Takie coś to ja uwielbiam. Można dodać dowolne warzywa. Polecam Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Marchew oskrobać pokroić w duże słupki. Seler obrać i pokroić w kostkę. Do garnka wlać wodę, dodać ziemniaki, marchew i seler. Osolić do smaku. Gotować do miękkości, ale nie rozgotować. Odcedzić i osuszyć. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Przygotowanie cukinii – cukinię obrać i pokroić(...)talerzu, lekko posolić i zostawić tak na 30 minut. Jak już cukinia puści wodę to ją zlać. Cukinię posypać suszonymi ziołami . Na patyczki do szaszłyków nadziewać na przemian ziemniaki, cukinię, pieczarki, seler. Obsypać ziołami i pokropić oliwą z oliwek. Nagrzać piekarnik do 240 C i piec tak długo aż ziemniaki się przypieką. Podawać do pieczonego kurczaka lub innych mięs. Smacznego
Kuchnia PokoleńLubicie zapiekanki ? Wiem, że tak, ja też i to bardzo. Można dodać różne składniki i wyczarować coś smacznego :-) Ja tym razem zrobiłam z ziemniakami, kiełbasą wiejską tradycyjną Handerek , do tego brokuł, mieszanka kukurydza, groszek, papryka i ser mozzarella i suszone pomidory. Zapiekanka wyszła pyszna, polecam Wam ją bardzo :-) Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 2 laski kiełbasy u mnie wiejska tradycyjna(...)Handerek 1 brokuł 6 większych ziemniaków mieszanka: kukurydza, groszek, papryka starta mozzarella 2 jajka 150 ml śmietanki 12% suszone pomidory sól pieprz 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy. Jak będą już prawie miękkie, odcedzamy, studzimy i kroimy w plasterki. Brokuła również gotujemy.Kiełbasę kroimy w plasterki. Mieszankę odsączamy z zalewy, suszone pomidory kroimy w paski. 2.Na spód naczynia żaroodpornego dajemy troszkę
kruche babeczkiZapraszam na sałatkę z niezwykle dekoracyjnymi fioletowymi ziemniakami. Do sałatki dodałam chrupiące ogórki konserwowe od Krakusa. Zamiast majonezu do sosu wykorzystałam kwaśną śmietanę 12% i dzięki temu zaoszczędziłam trochę kalorii. Sałatka wyszła pyszna i sycąca. Polecam #krakus Składniki: 500 g fioletowych ziemniaków pół czerwonej papryki pół słoika (0,9 l) ogórków konserwowych Krakus 8 jaj przepiórczych ugotowanych plaster czerwonej cebuli(...)kwaśnej śmietany 12% łyżeczka miodu łyżeczka musztardy miodowej 1/2 łyżeczki soli, pieprzu ziołowego i czosnku suszonego Przygotowanie: Ziemniaki myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Gotujemy ziemniaki ok. 30 minut aż będą miękkie. Następnie zlewamy gorącą wodę i zalewamy gorące ziemniaki zimną wodą. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie obieramy ziemniaki ze skórek, kroimy w dużą kostkę. Paprykę
słodkie i nie tylko historie kulinarneSkładniki: ziemniaki 1,5 kg, papryka słodka 1 łyżka, papryka ostra 1 łyżeczka, ser lazur 2 opakowania, słonina wędzona 2 opakowania, koperek 1/2 pęczka maślanka wiejska opcjonalnie ziemniaki niewielkie o jednakowej wielkości podgotować w nie solonej wodzie, nie rozgotować, wylać na durszlak i ostudzić blaszkę 28x25 cm wyłożyć srebrną folią, z durszlaka wysypać ziemniaki, posypać papryką słodką i ostrą(...)ziemniakach rozłożyć ser lazur, na serze rozłożyć plasterki wędzonej słoniny piekarnik nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, ziemniaki piec bez przykrycia około 40 minut przed podaniem posypać koperkiem i podać z zimną maślanką - najlepsze, najsmaczniejsze danie z ziemniaków na tzw. jednogarnkowy obiad, podane z dobrej jakości maślanką........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięDawniej nie przepadałam za tymi kluskami, ale jak wiadomo smaki z wiekiem lubią się zmieniać i teraz często je przyrządzam. Zazwyczaj wykorzystuje ziemniaki z poprzedniego dnia. Nic się nie marnuje, a obiad w odświeżonej wersji smakuje wspaniale. Podobno prawdziwe kluski są bez jajek i z dodatkiem surowych ziemniaków. Ja nie pochodzę z tamtych stron i robię właśnie(...)sposób. SKŁADNIKI: Ugotowane dobrze ubite lub przeciśnięte przez praskę ziemniaki (zimne) mąka ziemniaczana jajko sól pieprz WYKONANIE: Ziemniaki przekładamy do miski i wyrównujemy. 1/4 ziemniaków odkładamy i na to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy jajko, pieprz, sól oraz odłożoną część ziemniaków. Zagniatamy ciasto. Formujemy niewielkie kulki, które spłaszczamy i palcem robimy wgłębienie. Gotujemy wodę i lekko ją solimy. Kluseczki powoli
