ziemniaki - 38421 przepisów (strona:217/2562)

Zupa krem z kukurydzy 112

Składniki: Puszka kukurydzy 2 łyżki masła sól pieprz 3 duże ziemniaki kostka rosołowa 2 łyżki śmietany Wykonanie: Ziemniaki obrać pokroić w kostkę i zalać 1 l wody. Do ziemniaków dodać kostkę rosołową, wszystko razem zagotować do momentu aż ziemniaki zmiękną. W międzyczasie odsączoną kukurydzę podsmażyć chwilę na maśle i dodać ją do ziemniaków.  Gdy ziemniaki będą miękkie doprawić solą

Pychotkaaa
Fińska zupa z łososia 151

moją głowę obrzydzeniem. Nie lubię zupy rybnej, takiej wigilijnej; po prostu mi nie smakuje. Koniec, kropka. A tutaj z pierwszym kęsem – smak przepysznej ryby w połączeniu z koperkiem, ziemniakami. Pyszna! Do przygotowania fińskiej zupy z łososia potrzebujemy (dla 4 głodnych osób): – 1 łyżkę masła – 1 cebulę, drobno posiekaną – 4-5 ziemniaków (odmiana, która się nie rozpada(...)śmietanki (lub mleka) użyłam sojowej – 1 filiżankę posiekanego koperku – liście laurowe – sól, pieprz Przygotowanie zaczynamy od przygotowania a właściwie obrania cebuli i ziemniaków. Cebulę siekamy w drobną kostkę a ziemniaki kroimy w dość spore kawałki. Co ważne należy wybrać odmianę, która się nie rozgotowuje, w przeciwnym razie skończymy z talerzem mało apetycznie wyglądającej zupy. Na rozgrzanej patelni

Szybko Tanio Smacznie
Obiad z piekarnika 174

Ziemniaki i mięsko z piekarnika, któż nie lubi? Któż nie przepada? Któż nie robi...bo to szybko i nie trzeba przetwarzać i stać nad tym? Większość na pewno. Składniki ziemniaki ile chcecie mięso- spory kawał ulubionego marynata gotowa BBQ  Roleski przyprawa uniwersalna Kuchmistrz  Skworcu czerwony pieprz ziarenka opcjonalnie sól himalajska różowa lub morska suszony rozmaryn oliwa z oliwek(...)worek i najlepiej marynuj całą noc. Nazajutrz włóż mięso do brytfanny ,podlej wodą i posyp Kuchmistrzem.... I piecz mięso pod przykryciem w piekarniku- oczywiście wyjmij z worka! Międzyczasie obierz ziemniaki, pokrój na części , posól, posyp suszonym rozmarynem. Formę do zapiekania wyłóż papierem do pieczenia, wysyp ziemniaki. Papier zepnij wykałaczkami. Zapiekaj razem z mięsem. Mięso potrzebuje znacznie więcej czasu niż ziemniaki

Z Kuchni Do Kuchni
Knedle ze śliwkami 98

przygotować je również z mrożonych owoców, jednak nic nie dorówna tym robionym ze śliwek świeżych, słodkich i dojrzałych. Knedle są łatwe wykonaniu, na pewno mniej pracochłonne niż pierogi, a ziemniaki do ciasta najlepiej jest ugotować już dzień wcześniej. Jako, że bardzo lubię cynamon, który wspaniale podkreśla smak śliwek, dodaję go do środka każdego wypestkowanego owocu wraz z odrobiną cukru(...)podczas gotowania. Knedle najbardziej lubię podawać z przyrumienioną na maśle bułką tartą i cukrem. Zapraszam! Składniki (na ok. 20-30 szt. w zależności od wielkości śliwek): Ciasto: 1 kg ziemniaków 200 g mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 łyżka oleju Nadzienie: ok. 500 g śliwek (lub więcej w zależności od ich wielkości) 2 łyżki cukru 1/2-1

