ziemniaki - 38421 przepisów (strona:210/2562)

Ziemniaki z rydzami z patelni 185

Violka lis na grzyby, zawsze coś do domu przyniesie ;).  No to macie pyrki z rydzami - ekspres, pycha żarcie ;) : Składniki: Około 200 g rydzy (kapelusze), 700 – 800 g ziemniaków, 1 duża cebula, przyprawa do ziemniaków, posiekana natka pietruszki, sól, pieprz tłuszcz do smażenia (masło lub olej) Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w ćwiartki. Wrzucić do garnka z wodą(...)osolić i ugotować. Odcedzić. Grzyby oczyścić, większe kapelusze pokroić, opłukać i osączyć. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić ziemniaki i doprawić przyprawą do ziemniaków. Podsmażyć, zdjąć z ognia i przykryć pokrywką.  Rozgrzać tłuszcz na drugiej patelni, wrzucić rydze oraz cebulę, doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć i przełożyć na patelnię z ziemniakami. Całość

Nie tylko w kuchni
Rolada ziemniaczana z kurkami i serem 171

Dziś pyszna rolada z ziemniaków kurek ,kiełbaski i sera. Rewelacja, ciasto podobne jak na kopytka tylko trochę rzadsze.Mąż zadowolony hihi nie rozpoznał , że to ziemniaki stwierdził pyszna ta zapiekanka.Oto właśnie chodzi by zaskakiwać i to pozytywnie :) Widziałam jak Monika robiła swoja roladę, stwierdziłam , że też muszę spróbować Składniki: ziemniaki 10 szt mąka pszenna TYP 500  Kłos(...)garnka jajko 1 szt sól dodać do gotujących ziemniaków . Dodatkowo: kurki po ugotowaniu 600 g mieszanka pomidor z ziołami 3 łyżeczki Kłos - Pol żywiecka drobiowa 200 g trochę tłuszczu do smażenia ser miękki( idealny do rozpuszczenia) 10 plastrów   Krok 1 Ziemniaki obieramy kroimy na ćwiartki, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie.Kiedy nam się ugotują odlewamy wodę i tłuczkiem ubijamy

Różowa kuchnia
Biała kiełbasa zapiekana z ziemniakami 113

Biała kiełbasa zapiekana z ziemniakami Składniki: Ziemniaki – 6 sztuk Biała kiełbasa – 6 sztuk Piwo – 100 ml Musztarda dijon – 3 łyżki Miód – 2 łyżki Koperek – 1 pęczek Pieprz, sól Olej do posmarowania naczyń Wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy, aż będą pół-twarde. Następnie kroimy je w grube plastry i układamy w naczyniach do zapiekania (można w jednym większym lub dla każdego(...)osobno). Na plastrach ziemniaków układamy kiełbaski. Całość posypujemy solą i pieprzem. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos – piwo mieszamy z miodem i musztardą. Ziemniaki i kiełbaski polewamy sosem i zapiekamy w piekarniku przez 30-45 minut ( w zależności od wielkości/grubości kiełbasy i ziemniaków) aż będą miały złoty kolor. Gotowe danie posypujemy świeżo posiekanym koperkiem

Kuchnia Bon Appetit
Kopytka z dynią 127

teraz w sezonie pure z dyni. Możecie zrobić też kopytka z samego pure z pieczonej dyni hokkaido, niemniej jednak nam zasmakowały te mieszane pół na pół - dynia i ziemniaki. Składniki: 0,5 kg ugotowanych ziemniaków 0,5 kg pure z pieczonej dyni hokkaido ( poradnik: jak przygotować pure ) 2 jajka około 2 szklanek mąki pszennej sól 2 łyżki oleju Dodatkowo: masło(...)świeży tymianek lub rozmaryn  Przygotowanie: Ugotowane i ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić w maszynce do mięsa ( ewentualnie wersja dla leniwych - ziemniaki bardzo dokładnie wytłuc tłuczkiem ). Zmielone ziemniaki wymieszać z pure dyniowym, dodać jajka i mąkę - zagnieść zwarte, lecz nie bardzo gęste ciasto. Ciasto podzielić na 4 części, każdą część uformować w wałeczek. Wałeczki kroić skośnie

