chciało. Kurczak w marynacie curry leżakował, a następnie na grillu wylądował. Młode ziemniaczki również się grillowały, a dla smaku świeży lubczyk, pieprz i sól pozapraszały. Kurczak stwierdził, że same ziemniaki to za mało i coś by jeszcze się przydało. Ziemniaki sałatkę z świeżych warzyw zaproponowały, bo ochłodzenia i kolorów chciały. Kurczak, jednak nowych smaków chciał wypróbować i grillową sałatkę(...)sałatkę grillowaną: 1 mała cukinia, 5 szt. cebuli szalotki, po ½ papryki: żółtej, zielonej, czerwonej, 1 batat, kilka młodych kolb kukurydzy, sól, pieprz, świeża mięta, świeży tymianek, ponadto: młode, małe ziemniaki, sól, świeży lubczyk, olej rzepakowy, składniki na świeżą sałatkę: 1 mała sałata lodowa, kilka liści sałaty lollo rosso zielonej i czerwonej, 1 pęczek rzodkiewki, 250 g pomidorków koktajlowych: pomarańczowych, zielonych
Moniki SmakołykiStarannie je oglądamy i wybieramy. Potem przynosimy do domu i… ziemniaki puszczają pędy, sałata więdnie, a truskawki pleśnieją. Jest logiczne, że nie wszystko co kupimy w weekend, zjemy na raz, dlatego warto pamiętać, że prawidłowe przechowywanie warzyw i owoców może znacząco przedłużyć ich świeżość. Ha! – istnieją jeszcze magiczne sposoby, aby dodatkowo wydłużyć ten czas! Nie lubię marnować jedzenia(...)przechowywanych produktów . Dużo etylenu wydzielają m.in.: banany, morele, melony, gruszki, śliwki, mango, jabłka, papryka oraz pomidory. Owoce i warzywa szczególnie wrażliwe na etylen – np.: bakłażany, arbuzy, dynie, ziemniaki, marchewki, rzodkiewki, szparagi, sałaty i brokuły należy trzymać osobno z warzywami wymienionymi w pierwszej grupie. Jeśli będą leżały obok siebie – szybciej zaczną gnić. Pomidory lubią być przechowywane szypułką do góry
Poezja smakuPyszna zupa z kurkami i fasolką szparagową. Z młodymi ziemniakami i warzywami smakuje obłędnie. Najmniejsza nawet ilość kurek nada niebywałego, wykwintnego smaku. Ta zupa to smak lata! Koniecznie do przygotowania, bardzo polecam! Bez dokładki się nie obędzie! Składniki: 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1/4 pora 1 łyżka masła+1 4-5 ziemniaków około 300 g zielonej fasolki(...)warzywny -1,5 l kubek śmietany zielenina Wykonanie: cebulę obrać, posiekać i w garnku, w którym gotujesz zupę zeszklić cebulę na 1 łyżce masła w międzyczasie obrać warzywa i ziemniaki. Ziemniaki pokroić w kostkę, pora w półkrążki, a warzywa zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Małego ziemniaka również starłam na tarce, by po rozgotowaniu zagęścił nieco zupę. Z fasolki obciąć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Rethymnonu. Nie ma jednego przepisu, dlatego ja pokażę Wam wersję, jaką jadłam w restauracji w porcie w Chanii. Na pewno zaskoczy Was w niej obecność dwóch składników - gotowanych ziemniaków i plastrów gotowanej cukinii. Ale taką właśnie wersję jadłam i z tego, co się zorientowałam, gotowana cukinia w tej sałatce to wcale nie taki rzadki dodatek. Z wycieczki na Kretę przywiozłam(...)porcje: 2 połówki pieczywa paximadia , inne sucharki lub 2 czerstwe bułki, np. grahamki (patrz wskazówki poniżej), podzielone na duże kawałki 1 nieduża cukinia (ok. 250 g) 4 średnie ziemniaki odmiany sałatkowej 2 zielone papryki 3 duże, soczyste pomidory malinowe 1 średni ogórek 200 g sera mizithra , manouri lub fety garść dobrej jakości oliwek z pestką, czarnych lub kalamata pół
Chilli Czosnek i OliwaGotuję bardzo dużo zup i już pomału wyczerpują mi się pomysły, czasem obieram ziemniaki do zupy i w sumie jeszcze nawet nie wiem jaka to będzie zupa.I tak było tym razem, ziemniaki obrane, bulion gotowy, a pomysłu brak..no, ale akurat miałam selera naciowego i tak pomyślałam, żeby zrobić taką zupkę z selerem.No i całkiem smacznie wyszło(...)marchewki kilka ziemniaków kilka łodyg selera naciowego 1 cebula bulion drobiowy suszone warzywa listek, ziele sól,pieprz śmietana koperek Łodygi selera i marchewki pokroić w półplasterki,ziemniaki kroję w kostkę,cebulę pokroić w drobną kostkę.Cebulę i selera przełożyć do rondelka z niewielką ilością bulionu i chwilkę poddusić.Następnie przełożyć do garnka, wlać bulion, dodać marchewkę,ziemniaki oraz przyprawy.Gotowa