MyCookBook.pl
Tarta ziemniaczana 84

Składniki gotowe kruche ciasto, 1 opak ziemniaki, 3-4 duże szt por, 1 średnia szt mleko, 1 szkl jajko, 1 szt ser żółty, 100g czosnek, 2 ząbki przyprawa do ziemniaków, 2 łyżeczki pieprz, sól olej Przygotowanie Do natłuszczonej formy na tartę wkładamy płat kruchego ciasta, lekko dociskamy i nakłuwamy kilkakrotnie widelcem. Pieczemy 15 minut w temperaturze 170st. Ziemniaki obieramy, kroimy(...)pół centymetrowe plastry i blanszujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedzamy. Por kroimy w krążki, delikatnie podsmażamy na łyżce oleju. Na podpieczonym spodzie układamy blanszowane ziemniaki, na wierzch wykładamy por. Całość posypujemy przyprawą do ziemniaków. Mleko mieszamy z jajkiem. Żółty ser ścieramy, czosnek drobno kroimy, dodajemy do mleka. Doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy ziemniaki, pieczemy w temperaturze 170st przez

Gotowanie moimi oczami
Pyzy z mięsem 165

Pomimo tego, że są pracochłonne robię je dość często. Można je okrasić cebulką, lub boczkiem. Składniki: ciasto ziemniaczane: 800 gram ugotowanych ziemniaków 1500 gram surowych obranych ziemniaków 1 jajko 1 łyżka maki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki zwykłej farsz: 500 gram przerośniętej łopatki 2 ząbki czosnku mała cebula przyprawy: sól, pieprz, majeranek Sposób wykonania: Mięso z łopatki zmieliłam, cebulkę obrałam, bardzo(...)drobno posiekałam, czosnek obrałam przecisnęłam przez praskę. Do mięska dodałam sól, pieprz, czosnek, cebulkę i kilka łyżek wody, żeby mięsko nie było zbyt zbite, dokładnie wymieszałam. Ugotowane ostudzone ziemniaki zmieliłam ( osobiście gotuję je dzień wcześniej ), surowe starłam na tarce o najdrobniejszych oczkach, partiami przekładałam na czystą ściereczkę i dokładnie wycisnęłam, dodałam do ugotowanych ziemniaków. sok z ziemniaków zlałam a skrobię

Darcia w kuchni
Pieczone gęsie udka z ziemniakami Hasselback i modrą kapustą z granatem 169

Kibicuję tej akcji i zachęcam Was gorąco do skosztowania w listopadzie tego szlachetnego drobiu, wszak późna jesień to sezon gdy gęsina jest najsmaczniejsza! Do pieczonych gęsich udek proponuję podać ziemniaki Hasselback, upieczone w gęsim tłuszczu oraz modrą kapustę z granatem. Całe dnie to prawdziwa uczta na wyjątkową okazję.  Składniki: 2 udka z gęsi sól pieprz suszony majeranek Dodatkowo(...)średniej wielkości ziemniaków gałązki świeżego tymianku Kapusta: mała główka czerwonej kapusty 2 łyżki octu 1 łyżka oleju 1 łyżka miodu 1 czerwona cebula 1 granat sól pieprz Przygotowanie: Gęsie udka nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Wkładamy na noc do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Udka układamy na rozgrzanej patelni skórą do dołu i obsmażamy po około 2 minuty

Smakowity Blog Kulinarny
Clam chowder – gulasz z małży z Nowej Anglii 168

liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 200 ml białego wina 1 cebula 1 seler, opcjonalnie mogą też być 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 5 ziemniaków 2 l wody 200-250 ml śmietany 30% (nie, nie można zamienić!!! to jeden z podstawowych składników) 1-2 łyżki mąki 1-2 ząbki czosnku Wykonanie: Małże wyjąć z opakowania(...)kilk minut aż muszle się otworzą. W międzyczasie zbierać szumowiny. Małże odcedzić, odrzucić muszle, które się nie otworzyły! – wodę po gotowaniu zostawić! Warzywa (marchew, seler, pietruszka, szalotka, cebula, ziemniaki, czosnek) – obrać i pokroić w kostkę (ziemniaki osobno). Na patelni rogrzać masło i wrzucić boczek. Podsmażać aż się zrumieni. Dodać cebulę i dymkę z czosnkiem, zeszklić. Dodać tymianek

