bardzo pyszny pomysł na obiad. Na pewno nie jest to danie z serii dietetycznych... Ale raz na jakiś czas każdemu wolno sobie pofolgować :) Składniki: 1 kg schabu 3 kg ziemniaków 4-6 cebul 3/3 szkl. oleju 3 łyżki papryki słodkiej 1 łyżka papryki ostrej 1 łyżka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka soli 2 łyżki ziół prowansalskich Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, płuczemy(...)kroimy na ćwiartki lub mniejsze kawałki (jeśli są duże). Dolewamy do nich olej i wsypujemy przyprawy. Całość dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek ziemniaka pokryty był marynatą. Odstawiamy na 20 minut. W tym czasie schab kroimy na około 1-1,5cm plastry, lekko rozbijamy tłuczkiem. Brytfannę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ziemniaki, a pozostałym z przyprawami tłuszczu nacieramy każdy plaster schabu
Kolorowy PrzepisownikKotleciki ziemniaczane to bardzo dobry pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które nam zostaną po obiedzie. Nigdy nie wyrzucam ziemniaków z obiadu, zawsze coś z nich wykombinuję. Bardzo lubię takie pieczone kotleciki. Wpadłam na pomysł, że zrobię je z twarogiem i natką pietruszki, a jako dodatek do uzyskania pożądanej konsystencji użyłam kaszy manny. Przepis zaliczam do udanych i będę je często robić(...)KOTLECIKI ZIEMNIACZANE Z TWAROGIEM. Składniki: 420 g ugotowanych ziemniaków 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1 duże jajko 100 g twarogu 100 g kaszy manny około 25 g mąki pszennej sól pieprz olej tarta bułka Sposób przyrządzania: Ugotowane ziemniaki rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Twaróg rozgnieść widelcem. W dużej misce wymieszać starannie rozdrobnione ziemniaki, posiekaną natkę pietruszki oraz twaróg
Zakątek rozkoszy kulinarnychpiątkowy obiad, do tego bogaty w witaminy. Jak wiecie rybę powinno się jeść przynajmniej raz w tygodniu, dla tych którzy nie jedli jej dłużej ten oto obiadek. Ziemniaki z majerankiem Składniki 1,5 kg ziemniaków 30 dag żółtego sera pół kostki margaryny majeranek sproszkowana papryka łagodna pieprz, sól Sposób Ziemniaki obrać pokroić w grube plastry. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną(...)Układać w nim ziemniaki, raz po raz posypując je majerankiem, papryką, sola i pieprzem. Wierzch posypać przyprawami i ułożyć na nim wiórki margaryny. Naczynie przykryć i włożyć do piekarnika (180 st). Po mniej więcej 40 minutach ziemniaki wyjąc posypać startym żółtym serem (przed posypaniem nakłuwam jeszcze ziemniaki sprawdzając czy są miękkie). Kiedy ser się rozpuści wyjąc z piekarnika. Smażony kabaczek
Kuchenne aromatyWłaściwie kluski mają niewiele mojego udziału, oprócz zdjęć oczywiście, reszta od gotowania ziemniaków, poprzez mielenie i lepienie śląskich z dziurką to praca mojego 10 letniego syna, którego wygonić z kuchni jest trudno. Ale jak mówi stare Polskie przysłowie ,,czego Jaś się nie nauczy tego Jan nie będzie umiał,,. Mimo, że dawniej irytowałam się na zamieszanie i większy bałagan z dziećmi(...)kuchni to teraz już widzę, że cierpliwość zaczyna przynosić wymierne efekty, jak chociaż dzisiejszy obiad :). Składniki dla 4 osób, ok 30 - 35 sztuk: 2 kg ziemniaków mąka ziemniaczana piatnica.net 1 jajo sól Omasta: wędzona słonina, tłuszcz + skwarki 1. Ziemniaki dobrze myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. 2. Ostudzone ziemniaki obieramy ze skórki, mielimy w maszynce
