wyszły delikatne 😇, wyraziste 😈, wyjątkowe, smaczne i zdrowe , a wszystko za sprawą serka i cieciorki, które smakowo siły 💪 💪 połączyły i mięso super skleiły. W tym czasie, w piekarniku ziemniaki i kapusta czerwona się wypiekały i z kotlecikami na wspólnym talerzu jako główne danie „wylądowały” 🍴. Polecam to danie dla całej rodziny 👪 przygotować i przy wspólnym stole smakami się delektować(...)chilli i oregano, 1 ½ mielonej słodkiej papryki, pęczek nać pietruszki, ewentualnie suszonej, 1 puszka cieciorki ok. 240 g, sól do smaku, pieprz czarny mielony do smaku, bułka tarta, ponadto: ziemniaki, mielona papryka słodka wędzona, olej rzepakowy, kapusta czerwona, sól, pieprz, tymianek suszony lub świeży. Przygotowanie: Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem ziemniaki kroimy na ćwiartki. Przekładamy na blachę od piekarnika, delikatnie
Moniki SmakołykiZiemniaki z jakimkolwiek farszem zawsze są trafionym pomysłem. Tym razem przygotowałam nadzienie cebulowo-tymiankowe z racji obowiązującego hasła tygodnia. Podawałam z sosem czosnkowym, ale dla niektórych mogłaby to być zbyt duża kumulacja smaków ;) Spokojnie można go zastąpić innym, łagodniejszym wariantem. Danie bardzo przypadło nam do gustu, podobnie jak przygotowywane jakiś czas temu przez Maćka ziemniaki z kremowym farszem(...)Zachęcam do eksperymentowania. Składniki: 4 średnie ziemniaki 250 g szalotek 2 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżki startego cheddara sól pieprz oliwa Wykonanie: Ziemniaki umyć i ugotować ze skórką do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu wystudzić, przeciąć wzdłuż na pół i wydłubać miąższ, pozostawiając 5 mm ścianki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na rozgrzany tłuszcz i podsmażać
zadanie-gotowanietylko w lżejszej wersji bo z indykiem, brokułem i kukurydzą. Taka bardziej wersja babska ha ha :-). Smaczna bardzo, polecam i miłego i słonecznego piątku wam życzę :-) Składniki: 8 większych ziemniaków 400 g filetu z indyka 1/2 puszki kukurydzy 1 brokuł 1 mała cukinia 20 dkg startej mozzarelli kurkuma sól pieprz 250 ml śmietanki 18% 1 jajko 1. Ziemniaki obieramy(...)kokosowym, dodajmy kurkumę, sól, pieprz. Cukinie kroimy w plasterki. W kubku mieszamy starty ser ze śmietanką i jajkiem. 2. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem koksowym, na spód układamy warstwę z ziemniaków, na ziemniaki, indyka, brokuła, cukinię i kukurydzę. Kolejna warstwa tak samo - ziemniaki, indyk, brokuł, cukinia i kukurydza i kończymy na ziemniakach. Całą zapiekanką polewamy sosem (jajko, ser, śmietanka). 3. Piekarnik
kruche babeczkiCzęsto zdarza się, że zostają mi ugotowane ziemniaki po obiedzie. Prezentuję Wam kolejny pomysł na ich wykorzystanie. Medaliony z ziemniaków i serka twarogowego, z dodatkiem wędzonego, żółtego sera i szczypiorku. Można je wykorzystać zarówno jako dodatek do mięsa do obiadu, jak i samodzielne danie, podawane np. z sosem pieczarkowym. Z przepisu wychodzi 9 średniej wielkości medalionów. Więcej pomysłów na wykorzystanie(...)ugotowanych ziemniaków możecie znaleźć tutaj . Składniki: 450 g osolonych, ugotowanych ziemniaków 150 g serka twarogowego (np. Philadelphia) 1/2 średniej cebuli 50 g wędzonego, żółtego sera 1/2 pęczka szczypiorku 1 jajko 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym
Bulliotradycyjnej wersji pieczonej. Zapisz przepis Drukuj Składniki 2 filety z kaczki (po ok. 250g) kilka cienkich plastrów wędzonego boczku 1 średnie słodkie jabłko 1 średnie kwaśne jabłko 2 średnie ziemniaki kilka dorodnych szalotek 750ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1 czubata łyżka masła 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka imbiru 250 ml soku jabłkowego 2 czubate łyżki łagodnego(...)miodu (4 jeśli jest płynny) kilka łyżek oleju rzepakowego sól czarny pieprz świeżo mielony Instrukcje Ziemniaki, jabłka* i szalotki obieramy. Z jabłek usuwamy również gniazda nasienne i razem z ziemniakami kroimy w 2-3cm kostkę, a szalotki po prostu na mniejsze kawałki. W rondlu z nieprzywierającą powierzchnią na dość silnym ogniu rozgrzewamy łyżkę masła. Wrzucamy szalotkę i ziemniaki
Kulinarna PokusaChociaż czas potrzebny na wykonanie całego dania to niemal 3 godziny, jednak większość z niego, mięso się marynuje lub piecze. Ponadto za jednym zamachem mamy gotową szynkę i aromatyczne ziemniaki, dzięki czemu oszczędzamy czas na przygotowaniu dodatków. No i zmywania jest dużo mniej :) SKŁADNIKI: 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej odrobina soku z cytryny 1/2 łyżeczki suszonego tymianku(...)łyżeczka suszonej szałwii pieprz sól 1 łyżka smalcu 50 ml śliwowicy lub innego mocnego alkoholu 1 kg ziemniaków 3-4 niewielkie cebule pół pęczka natki pietruszki nić do związania pieczeni Mięso skrapiamy sokiem i nacieramy tymiankiem, szałwią, solą i pieprzem. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na minimum 1 h. Kiedy szynka przejdzie ziołami, związujemy ją nicią formułując przy
Kuchnia od dwojgajakiegoś powodu zostanie Wam kilka klusek z obiadu, pamiętajcie, że mogą być równie wspaniałą kolacją. Wystarczy podsmażyć kluski na masełku z bułką tartą Smacznego! Składniki na kluski: 1kg ziemniaków 250g świeżych liści szpinaku 2-3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej sól do smaku Przygotowanie klusek: Kluski najczęściej przygotowuję z ziemniaków ugotowanych dnia poprzedniego. Jeśli jednak takich nie macie(...)obieramy ziemniaki, gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i przeciskamy przez praskę, bądź ugniatamy dokładnie tłuczkiem do ziemniaków. Opłukany pod bieżącą wodą szpinak podduszamy na suchej patelni, do momentu aż pomniejszy swoją objętość, a cała woda odparuje z patelni. Studzimy szpinak i odciskamy z ewentualnego nadmiaru wody. Rozdrabniamy blenderem. W dużej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki, tj. ziemniaki, szpinak
NiePieprz.plPieczone ziemniaki niezwykle aromatyczne, ziołowe i czosnkowe. Przysmak jednogarnkowy, zdrowy. Na końcu skrapiam je lekko sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny i posypuję natką. Podaję je z zsiadłym mlekiem, kefirem lub maślanką. Mogą być same lub z ulubionymi dodatkami, np. mięsem, rybą czy surówką. Smakują także z gzikiem (połączenie: twaróg, śmietana, szczypior, rzodkiewka), tylko wtedy nie warto obierać ziemniaków, lepiej(...)komponują się z twarogiem i świeżym szczypiorkiem. Smacznego:) Składniki: 600 g ziemniaków już obranych (jeśli są młode to nie obieramy tylko dobrze myjemy, tak można też postępować z innymi ziemniakami do pieczenia, uprzednio dobrze je szorując) 3-4 ząbki czosnku przyprawy suszone: majeranek, koperek, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra, sól 2 łyżki oleju 1 łyżka masła Przygotowanie: ziemniaki większe
Zasmakuj KuchniDziś zapraszam na bardzo smaczny obiad jedno blaszkowy można tak powiedzieć , są to ziemniaki na ostro z pieczoną szynką, do tego surówka i mamy pyszny gotowy obiad do podania . Składniki 10 średnich ziemniaków 1 łyżeczka pieprzu białego 1 łyżka papryki czerwonej szczypta papryki chilli 3 łyżki oleju 1 łyżka oleju 1 duża(...)cebula 2 łyżki oregano 1 łyżka majeranku pieprz ziołowy 4 plastry mięsa od szynki Wykonanie Do dużej miski przekładamy ziemniaki , następnie bardzo dokładnie myjemy , kiedy nasze ziemniaki mamy umyte , dodajemy nasze mięso oraz wszystkie przyprawy , oraz olej i cebulkę , wszystko bardzo dokładnie mieszamy aby każdy kawałek mięsa i ziemniaków był w przyprawach . Kiedy
Mój Smakpodaję z boczkiem. Kapusta pekińska jest bardzo delikatna i nie trzeba jej długo gotować. Dla miłośników klusek i nie tylko. Takie kluseczki można zrobić dzieciom ze szpinakiem. 80 dkg ziemniaków 80 dkg szpinaku świeżego mąka ziemniaczana 2 łyżki czubate mąki pszennej sól kapusta: 1/2 kapusty pekińskiej 20 dkg boczku wędzonego 1 marchewka 1 por biała część mała 1 cebula sól(...)pieprz natka pietruszki olej rzepakowy Ziemniaki gotuję, odcedzam i ciepłe przepuszczam przez praskę. Ziemniaki dzielę na cztery części i jedną odejmuję. W jej miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną. Do odjętej części ziemniaków dodaję szpinak i miksuję blenderem aż szpinak się połączy z ziemniakami. Szpinakową masę dodaję do pozostałych ziemniaków, dosypuję mąkę pszenną, sól. Zagniatam ciasto. Formuję niewielkie kulki które spłaszczam
