ziemniaki - 38421 przepisów (strona:196/2562)

Kartacze z mięsem 100

się je na gorąco okraszone smalcem ze skwarkami, bułką na maśle albo zeszkloną cebulką.       PRZEPIS NA KARTACZE Z MIĘSEM Składniki na kartacze z mięsem: 3 kg ziemniaków 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól farsz: ugotowane mięso z rosołu (u mnie pierś i nogi kurczaka) 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz majeranek(...)obieram z kości, puszczam przez maszynkę razem ze cebulą, mieszam z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiam do smaku (smak musi być zdecydowany, by kartacze potem nie wyszły niedoprawione). Kilogram ziemniaków obieram i gotuję w osolonej wodzie do miękkości, odcedzam, daję im lekko ostygnąć. Jeszcze ciepłe ziemniaki przeciskam przez praskę. Pozostałe dwa kilogramy ziemniaków obieram, myję i ścieram na tarce

Dorota Smakuje
Jak wyczarować obiad w 30 minut? 116

kolei, bo obiecałam obiad w pół godziny dla 4 osób. . Potrzebne Ci będą gotowe gołąbki (w opakowaniu są dwie sztuki, więc ja miałam dwa), około 1,5 kg ziemniaków i 400 g pieczarek. dodatkowo: pół gałki muszkatołowej, koperek (może być suszony), sól, 2 łyżki mleka (u mnie było kokosowe). Nie wiem czy wiecie, bo mnie dopiero na stare lata Gabi(...)uświadomiła, że ziemniaki powinno się zalewać gorącą (wrzącą wodą), dzięki teki ich czas gotowania do maksymalnie pół godziny w przypadku „starych” ziemniaków. Zacznij więc od obrania ziemniaków, w miedzyczasie zagotuj wodę w czajniku. Na półtora kg ziemniaków 1,5 litra wody wystarczy. Wrzuć obrane i pokrojone pyry do garnka, zalj wrzątkiem, dodaj łyżeczkę soli, przykryj garnej pokrywką

greenscarf
BARSZCZ UKRAIŃSKI: tradycyjny, pyszny przepis 141

Barszcz ukraiński z ziemniakami. Przepis na tradycyjny barszcz ukraiński. Prawdziwy, domowy barszcz czerwony z fasolą i ziemniakami, zabielany śmietaną.      Barszcz ukraiński - pyszna zupa z tartych czerwonych buraczków z ziemniakami, fasolą i pomidorami z dodatkiem śmietanki. Absolutnie rewelacyjny! :)      Tradycyjny barszcz ukraiński podawany jest z kaszą sypką lub jajkiem oraz posiekanym koperkiem. Przed podaniem dodajemy(...)mięsa, warzyw lub wody 300g warzyw (marchew, pietruszka, kawałek selera) 2 średnie buraki 150g - 200g drobnej fasoli białej lub czerwonej lub 300g fasolki szparagowej (w sezonie letnim) 350g ziemniaków 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki (ok. 400g) lub 500g pomidorów świeżych 1 mały kubek śmietanki 30% (ok. 200g) kilka ziarenek ziela ang. i listek laurowy (ew.) 2 łyżki posiekanego koperku

Moja Książka Kucharska
Kluski śląskie – prosty przepis 124

Lubicie kluski śląskie? Moja rodzina przepada za ich smakiem a ja lubię je, za ich prostotę przygotowania, minimalizm składników i praktyczność – są świetnym sposobem na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków z obiadu . Jak zrobić kluski śląskie? Bardzo łatwo – wystarczą ugotowane ziemniaki i mąką ziemniaczana. Jeśli macie czas czy dobre chęci, możecie wzbogacić je o szpinak czy buraka nadając im kolory i nowy(...)smak. PRZEPIS NA KLUSKI ŚLĄSKIE Składniki na kluski śląskie: 1kg ugotowanych ziemniaków 250g mąki ziemniaczanej Jak zrobić kluski śląskie: Ziemniaki ugotowane i ostudzone przepuszczamy przez praskę do ziemniaków lub przez maszynkę do mięsa. Do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy zwarte ciasto. Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy kluki wielkości orzecha włoskiego – w każdym robimy dziurkę za pomocą trzonka drewnianej

