ziemniaki - 38421 przepisów (strona:242/2562)

KURCZAK PIECZONY Z ZIEMNIAKAMI 129

Danie idealne dla zapracowanych i zabieganych osób.Czas przygotowania jest bardzo krótki a potem samo się robi w piekarniku :). SKŁADNIKI Ulubione kawałki z kurczaka-pałki podudzia lub skrzydełka 1kg ziemniaków niezbyt dużych sól,czosnek,papryka,tymianek, przyprawa do ziemniaków majeranek trochę oleju WYKONANIE Na początek przyprawiamy nasze kawałki kurczaka.Każdą część obsypujemy przyprawami-czosnkiem,papryką,może byc wegeta lub dowolne(...)przyprawy jakie chcecie.Odstawiamy. Ziemniaki obieramy,myjemy,odsączamy na papierowym ręczniku i kroimy w łódeczki.Przekładamy do większego pojemnika polewamy olejem i dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy-najlepiej rękami :). Teraz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy kawałki kurczaka i ziemniaki-dużo i gęsto. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180C z termoobiegiem.Pieczemy ok.50-60 min. Kiedy ziemniaki są chrupiące a mięsko soczyste

Mała w garnku miesza
Nie marnuję – ziemniaki 176

też gdzie oddać żywność, której nie jesteśmy w stanie zużyć (a która nadaje się jeszcze do spożycia). Czego tu nie znajdziecie? Pesto z natki marchewki, chipsów z obierek ziemniaka i innych nowości kulinarnych, których większość z nas uznaje za niejadalne. I nie mówię, że tego typu dania są złe. Fajnie, że pokazuje się jak kreatywnie wykorzystywać tzw. odpady. Ja jednak(...)uważam, że na początek trzeba nauczyć się (i innych), jak nie marnować ,,podstawowych produktów”. I tak zaczynam od ziemniaków, tych już ugotowanych. Dam sobie rękę uciąć, że każdemu kiedyś zostały np. z niedzielnego obiadu. Nie trzeba ich od razu wyrzucać, nie trzeba ich także odgrzewać tysiąc razy i jeść do środy. Można je kreatywnie wykorzystać, nadając im drugie, smaczne

365 dni dookoła kuchni
Aloo gobi - kalafior smażony z ziemniakami 124

Proste, bardzo aromatyczne danie pochodzące z kuchni północnej Indii i Pakistanu. Dwa proste sezonowe składniki: ziemniak (aloo) i kalafior (gobhi) z południowo-azajtyckimi przyprawami składają się na to smaczne danie wegeteriańskie. Kurkuma barwi je na żółciutki kolorek, a imbir, czosnek i papryczka chili dodają pikanterii. Jeśli nie lubisz za ostrych dań przyprawy dodawaj stopniowo i kosztuj! Składniki: 1 kalafior(...)ziemniaki 3 pomidory 1 łyżeczka kminu rzymskiego w całości 2 cm świeżego startego imbiru 3 ząbki czosnku drobno posiekane 1 płaska łyżeczka kurkumy 1/4 łyżeczki ostrej papryki chili 1 łyżeczka garam masala 2 łyżeczki mielonej kolendry 1/4 szklanki oleju 1 szklanka wody natka posiekanej kolendry/pietruszki sól Wykonanie: kalafior podzielić na różyczki, ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w kostkę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Puree z selera i ziemniaków 104

Dziś puree z selera i ziemniaków z dodatkiem chrzanu. Serwuję je do mięs takich jak pieczona kaczka, kurczak w śmietanie lub pomidorach z oliwkami albo wszelakich kotletów, najczęściej mielonych czy sznycli. Jestem fanką ziemniaków i selera, koniec kropka! Dla mnie idealny dodatek do mięs, puree nie tylko z ziemniaków, w tym słodkich batatów, także z selera lub pietruszki, najczęściej miksy(...)tartą skórkę z cytryny – idealne puree do ryb. UWIELBIAM zdrowe i warzywne puree! Obowiązkowo świeży krojony koper i dodatek do obiadu gotowy. Składniki: 1 seler ok. 500 g ziemniaków łyżeczka chrzanu 2 spore łyżki masła mały kubek śmietany 18% ok. połowa szklanki mleka sól do smaku opcjonalnie: szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Ziemniaki i selera obieramy, kroimy w nieco większą