kolorowotorcikowo
Placuszki z gotowanych ziemniaków wg Aleex 163

kolei wszystko udaje się opanować: kolejne zachwiania zdrowotne prostujemy, ale nerwy są naprawdę spore. Niedawno wpadłam zziajana do domu, aby zrobić obiad. Mięso miałam podszykowane, surówkę zrobiłam szybciutko, ziemniaki już się gotowały. Po kilkunastu minutach odcedziłam ziemniaki i…. już wiedziałam, że będą niesmaczne. Były szkliste, ciapowate, do niczego po prostu. Patrzyłam w garnek jak sroka w kość i zastanawiałam się(...)wymieszałam i zrobiłam ziemniaczane placuszki. W takiej wersji okazały się naprawdę smaczne. Były dobre na tyle, że na pewno od czasu do czasu do nich wrócę. Polecam. Składniki: • gotowane ziemniaki • przyprawy: pieprz, czosnek, przyprawa do ziemniaków • opcjonalnie: szczypiorek, natka pietruszki • olej Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki ugotować, utłuc. 2. Dodać przyprawy, wymieszać. Formować placuszki. 3. Można dodać posiekany szczypiorek lub natkę

W mojej kuchni
Najlepszy przepis na pierogi ruskie 715

przykład rodzinne oraz bez okazji. Okraszone cebulką z boczkiem połechtają najbardziej wymagające podniebienia! A oto i przepis na pierogi ruskie : Składniki: 400 g twarogu półtłustego 400 g ugotowanych ziemniaków  (objętościowo mniej więcej ma być tyle samo ziemniaków, co twarogu - pół na pół) 2 duże cebule 3-4 lyżki oleju sól pieprz cukier Ciasto przygotowuję z tego  przepisu(...)dwóch porcji ciasta, wychodzi wtedy około 40 pierogów) Przygotowanie: Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie - jak do zwykłego obiadu. W międzyczasie kroję cebule na kostkę i powoli podsmażam je na oleju, na patelni solę cebulę 1 płaską łyżeczką i posypuję 1 płaską łyżeczką cukru. Cebula nie może się przypalić, musi powoli się smażyć, żeby w efekcie miała złoty kolor

Anielska Kuchnia Ani
Łosoś na pierzynce z dyni i ziemniaków 139

Wszystko w tym daniu jest co uwielbiam, razem pasuje wyśmienicie. Jedno danie i zawiera wszystko, rybka ziemniak i dynia. Ziemniaki wyszorować, Dynię obrać, wyciąć pestki i pokroić na większe plasterki. Do dużego garnka wlać wodę, wrzucić ziemniaki, osolić do smaku. Jak już ziemniaki są prawie miękkie wrzucić dynię i gotować jeszcze 3 minuty. Odcedzić. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek(...)rozrzucić ziemniaki i dynię. Obsypać warzywa pieprzem ziołowym i skropić oliwą z oliwek. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 C i piec 20 minut. Zdjąć skórę z łososia pokroić w kawałki, doprawić solą i ziołowym pieprzem. Musztardę wymieszać z cremem frache lub kwaśną gęstą śmietaną. Rozsmarować wszystko na górnej części łososia. Wyjąć blaszkę z piekarnika i rozłożyć kawałki łososia

Kuchnia Pokoleń
chrupiące placki cukiniowo-ziemniaczane z cebulą i czosnkiem... 148