wesoła kuchniaUwielbiam sałatki na ciepło i cudowny zapach pieczonych w piekarniku ziemniaków. Ten zapach można jeszcze podkręcić dodając do pieczenia aromatyczny cynamon i posypując je po upieczeniu zieleniną. Pieczone warzywa układamy na talerzu, posypujemy dodatkami i jemy jeszcze ciepłe. Najpyszniejsze w tej sałatce są pieczone różyczki kalafiora i upieczony do kremowej miękkości czosnek. Piękny kolor i chrupkość to zasługa ziarenek granatu(...)można je zastąpić prażonym słonecznikiem, ale to nie będzie to samo. Kto powiedział, że comfort food nie może być zdrowy? Składniki: pół kilo ziemniaków ugotowanych w mundurkach mały kalafior podzielony na małe różyczki lub opakowanie mrożonego pół główki czosnku (bez obierania) 3 łyżki oliwy łyżeczka cynamonu po ćwierć łyżeczki pieprzu i suszonego rozmarynu ser feta pokrojony na kawałki garść ciemnych
Ugotowane pozamiataneZapiekanka ziemniaczana z kurczakiem Składniki : ziemniaki - 1,80 kg przyprawa gyros tłuszcz do smażenia filet z kurczaka - 800 g pieczarki - 600 g cebula -2 szt ser żółty gouda - 200 g jajko - 1 szt śmietana 18 % - 250 ml kminek - 1 łyżka sóli pieprz vegeta płatki chili - szczypta suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Przygotowanie : Ziemniaki ugotować na wpół miękko, odcedzić(...)wymieszać, podsmażyć na tłuszczu. Cebulę obrać, pokroić w pół plastry, przesmażyć, z posypaną vegetą. Pieczarki opłukać, pokroić, dodać do cebuli udusić. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, wyłożyć warstwę pokrojonych ziemniaków w plastry, posypać kminkiem, solą i pieprzem. Następnie wyłożyć piersi z kurczaka, posypać startym serem, znów warstwa ziemniaków z kminkiem i solą i pieprzem. Wyłożyć na ziemniaki pieczarki z cebulą
Kuchnia Danusibloga, bo znika nim się obejrzę :-) Odkąd sięgam pamięcią, w dni postne stawał na naszym stole chłodnik ze śledzia, podkreślony świeżą cebulką, do którego obowiązkowo musiały się pojawić ziemniaki w mundurkach. I tak jest do dziś. I tak będzie jeszcze przez wiele lat, bo tak najbardziej lubimy zajadać solone filety śledziowe :-) Składniki na 4 porcje: filety śledziowe solone - 4 sztuki(...)naturalna maślanka - 250 ml śmietana 12% lub jogurt naturalny - 250 ml mleko - 200 ml 1 cebula sól i pieprz, oraz łyżeczka octu jako przyprawy 0,5 kg ziemniaków (lub wg uznania) Wykonanie: Filety pokroić na mniejsze kawałki. Wypłukać je z nadmiaru soli. Jeżeli są bardzo słone, powinno się je nawet zostawić w wodzie na minimum godzinę, by wypuściły nadmiar soli
Poezja Smaków - blog kulinarnypowiedziały tak zrobiły. Obiecana niespodzianka inspirowana niedzielnym spotkaniem z NAJEDZONYMI fest. Pyszna i baardzo aromatyczna zapiekanka z porów, ziemniaków i wędzonego sera koziego, zakupionego na wspominanym wydarzeniu (więcej tutaj ). Smacznego! Błyskawiczna zapiekanka z porów, ziemniaków i sera Składniki: 1,5 kg ziemniaków 3 dość duże pory 1 ząbek czosnku 1 cebula 25 dag żółtego sera pokrojonego w plasterki(...)mnie lekko wędzony kozi) 2 szklanki bulionu warzywnego 2 łyżki masła klarowanego + do wysmarowania naczynia 1 płaska łyżeczka tymianku 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej Sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Pory (białe i jasnozielone części) pokrój w talarki. Cebulę i czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, podsmaż pory z cebulą, i czosnkiem (około
Moja Mama GotujeSzybko, pomysłowo i smacznie. Curry ze szpinakiem i ziemniakami. Idealne danie dla osób ceniących sobie indyjskie przyprawy i nie tylko. Smacznego! Curry ze szpinakiem i ziemniakami Składniki: 750 g ziemniaków 150 g szpinaku 300 g mrożonego, zielonego groszku 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 3 cm korzenia imbiru mleko kokosowe – 1 puszka 1i ½ szklanki bulionu warzywnego 1 drobno pokrojona papryczka(...)łyżeczka pasty curry 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka pasty curry 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka brązowego nierafinowanego cukru pieprz i sól himalajska 2 łyżki oleju Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki. Liście szpinaku dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę, imbir i czosnek wkładamy do blendera, dolewamy 1/3 szklanki wody i miksujemy. W garnku
Moja Mama Gotuje