Pani na deserJesienne 🍁 danie, bo ziemniaki 🍠, grzyby 🍄🍄🍄 tutaj mamy i z dodatkiem cebuli oraz boczku zapiekamy. Warstwowo w formie poukładane, bulionem, koncentratem podlane. Podczas pieczenia warzywa, rydze, boczek, soki wytwarzają i smakami z przyprawami i bulionem się mieszają. Pod przykryciem pieczone, a następnie do odparowania sosu w piekarniku pozostawione. Sos na bazie bulionu, parując doprawił całe(...)czasie co innego robicie, a o dnie się nie martwicie. Składniki na dużą formę ok. 32 x 25 x 6,5 cm: ok. 1 kg obranych ziemniaków, pieprz czarny mielony, 1,5 łyżeczki suszonego cząbru, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 0,5 kg wędzonego chudego boczku, 2 -3 duże białe cebule, 200 ml bulionu, koncentratu drobiowego Krakus
Moniki SmakołykiDziś dla naszych najmłodszych przygotowałam pieczone kotleciki z tuńczyka. Delikatne w smaku kotleciki z dodatkiem ricotty i ziemniaków rewelacyjnie smakują podane z sosem na bazie jogurtu, majonezu i koperku. Polecam serdecznie! **** Oggi per la gioia dei più piccoli ho preparato le polpette di tonno. Delicate nel gusto, le polpette saranno preparate con l'aggiunta della ricotta e delle(...)essere servite con una salsa a base di yogurt, maionese e finocchietto. E' inutile dire che ve li consiglio di cuore! SKŁADNIKI (12 sztuk) 500 g ziemniaków 400 g tuńczyka w oleju 200 g ricotty 2 ząbki czosnku 1 jajko natka pietruszki s ó l, pieprz oliwa z oliwek bu ł ka tarta
La grande e la piccola cuocaSkładniki: ziemniaki mączyste 1,5 kg, jajka 2 sztuki "M", mąka tortowa 1 czubata łyżka, kucharek 2 łyżeczki, ząbki czosnku 2 sztuki, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba obrane ziemniaki zetrzeć w robocie na tarczy do tracia ziemniaków lub ręcznie na tarce do ziemniaków starte ziemniaki dać na sito z drobnymi oczkami, lekko łyżką naciskać aby płyn ściekł(...)pojemnika ziemniaki przełożyć do miski, z pojemnika wylać wodę i dodać osad czyli skrobię ziemniaczaną, dodać resztę składników i łyżką wymieszać na bardzo gorącym oleju smażyć nie duże placki na rumiano z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy placki smakują najlepiej z cukrem i śmietaną i na obiad i na kolację..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięDziś przepis na pyszne kluski włoskie zwane gnocchi a dosłownie " gruda ".Istnieje wiele przepisów na te smaczne kluski w zależności jaki region odwiedzamy.Mamy gnocchi z ziemniaków , mąki gryczanej , z puree warzywnego.U mnie dziś są z dynią i przyprawą włoską.Ješli jeszcze takich klusek nie robiłeś to polecam , aby wypróbować ten przepis.Zapraszam!. 1 kg . mączystych ziemniaków ugotowanych(...)kawałek startej dyni na tarce ( ja zrobiłam ze startej ) 1 łyżeczka przyprawy włoskiej uprażony na chrupko boczek w kostce do okrasy klusek czosnek niedżwiedzi do posypania potrawy ********. ***************************************************** Ziemniaki obrać i ugotować . Odcedzone utłuc lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa . Następnie wymieszać drewnianą łyżką z jajkami i masłem oraz przyprawa włoską , a na koniec
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiniewiele więcej czasu będzie Ci na to potrzebne. Tym razem danie w wersji wegetariańskiej, ale z powodzeniem możesz do tego dodać mięso – kurczaka, boczek, na co masz ochotę. Ziemniaki na ciasto warto ugotować dzień wcześniej, żeby były bardziej suche – lepsze do robienia ciasta. Składników jest dosłownie pięć, najprawdopodobniej większość masz w domu – miłego gotowania! Gnocchi are just(...)them easier to make a dough of them. There are literally five ingredients, which most likely you have at home – have fun cooking! SKŁADNIKI: Gnocchi: 300 g ugotowanych ziemniaków 150 g mąki pszennej 1 jajko Sos: 200 g kurek 200 g jogurtu greckiego 1 średnia cebula 75 g Gorgonzoli 1 łyżka masła INGREDIENTS: Gnocchi: 300 g boiled potatoes