Dorota Smakuje
Proste obiady na 7 dni #10 - Przepisy na obiady w PDF z listą zakupów! 117

makaronowa sałatka).  Niedziela - Szaszłyki z kurczaka w boczku Na niedzielę proponuję coś specjalnego - szaszłyki z kurczaka zawiniętego z boczek, z dodatkiem pieczarek i papryki. Do tego pieczone ziemniaki i sałatka. ➤czas przygotowania: 45 minut w 1 porcji: 478 kcal, B 36,2 g, W 38,9 g, T 20,0 g Składniki /na 2 porcje: 400 g ziemniaków(...)czerwonej papryki (tej co została z szaszłyków), 1 pomidor, 2 garści liści sałaty, 1 łyżka oliwy, sól i pieprz dodatkowo: 2 patyczki do szaszłyków namoczone wcześniej w wodzie Przygotowanie: Ziemniaki obierz i pokrój na półksiężyce. Wrzuć do brytfanki, polej 1 łyżką oliwy, dopraw solą, i pieprzem. Wymieszaj dłońmi, rozłóż ziemniaki równomiernie w naczyniu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni

Chilli Czosnek i Oliwa
Kopytka – przepis 156

Przepis na tradycyjne, polskie kluski ziemniaczane kopytka. Kopytka możemy zrobić z ugotowanych ziemniaków, które zostaną nam z obiadu, ale pyszne wychodzą z ziemniaków wcześniej upieczonych. Kopytka pyszne są solo albo podane w sosie pieczarkowym. PRZEPIS NA KOPYTKA Składniki na kopytka: 1 kg ugotowanych ziemniaków lub upieczonych w folii al. ok 250g mąki pszennej (ilość mąki zależy od wilgotności ziemniaków(...)jajko sól Jak zrobić kopytka: Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy do nich jajko, szczyptę soli i mąkę – wyrabiamy ciasto. Ilość mąki zależy od wilgotności ziemniaków – będziemy potrzebować jej tyle by ciasto pozostało bardzo miękkie ale dało się już formować. Rękami oprószonymi mąką formujemy wałki o grubości 1,5cm i kroimy je na plastry o szerokości 2 cm. Do wrzącej osolonej

Dorota Smakuje
Klasyczne placki ziemniaczane 177

stworzycie domową wersję placków po zbójnicku . Mimo wszystko ja najbardziej lubię placki ziemniaczane podane z gęstą śmietaną i cukrem. I pamiętajcie najlepsze są zaraz po usmażeniu :) Składniki 3 duże ziemniaki 3-4 łyżki mąki 1 jajko sól pieprz olej do smażenia Dodatki gęsta śmietana cukier Przepis na klasyczne placki ziemniaczane Ziemniaki ścieramy na tarce na grubych oczkach. Delikatnie solimy(...)odstawiamy na ok. 10 minut. Odlewamy wodę z ziemniaków, dodajemy mąkę, jajko, pieprz i dokładnie mieszamy. Jak masa ziemniaczana będzie zbyt płynna dodajcie odrobinę mąki. Ziemniak, ziemniakowi nie równy, więc każdy wchłonie więcej mąki. Na odrobinie oleju smażymy z obu stron placki na rumiany kolor. Placki ziemniaczane podajemy z gulaszem, albo śmietaną i cukrem. Smacznego! Artykuł Klasyczne placki ziemniaczane pochodzi

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
GOŁĄBKI WIGILIJNE 233

Gołąbki z kaszą gryczaną i ziemniakami to danie kuchni kresowej, które należy do tradycyjnych dań wigilijnych na Ukrainie. Gołąbki te są także popularne u nas na Podkarpaciu. Ich skład nieco się różni od moich gołąbków wigilijnych, gdyż w tradycyjnych ukraińskich gołąbkach jest dużo więcej ziemniaków i przeważnie nie ma w nich suszonych grzybów.  Do gołąbków dodaje się surowe tarte(...)ziemniaki, których praktycznie nie czuć, a spełniają rolę spoiwa i wypełniacza.  U mnie gołąbki te zostały trochę podrasowane i  dominuje w nich kasza gryczana z grzybami, a ziemniaków jest tylko dodatek. Dzięki temu są bardzo grzybowe i smakują znakomicie! Mimo obecności grzybów, które nie należą do lekkostrawnych, danie wydaje się być lekkie i niezbyt sycące. Idealnie pasują

Kuchnia MagdaLeny
Piątek: Krewetkowy chowder z pure ziemniaczanym 98

odpowiednio cienkiego bekonu. Z owoców morza użyliśmy drobnych, koktajlowych krewetek. O treści potrawy stanowi pure, kremowe, wyraziste dzięki obecności sera. Polecamy Wam chowder jako doskonały sposób na wykorzystanie wczorajszych ziemniaków. Jeśli nie macie pomysłu co z nimi zrobić, chowder będzie idealnym rozwiązaniem. Składniki: Puszka kukurydzy 400 ml 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki Pęczek szczypiorku Litr bulionu(...)wody 2 łyżki oleju Pęczek szczypiorku 200 g krewetek koktajlowych 4 plastry chudego boczku albo prosciutto Sól i pieprz Pure 4 małe ziemniaki 1 łyżka masła 1/3 szklanki mleka 1/2 szklanki tartego cheddara, parmezanu lub bursztyna Przygotowanie: Krok 1 Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w plasterki, zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj na bardzo małym ogniu 15 minut

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień: Dania najlepsze na drugi dzień 114

cottage pie czyli angielską zapiekankę wiejską, w której gotowane w rosole warzywa sprawdzają się doskonale. W zapiekance jest też pure, z tym że zrobiliśmy je na bazie pieczonych ziemniaków i batatów. Żeby było zdrowsze. Gotowane warzywa trafiły też do chili con carne Wiemy, że to herezja, ale nie przepadamy za naciowym selerem i korzeniowy, ugotowany w rosole świetnie sobie poradził(...)zastępstwie. Dodaliśmy też trochę marchewki zgodnie ze strategią przemycania warzyw. W chili nie ma pure, jest natomiast gniocchi Ziemniaki, które stanowią podstawę klusek dodatkowo wzbogaciliśmy o buraczki ćwikłowe. Kiedy Miłosz zobaczył upieczone buraczki powiedział: „Buraczki-żłobek”. Na pytanie czy lubi buraczki, odpowiedział, że nie. Buraczane gniocchi wsuwał natomiast aż miło. Pure ziemniaczane jest też w zawiesistej zupie. Krewetkowe stew jest

Niedzielny kucharz
Schab duszony z grzybami 127

pieczarki. składniki: 1 kg schabu 1 duża cebula 450 g pokrojonych grzybów mrożonych ok 1,2 l wody 1 łyżka masła sól 2 listki laurowe majeranek 1-2 nieduże ziemniaki Grzyby rozmrozić na sitku aby pozbyć się nadmiaru wody. Cebulę pokroić w drobną kostkę. W garnku rozpuścić masło. Wrzucić pokrojoną cebulę oraz grzyby. Całość podsmażyć. Następnie zalać wodą. Schab pokroić(...)stron na patelni i przełożyć do garnka z grzybami. Dodać listki laurowe, odrobinę majeranku i sól do smaku. Całość dusić aż mięso będzie miękkie. Na koniec sos zagęścić startym ziemniakiem. Ziemniaka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach ( na pure, jak na placki) i dodać do sosu. Całość gotować jeszcze 2-3 minuty aby ziemniak się ugotował i zagęścił sos. Ilość

