Składniki: 1 kg ziemniaków 500 g polędwiczek z kurczaka 100 g wędzonego boczku 1/2 pora (zielona część) 300 g sera żółtego 1 duża śmietana 18% 1 łyżka tymianku 2 łyżeczki czosnku w proszku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku sól, pieprz ziołowy 3 łyżki oleju 2 łyżki masła Sposób wykonania: Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie(...)łyżeczką czosnku w proszku i tymiankiem. Smażymy od czasu do czasu mieszając do momentu aż mięso nie będzie surowe. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, następnie dno wykładamy pokrojonymi ziemniakami. Na ziemniaki nakładamy kurczaka z porem a następnie całość przykrywamy drugą warstwą ziemniaków. Ser żółty ścieramy na dużych oczkach tarki i łączymy ze śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką oraz czosnkiem
Qchnia po prostuuczucie, gdy podczas obiadu ziemniaki znikają ze stoły jako pierwsze… Jest to uproszczona wersja słynnego francuskiego przepisu na Pommes Anna, tak samo pyszna, za to robi się ją dużo prościej. Przepis na zapiekankę ziemniaczaną Składniki: ziemniaki, masło (około pół kostki na 1,5 kilograma ziemniaków), sól, pieprz. Zrób tak: ziemniaki obierz, opłucz, następnie pokrój na jak najcieńsze plasterki. Miękkim(...)masłem wysmaruj naczynie do zapiekania, resztę rozpuść. Plasterki ziemniaków układaj “na zakładkę”, smarując warstwy masłem, a także delikatnie doprawiając solą i pieprzem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 50-60 minut, do zrumienienia wierzchu. Podawaj od razu. Rada: w oryginalnym przepisie na P ommes Anna zapiekankę po zrumienieniu wierzchu wyciąga się z naczynia, odwraca i ponownie piecze
Kulinarna Polskaprzepis. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 puszki białej fasoli 6 szklanek bulionu warzywnego lub mięsnego ( ja użyłam 2 domowych bulionetek ze wcześniejszego przepisu https://s9.pl/2020/01/02/domowe-bulionetki-kostki-rosolowe/ ) 3 większe ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 biała część pora 1 spora cebula kawałek selera ( u mnie ok 100 gram) ok 200 gram dobrej kiełbasy ( u mnie myśliwska) 150 gram wędzonego boczku surowego(...)kroimy w drobną kostkę, pora,marchewkę i pietruszkę w cienkie półplasterki, selera możemy pokroić na cienkie i drobne kawałki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ( ja użyłam tarki), ziemniaki kroimy w dość drobną kostkę, boczek kroimy w dość drobną kostkę a kiełbasę w półplasterki, na patelnię dodajemy smalec lub olej i podsmażamy cebulkę wraz z boczkiem i kiełbasą
Blog kulinarny S9.PLJeśli macie zapas suszonych grzybów, polecam przygotowanie na obiad tych placków. Robię je ze świeżo gotowanych ziemniaków. Można je smażyć na suchej patelni, choć ja osobiście wolę smażone na tłuszczu, który jest nośnikiem smaku. Placki proponuję podać z sosem, którego bazą są również grzyby suszone. Składniki (na 8 placków): 50 g suszonych grzybów 600 g ziemniaków ząbek czosnku cebula sól(...)minut. Grzyby odcedzić. Wodę z gotowania grzybów można zostawić np. do gotowania soczewicy na farsz do pasztecików, przygotowania kapusty wigilijnej lub bigosu. Grzyby odstawić do ostudzenia. Ziemniaki obrać, pokroić na dowolne kawałki i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić i przepuścić przez praskę. Ćwierć grzybów posiekać na drobno, dodać posiekaną drobno połówkę cebuli i natkę pietruszki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę
Weekendy w domu i ogrodzieminut 🥩 – ❌ Składniki 1 kg śledzi 2 jabłka 2 czerwone papryki 1 por 500 ml jogurtu greckiego lub gęstej śmietany 3-5 łyżek octu Sól Pieprz świeżo zmielony Kilka ziemniaków Oliwa Przyprawa do ziemniaków lub taką, jaką lubimy Suszony tymianek Przygotowanie Ziemniaki obierz, pokrój w talarki, połóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, skrop oliwą, dopraw przyprawą i tymiankiem. Wstaw(...)piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 30 minut lub do momentu, kiedy ziemniaki się lekko przypieką. Śledzie przepłukuj w zimnej wodzi e. Biała część pora, umyj dokładnie w wodzie, pokrój wzdłuż na ćwiartki, a następnie na małe kawałki. Paprykę obierz i pokrój w małą kostkę. Jabłka obierz, wytnij nasiona i zetrzyj na grubych oczkach. Śledzie pokrój w małą kostkę
RafalCookpierogów, pod warunkiem, że nikt nie będzie go podjadać :). Składniki: – 1/2 ciasta na pierogi i uszka z tego przepisu lub podwójna ilość wegańskiego ciasta żytniego – 500g ziemniaków – 500g twarogu półtłustego – 100g boczku wędzonego w plastrach – 1 cebula – 1,5-2 łyżeczki soli – 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu Dodatkowo: 1 cebula i 1 łyżka(...)masła Przygotowujemy ciasto na pierogi i uszka z połowy składników lub z podwójnej ilości wegańskiego ciasta żytniego . FARSZ : Obrane ziemniaki płuczemy i wkładamy do garnka, dodajemy sól, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Gotujemy pod uchyloną pokrywką do miękkości. Odcedzamy i jeszcze gorące tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę bez grudek. Ziemniaki całkowicie studzimy. Ser rozgniatamy widelcem lub praską
Be Fit Be Strongdobrze, że po przeprowadzce w końcu mam więcej czasu i mogę poszaleć w kuchni. Zaczynam od prostych potraw, bo jeszcze wiele kartonów czeka na rozpakowanie, ale mam wrażenie, że ziemniaki z surówką nigdy nie smakowały mi tak dobrze :) 10-12 małych ziemniaków 3 łyżki aromatyzowanej oliwy z oliwek extra vergine Monini 4 pieprze łyżka harissy pół pęczka szczypiorku dodatkowo: rzodkiew(...)spora szczypta soli 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki łyżka oliwy z oliwek extra vergine Monini Classico feta opcjonalnie kwaśna śmietana Obrane ziemniaki gotujemy, aż będą prawie miękkie. Odcedzone mieszamy z dobrze zmieszaną oliwą z pieprzem oraz z harissą. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i w opcji grill pieczemy około 25 minut. W tym czasie rzodkiew kroimy w półplasterki i mieszamy
Mienta blogZupa serowa z sera cheddar z dodatkiem szynki, ziemniaków oraz świeżych liści szpinaku. Ser cheddar to ser twardy, dojrzewający o wyrazistym aromacie i smaku, z lekko orzechową nutą, dzięki temu zupa ma wspaniały, oryginalny smak. Dodatek świeżych liści szpinaku zwiększa wartości odżywcze zupy, mimo to jest ona bardzo kaloryczna i za często nie można sobie na nią pozwalać 😉 Plusem jest(...)jest też syta i idealnie sprawdzi się podczas zimnych dni... Smakuje naprawdę rewelacyjnie! Składniki: 1 cebula 1 ząbek czosnku ok. 400 g szynki w kawałku 4 większe ziemniaki 150 g sera cheddar 100 g szpinaku 1/3 szklanki mleka 1 litr bulionu szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy
Kuchnia MagdaLenyZupa serowa z sera cheddar z dodatkiem szynki, ziemniaków oraz świeżych liści szpinaku. Ser cheddar to ser twardy, dojrzewający o wyrazistym aromacie i smaku, z lekko orzechową nutą, dzięki temu zupa ma wspaniały, oryginalny smak. Dodatek świeżych liści szpinaku zwiększa wartości odżywcze zupy, mimo to jest ona bardzo kaloryczna i za często nie można sobie na nią pozwalać 😉 Plusem jest(...)jest też syta i idealnie sprawdzi się podczas zimnych dni... Smakuje naprawdę rewelacyjnie! Składniki: 1 cebula 1 ząbek czosnku ok. 400 g szynki w kawałku 4 większe ziemniaki 150 g sera cheddar 100 g szpinaku 1/3 szklanki mleka 1 litr bulionu szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy
Kuchnia MagdaLenyziemniaków, 250 g śliwek węgierek (mogą być mrożone), 1 jajko, 100 g mąki, sól. Dodatkowo: 400 g śmietany 18%, 1 łyżka cukru wanilinowego, 2 łyżki cukru, cynamon. Knedle ze śliwkami - to jedno z moich ulubionych wspomnień z dzieciństwa :) Idealne rozwiązanie, kiedy zostanie nam zbyt duża ilość ziemniaków z obiadu. Każdy je zna, to proste kluski z ciasta na bazie ugotowanych(...)ziemniaków, ze śliwką i cukrem w środku. Najbardziej lubię polane śmietaną i posypane cukrem z cynamonem. Miammm :) Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić. Następnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub dokładnie rozgnieść praską. Śliwki umyć i usunąć pestki, tak aby połówki śliwek pozostały złączone. Do dużej miski przełożyć ziemniaki, wsypać mąkę, dodać jajko, posolić i zagnieść jednolite
Świat Domowej Kuchnizimny, ponieważ będą wchłaniać zbyt dużo tłuszczu. Powinny mieć zdecydowanie złoty kolor i być chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku:) Składniki na około 20 sztuk: 1,5 kg ziemniaków 3 cebule 3 ząbki czosnku 2 jajka 4 łyżki mąki 1 łyżeczka soli pieprz Ziemniaki, cebulę i czosnek obrać, a następnie zetrzeć na tarce o małych oczkach. Warzywa posolić(...)odstawić na kilka minut, aż puszczą wodę. Za pomocą gazy lub pieluchy tetrowej dokładnie odcisnąć ziemniaki od nadmiaru wody. Wodę na chwilę odstawić. W międzyczasie do ziemniaków dodać jajka, mąkę i trochę pieprzu. Wodę po ziemniakach zlać a do masy ziemniaczanej dodać osiadłą na dnie naczynia skrobię. Całość dokładnie wymieszać. Za pomocą łyżki formować równej wielkości placki i smażyć
My simple kitchenKluski ziemniaczano-dyniowe z boczkiem i kapustą Szare kluski kładzione wykonane z tartych ziemniaków, to tradycyjna wielkopolska potrawa. Zazwyczaj podawane są z boczkiem i cebulką oraz gotowaną kapustą kiszoną. Dziś jednak proponuje Wam lekką odmianę, a mianowicie wykonanie tych pysznych klusek z ziemniaków i dyni. Dynia, na którą właśnie mamy sezon, dodaje kluską delikatności i przyjemnego, lekkiego smaku. Polecam spróbować(...)Składniki: ok 0,5 kg ziemniaków ok 0,5 kg dyni ok 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka soli ok 20 dkg boczku wędzonego 1 cebula Kapusta: 0,5kg kapusty kiszonej liść laurowy po 3 kulki ziela angielskiego i pieprzu Dodatkowo: 1 łyżeczka soli + 2 łyżki oleju -do gotowania klusek *** Kapustę płuczemy, przekładamy do garnka
Blog z Apetytemgodzin. Warto pomyśleć też o dodatkach i upiec je razem z udkami. Tak naprawdę pasują tu wszystkie warzywa, jakie tylko lubimy. Ja postanowiłam podać udka razem z pieczonymi ziemniakami z jabłkami i rozmarynem, dlatego wyłożyłam je na dno blachy, a na nich ułożyłam udka wyciągnięte prosto z marynaty i wszystko włożyłam do piekarnika. Dzięki temu obiad robił się sam! Składniki(...)udek z kurczaka 100 g masła 100 g jogurtu greckiego 1 łyżka rozmarynu 2 ząbki czosnku sól, pieprz Dodatkowo: 5-6 ziemniaków 2 jabłka 1 łyżka rozmarynu Wykonanie: Marynata: Masło rozpuszczamy i łączymy z jogurtem greckim o temperaturze pokojowej. Dodajemy sól, pieprz, rozmaryn i ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Całość mieszamy. Udka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i umieszczamy w misce. Następnie
Kuchnia MagdaLeny