Składniki: ziemniaki 1 kg, cebula 1 duża, cukinia 1 większa, jajka 2 sztuki "L", mąka pszenna 1 szklanka, bułka tarta 2 łyżki, czosnek 1 główka, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba obrane ziemniaki zetrzeć w robocie na tarczy do ziemniaków najlepiej wprost na sitko z drobną siateczką, zostawić do odcieknięcia soku z ziemniaków, następnie(...)miski zlać i do osadu z mąki ziemniaczanej wsypać starte ziemniaki i startą w robocie cebulę cukinię ze skórką zetrzeć na tarce grubsze oczka, posypac solą i zostawić na 30 minut, odcisnąć cukinie z soku i dodać do ziemniaków, wycisnąć w prasce ząbki czosnku, dodać jajka, mąkę, tartą bułkę, pieprz i wszystko dobrze łyżką wymieszać na gorącym bardzo oleju smazyć

W Mojej Kuchni Lubię
Kotleciki z ziemniaków z sosem pieczarkowym 148

zapach, a przez obtoczenie ich w bułce tartej są przyjemnie chrupiące. W mojej rodzinie podaje się je obowiązkowo z sosem pieczarkowym, ale pasuje również sos pomidorowy. Kotleciki z ziemniaków z sosem pieczarkowym 10-12 szt.   Kotleciki 3 większe ziemniaki 1 jajko 2-3 łyżki mąki 1 duża cebula lub 2 mniejsze sól, pieprz 1 łyżka masła do przysmażenia cebuli(...)bułka tarta do obtoczenia kotlecików Sos 30 dag pieczarek 1 mała cebula 0,5 szkl. wody 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany sól, pieprz Kotleciki Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić i zdjąć skórkę, lub użyć ziemniaków np. z poprzedniego dnia. Przepuścić je przez praskę do ziemniaków. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na maśle. Do ziemniaków dodać jajko, mąkę i zrumienioną

Posadzone i zjedzone
Pierogi ruskie z boczkiem 120

robiła. Ja zrobiłam je pierwszy raz, o zgrozo,  czemu tyle zwlekałam! dla moich mięsożernych domowników to był strzał w dziesiątkę,  bo podejrzewam że z samymi ziemniakami i serem by im nie smakowały, wkładka mięsna musi być i tak powstały „unowocześnione” pierogi ruskie. Są bardzo smaczne, najlepsze zaraz po ugotowaniu. Składniki: Ciasto: 60 dag  mąki poznańskiej Około(...)gorącej wody 1 jajko Farsz: 70 dag gotowanych ziemniaków 20 dag twarogu 1 jajko 35 dag łuskanego boczku 2 cebule 2 ząbki czosnku Sól do smaku Pieprz ziołowy do smaku Sposób przygotowania: Farsz: Całkiem zimne gotowane ziemniaki mielę w maszynce do mięsa-(zawsze robię, gdy zostanie mi ziemniaków z obiadu z poprzedniego dnia, wtedy nic się nie marnuje

Wanilia i Kardamon
Domowy wiejski garnek, czyli niezawodny jednogarnkowiec 157

szybkimi i prostymi obiadami. Tak właśnie powstał ten przepis - szybki, aromatyczny i sycący! Czego chcieć więcej? ;) Wiejski garnek: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 500 g pieczarek 700 g ziemniaków 2 duże cebule 1 duży ząbek czosnku 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki ketchupu 2 łyżeczki prażonej cebuli 3 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka(...)bazylii pół łyżeczki suszonych liści kolendry pół łyżeczki chilli 1 liść laurowy sól i pieprz Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę. Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę. Do bulionu wsypujemy paprykę słodką, chilli i wszystkie zioła. W szerszym rondelku podgrzewamy 1 łyżkę oleju kokosowego i partiami wrzucamy mięso mielone. Solimy

