im się chwilkę namoczyć i oskrobujemy je dokładnie ze skórki. Zalewamy w garnku wrzącą wodą, solimy i gotujemy
Karo in the Kitchenjednak postanowiliśmy pobyć wczoraj chwilę w kuchni i przygotować prostą, szybką, ale jednocześnie sycącą zupę, która z całą pewnością może zastąpić dwudaniowy obiad ;) Pawłowi nie zastąpi, gdyż nie jada ziemniaków, na szczęście miał przygotowany inny zestaw obiadowy. ;-) A jeśli uda się Wam kupić do zupy młode ziemniaki, to już w ogóle niebo w gębie :) Wtedy zamiast natki pietruszki użyjcie koperku(...)SKŁADNIKI: Dla 4 osób. 1 kg ziemniaków (najlepiej młodych) 150 g boczku 2 cebule 1 marchewka 1 pietruszka kawałek pora kawałek korzenia selera 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 - 3 ziarenka ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu 4 łyżki kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz do smaku posiekana natka pietruszki do przybrania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Boczek kroimy w cienkie plastry. Zostawiamy
W kuchni KatieSycąca, lekka i prosta do przygotowania zupa z dodatkiem młodych ziemniaków, botwinki i udek z kurczaka. Całość przed podaniem warto posypać posiekanym koperkiem. Poniższą zupę możecie podać z drobnym makaronem :) Składniki: kilka młodych ziemniaków (około 0,3 kg przed obraniem) 1 pęczek botwinki wraz z burakami 0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka 2 ząbki czosnku 5 szklanek wody(...)szklanki śmietany 30% odrobina oliwy z oliwek sól, pieprz do podania ugotowany, drobny makaron posiekany koperek Na samym początku ziemniaki umyć i ewentualnie obrać z nich skórkę. Pokroić w plasterki. Botwinkę umyć. Z buraków usunąć ogonki, a następnie pokroić w plasterki. Liście botwinki posiekać. Czosnek obrać i drobno pokroić. W garnku rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek. Dodać ziemniaki. Smażyć kilka
Ugotowaćjest taki sam, jednak szczerze mogę je Tobie polecić. Wyszły pysznie. Porcja na 10-12 gołąbków Składniki: 200 g ugotowanej kaszy gryczanej 500 g surowego boczku 400 g ziemniaków 100 g ugotowanych ziemniaków ( 2 ziemniaki) 2 cebule sól i pieprz do smaku 1 kapusta z dużymi liśćmi 0,5 l bulionu warzywnego sos grzybowy Ciekawe rozwiązania znajdziecie(...)tutaj Przygotowanie: boczek pokroić na małą kostkę i podsmażyć na chrupkie skwarki. Na tłuszczu podsmażyć cebulę posiekaną w kostkę. Ziemniaki surowe zetrzeć na tarce i połączyć ze zmielonymi ziemniakami ugotowanymi, dodać skwarki i usmażoną cebulę, następnie dodać kaszę wszystko wymieszać i doprawić do smaku. Kapustę włożyć do dużego garnka z gorącą wodą i sparzyć
Niezły Młynekrewelacyjnie. (Po mimo, że nie jestem fanką ziemniaczanych potraw...) Idealnie pasują do obiadu, ale w wersji solo znikają jeszcze szyyybciej. Proporcje należy dostosować do własnych preferencji/potrzeb. 9 młodych ziemniaków 4-5 ząbków czosnku 4 plastry wędzonego boczku czarnuszka (zamiast pieprzu) olej (użyłam czosnkowego; możecie sami go zrobić - klik ) Opcjonalnie: dowolne przyprawy świeże zioła masło Ziemniaki dokładnie umyć (oskrobać(...)obierania) i osuszyć ręcznikiem. Każdego z osobna ponacinać (co kilka milimetrów, nie do końca), a między nacięcia (nie w każde) powkładać kawałki boczku i plasterki czosnku. Ziemniaki ułożone w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą i posypać przyprawami. Piec pod przykryciem w 180 stopniach przez około 40-60 minut (czas zależny jest od rodzaju i wielkości ziemniaków). 10 minut przed końcem pieczenia
