ziemniaki - 38421 przepisów (strona:250/2562)

kremowy gratin z ziemniaków z karmelizowaną cebulą i parmezanem 120

kolejny ziemniaczany strzał w dziesiątkę. W punkt kremowe, z wierzchu chrupiące, przełamane słodyczą cebuli. Cudo. Składniki: - 6 średnich, równych ziemniaków - 2 duże cebule - dwie łyżki parmezanu - 2 ząbki czosnku - 100 ml śmietanki 30% - gałązka kopru - 2 łyżki cukru - łyżka octu balsamicznego - dwie łyżki masła + trochę do posmarowania formy - sól i pieprz do smaku Zaczynam od karmelizowania cebuli, ponieważ(...)dwie łyżki masła i wrzucam cebulę. Gdy się zeszkli dodaję cukier, ocet balsamiczny i sól do smaku. Zostawiam na małym ogniu i często mieszając smażę do uzyskania konsystencji konfitury. Ziemniaki obieram, kroję na cieniutkie, równe plasterki. Układam dachówkowo w wysmarowanej masłem formie do tarty. Na ziemniaki wykładam skarmelizowaną cebulkę. W rondlu rozgrzewam śmietankę, dodaję pokrojony w cienkie plasterki czosnek

Cook&Love
Zupa ze zielonych szparagów i ziemniaków, z dodatkiem fety i szczypiorku. 129

goszczą na moim stole ulubione szparagi. Dziś,ponieważ miałam ogromnego lenia, przygotowałam coś szybkiego i prostego. Łączny czas zrobienia zupy-nie przekroczył 20 minut. SKŁADNIKI:(2 porcje) 2 średnie ziemniaki 2/3 pęczka zielonych szparagów (ale może być cały pęczek) Dużyząbek czosnku Łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki kurkumy Litr bulionu warzywnego pieprz ew. sól posiekany szczypiorek sok z cytryny(...)smaku) kosteczki sera feta Łyżka śmietany 12% (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Do garnka z grubym dnem wlewamy oliwę, wsypujemy ziemniaki, smażymy przez kilka minut (ok4-5), dodajemy posiekany czosnek i kurkumę-smażymy kilka sekund. Wlewamy bilion i gotujemy ziemniaki al dente. W tym czasie myjemy szparagi -odłamujemy końce, główki zostawiamy w całości, łodyżki drobno kroimy. Do ziemniaków

Kopystką po garach
Krem porowo-ziemniaczany 136

Dzisiaj przepis na sycącą zupę-krem przygotowaną z porów i ziemniaków. Wiem, że poniższy krem być może swoim kolorem nie zachęca do jedzenia, ale w smaku jest niesamowicie pyszny! Zupę-krem przed podaniem możecie udekorować odrobiną słodkiej śmietany i podać z grzankami. Zachęcam do przygotowania :) Składniki na 4 porcje: 3 średniej wielkości pory 5 średniej wielkości ziemniaków (waga po obraniu(...)grzanki *wodę możecie zastąpić wywarem warzywnym - jeśli tak zrobicie to pomińcie dodawanie domowej wegety Cebulę obrać i drobno posiekać. Pory umyć, oczyścić z zewnętrznych liści i pokroić w talarki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić masło. Następnie dodać cebulę i pory. Całość chwilę ze sobą przesmażyć. Gdy warzywa zaczną się lekko szklić to wsypać surowe ziemniaki

Ugotować
Tarta ziemniaczano cebulowa z gorgonzolą na drożdżowym spodzie 128

Ciasto 25 g świeżych drożdży lub 7 instant 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru 4 łyżki oliwy 100 ml ciepłej wody 125 g mąki orkiszowej Farsz 2 duże ziemniaki 6 cebul 200 g sera gorgonzola 200  ml śmietany 30% 3 łyżki maślanki sól, pieprz 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego 1/2 łyżeczki suszonego oregano 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy(...)ręcznie, na koniec dodajemy oliwę, wyrabiamy jeszcze ciasto chwilę na blacie, gładką kulę odkładamy do miski, i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok 45 min 3. Farsz - ziemniaki obieramy i tniemy na cienkie plasterki, można pomóc sobie mandoliną, do czasu wykorzystania trzymamy plasterki w misce z zimną wodą, cebule kroimy w pióra 4. Na patelni rozgrzewamy oliwę

Słodki Kompromis
Kluski ziemniaczane w sosie (kluski z dziurką) 177

sycące. Dodatkowo podałam je z sosem do pieczeni jasnym i posypałam zieloną pietruszką. Nie zabrakło też zestawu surówek. Syty, prosty obiad, który polecam Składniki: około 1-1,2 kg ziemniaków* mąka ziemniaczana sól woda do gotowania 1 jajko sos do pieczeni jasny Cykoria zielona pietruszka *ilość orientacyjna, stosujemy zasadę podziału na cztery (w przepisie wyjaśnione) Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy(...)osolonej wodzie. Przekładamy do miski i ugniatamy jeszcze ciepłe tłuczkiem do ziemniaków. Następnie wyrównujemy powierzchnię, dzielimy ją na cztery części. Jedną część wybieramy (odkładamy wybrane ziemniaki np. do innej miski). W puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Następnie wbijamy jedno całe jajko. Całość można również jeszcze doprawić solą (ja pomijam). Wyjęte wcześniej ziemniaki wkładamy z powrotem do miski. Całość wyrabiamy ręką