Zasmakuj Kuchni
Knedle ze śliwkami 135

albo z bułką tartą, albo ze śmietaną, ale połączone jedno z drugim dało tak wyśmienity efekt, że od teraz będę je robić już tylko tak. Polecam bardzo! 500 g ziemniaków 1 jajko ok. 100-150 g mąki pszennej sól 250 g śliwek węgierek cynamon cukier puder Dodatkowo: 6 łyżek bułki tartej 6 łyżek masła 400 g gęstej śmietany(...)łyżka cukru wanilinowego 2 łyżki cukru   Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po odcedzeniu przeciskamy je przez praskę. Odstawiamy do przestudzenia. Umyte śliwki nacinamy tak, by usunąć pestkę, ale by połówki śliwek pozostały złączone. W miejsce po pestce wsypujemy szczyptę cynamonu oraz mniej więcej po 1/4 łyżeczki cukru pudru. Na blat przesiewamy mąkę. Na nią dajemy przestudzone

Smaki Na Talerzu
Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i sadzonym jajkiem 209

mama czy ciocia zawsze poratują). Brak zakwasu mącznego w zupie niesie za sobą kolejną różnicę – barszcz będzie zawsze rzadszy od żurku, dlatego ja podaję barszcz z tłuczonymi ziemniakami i sadzonym jajkiem. Taka wersja jest bardzo sycąca i po porządnej porcji takiego barszczu nie będzie trzeba przygotowywać drugiego dania. Barszcz możemy też podać na Wielkanoc – można wtedy tradycyjnie podać(...)zamiast sadzonego jajka po prostu ugotowane na twardo. Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i sadzonym jajkiem: 1 – 2 szklanki wody z kiszenia ogórków (nie nadaje się woda z ogórków “kwaszonych”) 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 1 pęczek włoszczyzny + 6 liści laurowych + 6 ziaren ziela angielskiego garść suszonych grzybów 200 g naturalnie wędzonej szynki 200 g naturalnie

Poezja smaku
Zapiekanka z ziemniakami i cukinią 105

oderwać (feta też robi swoje). Wizualnie prezentuje się zdecydowanie lepiej przed zapieczeniem, w finalnym efekcie jest troszkę „wyblakła”, za to smak wszystko rekompensuje;) Do zapiekanki wybrałam mieszankę ziemniaków – zwykłe i fioletowe. Dodałam 3 cebule, ale Wam proponuję byście od razu dali 4. Nie pożałujecie:) 7 ziemniaków (w tym u mnie 3 fioletowe) 1-2 cukinie(...)czerwone cebule 6 pomidorów 125 ml oliwy z oliwek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie) sól morska i czarny pieprz do smaku (dużo) 1/2 op. sera feta Ziemniaki obieramy, kroimy na cienkie plasterki. Rozkładamy na dnie dużej blaszki lub naczynia żaroodpornego. Cukinię myjemy, wraz ze skórką kroimy na cienkie plasterki. Przekładamy do ziemniaków. Cebulę kroimy na cienkie krążki. Dodajemy

Smaki Na Talerzu
Zapiekanka z ziemniaków 127

Składniki : • 1 kg ziemniaków • 1,5 kg pomidorów • 2 większe papryki • 2 większe bakłażany • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 10 łyżek oliwy extra vergine • zioła: 2 liście laurowe, 1 gałązka świeżego oregano, 2 gałązki świeżego tymianku Przygotowanie : Bakłażana pokroić na ok. 1,5 cm plasterki. Posypać z dwóch stron solą morską (użyć ok. 2/3 łyżki soli) i odłożyć na ręczniki(...)papierowe na ok. 20 minut. Ziemniaki obrać i pokroić na 1/2 cm plasterki. Na dużej patelni obsmażać partiami, na 2 łyżkach oliwy, plasterki ziemniaków po około 10 minut z każdej strony lub na złoty kolor. W razie potrzeby uzupełniać oliwę. Obsmażone ziemniaki układać na dnie żaroodpornej formy, doprawić je solą morską. W międzyczasie sparzyć skórki pomidorów i obrać je. Pokroić