Pociąg Do Kuchni
Kluski śląskie 270

zrobiłam kluski śląskie. Nie wiem czemu bałam się je robić bo są bardzo łatwe w przygotowaniu. A jakie pyszne, z mięskiem i sosikiem  tworzą pyszne sycące danie. składniki: ziemniaki mąka ziemniaczana sól woda Ziemniaki obrać i ugotować z dodatkiem soli. Następnie ugotowane letnie ziemniaki przecisnąć przez praskę. Masę z ziemniaków przełożyć do miski i ładnie uklepać. Podzielić(...)cztery równe części. Jedną częśc ziemniaków wyjąć a w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Potem z powrotem dodać odłożone ziemniaki i zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta formować kuleczki mniej więcej wielkości dużego orzecha włoskiego. W każdej kuleczce zrobić małe wgłębienie palcem lub zaokrąglonym trzonkiem od drewnianej łyżki. Gotowe kluski gotować w osolonym wrzątku ok 3 minuty od wypłynięcia. Kluseczki

Monia miesza i gotuje
Smak dzieciństwa - ziemniaki z zsiadłym mlekiem 153

bardziej wyrafinowanego jak kromka chleba z prawdziwym masłem, śmietaną i cukrem lub chleb z masłem i truskawkami? Z pewnością jeden z moich smaków z dzieciństwa to zsiadłe mleko z ziemniakami i mam niekiedy wrażenie, że ten okres dzieciństwa w kuchni dalej trwa... Smak dzieciństwa - ziemniaki z zsiadłym mlekiem Uwielbiam ziemniaki w mundurkach i zsiadłe mleko. To jest smak, do którego(...)będę wracał, przypominając sobie tę prostotę dziecięcych smaków prosto z wakacji u babci. Genialne. Ale ziemniaki z zsiadłym mlekiem to przede wszystkim danie: 1. Mega proste - dwa składniki. 2. Mega tanie - kilka złotych polskich. 3. Mega smaczne - spróbuj sam ;) Nic prostszego - zsiadłe mleko, ziemniaki, olej do smażenia. Ziemniaki w mundurkach gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy, kroimy na ćwiartki

Right Behind The Kitchen
Mięso mielone zapiekane w ziemniakach 147

Kolejne danie z ziemniakami w roli głównej, z dodatkiem mielonego mięsa i warzyw.     Składniki: -4 duże ziemniaki -1/2 kg mielonego mięsa -cebula -marchewka -2 kiszone ogórki -jajko -sól, pieprz, pieprz ziołowy -ząbek czosnku W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki w mundurkach. Odlewamy, studzimy i obieramy ze skórek. Kroimy wzdłuż na połówki i wydrążamy środki. Mięso przyprawiamy solą(...)pieprzem, dodajemy połowę startej cebuli i ząbek czosnku. Dokładnie mieszamy.  Marchew i ogórki kroimy w słupki a pozostałą cebulę w piórka. Połówki ziemniaków smarujemy roztrzepanym jajkiem, przyprawionym solą i pieprzem ziołowym. Mięso dzielimy na 4 części. Każdą część układamy płasko na dłoni, na niej układamy marchew, ogórka i piórka cebuli. Mięso zawijamy, formują owalny kotlet. Układamy na połówce ziemniaka