Di gotujenatchnęło mnie to do zrobienia pizzy prostej i pierwotnej. Chciałem już nawet wysnuć teorię, że jest to pradawna odmiana pizzy sprzed sprowadzenia do Europy pomidorów, ale zreflektowałem się - przecież ziemniaki przybyły na nasz kontynent z tego samego miejsca... Tak, czy owak, placek wygląda prosto, wiejsko i swojsko. Jest to fajna odmiana dla pysznego skądinąd sosu pomidorowego. Ba! Jest to odmiana(...)spróbować pizzy bez sosu, ale za to z młodymi ziemniaczkami, czosnkowym twarożkiem, karmelizowaną szalotką, rozmarynem i cytryną - to zapraszam do przepisu :) PS Dzięki Agatko :) Składniki: Na wierzch: 4 młode ziemniaki 150 g czosnkowego białego serka 1 łyżeczka soku cytrynowego skórka otarta z 1/2 cytryny sól pieprz cukier 5 - 6 szalotek 2 gałązki rozmarynu oliwa Ciasto: 300 g mąki (najlepiej specjalnej
zadanie-gotowaniezachować ich naturalny smak. Tym razem propozycja na obiad jest bardzo szybka i nie wymaga dużo pracy, do tego całość jest lekka, zdrowa i kolorowa ;) Zielone szparagi z jajkiem, ziemniakami i batatami pęczek zielonych szparagów 5-6 młodych ziemniaków średniej wielkości 1 duży batat ekologiczne jajka olej kokosowy sól, pieprz, koperek, suszony lub świeży czosnek Ziemniaki obrać ze skórki(...)miejscu, gdzie szparag jest elastyczny), umieścić w osobnym koszyku. Batata również obrać i pokroić w kostkę, przełożyć do osobnego koszyka lub w przypadku jego braku ułożyć obok szparagów. Ziemniaki gotować w parowarze do datkiem koperku około 35-40 minut (tak naprawdę wszystko zależy od gatunku ziemniaka). Batata parować około 20 minut, a doprawione czosnkiem szparagi 15. Na patelni rozgrzać odrobinę
FitKotBardzo prosty przepis na pyszną sałatkę z młodych ziemniaków i rzodkiewki. Idealna w sezonie letnim. Składniki: 500 g młodych ziemniaków pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku 2 łyżki majonezu 3 łyżki gęstego jogurtu 2 łyżeczki musztardy sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki czyścimy, najlepiej szczoteczką i płuczemy pod bieżącą wodą. Wkładamy je do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy szczyptę soli. Gotujemy pod przykryciem koło(...)minut na średnim lub niewielkim ogniu. Ziemniaki powinny być miękkie, ale nie rozpadające się. Odcedzamy je i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy ziemniaki będą zimne, kroimy je w ćwiartki, tak samo rzodkiewki. Szczypior siekamy. Składniki przekładamy do jednej miski, dodajemy jogurt, majonez, musztardę i przyprawy. Mieszamy dokładnie
e-PrzepisyKulinarneśląskiej kiełbasie z ketchupem dostajemy drgawek albo najzwyczajniej w świecie chcemy inaczej. Co wtedy? Możemy objawić się na grillu z sałatką. Inną niż wszystkie. Sałatką z pieczonych szparagów i ziemniaków. Na sałatkę z pieczonych szparagów i ziemniaków potrzebujemy: pęczek zielonych szparagów 8 młodych ziemniaków pokrojonych w ćwiartki i obgotowanych kilka suszonych pomidorów garść oliwek zielonych garść oliwek czarnych czerwoną cebulę(...)cukru łyżeczkę soku z cytryny sporą garść liści bazylii szczyptę soli i pieprzu. O tym, jak przygotować szparagi możecie przeczytać tutaj . Szparagi pozbawiamy twardych końcówek i wraz z podgotowanymi ziemniakami umieszczamy na blasze. Skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Blachę wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy, aż warzywa będą jędrne i lekko przyrumienione. Czekając, aż będą gotowe, robimy