Apetyczna babeczkaZiemniaki bardzo często goszczą na naszych stołach, ale dania z ziemniaków wcale nie muszą być nudne. Na obiad proponuję ziemniaki faszerowane mięsem mielonym. Składniki: 10 ziemniaków średniej wielkości 0,5 kg mielonego wieprzowego mięsa sól pieprz 1 cebula 2 marchewki Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i ich ostudzeniu łyżką wydrążamy wgłębienia. Mielone mięso przesmażamy(...)patelni z drobno poszatkowaną cebulą i startą na tarce marchewką. Mięso doprawiamy przyprawami. Wydrążone ziemniaki nadziewamy przesmażonym mięsem. Przed podaniem podgrzewamy w piekarniku ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Salonik smakówUwielbiam wszystko co można przygotować z ziemniaków. Ostatnio po raz pierwszy zabrałam się za przygotowanie klusków śląski z przepisu mojej mamy. Wyszły boskie i okazuje się, że wcale nie jest to takie trudne a więc do dzieła. Składniki: ziemniaki ugotowane (1 część) mąka ziemniaczana (1/4 części) Sposób przygotowania: Przeciśnięte przez praskę ziemniaki wyrównujemy z wierzchu tak aby ich powierzchnia byłą(...)równa. Wyjmujemy ¼ ziemniaków i w to miejsce wsypujemy tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Następnie z powrotem dokładamy wyjętą porcję ziemniaków. Zagniatamy gładkie ciasto, z którego należy zrobić kulki jednakowej wielkości. Następnie je spłaszczamy i paluchem robimy w nich dziurkę. Kluseczki gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie ok. 2- 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Smacznego! Ten i inne przepisy
Wielki apetytnaszych polskich kopytek czy klusek śląskich. Mają jednak inny kształt i zwykle dodawane są do nich składniki dodatkowe. Ja dzisiaj przygotowałem gnioci ze szpinakiem i tymiankiem. Z pół kilograma ziemniaków i mąki wyczarowałem obiad dla co najmniej czterech osób. Ziemniaki obrałem i oczyściłem. Na osolonej wodzie ziemniaki były gotowane do miękkości. Na patelni obok krótko smażyłem szpinak z czosnkiem(...)tymiankiem. Gdy szpinak przestygł wymieszałem go z jajkiem i przełożyłem do wysokiego naczynia aby go zblędować na gładką masę. Kiedy ziemniaki się już ugotowały zrobiłem z nich gładkie puree nie dodając nic. Po przestygnięciu ziemniaków do temperatury pokojowej dodałem szpinak z jajkiem, czosnkiem i tymiankiem. Całość delikatnie wyrobiłem i dodałem mąki. Gnioci gotowałem 2 minuty, a następnie odsmażyłem
Full Smakuszyjek gęsich, 1 kg ziemniaków, 100 g cebuli, 3 jajka, tłuszcz z gęsi, sól, pieprz, cząber (majeranek, tymianek) Z szyj gęsich zdjąć delikatnie skórę – tak aby nie uszkodzić skóry. Na mięsie z szyjek można ugotować bulion. Skórę z gęsich szyjek dokładnie oczyścić, usunąć tłuszcz (tłuszcz stopić), dokładnie umyć. Ziemniaki zetrzeć na tarce do ziemniaków (bardzo drobnej), odsączyć. Lekko odcisnąć, odciśnięty(...)płyn odstawić na parę minut. Zlać wodę a pozostałą na dnie skrobię dodać do ziemniaków. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na wytopionym gęsim tłuszczu. Do ziemniaków dodać cebulę, jajka, sól, pieprz, przyprawy. Dokładnie wymieszać. Farszem wypełnić (niezbyt ściśle) skórę z gęsich szyjek, zaszyć z obu stron. Obsmażyć na gęsim tłuszczu, na rumiano ze wszystkich stron. Przełożyć na blachę wysmarowaną
królestwo garówTuńczyk z puszki ostatnio wszędzie mnie "prześladował" więc musiało powstać jakieś danie z jego udziałem;) Ciekawa propozycja na zaserwowanie ziemniaków i na dodatek tania, gdyż podane proporcje wystarczą, żeby nakarmić do syta 4 osoby. Składniki: 10 średniej wielkości ziemniaków 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, w kawałkach 1 jajo 100 g startego sera mozzarella 1 mała cebula(...)łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego szczypiorku zioła prowansalskie sól, pieprz opcjonalnie do podania: 100 ml jogurtu naturalnego kiełki rzodkiewki Przygotowanie: Ziemniaki szorujemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie każdy przecinamy wzdłuż na połowę. Kolejno układamy je na blaszkę skórką do dołu i zapiekamy około 1 godziny, aby zmiękły. Kiedy troszkę ostygną wydrążamy łyżeczką z ziemniaków miąższ, pozostawiając trochę