Słodkie okruszki
Wegański placek po więgersku 187

mnie gulasz był lekko ostry. Zapraszam do zapoznania się z przepisem Przepis: Składniki: na placki ziemniaczane (6 sztuk smażone na patelni o średnicy 24 cm): 16 średniej wielkości ziemniaków 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 cebule sól, pieprz na gulasz: 100 g kotletów sojowych al'a schabowych lub kostki sojowej 1 czerwona papryka 2 cebule 2 puszki pomidorów ( u mnie jedna(...)tylko sugestią, ale proszę doprawiać zgodnie z własnymi upodobaniami.  5. Gulasz trzymamy jeszcze na małym ogniu przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając.  Placki ziemniaczane: 1. Ziemniaki obieramy, myjemy. Cebulę obieramy i również myjemy.  8 sztuk ziemniaków miksujemy razem z cebulą, kolejne 8 ziemniaków ścieramy na tarce o małych oczkach.  Do ziemniaków i cebuli dodajemy

Mój pomysł na
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z TRZEMA SERAMI I MIESZANKĄ CHIŃSKĄ 193

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 18 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 10 ziemniaków, 100 g boczku wędzonego, 35 dag mieszanki chińskiej, opakowanie serka brie, 40 g tartego sera Grana Padano, 150 g tartego sera żółtego, 3 czubate łyżki śmietany, papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie, rozmaryn, sól, natka pietruszki. Przygotowanie: Ziemniaki gotuję w osolonej(...)Dodaję mieszankę chińską, chwilę razem smażę. Śmietanę łączę z tartymi serami: żółtym i Grana Padano, doprawiam solą i rozmarynem. Brie dzielę na połowę, kroję w plastry. Układam warstwy: 1/3 ziemniaków, papryki i zioła prowansalskie, 1/2 serka brie, 1/2 mieszanki chińskiej, 1/3 ziemniaków, papryki i zioła prowansalskie, pozostały ser brie, pozostała mieszanka chińska, ostatnia warstwa ziemniaków. Na wierzch wykładam śmietanę, posypuję

JejKuchnia
DUSZONE ZIEMNIAKI Z POMIDORKAMI SUSZONYMI 108

SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 2 cebule 5 pomidorków suszonych z zalewy 2 łyżki oleju z pomidorków Sól i pieprz Marynata 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej PRZYGOTOWANIE:  Ziemniaki myję, obieram i kroję w plastry grubości ok 0.5 cm. Następnie w miseczce przekładam wszystkie składniki marynaty. Mieszam. Ziemniaki dokładnie marynuję(...)Następnie obieram cebulę białą i czerwoną, kroję w piórka. Dodaję do ziemniaków. Pomidorki suszone wyciągam z zalewy i kroję w paski. Dodaję do ziemniaków. Na koniec wlewam ok 2 łyżek oliwy z pomidorków. Solę. Mieszam. Przekładam do woreczka do pieczenia. Piekę ok 50 min w 180 stopniach. Podaję od razu

Gotowanie Patki
Zapiekanka ziemniaczana z brokułem, mięsem mielonym i sosem beszamel 268

sera, a macie ochotę na ziemniaczaną zapiekankę to przygotujcie ją z TEGO przepisu.  Składniki na 4 porcje: 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 5 średniej wielkości ziemniaków 1 duży brokuł 1 duża cebula sól, pieprz słodka papryka olej sos beszamelowy 2 łyżki masła 3 płaskie łyżki mąki pszennej 200 ml zimnego mleka sól, pieprz gałka muszkatołowa starty(...)żółty ser (ilość według uznania) Ziemniaki obrać, umyć, przełożyć do garnka zalać wodą, posolić i ugotować je na półmiękko. Gotowe ziemniaki pokroić w grube plasterki. W międzyczasie cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelnię wylać odrobinę oleju, dodać cebulkę. Całość smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy cebulka się zeszkli to dodać mięso mielone. Smażyć

Ugotować
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z KIEŁBASĄ I CEBULĄ 167

