ziemniaki - 38421 przepisów (strona:232/2562)

Pieczony batat i ziemniaki z cebulą 49

się także jako dodatek do obiadu. W mojej kuchni często one goszczą. W zasadzie to danie można przygotować wykorzystując niemalże każde warzywo. Tym razem był to pieczony batat i ziemniaki z cebulą. Wyszło pysznie, szybko i zdrowo, czyli tak jak lubię najbardziej Zapraszam do protego przepisu, dzięki któremu kolejny raz udowadniam, że zdrowa dieta wcale nie jest ani droga(...)bardziej czasochłonna. Pieczony batat i ziemniaki z cebulą – składniki (dla dwóch osób): 4 małe ziemniaki, 1 średni batat, mała czerwona cebulka, 2 ząbki czosnku, łyżka oliwy z oliwek, 125g sera mozzarella, szczypta soli, pieprzu i ziół prowansalskich. Sposób przygotowania Najpierw porządnie szorujemy batata i ziemniaki. Następnie kroimy warzywa w kostkę razem ze skórką. To właśnie pod nią znajduje się

Natka Pietruszki
Kotleciki dyniowo-ziemniaczane z fetą 89

okazy pojawiają się w warzywniakowych skrzynkach, moja buzia w szerokim uśmiechu przybiera kształt podobny do krągłej dyni ;) Dziś zatem dyniowe szaleństwo, które przy okazji łączy w sobie wykorzystanie pozostałych ziemniaków z obiadu. Niepozorne kotleciki z pieczonej dyni i ziemniaków kryją w sobie moc smaku dzięki ziołom i przyprawom oraz słonym kawałeczkom pysznego sera feta, który świetnie podbija smak warzyw(...)kotlecików najlepiej wykorzystać dynię Hokkaido lub piżmową ze względu na ich mięsisty i zwarty miąższ, jeśli jednak użyjecie dyni o większej zawartości wody, możecie dodać do masy więcej ziemniaków, lub bułkę tartą albo odrobinę mąki (wtedy kotleciki będą mniej puszyste ale zwarte). Świetne na obiad, przekąskę do pracy, czy ciepłą kolację. Siadajcie do stołu! :D Kotleciki dyniowo-ziemniaczane z fetą

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Ziemniaki "Savoy" 99

Przepis na takie ziemniaki zaczerpnęłam z książki W.A.Bołotnikowa i L.M.Wapielnik "500 potraw z ziemniaków" z 1984 roku. Nie znalazłam nigdzie dlaczego te ziemniaki tak nazwano, jest tylko wzmianka że jest to przepis kuchni francuskiej. Takie ziemniaki idealne nadają się jako dodatek do mięs czy innych warzyw, są kremowe i pyszne. Polecam gorąco. Ziemniaki po francusku. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Potrawka ze słodkich ziemniaków i szpinaku 63

Dzisiejszy pomysł na potrawkę ze słodkich ziemniaków i szpinaku lub jarmużu to wynik eksperymentu pt. “co by tu jeszcze zrobić z batatami i szpinakiem/jarmużem”? Jarmuż i szpinak wykorzystuję zamiennie, dlatego na zdjęciach częściowych jest jarmuż, a na końcowych szpinak :)! Najczęściej z tych dwóch składników przygotowuję bataty nadziewane szpinakiem, ale dla urozmaicenia dodałam do nich -tym razem(...)pomidorowy i ciecierzycę. Oczywiście taką potrawkę można podawać z chlebem, ryżem czy kuskusem. Zapraszam – oto potrawka ze słodkich ziemniaków i szpinaku/jarmużu Potrawka ze słodkich ziemniaków i szpinaku Składniki: ok. 750 g słodkich ziemniaków 150-200 g szpinaku lub jarmużu 2 cebule 1 puszka ciecierzycy 2-3 ząbki czosnku ok. 1 litra pomidorowej passaty 1 łyżeczka papryki słodkiej

UgotujmyTo.pl
Ziemniaki tłuczone, czyli nasze śląskie klane 101

chyba prostszego sposobu na podanie ziemniaków jak ziemniaki tłuczone. Pamiętam z dzieciństwa, że do mielonego czy kotletów babcia robiła mi “klane ziemniaki”, czyli ugniatała je tłuczkiem lub takim specjalnym ugniataczem z dziurkami, potem dodała do nich masło, czasami jeszcze przesmażoną cebulkę i nijakie dla mnie ziemniaki zamieniała coś przepysznego. Smakowały bosko. Ja do niedawna też tak robiłam, ale ostatnio poprawiam(...)smak dodając jeszcze śmietanę. Są dzięki temu bardziej kremowe. A czemu klane? Bo tak się mówi na tłuczone ziemniaki po śląsku. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Placek ziemniaczany z mięsem i warzywami 92