KUCHNIA POLSKA
Kurczak zapiekany z warzywami 207

prezentujące danie, które można przygotować błyskawicznie, wstawić do piekarnika i po godzinie cały obiad mamy już gotowy. Nie potrzeba już nic więcej, gdyż mamy w nim pierś z kurczaka, ziemniaki i dużą ilość innych warzyw, a całość jest skąpana w sosie śmietanowym. Potrawa jest bardzo smaczna, aromatyczna, pożywna, a do tego łatwa do przygotowania, zdrowa i lekka. Pyszne danie jednogarnkowe(...)soczysty i mięciutki. [embed]https://youtu.be/lN-tVRlQCy8[/embed] Składniki na kurczaka zapiekanego z warzywami (4 duże porcje): 0,5 kg filetów z piersi kurczaka (dwa duże) średnia cukinia 6 średnich ziemniaków 2 cebule 2 papryki czerwone 180 ml śmietany 30% przyprawy: papryka ostra, czosnek granulowany, tymianek, bazylia, oregano, suszone pomidory, przyprawa do kurczaka, sól, pieprz Przygotowanie Piersi kurczaka myjemy, suszmy

e-PrzepisyKulinarne
Sałatka z pieczonych ziemniaków z groszkiem i fasolką szparagową 125

tylko zobaczyłam zdjęcie tej sałatki na blogu Niedzielny Kucharz, wiedziałam,że prędzej czy później przygotuję ją u siebie. Choć za ziemniakami jako takimi niespecjalnie przepadam, to w takim wydaniu mogłabym jeść je znacznie częściej. Bardzo fajna sałatka na lato, którą z powodzeniem możecie zastąpić zwykły obiad. U nas sałatka sprawdziła się jako porcja dla 3 osób, lecz jeśli chcecie obdzielić(...)większą ilość domowników, koniecznie zwiększcie składniki. 6-8 średniej wielkości ziemniaków 3 jajka ugotowane na twardo 100 g fasolki szparagowej zielonej (użyłam mrożonej) 1/2 szklanki zielonego groszku (mrożonego) duża garść rukoli 1 łyżka suszonego tymianku 2 łyżki oleju sól, pieprz Dressing: 1 ząbek czosnku 2 łyżki ostrej musztardy (u mnie sarepska) 3 łyżki białego octu winnego 3 łyżki oliwy

Smaki Na Talerzu
Paluchy ziemniaczane z serem i boczkiem 151

Paluchy ziemniaczane z serem i boczkiem Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie oraz kremowe w środku podłużne kotleciki z tłuczonych ziemniaków, wędzonego boczku, szczypiorku oraz żółtego sera. Świetnie smakują podane z domowym sosem czosnkowym PRZEPIS TUTAJ . Takie kotleciki to także pyszny pomysł na przetworzenie pozostałych od obiadu ugotowanych ziemniaków.     Składniki: ok. 0,5 kg ziemniaków ok. 150g wędzonego boczku(...)posiekanego szczypiorku 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól i pieprz ok. 150g żółtego sera pół szklanki bułki tartej do panierowania olej do smażenia   *** Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości i dusimy lub przepuszczam przez praskę. Odkładamy do przestudzenia. Boczek wędzony kroimy w kosteczkę podsmażamy na patelni *** *** Podsmażony boczek dodajemy do ziemniaków razem z drobno pokrojonym