Cooking Monster
Zupa buraczkowa z prażonym boczkiem i cebula 131

dziadków na wsi Dzięki  takiej  chłopskiej zupie ludzie mieli siłę pracować ciężko na polu gdzie wszytko obrabialo się ręcznie. Czasem zupa  gotowana była oddzielnie bez ziemniaków a zasmażka była polana na  oddzielny talerz z ziemniakami. Składniki: 700 g. Ugotowanych buraków Kilka plastrów boczku surowego 1 cebula Bulion ja gotowalam  na schabie Wiem zabójstwo ale dostać(...)kości na zupę w UK  jest niemal niemożliwe Kilka ziemniaków Pieprz,sól 3 liście laurowe 2 łyżki masła śmietana 18% do zupy musi być rzadka -lepiej połączy nam się z zupą 1 łyżka octu 10% 2 łyżki cukru do smaku Trochę mąki jeśli lubimy zupę  gęsta Sposób: Zabieramy się za gotowanie bulionu wedle uznania znajdziecie przepisy na moim

Viola cooks with passion
Kluski śląskie 179

uwielbiam! Kluski śląskie, gumione, kluski białe, jak kto woli:) W moim rodzinnym domu często jadaliśmy kluski śląskie lub inne smaczne potrawy przygotowywane z ziemniaków, które pasowały do każdego obiadu. A ja z Bratem mogliśmy je jeść cały czas, codziennie. To popularna potrawa w kuchni śląskiej. Kluski śląskie smakowaliśmy z różnymi mięsnymi kotletami, gulaszami mięsnymi lub grzybowymi z dodatkiem różnych surówek(...)buraczków, marchewki z groszkiem. Wiadomo, że ugotowane ziemniaki z wody są szybsze w przygotowaniu. Tu, mimo że należy się ciut więcej uwagi i pracy, naprawdę warto. Jak z pierogami..pracy jest, ale smak niezastąpiony:) Zawsze robię ich więcej, mogłabym zajadać się nimi cały czas. Czasem pakuję je w specjalne foliowe opakowania i mrożę, na następny szybki obiad są jak znalazł

Zasmakuj Kuchni
GNOCCHI W KURKACH / GNOCCHI WITH CHANTERELLES 133

niewiele więcej czasu będzie Ci na to potrzebne. Tym razem danie w wersji wegetariańskiej, ale z powodzeniem możesz do tego dodać mięso – kurczaka, boczek, na co masz ochotę. Ziemniaki na ciasto warto ugotować dzień wcześniej, żeby były bardziej suche – lepsze do robienia ciasta. Składników jest dosłownie pięć, najprawdopodobniej większość masz w domu – miłego gotowania! Gnocchi are just(...)them easier to make a dough of them. There are literally five ingredients, which most likely you have at home – have fun cooking! SKŁADNIKI: Gnocchi: 300 g ugotowanych ziemniaków 150 g mąki pszennej 1 jajko Sos: 200 g kurek 200 g jogurtu greckiego 1 średnia cebula 75 g Gorgonzoli 1 łyżka masła INGREDIENTS: Gnocchi: 300 g boiled potatoes

Martyna Cooks
Frittata z piekarnika z młodymi ziemniakami i pomidorami 130

nowym przepisem na odnowionym blogu Kęsy Codzienności. Mam nadzieję, że zdążyliście się już rozgościć. O frittacie przeczytaj w poprzednim przepisie . Dziś nieco podobnie, bo znów z młodymi ziemniakami. Jednak swojski pomidor całkiem zmienia smak potrawy. Jak dla mnie bomba! Zawsze uwielbiałam jajecznicę z pomidorem. To jest podobne danie, jednak bardziej sycące, w sam raz na obiad lub kolację(...)niestety lekko się przypiekło po bokach, ale smaku to nie odjęło. Skłonna jestem powiedzieć, że nawet dodało. :) Smacznego! Składniki na 3-4 porcje: 5 jajek kilka ugotowanych młodych ziemniaków (np. z poprzedniego obiadu), u mnie ze skórką i z dodatkiem koperku 2 dojrzałe pomidory 2 małe lub 1 większa cebula 3 plastry żółtego sera lub kilka łyżek startego

Anioszek w kuchni