Symfonia smakowaDobry pomysł na wykorzystanie resztek składników. U mnie do tych resztek zaliczają się kawałki pieczonego indyka i plastry ziemniaków. Ktoś powie: "kto to widział carpaccio z ziemniakami podawać!? I z mięsem!? I w ogóle co to ma być za carpaccio?". Ja widziałam takie carpaccio :) Na moim talerzu :) Danie jako przekąska albo obiad. Jeśli nie macie resztek z obiadu(...)dnia poprzedniego, to pierś z indyka i ziemniaki możecie upiec jednocześnie. Ta sama temperatura i ten sam czas pieczenia (podane poniżej). Nawet w jednym naczyniu żaroodpornym - tak było u mnie. Składniki: 1 burak ugotowany z listkiem laurowym i zielem angielskim 1 pierś z indyka (lub kurczaka) upieczona np. w folii, z ziołami (180 stopni C, 45 minut) 1 ziemniak
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdanie nie ma nic wspólnego ze śmieciowym jedzieniem;) Wygląda bardzo efektownie, a jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Składniki 2 filety z sandacza bez skóry 1 duży ziemniak natka pietruszki sól, pieprz sok z cytryny Przygotowanie Filety przekroić wzdłuż, zostawić tylko grubszą część ryby (resztę można zamrozić i dodać do zupy rybnej). Powinien powstać nam kawałek o szerokości(...)Filet posolić, popieprzyć, skropić sokiem z cytryny. Ziemniak porządnie umyć, nie obierać. Przekroić na pół i pokroić na bardzo cieniutkie plasterki (powinny prześwitywać). Można to zrobić krajalnicą, specjalną tarką z przystawką do cienkiego szatkowania, albo nozykiem - łopatką do żółtego sera. Na pergaminie lup podkładce bambusowej do sushi układać plasterki ziemniaka, tak, aby na siebie zachodziły ok 1-2 cm. Powinien
Kulinarne Inspiracjetych ziemniaków zabierałam się kilkakrotnie, ale zawsze coś mnie od nich odciągało i albo były w postaci gotowanych z koperkiem, albo na naszym stole pojawił się ryż. Aż w końcu się spięłam i w niedzielę na naszym stole obiadowym, razem z tą piersią z kurczaka i z tą sałatką, pojawiły się ziemniaki. Jednym słowem - są przepyszne. U nas podane(...)sosem czosnkowym. Mój Poślubiony jadł je nawet na zimno. Jedyny minus tych ziemniaków, to to, że niestety trzeba przeznaczyć na ich przygotowanie ponad godzinę. 'nacinane ziemniaki z pieca' Składniki (dla 2 osób): - 4 ziemniaki - oliwa z oliwek - ulubione przyprawy (czosnek granulowany, papryka, oregano) - sól Ziemniaki dokładnie umyć i naciąć, uważając, żeby nie przeciąć ich do końca. Dokładnie nasmarować je oliwą
CookYourselfsię także pojęcia ŁADUNEK GLIKEMICZNY - obliczany jest on na podstawie indeksu glikemicznego oraz wielkości standardowej porcji, jest więc bardziej dokładną wartością. A TERAZ KILKA POPULARNYCH MITÓW... 1. Ziemniaki są tuczące. Przyjęło się i już, w zasadzie nie wiadomo, skąd. Od razu powiem: nie, ziemniaki nie są tuczące! Przekonanie o tym wzięło się z tego(...)nich ziemniaczane zapiekanki. W tej postaci rzeczywiście mogą dostarczyć nam więcej kalorii, niż byśmy chcieli, ale to właśnie ta obróbka i dodatki są za to odpowiedzialne. Tymczasem same ziemniaki są bogatym źródłem witaminy C, błonnika (1 ziemniak dostarcza aż 11% dziennej dawki), magnezu i potasu. Zatrzymajmy się przy błonniku - wiemy, że przedłuża uczucie sytości, zatem ziemniaki na pewno nie sprawią
Katsuumiodgrzać na drugi dzień lub zjeść na zimno- z dodatkiem...no właśnie...ale o tym pózniej. Dziś podaję wykwintną propozycje obiadową, myślę, że takim obiadem nikt nie pogardzi. Składniki -ziemniaki, u mnie nie wiem dokładnie jaki rodzaj. Pochodzą od babci z pola,sama je właściwie zbierałam... są żółte i po upieczeniu skórkę mają chrupiącą ,a środek jest maślany i lekko(...)mnie od SYS vinaigrette limonka i pomarańcza z oliwą z oliwek Monini- nie wyorażam sobie nie mieć w domu butelki tego „specyfiku”. Idealna do wszystkiego. Mięso kruszeje , ziemniak nabiera śródziemnomorskiego charakteru. -przyprawa suszone pomidory, z solą morską i SKWORCU . Niezbędne do dań pieczonych, duszonych. Wykonanie jest proste, aczkolwiek ,trzeba zarezerwować troszkę czasu. Mięso mielone wymieszaj rękami
Z Kuchni Do Kuchni