Monia miesza i gotuje
chrupiące placki ziemniaczane po mojemu 112

Składniki: = 1 kg ziemniaków  = 1 szkl. ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę =1 czerwona cebula =1 jajko =2 łyżki oleju =mięso z rosołu ,posiekane,lub inne ugotowane =1/2 szklanki (około 8 dag) pszennej mąki =sól do smaku =świeżo zmielony czarny pieprz = ser cheddar ,lub dowolny =ketchup lub inny sos do wyboru =oliwki =ser mozzarella w kulkach =pare pieczarek usmażonych(...)smażenia: olej Wykonanie Ziemniaki ugotowane i przeciśniete przełożyć do miski. Surowe ,obrane i umyte  ziemniaki zetrzeć ( ja w blenderze). Umieścić na sitku i dokładnie odsączyć z nadmiaru soku. W misce wymieszać ugotowane ziemniaki,tarte ziemniaki z jajkiem, solą , pieprzem i mąką.  Patelnie z olejem rozgrzać,łyżką nakładać porcje masy i formować placki. Smażyć po 2-3 minut

mojej kuchni
chrupiące placki ziemniaczane po mojemu 160

Składniki: = 1 kg ziemniaków  = 1 szkl. ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę =1 czerwona cebula =1 jajko =2 łyżki oleju =mięso z rosołu ,posiekane,lub inne ugotowane =1/2 szklanki (około 8 dag) pszennej mąki =sól do smaku =świeżo zmielony czarny pieprz = ser cheddar ,lub dowolny =ketchup lub inny sos do wyboru =oliwki =ser mozzarella w kulkach =pare pieczarek usmażonych(...)smażenia: olej Wykonanie Ziemniaki ugotowane i przeciśniete przełożyć do miski. Surowe ,obrane i umyte  ziemniaki zetrzeć ( ja w blenderze). Umieścić na sitku i dokładnie odsączyć z nadmiaru soku. W misce wymieszać ugotowane ziemniaki,tarte ziemniaki z jajkiem, solą , pieprzem i mąką.  Patelnie z olejem rozgrzać,łyżką nakładać porcje masy i formować placki. Smażyć po 2-3 minut

w mojej kuchni
Kluski z gotowanych ziemniaków 393

Kluski z ziemniaków gotowanych. ugotowane ziemniaki- około 40 dkg mąka ziemniaczana  sól 1 jajko Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Przeciśnięte ziemniaki przełożyć do miski.Z miski zabrać 1/4 część ziemniaków i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną.Odłożoną część ziemniaków przełożyć spowrotem do miski, dodać także jajko,sól i zagnieść ciasto. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.Każdą kulkę

Moje domowe kucharzenie
Pstrąg w rozmarynie pieczony na ziemniakach z salsą z pieczonej papryki 126

owoców morza w zupełności wystarczy,  można dodać jeszcze odrobinę soli morskiej i już ! Pstrąg ma smaczne chude mięso i doskonale nadaje się do pieczenia, podany na chrupiących pieczonych ziemniakach z dodatkiem wspaniałej salsy z pieczonej papryki  to propozycja na obiad z piekarnika. Pachnie obłędnie w całym domu po wyjęciu z pieca. I nie trzeba robić specjalnie wielkich zakupów(...)pstrągi 4 plastry zimnego masła 6 plasterków cytryny 4 gałązki świeżego rozmarynu 1 łyżka przyprawy Vegeta Natur do ryb i owoców morza Płatki soli morskiej do smaku 1 kg ziemniaków o zwartym miąższu 2 łyżki przyprawy Vegeta Natur do ziemniaków  ½ łyżeczki przyprawy Vegeta Natur 1 główka czosnku do pieczenia 2 łyżki oliwy Salsa z pieczonej papryki: 2 czerwone papryki

Wanilia i Kardamon