ladykitchenrównież nawilża skórę i łagodzi podrażnienia, dlatego jest idealna na problemy skórne. Codzienne nakładanie niewielkiej ilości na twarz przyniesie świetne efekty u osób z normalną lub suchą skórą. Ziemniak Ziemniaki zawierają dużo witamin (w szczególności witaminę C), minerałów i białka. Dzięki bogactwu składników mineralnych mają właściwości odżywcze, nawilżające i odmładzające. Kuracja ziemniakami odświeży cerę i pozostawi ją pełną blasku(...)twarz można stosować zarówno plastry surowych ziemniaków, zetrzeć je na tarce lub używać ugotowanych. Plastry położone na oczach usuwają cienie, przebarwienia i obrzęki. Wodę po ugotowanych ziemniakach (bez soli) także można wykorzystać np. jako tonik. Mąka z ciecierzycy Mąka z ciecierzycy zawiera proteiny, witaminy B9, B6, potas, fosfor, cynk, żelazo, magnez i błonnik. Ma właściwości oczyszczające, zmiękczające, wygładzające i zmniejszające
wegujemyZiemniak to warzywo z ogromnym potencjałem. Większości kojarzy się z nudnym zapychaczem, ale możliwości jego zastosowania są niezliczone. Można z niego zrobić bezglutenowy spód do pizzy (przepis tutaj ), ser czy nawet różne słodkości takie jak kisiel czy sernik. To właśnie z tego wspaniałego warzywa można zrobić beztłuszczowy(!) majonez, który w przeciwieństwie do tradycyjnej wersji(...)można jeść ile się chcę. Taki majonez sprawdzi się świetnie do sałatek czy jako baza do sosów. Wegański majonez z ziemniaka (beztłuszczowy) Na podstawie tego przepisu . Składniki: 2 średnie ziemniaki (ok. 150g) 2 łyżeczki soku z cytryny lub octu jabłkowego 3 łyżeczki musztardy 1/4 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki soli Kala Namak sól, pieprz woda
wegujemyprzed grillem pokrój warzywa na małe kawałki i zamarynuj w odrobinie oleju z przyprawami. Zrób szaszłyki i piecz na grillu z obydwu stron do pożądanego zarumienienia. Ziemniaki pieczone Składniki: ziemniaki folia aluminiowa Przygotowanie: Każdego ziemniaka dokładnie owiń folią aluminiową i umieść między węglem/brykietem. Piecz ok. 1 h w zależności od wielkości ziemniaków, czasami(...)łyżki mąki jaglanej olej bułka dodatki do burgera - u mnie kapusta pekińska, ogórek konserwowy, pomidor, cebula i ketchup Przygotowanie: Groszek odsącz z wody, ugnieć za pomocą tłuczka do ziemniaków i dodaj wszystkie przyprawy. Następnie dodaj mąkę jaglaną i dokładnie wymieszaj. Uformuj dwa duże kotlety i posmaruj odrobiną oleju. Piecz na grillu ok. 20 minut z obydwu
wegujemyZostały mi kluski z obiadu, a w kuchni miałam pojedyncze ilości warzyw i kilka ziemniaków. Postanowiłam zrobić szybką zapiekankę. Trochę dałam za dużo wody, więc nie była tak smaczna, jak powinna. W przepisie jest już odpowiednia jej ilość. Miałam jednak za mało żółtego sera, a szkoda, bo bardzo lubię go w tej formie. Podobną zapiekankę możesz zrobić z użyciem reszty(...)warzyw z rosołu lub z innymi warzywami, np. z brokułami czy kalafiorem. Można też dodać ugotowane jajko pokrojone w plastry (tuż po ser). Smacznego! Składniki: 4-5 średnich ziemniaków 5 ugotowanych klusek śląskich z poprzedniego obiadu 2 rzodkiewki (lub więcej) 1 duża marchewka 1 szczypiorek 1 duża pietruszka 2 średnie cebule 2 duże ząbki czosnku ok pół puszki odsączonej czerwonej
Anioszek w kuchni