Danie jest bardzo szybkie do przygotowania, smaczne i bardzo sycące. Czas przygotowania: 40 minut Ilość porcji: 2-4 osób Trudność przygotowania:  łatwe Cena:  przystępna SKŁADNIKI : 1100 g ziemniaków 500 g mięsa mielonego wieprzowego 200 ml passaty pomidorowej 4 jajka 4 łyżki śmietanki 30% 200 g sera mozzarella 1 cebula 1 papryka 1/2 cukinii 5 dużych pieczarek szczypiorek(...)kostkę i dodajemy do mięsa. Całość podlewamy passatą pomidorową, 4 łyżkami śmietanki i mieszamy. Zmniejszamy ogień przykrywamy i dusimy około 10 minut od czasu do czasu mieszając. 2. Ziemniaki ścieramy na tarce, połowa na dużych oczkach a druga na małych. Następnie ścieramy też cebulę. Teraz musimy ziemniaki odsączyć. W tym celu wyciskamy ręcznie z ziemniaków nadmiar wody i przekładamy

karolgotuje
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i kalafiorem 82

ziołami, to jest danie, przy którym można eksperymentować 🙂 Spróbujcie też innych przepisów na zapiekanki: Zapiekanka z kapustą i mięsem mielonym Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym Zapiekanka z kiełbasą i ziemniakami Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z kurczakiem i kalafiorem Drukuj przepis Porcji: 8 Czas gotowania: 2 godziny Składniki 5 średnich ziemniaków mały kalafior łyżka masła 2 cebule 4 ząbki czosnku(...)słodkiej papryki łyżeczka ostrej papryki łyżeczka ziół prowansalskich garść żółtego, ostrego sera 400 g kwaśnej śmietany 18% szczypta gałki muszkatołowej 2 jajka sól i pieprz do smaku Przepis 1 Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie w mundurkach 20 minut. Odstawiamy do ostygnięcia i kroimy w grube plastry. Układamy je na dnie naczynia żaroodpornego. 2 Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy

Kuchnia Bazylii
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z BOROWIKAMI 116

sezonowym daniem na jesień, można podać ją samą lub np. z pieczonym mięsem. Czas przygotowania: 20 min. Czas pieczenia: ok. 40 min. Porcja dla 4-6 osób ● 600 g ziemniaków ● 20 g masła ● 1 l. śmietany kremówki ● 1 ząbek czosnku ● 1 liść laurowy, kilka gałązek świeżego tymianku ● 1 cebula ● 200 g borowików ● 60 g startego parmezanu ● sól, pieprz   Przygotowanie(...)Ziemniaki obierz, pokrój w cienkie talarki. Posmaruj masłem formę żaroodporną. Ziemniaki przełóż do rondla, dodaj śmietanę, posiekany ząbek czosnku, liść laurowy i listki tymianku. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut (podczas gotowania, od czasu do czasu zamieszaj i w razie potrzeby dodaj więcej śmietany). Po ugotowaniu posól, popierz, dokładnie wymieszaj. W międzyczasie, obierz

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Kopytka ruskie – delikatne i mięciutkie 69

jakiejś pieczeni lub gulaszu. Kopytka z serem jest to bardzo tania potrawa, prosta do zrobienia, choć nieco pracochłonna.   Składniki na kopytka ruskie (około 4 porcje): 1 kg ziemniaków 250 g twarogu półtłustego 80 g mąki (pół szklanki) sól   Przygotowanie Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i podstawiamy do przestygnięcia. Ser i ziemniaki(...)mielimy w maszynce do mięsa. Można też ziemniaki przecisnąć przez praskę, lub utłuc tłuczkiem na puree, a ser rozdrobnić widelcem. Do ziemniaków i sera dodajemy mąkę i sporą szczyptę soli. Składniki zagniatamy ręką, do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto dzielimy na około 4 części i przekładamy na blat czy stolicę. Jeśli ciasto lepi się do ręki, blat można podsypać mąką

e-PrzepisyKulinarne
Pierogi ruskie 104

mąki pszennej używam tortowej 1 małe jajko duża szczypta soli 3-4 łyżki roztopionego masła ew. oleju 300 ml. gorącej ale nie wrzącej wody Farsz 500 gramów ugotowanych ostudzonych ziemniaków 500-600 gramów sera twarogowego półtłustego 1 duża cebula ok 200 g. sól pieprz opcjonalnie szczypta wegety Ziemniaki i ser zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków(...)można tylko wkruszyć do zmielonych ziemniaków, według upodobań(my wolimy zmielony). Jeżeli nie posiadasz maszynki do mielenia lub praski można również jeszcze ciepłe ziemniaki ugnieść na puree i do zimnych dodać pokruszony ser lub użyć sera mielonego takiego z wiaderka. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i usmażyć na złoty kolor. Następnie dodać do zmielonego farszu wraz z przyprawami i dokładnie

Andzia Pichci
Zapiekanka ziemniaczana z patelni 57

ziemniaczana z patelni to pomysł na sycące danie, idealne aby poczęstować nim gości Jak zwykle prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Zapiekanka ziemniaczana z patelni – składniki: 3 średnie ziemniaki, 1 mała biała cebulka, 100g świeżego szpinaku, 100g sera typu feta, ząbek czosnku, 3 jajka, 4 łyżki śmietany 18%, łyżka oliwy z oliwek i masła klarowanego. Sposób przygotowania Najpierw obieram(...)kroję ziemniaki w małą kostkę. Następnie rozgrzewam na większej patelni masło i podsmażam na średnim ogniu ziemniaki. Gdy są już nieco przyrumienione, to dodaję także posiekaną cebulkę i wszystko krótko przesmażam. Trzymam warzywa na patelni do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. W tym celu dolewam do warzyw nieco wody aby nie przywierały zbyt do dna patelni. Gdy są już gotowe

Natka Pietruszki
Kulki ziemniaczane z nadzieniem grzybowym 66

dobre również na zimno, co w tego typu daniach nie często się zdarza! Do nadzienia wykorzystaliśmy bardzo drobno pokrojone grzyby leśne podsmażone z cebulką na patelni. Do kulek natomiast ziemniaki które zostały z innego ziemniaczanego dania . Warto tylko wspomnieć, że jeśli jest to możliwe, do ziemniaczanego ciasta należy użyć ziemniaków z dużą ilością skrobi (typ C). Jeśli takich nie mamy(...)łatwy i przejrzysty. Skorzystaj więc z niego i zaskocz bliskich i znajomych pysznymi kulkami ziemniaczanymi z nadzieniem grzybowym. Zapraszamy! KULKI ZIEMNIACZANE Z NADZIENIEM GRZYBOWYM Składniki: 600 – 700 g ziemniaków 10 g masła o temperaturze pokojowej 1 jajko 0,5 kg grzybów leśnych lub pieczarek 1 mała cebula bułka tarta 1 łyżeczka słodkiej papryki sól i pieprz do smaku

Kuchnia Na Wypasie
Włochy - Liguryjskie linguine z pesto, ziemniakami i zieloną fasolką (Trenette al Pesto) 88

Obie biegły z garnkami po korytarzu, wpadły na siebie i oba dania się wymieszały, tworząc to, które proponujemy dzisiaj. Oczywiście tak raczej nie było, ale faktycznie makaron z pesto, ziemniakami i fasolką jada się w okolicach Genui. Oryginalnie używa się makaronu trenetto, którego najlepszym substytutem jest linguine lub fettuccine.  Składniki (4 porcje): Pesto : - 15 g bazylii (duża garść(...)kawy lub blenderze )  - 10 g orzeszków piniowych (2 łyżeczki)  - 1 spory ząbek czosnku - spora szczypta soli, pieprz - kilka kropelek soku z cytryny  Pozostałe składniki: - 250 g ziemniaków (najlepiej młodych)  - 250 g zielonej fasolki szparagowej (od biedy może być żółta) - 250 g linguine - 2 łyżeczki orzeszków piniowych  - 4 łyżki wegańskiego parmezanu Przygotowanie: 1) Ziemniaki obieramy

Roślinożerni urlopowicze
Norweskie placki Lomper vol.1 Faceta w Kuchni 73

Lomper to miękkie podpłomyki wielkości talerza deserowego, zrobione z ziemniaków, mąki i odrobiny soli. Podczas wojen napoleońskich import zboża z Danii został zablokowany przed wejściem do Norwegii. W związku z tym mąka była reglamentowana, a ziemniaki stały się bardziej powszechne i pożądane. W efekcie kobiety zaczęły mieszać mniejsze ilości mąki z większymi ugotowanymi, tłuczonymi ziemniakami, w wyniku czego powstały miękkie(...)placki. Lomper, znany również jako potetkaker.Zapraszam na pierwszą część norweskiego dania. 🫓 – 10-12 sztuk ⏰ – 60 minut 🇳🇴 – Norwegia ✅ Składniki ✅ 900 g obranych i ugotowanych ziemniaków ✅ 1 łyżeczka soli ✅ 90 g mąki ✅ 90 g mąki żytniej 🛠️ Przygotowanie 🛠️ Ziemniaki po ugotowaniu we wrzątku osolonej wody i odlaniu jej, ugnieć bardzo dobrze. 🛠️ Dodaj mąki i zacznij wyrabiać ciasto, dopraw solą. 🛠️ Ciasto

RafalCook