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 10 większych ziemniaków, 2 kiełbasy śląskie, 2 duże cebule, papryka słodka, papryka ostra, 15 dag sera tartego + 4 plastry, 300 g śmietany, rozmaryn, bazylia, gałka muszkatołowa, pieprz,  sól, jajko, łyżka masła. Przygotowanie: Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, kroję w plastry. Kiełbasę(...)słodkiej i ostrej do momentu aż się zarumieni. Śmietanę mieszam z jajkiem, serem tartym i przyprawami (rozmarynem, bazylią, solą, pieprzem i gałką). Naczynie żaroodporne smaruję masłem. Układam warstwy: 1/3 ziemniaków, 2 plastry sera, 1/2 kiełbasy, 1/3 ziemniaków, 2 plastry sera, pozostała kiełbasa, pozostałe ziemniaki. Całość zalewam śmietaną. Piekę pod przykryciem w 170 stopniach 25 minut, następnie bez pokrywki

JejKuchnia
Kremowa zupa ziemniaczana 138

ziemniaczana powstała w ramach wspólnego gotowania z Anią , Mirabelką i Emilią . Koniecznie zajrzyjcie do dziewczyn zobaczyć jakie zupy ziemniaczane one przygotowały! Kremowa zupa ziemniaczana Składniki :  150g boczku 750g ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 300ml mleka 300 ml bulionu/rosołu duża szczypta suszonego tymianku duża szczypta suszonego majeranku sol, pieprz 3 garście żółtego sera dymka do przybrania Przygotowanie zupy(...)smażyć przez kilka minut. Dodać tymianek i majeranek, zamieszać i smażyć przez kolejne kilka minut. Jeżeli cebula ma zbyt sucho podlać niewielką ilością wody. Do zeszklonej cebuli dodać ziemniaki pokrojone w plasterki lub kostkę (aby szybciej się ugotowały). Cebulę wymieszać z ziemniakami i chwilę przesmażyć. Wlać mleko i bulion, tak aby płyn zakrywał warzywa. Przykryć i zagotować, dodać 1 łyżeczkę

Codzienne Gotowanie
Kassler duszony z jarmużem i sokiem z pomarańczy. Jak polubić jarmuż? 152

harmonizuje z jarmużem. Idealne danie dla wegetarian. Jeśli do jarmużu dodasz Kasslera otrzymasz kapitalne danie jednogarnkowe. Peklowane mięso z jarmużem to specjalność północnych Niemiec i Hesji. Podane z karmelizowanymi ziemniakami smakuje obłędnie.  Polecam! Jak przygotować smaczny jarmuż? Jarmuż dokładnie wypłukać w dużej ilości zimnej wody. Wyciąć grube łodygi i odrzucić je. Umieścić liście w dużym garnku z osoloną wodą(...)jarmużu 1 cebula 1 ząbek czosnku 1+2 łyżki smalcu 3 pomarańcze 2 szklanki bulionu 800 g Kasslera z karczku sól, pieprz 30 g świeżego chrzanu dodatkowo: 750 g ziemniaków 1 łyżka miodu sól, pieprz, gałka muszkatałowa Wykonanie: cebulę  i czosnek obrać, rozdrobnić i poddusić na smalcu. Dodać posiekany, wcześniej obgotowany jarmuż, przesmażyć razem przez kilka minut. Na jarmużu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa z ciecierzycą i ziemniakami 245

śniadanie, obiad i kolację... i czasami tak robię dieta zupowa byłaby dla mnie idealna, gdyż w normalnych dietach zawsze mi zup brakuje. Przepis na zupę z ciecierzycy z ziemniakami pochodzi z bloga Kwestia Smaku i wypróbowała go jako pierwsza moja siostra. Była zachwycona i przepis pocztą pantoflową rozsiał się po całej rodzinie. Zupa jest wspaniała. Lekko pikantna, pożywna. W wersji(...)idealna na zimę. W lecie podam ją lekko ciepła. Pasuje do niej kromka dobrego, żytniego chleba i nic więcej już nam nie trzeba... Posiłek idealny. Zupa z ciecierzycą i ziemniakami 1 szklanka suchej ciecierzycy (lub puszka gotowej) 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 4 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 250 ml passaty lub 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka majeranku

sierotka maRysia w kuchni
Zapiekanka pasterska - brytyjska królowa comfort foodu 322

naszym bigosem albo pomidorową. Każdy ma na nią swój przepis i każdy jest najlepszy, a bez niej brytyjska kuchnia nie istnieje. ;) Wszystko zaczęło się w XVIII w. , kiedy ziemniaki stały się dostępne dla brytyjskich biedaków, jako roślina jadalna. Od tej pory zaczęto spożywać je w bardzo dużych ilościach, ponieważ były niezwykle tanie. W ramach urozmaicenia ziemniaczanych potraw łączono(...)różnymi składnikami i dodawano wiele przypraw i ziół. W taki sam sposób powstała Zapiekanka Pasterska, której podstawą stały się resztki pieczeni połączone z warzywami, przykryte tłuczonymi ziemniakami z masłem. Dziś do mięsnej podstawy wykorzystuje się mięso mielone, a nawet zaczęto rozróżniać zapiekankę nazwą w zależności od tego, jakie mięso zostało użyte: Wiejska ( Cottage pie ) z wołowiną i Pasterska ( Shepherd

Kuchnia w Słońcu Skąpana