Moje domowe kucharzenieZapiekanki różnego typu to dobry pomysł zarówno na obiad jak i na kolację. Dzisiaj propozycja bezmięsna. Zapiekanka z ziemniaków, przełożona dla urozmaicenia bobem i cebulą. Bardzo smaczna, spróbujcie koniecznie . Przy okazji chciałam Wam polecić firmę Krakus , która od 1965 roku towarzyszy polskiej kuchni, nie tylko przetworami z warzyw, ale też koncentratami warzywnymi bez glutaminianu sodu czy konserwantów. ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA(...)BOBEM Składniki: (f o rma 28x16) 300 g ziemniaków (waga po obraniu i pokrojeniu) 200 g bobu (waga po ugotowaniu i obraniu) 1 średnia cebula 2/3 szkl wody 1/3 szk bulionu warzywnego lub drobiowego np. Krakus 2 ząbki czosnku 50 g parmezanu lub grana padano Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i kroimy na cienkie plasterki najlepiej za pomocą szatkownicy. Bób gotujemy
Bon appetit mon amieMamą. Gdzie kucharek sześć... niby tak, ale nasza współpraca była zgrana, każda wiedziała co robić. Podział obowiązków pozwalał na szybsze smakowanie gotowych chrupiących i złocistych placków. Ja tarłam ziemniaki z Babcią na zmianę - zawsze robiłyśmy i smażyłyśmy duuuże ilości placków, dla całej 5-cio osobowej rodziny. Tak, żeby jeszcze zostało do odgrzania w piecu. Podawałyśmy je z kwaśną śmietaną przełamaną(...)sama, a potem cieszę się widokiem znikających ziemniaczanych smakołyków z naszego stołu. Podaję różnie, najczęściej tradycyjnym sposobem wyniesionym z domu. Smakują zawsze! Składniki na placki ziemniaczane: 1 kg ziemniaków 2 cebule ok. 5 łyżek mąki pszennej 1 jajko (opcjonalnie) 2 kubeczki gęstej kwaśnej śmietany sól, świeżo zmielony pieprz, cukier olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie placków ziemniaczanych: 1. Ziemniaki obieram
Zasmakuj KuchniStarte lub obrane ziemniaki ciemnieją w wyniku kontaktu z jednym z enzymów, który zawarty jest w powietrzu. Jeśli ziemniaki ściemnieją, nie musimy ich od razu wyrzucać – ciemnienie wpływa jedynie na sam wygląd i delikatnie zmienia smak ziemniaka. Jednak co zrobić, by ziemniaki nie czerniały? Ciemnienie startych ziemniaków – jak temu zapobiec? Wiadomym jest, że […] Artykuł Jak zapobiec ciemnieniu(...)obranych i startych ziemniaków? pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl
PysiaGotuje.plpieprz przyprawa kebab-gyros przyprawa do kurczaka chili pieprz cayenne zioła prowansalskie kminek mielony bazylia oregano czosnek granulowany 1/4 szklanki oleju 1 duża podwójna pierś z kurczaka 1 kg ziemniaków przyprawa do ziemniaków sól pieprz 1 cebula 3 duże ząbki czosnku tłuszcz do wysmarowania naczynia 10 dkg sera żółtego Przygotowanie: 1. Do miski wsypujemy po trochę wszystkich przypraw i dodajemy(...)olej, mieszamy. Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki, lekko rozbijamy i obtaczamy dokładnie w marynacie, odstawiamy na około pół godziny do lodówki. 2. Ziemniaki obieramy, kroimy na plasterki i układamy w naczyniu do zapiekania wysmarowanym tłuszczem, posypujemy solą, pieprzem i przyprawą do ziemniaków. 3. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki i układamy na ziemniakach. 4. Następnie na całej
Kuchnia u BietkiZapiekanki w kokilkach w stylu meksykańskim z kukurydzą Bonduell to sposób na odmienę zwykłego obiadu. Jeśli chcesz podać ziemniaki i mięso w nieco innej formie takie zapiekanki są odpowiednim pomysłem. Mięso, pieczarki i chrupiąca kukurydza ukryte pod puszystą kołderką z puree z ziemniaków. Pycha, polecam. Przy okazji chciałabym Wam polecić pyszne, soczyste i chrupiące warzywa od Bonduell . Ich rolnicy(...)łyżka koncentratu pomidorowego 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 5 pieczarek 3/4 szklanki kukurydzy w puszce Bonduell (opcjonalnie można użyć mieszanki kukurydzy z czerwoną fasolą Bonduell ) 6 ziemniaków 1 łyżka masła 2 łyżki mleka sól, pieprz Przygotowanie: Pieczarki kroimy w platerki i podsmażamy na odrobinie oliwy z posiekaną 1 cebulą (drugą kroimy w grube plastry i odstawiamy), przekładamy