Blog z Apetytem
Wieprzowina w ketchupie z ziołami dalmatyńskimi 122

godzin w kuchni Pyszne danie godne polecenia   Przepis na dwie porcje dania Wieprzowina w ketchupie z ziołami dalmatyńskimi.   SKŁADNIKI: 400 g mięsa wieprzowego ( łopatka lub karkówka ) 4 ziemniaki 2 średnie marchwie 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 czubate łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżeczka oliwy z oliwek zioła dalmatyńskie sól   PRZYGOTOWANIE: Mięso opłukać , osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić(...)sojowy, dodać ketchup pikantny, wsypać czubata łyżeczkę ziół dalmatyńskich i dokładnie wymieszać. Do tak przygotowanej marynaty włożyć pokrojone mięso wieprzowe, dokładnie połączyć i odstawić do lodówki na około godzinę. Ziemniaki obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w plastry, a następnie plastry ziemniaków włożyć do naczynia żaroodpornego. Ziemniaki posolić, skropić oliwą i posypać ziołami dalmatyńskimi według uznania ( u mnie było to około

WSZYSTKO SMACZNE
Zapiekanka mięsno-pomidorowa 114

Moja propozycja na dziś to pyszna pikantna zapiekanka mięsno-pomidorowa. Zapiekanka mięsno-pomidorowa Składniki dla 4 osób: 2 udka 2 filety 5 mięsistych pomidorów 3 cebule 800 g młodych ziemniaków 100g czarnych oliwek 2 papryczki chili 6 ząbków czosnku 10 łyżek oliwy 3 gałązki rozmarynu 5 gałązek tymianku sól, pieprz 2 łyżki brązowego cukru Zapiekanka mięsno-pomidorowa Wykonanie: Udka przełamać(...)minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (lub z termoobiegiem 175 stopni).   Cebule i czosnek obrać. Cebule pokroić w cienkie słupki. Czosnek pokroić w plasterki, zostawiając 2 ząbki. Ziemniaki obrać, większe sztuki pokroić na połówki lub ćwiartki. Zioła umyć, osuszyć i posiekać. Ziemniaki wymieszać z ziołami, cebulą, plasterkami czosnku i 4 łyżkami oliwy. Rozłożyć na mięsie

Pomysłowa kuchnia
Kopytka z serem (leniwe kopytka) 238

mój mąż). Bez względu na sposób podania są pyszne i sycące. Idealna propozycja na obiad. Minimalna ilość składników. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to polecam Składniki: około 500 g ziemniaków 250 g tłustego białego sera 1 małe jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej około 1 i 1/2 mąki pszennej + do podsypania Propozycja podania: u nas rozpuszczone masło klarowane Ghee od Kuchnie Świata(...)cukier trzcinowy Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i od razu ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Odstawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy ser. Całość znów „traktujemy” tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy całe jajko, mąkę ziemniaczaną i stopniowo ugniatając ciasto ręką wsypujemy mąkę pszenną (dajemy jej tyle ile się „wgniecie”, im mnie mąki tym kopytka będą bardziej

Słodkie okruszki
Zupa pieczarkowa z ziemniakami 116

Pyszna, aromatyczna zupa pieczarkowa z  ziemniakami. Jeżeli lubicie zabielaną to śmiało  dodajcie śmietany. A tu zapraszam na  Zupę pieczarkową z makaronem Składniki: 2 L bulionu drobiowego 600 g pieczarek (użyłam brązowych) 5 ziemniaków 2 marchewki 1 cebula masło do smażenia pietruszka/koperek sól, pieprz Wykonanie:  Marchewkę, ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić(...)plasterki, a cebulę w półksiężyce. W garnku rozgrzać masło, podsmażyć cebulę z marchewką. Następnie wrzucić  pieczarkami, przesmażyć. Zalać bulionem, zagotować. Do gotującego wywaru dodać pokrojone ziemniaki.  Doprawiamy do smaku solą i pieprze. Całość gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie.  Przed podaniem posypać zielenią. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi