ziemniaki - 38421 przepisów (strona:232/2562)

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z BOROWIKAMI 122

sezonowym daniem na jesień, można podać ją samą lub np. z pieczonym mięsem. Czas przygotowania: 20 min. Czas pieczenia: ok. 40 min. Porcja dla 4-6 osób ● 600 g ziemniaków ● 20 g masła ● 1 l. śmietany kremówki ● 1 ząbek czosnku ● 1 liść laurowy, kilka gałązek świeżego tymianku ● 1 cebula ● 200 g borowików ● 60 g startego parmezanu ● sól, pieprz   Przygotowanie(...)Ziemniaki obierz, pokrój w cienkie talarki. Posmaruj masłem formę żaroodporną. Ziemniaki przełóż do rondla, dodaj śmietanę, posiekany ząbek czosnku, liść laurowy i listki tymianku. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut (podczas gotowania, od czasu do czasu zamieszaj i w razie potrzeby dodaj więcej śmietany). Po ugotowaniu posól, popierz, dokładnie wymieszaj. W międzyczasie, obierz

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Kopytka ruskie – delikatne i mięciutkie 74

jakiejś pieczeni lub gulaszu. Kopytka z serem jest to bardzo tania potrawa, prosta do zrobienia, choć nieco pracochłonna.   Składniki na kopytka ruskie (około 4 porcje): 1 kg ziemniaków 250 g twarogu półtłustego 80 g mąki (pół szklanki) sól   Przygotowanie Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i podstawiamy do przestygnięcia. Ser i ziemniaki(...)mielimy w maszynce do mięsa. Można też ziemniaki przecisnąć przez praskę, lub utłuc tłuczkiem na puree, a ser rozdrobnić widelcem. Do ziemniaków i sera dodajemy mąkę i sporą szczyptę soli. Składniki zagniatamy ręką, do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto dzielimy na około 4 części i przekładamy na blat czy stolicę. Jeśli ciasto lepi się do ręki, blat można podsypać mąką

e-PrzepisyKulinarne
Pierogi ruskie 108

mąki pszennej używam tortowej 1 małe jajko duża szczypta soli 3-4 łyżki roztopionego masła ew. oleju 300 ml. gorącej ale nie wrzącej wody Farsz 500 gramów ugotowanych ostudzonych ziemniaków 500-600 gramów sera twarogowego półtłustego 1 duża cebula ok 200 g. sól pieprz opcjonalnie szczypta wegety Ziemniaki i ser zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków(...)można tylko wkruszyć do zmielonych ziemniaków, według upodobań(my wolimy zmielony). Jeżeli nie posiadasz maszynki do mielenia lub praski można również jeszcze ciepłe ziemniaki ugnieść na puree i do zimnych dodać pokruszony ser lub użyć sera mielonego takiego z wiaderka. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i usmażyć na złoty kolor. Następnie dodać do zmielonego farszu wraz z przyprawami i dokładnie

Andzia Pichci
Zapiekanka ziemniaczana z patelni 62

ziemniaczana z patelni to pomysł na sycące danie, idealne aby poczęstować nim gości Jak zwykle prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Zapiekanka ziemniaczana z patelni – składniki: 3 średnie ziemniaki, 1 mała biała cebulka, 100g świeżego szpinaku, 100g sera typu feta, ząbek czosnku, 3 jajka, 4 łyżki śmietany 18%, łyżka oliwy z oliwek i masła klarowanego. Sposób przygotowania Najpierw obieram(...)kroję ziemniaki w małą kostkę. Następnie rozgrzewam na większej patelni masło i podsmażam na średnim ogniu ziemniaki. Gdy są już nieco przyrumienione, to dodaję także posiekaną cebulkę i wszystko krótko przesmażam. Trzymam warzywa na patelni do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. W tym celu dolewam do warzyw nieco wody aby nie przywierały zbyt do dna patelni. Gdy są już gotowe

Natka Pietruszki
Kulki ziemniaczane z nadzieniem grzybowym 68

dobre również na zimno, co w tego typu daniach nie często się zdarza! Do nadzienia wykorzystaliśmy bardzo drobno pokrojone grzyby leśne podsmażone z cebulką na patelni. Do kulek natomiast ziemniaki które zostały z innego ziemniaczanego dania . Warto tylko wspomnieć, że jeśli jest to możliwe, do ziemniaczanego ciasta należy użyć ziemniaków z dużą ilością skrobi (typ C). Jeśli takich nie mamy(...)łatwy i przejrzysty. Skorzystaj więc z niego i zaskocz bliskich i znajomych pysznymi kulkami ziemniaczanymi z nadzieniem grzybowym. Zapraszamy! KULKI ZIEMNIACZANE Z NADZIENIEM GRZYBOWYM Składniki: 600 – 700 g ziemniaków 10 g masła o temperaturze pokojowej 1 jajko 0,5 kg grzybów leśnych lub pieczarek 1 mała cebula bułka tarta 1 łyżeczka słodkiej papryki sól i pieprz do smaku

Kuchnia Na Wypasie
Włochy - Liguryjskie linguine z pesto, ziemniakami i zieloną fasolką (Trenette al Pesto) 94

Obie biegły z garnkami po korytarzu, wpadły na siebie i oba dania się wymieszały, tworząc to, które proponujemy dzisiaj. Oczywiście tak raczej nie było, ale faktycznie makaron z pesto, ziemniakami i fasolką jada się w okolicach Genui. Oryginalnie używa się makaronu trenetto, którego najlepszym substytutem jest linguine lub fettuccine.  Składniki (4 porcje): Pesto : - 15 g bazylii (duża garść(...)kawy lub blenderze )  - 10 g orzeszków piniowych (2 łyżeczki)  - 1 spory ząbek czosnku - spora szczypta soli, pieprz - kilka kropelek soku z cytryny  Pozostałe składniki: - 250 g ziemniaków (najlepiej młodych)  - 250 g zielonej fasolki szparagowej (od biedy może być żółta) - 250 g linguine - 2 łyżeczki orzeszków piniowych  - 4 łyżki wegańskiego parmezanu Przygotowanie: 1) Ziemniaki obieramy

Roślinożerni urlopowicze
Norweskie placki Lomper vol.1 Faceta w Kuchni 82

Lomper to miękkie podpłomyki wielkości talerza deserowego, zrobione z ziemniaków, mąki i odrobiny soli. Podczas wojen napoleońskich import zboża z Danii został zablokowany przed wejściem do Norwegii. W związku z tym mąka była reglamentowana, a ziemniaki stały się bardziej powszechne i pożądane. W efekcie kobiety zaczęły mieszać mniejsze ilości mąki z większymi ugotowanymi, tłuczonymi ziemniakami, w wyniku czego powstały miękkie(...)placki. Lomper, znany również jako potetkaker.Zapraszam na pierwszą część norweskiego dania. 🫓 – 10-12 sztuk ⏰ – 60 minut 🇳🇴 – Norwegia ✅ Składniki ✅ 900 g obranych i ugotowanych ziemniaków ✅ 1 łyżeczka soli ✅ 90 g mąki ✅ 90 g mąki żytniej 🛠️ Przygotowanie 🛠️ Ziemniaki po ugotowaniu we wrzątku osolonej wody i odlaniu jej, ugnieć bardzo dobrze. 🛠️ Dodaj mąki i zacznij wyrabiać ciasto, dopraw solą. 🛠️ Ciasto

RafalCook
Ziołowe ziemniaczki, które od początku do końca robi się na jednej patelni. PRZEPIS 345

jednej patelni – nie trzeba ich wcześniej osobno obgotowywać. Wychodzą rumiane, pachnące ziołami i masłem, po prostu pyszne. Przepis na ziołowe ziemniaczki z patelni Składniki: około kilograma średniej wielkości ziemniaków, 2 łyżki oleju, łyżka masła, łyżka suszonych ziół (tym razem użyliśmy mieszkanki prowansalskiej), sól. Jak zrobić ziołowe ziemniaczki z patelni? Ziemniaki dokładnie umyj, a najlepiej wyszoruj – nie będziemy(...)obierać, następnie każdy pokrój na ćwiartki. Na patelni rozgrzej około pół szklanki wody z dodatkiem oleju, wrzuć ziemniaki, posól, wymieszaj, przykryj i gotuj przez 10 minut. W tym czasie prawie cała woda powinna odparować, a ziemniaki zmiękną. Teraz do ziemniaków dorzuć masło, dopraw ziołami, wymieszaj, a gdy woda odparuje do końca, przesmaż, delikatnie przekładając – powinno to zająć jeszcze kilka

