ziemniaki - 38421 przepisów (strona:226/2562)

Krem czosnkowy 76

każdej kuchni. Grzanki można zamienić na groszek ptysiowy, który  świetnie  się tu również sprawdzi. Idealna propozycja na  chłodne dni. Składniki: 2 główki czosnku 5 ziemniaków 1,2 L bulionu 1 cebula 1 cm imbiru 100 ml śmietanki 30% masło klarowane tymianek gałka muszkatołowa sól, pieprz Wykonanie: Cebulę, ziemniaki, imbir obieram i kroję w kostkę. W garnku rozgrzewam(...)masło, szklę cebulę razem z imbirem. Następnie wrzucam ziemniaki, czosnek i zalewam bulionem. Dodaję dużą szczyptę gałki muszkatołowej, tymianku oraz sól i pieprz do smaku. Gotuję na średnim ogniu pod przykryciem do miękkości ziemniaków. Gdy ziemniaki będą miękkie, wlewam śmietanę i gotuję jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie całość miksuję na gładki krem. W razie potrzeby doprawiam

magiczna kuchnia Kasi
Leniwe ruskie (galicyjskie) 64

sporo sztuczek stosowanych w garmażerce, aby wszystko na pierwszy rzut oka wyglądało jak należy. Jedną z takich sztuczek było podrabianie pierogów ruskich. Jak wiadomo, twaróg jest drogi, a ziemniaki tanie, więc lepiej dać dużo tego drugiego i spowodować, że będzie smakowało jak to pierwsze. Aby ziemniaki smakowały jak twaróg potrzebne są sól i cytryna. Składniki: - ziemniaki - cebula - sól - cytryna - mąka(...)Wykonanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy i odstawiamy aż ostygną. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy. Ziemniaki ugniatamy z cebulą, dodajemy soku z cytryny, soli i trochę mąki, żeby nam się wszystko ładnie związało. Formujemy z ciasta długą, spłaszczoną rolkę, odcinamy kawałki i wrzucamy do wrzątku. Będzie gotowe, jak wypłyną

Kryzysowa Książka Kucharska
Zupa dyniowa z ciecierzycą 79

propozycją na chłodne jesienne dni. Do tego zupa jest  bardzo sycąca, smaczna i aromatyczna. Składniki: 1,5 L bulionu 1 mała dynia hokkaido 1 puszka ciecierzycy 3 ziemniaki 2 średnie  marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka szczypioru 1/2 szklanki śmietanki 30% masło/oliwa do smażenia 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki mielonego imbiru(...)duża szczypta chili sól, pieprz Wykonanie: Dynię pokroiłam na mniejsze kawałki, wydrążyłam pestki, obrałam i pokroiłam w kostkę. Ziemniaki, marchewkę obrałam i pokroiłam w kostkę. Cebulę pokroiłam w półksiężyce, czosnek posiekałam. W garnku rozgrzałam tłuszcz, podsmażyłam cebulę, następnie dodałam marchewkę z czosnkiem, curry, kurkumę, chili, imbir i smażyłam przez 5 minut . Po tym czasie  wrzuciłam

magiczna kuchnia Kasi
Moskole przepis na placki z ziemniaków 160

Moskole przepis Moskole co to takiego? To proste danie kuchni regionalnej z ziemniaków i mąki. Potrawa kiedyś bardzo popularna, dziś moskole są atrakcją turystyczną. Najpopularniejsze są moskole góralskie. Tradycyjne moskole podhalańskie wypiekane są w piecu lub na blasze kuchennej. I jak mówią rodowici górale, niech cię ręka Bosko bron mówić moskale, to są moskole. A więc jak się robi moskole(...)góralskie? Z czym podawać góralskie placki z gotowanych ziemniaków? Moskole góralskie Niewielkie placki z ziemniaków i mąki, bez jajka. Tak były kiedyś robione, dziś w niektórych przepisach dodaje się jajko, maślankę lub zsiadłe mleko. Oryginalny przepis na moskole to tylko trzy składniki. Proste wykonanie placków z gotowanych ziemniaków zachęca do skorzystania z przepisu i wypróbowania kolejnego przepisu kuchni regionalnej

Dieta moja pasja
Kluski ziemniaczane 1264

zapoznania się z przepisem na pyszne kluski ziemniaczane. Proste i smaczne danie, które z pewnością Wam posmakuje i przywoła miłe wspomnienia. Smacznego! PRZEPIS NA KLUSKI ZIEMNIACZANE Składniki 1 kg ziemniaków 1 szklanka mąki 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól pieprz Okrasa 200 g boczku 1 łyżka masła 2 cebule Wykonanie Obrane ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach(...)startych ziemniaków odciskamy wodę do miseczki. Odsączoną wodę odstawiamy na 10 minut, by skrobia ostała się na dnie. Następnie dodajemy skrobię do ziemniaków. Dodatkowo dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, jajko, sól oraz pieprz. Do ziemniaków dodajemy również mąkę, całość mieszamy. Powstała masa ziemniaczana powinna mieć dosyć gęstą konsystencję. Do większego garnka wlewamy wodę i dodajemy odrobinę soli. Następnie wstawiamy

Alle Dobre!
Knedle ze śliwkami w bulce tartej. 55

bezmięsne danie, bardzo lubiane przez dzieci. Bardzo je Wam polecam, można przygotować je „na zapas”, knedle można z powodzeniem zamrozić. Składniki: Ciasto: 50 g masła 1 kg ziemniaków 400 g maki pszennej kilkanaście śliwek około 700 g 2 jajka 100 g kaszy manny 1 łyżeczka soli Posypka: 200 g bulki tartej 100 g masła 100 g cukru Zapraszam(...)również na film z instrukcja krok po koku Wykonanie: Śliwki umyć i usunąć z nich pestki. Ziemniaki obrac i ugotowac w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odlać, przełożyć do miski i ubić z masłem. Ziemniaki ostudzić. Do ostudzonych ziemniaków dodać mąkę, kaszę mannę, jajka oraz sol do smaku. Następnie ze wszystkich składników wyrobić gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki

Pani M - kuchnia smakowita
Zupa kalafiorowa z ziemniakami i marchewką 81

Szybka, pyszna i delikatna w smaku zupa kalafiorowa z ziemniakami i marchewką. Jeśli, tak jak ja uwielbiasz zupy to z całą pewnością będziesz zadowolony z tego przepisu. Wywar na zupę kalafiorową przygotujemy na bazie mięsa z drobiu. Będzie ona znacznie mniej tłusta, delikatna w smaku, więc doskonale będzie nadawała się również dla dzieci. Zupa kalafiorowa to nie tylko pierwsze danie(...)kalafiora. Składniki (na 6-8 porcji) 1 nieduży kalafior 3 duże marchewki 2 pietruszki 1/2 selera wraz z liśćmi kawałek pora 1 udko 2 skrzydełka z indyka 4-5 ziemniaków sól pieprz 5 liści laurowych 6 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu odrobina śmietany 1/2 pęczku świeżego koperku Zupa kalafiorowa z ziemniakami i marchewką – przepis Przygotowanie zupy zaczynamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami 53

Dzisiaj polecam zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasa i pieczarkami Składniki 6-7 dużych ziemniaków 2 cebule 250 g pieczarek 2 jajka 100 ml śmietanki 5-6 kiełbas śląskich 200 g sera żółtego tartego sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka olej do smażenia Wykonanie Ziemniaki obrać i w plasterki opłukać zimną wodą i ugotować w lekko osolonej wodzie. Gdy ziemniaki zaczną się(...)już cebula z pieczarkami się usmaży z zdjąć z patelni. A na pozostały oleju podsmażyć kiełbasę pokrojoną w plasterki. Podsmażyć z obydwu stron. Na spód naczynia dać podgotowane wcześniej ziemniaki, oprószyć sola i pieprzem i wymieszać. Na ziemniaki  dać warstwę cebuli z pieczarkami oraz część podsmażonej kiełbaski i posypujemy tartym serem. Następnie dajemy drugą warstwę pieczarek oraz kiełbaski

Pomysłowa kuchnia
Casserole z kurczakiem, fasolą i ziemniakami. Przepis na pyszną zapiekankę 58

całym świecie. Casserole to jednocześnie nazwa naczynia do zapiekania, jak i potrawy, którą się w nim przyrządza. Mamy dla was klasyczny przepis na wersję z kurczakiem, fasolą i ziemniakami. Świetna na obiad w większym gronie. Przepis na casserole Składniki: 500 gramów suszonej białej fasoli o dużych ziarnach, 500 gramów ziemniaków, 500 gramów pałek z kurczaka lub podudzi, 2-3 cebule(...)wodzie prawie do miękkości, na koniec w garnku powinna pozostać maksymalnie szklanka wody. Przełóż do dużego naczynia do zapiekania – użyliśmy stalowej patelni, ale może być też naczynie ceramiczne. Ziemniaki pokrój w duże kawałki (małe wystarczy na pół), wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą, oprósz solą i smaż kilka minut co jakiś czas przewracając, dorzuć cebulę pokrojoną w grube pióra

Kulinarna Polska
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami 61

Dzisiaj polecam zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasa i pieczarkami Składniki 6-7 dużych ziemniaków 2 cebule 250 g pieczarek 2 jajka 100 ml śmietanki 5-6 kiełbas śląskich 200 g sera żółtego tartego sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka olej do smażenia Wykonanie Ziemniaki obrać i w plasterki opłukać zimną wodą i ugotować w lekko osolonej wodzie. Gdy ziemniaki zaczną się(...)już cebula z pieczarkami się usmaży z zdjąć z patelni. A na pozostały oleju podsmażyć kiełbasę pokrojoną w plasterki. Podsmażyć z obydwu stron. Na spód naczynia dać podgotowane wcześniej ziemniaki, oprószyć sola i pieprzem i wymieszać. Na ziemniaki  dać warstwę cebuli z pieczarkami oraz część podsmażonej kiełbaski i posypujemy tartym serem. Następnie dajemy drugą warstwę pieczarek oraz kiełbaski

Pomysłowa kuchnia
Zupa gulaszowa 64

Pyszna, prawdziwa zupa gulaszowa z wołowiny, to łatwy i sprawdzony przepis na rozgrzewający obiad jednogarnkowy. Domowa zupa gulaszowa z ziemniakami, to jedno z tradycyjnych dań węgierskiej kuchni wiejskiej. Proste składniki tworzą idealny, pełnowartościowy posiłek. Dzisiejsza propozycja, to naszym zdaniem najlepsza wersja zupy gulaszowej. Zupa gulaszowa tradycyjna: Czym zagęścić? i Jakie mięso? Dobrze “nagotowanej” zupy nie trzeba zagęszczać. Zupę(...)gulaszowa krok po kroku! Zupa gulaszowa Składniki: mięso wołowe: 500 g cebula: 2 szt. papryka czerwona: 1 szt. pomidory: 2 szt. marchew: 1 – 2 szt. seler: 1/2 szt. ziemniaki: ok. 1/2 kg liść laurowy: 2 szt. papryka słodka w proszku: 1 łyżka papryka ostra do smaku kminek: 1 płaska łyżeczka sól i pieprz do smaku odrobina tłuszczu do smażenia

Kuchnia Na Wypasie