Bon appetit mon amiekoryciński z oregano ser koryciński z pieprzem kolorowym" Składniki na zapiekankę: (ilość proporcji ulega zmianie w zależności od wielkości naczynia żaroodpornego jakie użyjecie) * około 7-8 większych ziemniaków * około 600 g mielonego wieprzowego * 1 cebula * 5-6 większych pieczarek * ser do posypania (użyłam sera korycińskiego z czarnuszką) * 1 czerwona papryka * sól, pieprz, ulubione przyprawy * 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)łyżki ketchupu łagodnego * oliwa z oliwek do podsmażenia mięsa Wykonanie: Ziemniaki obrać ze skórki, umyć. Pokroić w cienkie plasterki, włożyć do garnka, zalać wodą, posolić i zagotować tak aby były lekko twardawe. Wystudzić. Mięso mielone podsmażyć na patelni z oliwą z oliwek, doprawiając solą, pieprzem, ja dodałam jeszcze do smaku przyprawę do mielonego, odrobinę pieprzu cayenne i bazylię suszoną
Zrób to smaczniesię nazwa dufinki Są to zapieczone rozetki z puree ziemniaczanego. Ich niepowtarzalny kształt to sposób na elegancki i oryginalny dodatek do dania głównego. Jeśli znudziły Ci się zwykłe ziemniaki lub poszukujesz jakiegoś eleganckiego dodatku do dania głównego to przepis idealny dla Ciebie! Dufinki Składniki: 1kg ziemniaków 1 jajko 1 żółtko 6-8 łyżek mleka 2 duże łyżki masła pieprz sól(...)opcjonalnie szczypta gałki muszkatołowej (ja pominęłam) Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy masło, jajko, żółtko, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i 6 łyżek mleka. Dokładnie mieszamy. Jeśli nasze ziemniaki są bardzo sypkie powinniśmy dodać jeszcze 2 łyżki mleka. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie
PatiGotujeSKŁADNIKI: ( 2 porcje ) 1 porcja = 480 kcal 0,5 kg ziemniaków jajko łyżka mąki pszennej 1/4 białej cebuli łyżeczka soli 5 łyżek oleju rzepakowego WYKONANIE: 1. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych okach ( lub w malakserze ) 2. Pod miskę, z jednej strony(...)startymi ziemniakami podłożyć zwiniętą ścierkę. 3. Odstawić na 15 min. 4. Przytrzymując ziemniaki odlać zebrany sok, następnie dłońmi wycisnąć resztę soku. 5. Odciśnięte ziemniaki przełożyć do miski, dodać jajko, makę i startą na tarce ( małe oczka ) cebulę. 6. Doprawić łyżeczką soli. Dokładnie wymieszać. 7. Na patelni rozgrzać olej. 8. Z masy ziemniaczanej przygotowywać porcję wielkości orzecha włoskiego
Atlas Smakówsolą i pieprzem. Rosół przecedzić i wlać do pudełek i do zamrażarki. Będzie na później jako baza do dań lub zup. Przygotowanie masy na kluski – ugotować do miękkości ziemniaki w skórkach w osolonej wodzie. Odcedzić, obrać i zmielić przez maszynkę lub przepuścić przez praskę. Surowe ziemniaki oskrobać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Masę z surowych ziemniaków położyć(...)sitku ułożonym na garnku. Nadmiar wody musi odpłynąć. Odcedzone ziemniaki dodać do ugotowanych ziemniaków. Wodę zostawić i chwilkę poczekać, aż mączka ziemniaczana osiądzie na dnie garnuszka. Wtedy zlać wodę a mączkę ziemniaczaną dodać do ziemniaków. Dodać dodatkowo mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać masę. Formowanie kartaczy – rękoma nabrać trochę ciasta i uformować cienki placuszek. Nałożyć dużą porcję mięsa, tyle żeby można
Kuchnia PokoleńTaka prosta, zwykła. To właśnie jeden ze składników natchnął mnie do ponownego wykorzystania – kaszanka. Kupiona w sprawdzonym miejscu, na kaszy gryczanej, okazała się świetnym dodatkiem do sałatki z ziemniakami i jabłkami. Bo akurat jabłek mam pod dostatkiem. Wielką ich siatkę i kosz otrzymałam od teściów, prosto z ich sadu. Było ich tak dużo, że rozsypały się po całym bagażniku(...)dzień moja mała pomocniczka podawała mi jabłko po jabłku, pracowicie wyjmując każdy owoc ze słomianego kosza. Jak smacznie je wykorzystać? Oto pomysł! h Składniki: 4 duże ziemniaki, 1 duże jabłko, 1 pęto kaszanki, 1 łyżeczka rozmarynu, 1 łyżeczka tymianku, dobrej jakości oliwa, sól, pieprz, papryka słodka, szczypta gałki muszkatołowej Wykonanie: Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki, podgotować
Raj dla Podniebienia