Kulinarna Polska
Grillowana kaszanka z kiszoną kapustą i ziemniaczki. 117

głoda jest grill. Kaszanka, kapusta kiszona i ziemniaczki. Prosto i smacznie i nic już więcej nie potrzeba :) Składniki ( na dwie porcje ) - 4 kaszanki - 0.5 kg kapusty kiszonej - 0.5 kg ziemniaków - domowa wegeta , lub inna ulubiona przyprawa do ziemniaków - majeranek - mielona czerwona papryka - sól ( opcjonalnie ) - olej Dodatkowo - 3 foremki aluminiowe Wykonanie Foremki aluminiowe smaruję przy pomocy pędzelka delikatnie olejem(...)dwóch z nich nakładam 2-3 łyżki odciśniętej z soku kapusty kiszonej, na kapustę układam kaszanki, na kaszanki znów kapustę. W trzeciej foremce będą ziemniaki ( ja liczę jedną foremkę ziemniaków na dwie osoby ). Ziemniaki dokładnie myję, osuszam, kroję w większe kawałki. Posypuję przyprawami i skrapiam olejem, mieszam i przekładam do trzeciej, wcześniej natłuszczonej foremki. Wszystkie trzy foremki zawijam w folię

Kuchnia z widokiem na ogród
Sałatka z pieczonymi ziemniakami, marchewką i brzoskwinią 81

całości dopełnia lekki jogurtowy sos z listkami świeżej mięty (która też zaczęła się wychylać spod ziemi) Sałatka słodko-słonym połączone Składniki: 1)       4 ziemniaki 2)       marchewka 3)       pół małej cukinii 4)       2 brzoskwinie(...)jogurtu greckiego 8)       kilka listków mięty 9)       sól, pieprz czarny 10)    przyprawa do ziemniaków 11)    olej 12)    kilka kropli soku z cytryny Sposób przygotowania: 1.     Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki lub mniejsze kawałki, skrapiamy olejem i posypujemy solą i przyprawą

Na kulinarnym poligonie
Zupa krem fasolowa 62

/uploads\/2020\/03\/zupa-krem-z-fasoli-1-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/03\/zupa-krem-z-fasoli-1-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["3 z\u0105bki czosnku,\r","50g pora,\r","50g korzenia pietruszki,\r","50g korzenia selera,\r","100g ziemniak\u00f3w,\r","200g jab\u0142ka,\r","2 puszki bia\u0142ej fasoli,\r","700g wody,\r","1 kostka roso\u0142owa warzywna ,\r","oliwa z oliwek,\r","tymianek, lubczyk, majeranek(...)zupy","cookTime":"PT0H30M","prepTime":"PT0H15M","recipeInstructions":["Czosnek przecisn\u0105\u0107 przez prask\u0119 i podsma\u017cy\u0107 go na oliwie.\r","Doda\u0107 drobno pokrojone pora, pietruszk\u0119, selera, ziemniaki i jab\u0142ko.\r","Poddusi\u0107 przez ok 5 minut. Zmiksowa\u0107 ca\u0142o\u015b\u0107 wst\u0119pnie.\r","Doda\u0107 fasol\u0119, wod\u0119, kostk\u0119 roso\u0142ow\u0105

Bardzo Gruby Smok
Placki ziemniaczane 3146

lubicie? Mój przepis na placki ziemniaczane jest z dodatkiem mleka. Do zrobienia tych placków nie używam w ogóle mąki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Placki ziemniaczane Składniki 1,5 kg ziemniaków 1 jajko 1 mała cebula 30 ml gorącego mleka sól pieprz olej Instrukcje Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce – najdrobniejsze oczka (ja używam malaksera z przystawką do tarcia ziemniaków), ścieramy cebulę(...)Starte ziemniaki przekładamy na gęste sitko i odstawiamy na kilka minut, aż odciekną. Masę ziemniaczaną przekładamy do miski natomiast wodę, która została odlewamy, a skrobię, która zebrała się na dnie miski dodajemy do ziemniaków. Do masy jajko, sól i pieprz do smaku, na koniec dodajemy gorące mleko i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i łyżką nakładamy placki dowolnej wielkości

To co lubię - gotuję i polecam
Zapiekanka ziemniaczana z farszem mięsno-warzywnym 161

które dają gwarancje świeżości do 48h, utrzymując temperaturę do +4°C dzięki wkładom chłodzącym. Więcej informacji na temat dostawy znajdziecie tutaj: https://martika.pl/dostawa/ Składniki: około 1,5 kg ziemniaków 8 pieczarek kawałek boczku Martika (tak z 4-5 cm) 1/4 zielonej papryki 1/4 czerwonej papryki 1 duża cebula 0,5 łyżki masła kawałek wiejskiej kiełbasy Martika (około(...)chwilę smażymy i dodajemy cebulę. Znów chwilę smażymy, po czym dodajemy masło i resztę składników, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy przez chwilę mieszając co jakiś czas składniki. Ziemniaki gotujemy w mundurkach około 15 minut (powinny być prawie ugotowane, ale nie mogą się rozpadać po obraniu). Ziemniaki studzimy i obieramy i kroimy na grubsze plastry. Piekarnik rozgrzewamy

Słodkie okruszki