Martyna CooksFioletowy ziemniak zwany ziemniakiem truflowym to coraz częściej nowość pojawiająca się na naszych stołach, nie tylko w restauracjach. Fioletowe ziemniaki uprawiane są głównie w Chile i Peru i stamtąd do nas zawitały. Najpopularniejsza to odmiana francuska Vitelotte (inaczej "chińskie trufle"), stara odmiana od wielu lat uprawiana jest we Francji, zwłaszcza w regionie Pikardii, obszarze położonym w północnej części(...)kraju nad kanałem La Manche. Fioletowe ziemniaki to źródło wielu witamin i minerałów. Są niskokaloryczne, bowiem zawierają małą ilość tłuszczu, a wręcz powstrzymują przybieranie na wadze. Tak więc jeśli tylko spotkacie je w sklepie to kupcie i zróbcie z nich coś pysznego. Mój mąż zrobił z nich tradycyjne śląskie kluski. Wyszły niestety szare nie fioletowe, ale barwa ziemniaka pod wpływem
Bernika - moj kulinarny pamietniku015bwie\u017cych grzyb\u00f3w\r","1 \u015brednia cebula\r","1,5 l wywaru (mi\u0119sny lub jarzynowy)\r","2 marchewki\r","1 pietruszka\r","kawa\u0142ek selera\r","3 ziemniaki\r","2 garstki \u0142azanek lub innego makaronu\r","2 ziela angielskie, 2 listki laurowe\r","s\u00f3l, pieprz do smaku\r","2 \u0142y\u017cki mas\u0142a\r","natka\r","ewentualnie(...)razem dusimy ok 10 min.\r","Podlewamy grzyby bulionem, zagotowujemy i wrzucamy w\u0142oszczyzn\u0119 pokrojon\u0105 lub start\u0105.\r","Dodajemy przyprawy.\r","Po 15 minutach, dodajemy ziemniaki pokrojone w kostk\u0119.\r","Jak ziemniaki b\u0119d\u0105 prawie mi\u0119kkie, dodajemy makaron.\r","Gotujemy do mi\u0119kko\u015bci makaronu.\r","Ewentualnie zabielamy \u015bmietan\u0105.\r","Podajemy z natk
Mieszam w Garnkusosem jogurtowym i warzywami ugotowanymi na parze. Porada na dziś: aby kopytka były miękkie i puszyste, staram się dodawać jak najmniej mąki, jednak jej ilość zależy od wilgotności ziemniaków, natomiast niewielki dodatek mąki ziemniaczanej powoduje że kopytka są bardziej sprężyste. Składniki 500 g ziemniaków (waga po ugotowaniu) około 100 do 125 g mąki pszennej opcjonalnie 1 łyżka mąki(...)ziemniaczanej 1 jajko pół łyżeczki soli (lub do smaku) Przygotowanie Wariant dla tradycjonalistów Ziemniaki ugotować i wystudzić, najlepiej zostawić je do następnego dnia. Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. Nie sprawdza się natomiast mielenie ich w blenderze. Dodać mąkę, sól i rozbełtane jajko. Szybko wyrobić ciasto, w razie potrzeby podsypując niewielką ilością mąki. Z ciasta
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadługo zagości na Waszych stołach, kluski są bardzo podobne do naszych kopytek, a ten sos … palce lizać. Gnocchi w sosie serowym Składniki (dla 4 osób): Ciasto: 700g ziemniaki 1 żółtko 170g mąki sól pieprz Sos: 200ml słodkiej śmietanki 30% 100g sera pleśniowego (z niebieską pleśnią) pieprz sól gałka muszkatołowa Gnocchi w sosie serowym Przygotowanie: Obrane i umyte ziemniaki(...)gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i przez minutę grzejemy na małym ogniu, żeby odparował nadmiar wody. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę do ziemniaków lub maszynkę do mięsa z sitkiem z najmniejszymi oczkami. Do przepuszczonych ziemniaków dodajemy jedno rozmącone wcześniej żółtko, pieprz, mieszamy, następnie stopniowo dodajemy mąkę w ilości około ¼ części masy ziemniaków, czyli w tym przypadku ok 170g
Księga-SmakuProste w przygotowaniu, pyszne, "wciągające", ziemniaki z sosem śmietanowym i serem cheddar. Idealne na obiad, jak i również spotkanie z przyjaciółmi. Kto chętny na ziemniaczka? :) Składniki: 6 średnich ziemniaków 6 plastrów boczku 2 cebulki dymki 1 szkl startego sera cheddar + garść do posypania 200 g gęstej śmietany 12% szczypiorek koperek sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki umyć, osuszyć, naciąć, zawinąć(...)śmietanowy. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na suchej patelni. W misce wymieszać śmietanę, ser cheddar, posiekaną cebulę i szczypiorek. Dodać boczek. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Ziemniaki sprawdzić za pomocą wykałaczki, czy są miękkie. Otworzyć folię, obrać je i włożyć z powrotem do folii. Na każdego ziemniaka wyłożyć sporą ilość sosu, posypać serem i zapiekać
Trufelkowo