Maminek kulinarny
Zalewajka na wędzonej kontra Zalewajka na białej 128

obie dobre choć w smaku ciut się różnią :) Proporcja a dwie osoby: Zalewajka nr 1: - 2 pełne garście grzybków leśnych - tyle samo ziemniaków pokrojonych w kostkę - 2  surowe białe kiełbaski - cebulka - ząbek czosnku - barszcz biały w butelce - śmietana ( 12% lub 18% ) - sól, pieprz do smaku Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na łyżce oleju. Grzyby oczyścić, zalać wodą centymetr(...)powierzchnię. Gotować ok. 10 minut. Dodać białą surową kiełbasę i czosnek. Parzyć w wywarze z grzybów ok. 20 minut. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, gotować do miękkości. Zalać barszczem ( ok. pół szklanki - jeżeli lubimy kwaśniejszą - więcej). Dosmaczyć solą i pieprzem. Można zaciągnąć mąką dla wzmocnienia gęstości zupy. Zaprawić śmietaną ( 3-4 łyżki wlać do miseczki, zalać wrzącą zupę. Tak zahartowaną

kawawszklance
Chrupiące pieczone ziemniaczki 375

Ziemniaczki z tego przepisu są mega chrupiące i wspaniale pasują do głównego dania! Składniki na 4 porcje. Składniki: 1 kg ziemniaków 5 łyżek oleju arachidowego (lub oliwy z oliwek) 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego kolorowego pieprzu 1 ząbek czosnku 1 gałązka świeżego rozmarynu Przepis: Ziemniaki myjemy i delikatnie szorujemy. Następnie kroimy w półksiężyce, obmywamy i wrzucamy(...)lekko posolonej gotującej się wody. Gotujemy ok. 10 minut aż ziemniaki będą półtwarde. Ziemniaki odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. W misce łączymy olej arachidowy, paprykę, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wylewamy na ziemniaki i dokładnie je nacieramy. Na blasze rozkładamy papier do pieczenia i układamy ziemniaki (najlepiej tak aby się nie stykały), posypujemy rozmarynem i pieczemy w nagrzanym

Emcia Pichci
Sałatka ziemniaczana 317

mnie smakuje wszystkim. Najczęściej podaję ją do schabowego i wtedy mam ekspresowy ale pyszny obiadek. Sałatka podana w Porcelana Bogucice z kolekcji Lolita . Składniki: około 0,5 kg małych ziemniaków 3-4 ogórki konserwowe 4 łyżki groszku konserwowego 2 łyżki pokrojonego szczypiorku 2 łyżki śmietany 18% 2-3 łyżki majonezu Do smaku sól pieprz czarny Ale-raj szczypta cukru(...)łyżki wody z ogórków konserwowych (można pominąć) Przygotowanie: Ziemniaki razem z skórką dokładnie umyć i w osolonej wodzie ugotować al dente.  Z zimnych ziemniaków obrać skórkę i pokroić w półplasterki. Do ziemniaków dodać pokrojone w półplasterki ogórki, odsączony z zalewy groszek i pokrojony szczypiorek. Majonez, śmietaną i wodę z ogórków wymieszać, wlać do sałatki i delikatnie wymieszać. Doprawić

Ala piecze i gotuje
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem 178

ziemniaków 500 g chudego mięsa mielonego (wieprzowina lub wołowina) 400 g pomidorów z puszki sól, pieprz 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku olej do smażenia 90 g mąki pszennej 90 g masła 600 ml mleka 70 g tartego parmezanu lub grana padano 1 jajko Tym razem przepis na troszkę inną zapiekankę. Jej inność dotyczy przede wszystkim konsystencji po upieczeniu. Zazwyczaj(...)przeze mnie zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem - jest lekka, a jej składniki dają wrażenie jakby były osobno. Mimo wszystko jednak, nie traci przez to na sytości. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie przez 10-12 minut. Na patelni z olejem podsmażyć mięso mielone. Dodać przyprawy oraz posiekane pomidory wraz z sokiem. Gotować całość około

Świat Domowej Kuchni