członków rodziny, tych najmłodszych i tych najstarszych. Najlepiej zrobić je samemu, ale z podwójnej porcji i zamrozić. Kiedy robimy sami zawsze mamy pewność, że oprócz dobrego białego sera, ugotowanych ziemniaków oraz podsmażonej cebulki nie ma w nich dodatkowych, niechcianych i niezdrowych wypełniaczy. Świetnie nadają się do lunchbox'u do pracy. Doskonałe na szybki rodzinny obiad czy kolację. Ciasto jest bardzo(...)plastyczne, idealne skleja się, podczas gotowania nie rozpada się. Przygotowanie pierogów można rozłożyć na dwa etapy. Pierwszego dnia można przygotować farsz, podduścić drobniutko pokrojoną cebulkę, ugotować ziemniaki, zmielić ser i przechować go w lodówce. Dnia następnego przygotowujemy wspaniałe ciasto i lepimy. Doskonale smakują ze skwareczkami, z naturalnym gęstym jogurtem lub zezłoconą cebulką. Ja dodatkowo lubię pokropić je dobrym sosem sojowym
Naturalna KuchniaNowym Roku. Na dzisiaj do obiadu proponuję chrzanowe ziemniaczki, odmianę tradycyjnego dodatku. Bardzo wyraziste w smaku. W zależności od tego ile dodamy chrzanu - tak intensywna będzie potrawa. Składniki: Ziemniaki Śmietana słodka gęsta Chrzan tarty ze słoika Masło Natka pietruszki Sól Wykonanie: Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu wodę zlewamy a ziemniaki odparowujemy. Natkę pietruszki siekamy. Do ziemniaków dodajemy(...)masło, śmietanę oraz chrzan. Wyrabiamy tłuczkiem do ziemniaków. Na koniec dodajemy natkę pietruszki i razem łączymy. Ilość śmietany ( śmietany tyle aby uzyskać właściwą konsystencję ) i masła ( ok. 1-2 łyżek ) oraz chrzanu uzależnione jest od ilości ugotowanych ziemniaków. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki Ewydorsza (po ok. 100 g każda) lub grubych filetów z dorsza ze skórą 1 łyżka oleju rzepakowego sól morska odrobina soku z cytryny Dodatki: 800 g obranych ziemniaków, pokrojonych w kawałki 200 g obranego jabłka, pokrojonego w kawałki 1 spora łyżka masła chlust mleka różyczki brokuła sól morska Przygotowanie: Rybę wyjąć z lodówki, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pogłaskać(...)sprawdzając czy nie ma ości (jeśli są, wyciągnąć duża pincetą lub małym nożykiem) . Ziemniaki wraz jabłkiem wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać 3/4 płaskiej łyżeczki soli, przykryć, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości ok. 20 minut. Włączyć piekarnik na 160C (grzałka góra-dół). W międzyczasie przygotować sos: Do rondla wrzucić pokrojoną w kosteczkę szalotkę i drobno pokrojony czosnek. Zalać
Moja DelicjaWitam serdecznie Propozycja na pyszną pieczeń rzymską z ziemniakami , jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu . Będziemy potrzebować : 500 g mięsa wieprzowego 300 g ugotowanych ziemniaków 2 jajka 200 g cebuli 2 łyżki musztardy ziołowej 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżeczka majeranku sól , pieprz olej do smażenia foremka aluminiowa 20 cm x 7 cm lub mała foremka do ciasta maszynka(...)mielenia mięsa Link do filmu z przygotowania : Pieczeń rzymska z ziemniakami https://www.youtube.com/watch?v=O73BVdKBpQI Przygotowanie : Cebule kroję w kostkę i podsmażam na rozgrzanym oleju na patelni przez około 10 minut tak żeby się zeszkliła . Umyte i osuszone mięso kroję na mniejsze kawałki . Umytą i osuszoną natkę pietruszki drobno siekam . Teraz w maszynce do mielenia mięsa mielę razem pokrojone mięso
Uwaga Babcia GotujePierogi z ziemniakami jadłam po raz pierwszy wiele lat temu na Słowacji. Bardzo mi wówczas zasmakowały. Byłam wręcz zaskoczona, że pierogi z ziemniakami mogą być takie dobre. Moim zdaniem są lepsze od pierogów ruskich, ale to jest, jak wiadomo, kwestia gustu :) Zapraszam na pyszne pierogi z ziemniakami. Składniki na ciasto (na 70 cieniutkich pierogów): 500 g mąki 3 łyżki(...)oliwy około 300 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Składniki na farsz: 1 kg ziemniaków 2 duże cebule 1 płaska łyżeczka majeranku oliwa do podsmażenia cebuli sól do smaku pieprz Okrasa: oliwa 2 cebule sól do smaku Wykonanie farszu: Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i jeszcze gorące ugniatamy tłuczkiem. Cebulę kroimy w kostkę, solimy, dodajemy majeranek i podsmażamy
Smak mojego domuPropozycja obiadowa dla zabieganych, dwie pieczenie na jednym ogniu czyli ziemniaki +mięso nadziewane suszonymi pomidorami, papryką i serem żółtym. Całość komponuje się znakomicie, jest aromatyczne, warto poświęcić chwilkę na zrolowanie mięsa, a potem robi się już samo. Polecam! Składniki: 1 kg ziemniaków o zwartym miąższu 5 pojedynczych filetów z kurczaka 15 dag suszonych pomidorów w oleju 10 plastrów chudego(...)boczku łuskanego 1 czerwona papryka 1 cebula 15 dag sera cheddar Majonez do posmarowania Sól i pieprz do smaku Przyprawa do ziemniaków Świeży rozmaryn 2 łyżki oliwy Sposób wykonania: Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy na grubsze cząstki, oprószamy przyprawą do ziemniaków oraz solą, układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Mięso drobiowe płuczemy, rozbijamy na pięć kotletów, oprószamy solą i pieprzem
Wanilia i KardamonAleż apetycznie wyglądają te placuszki, prawda?, niecodzienne, gdyż przyzwyczailiśmy się do placuszków z surowych ziemniaków, a te są z gotowanych ziemniaków, warto spróbować i je przyrządzić wówczas, kiedy zostaną nam ziemniaki ugotowane z poprzedniego dnia. S kładniki: 1/2 kg ugotowanych ziemniaków 1 opakowanie sera feta 2 jajka 3 -4 łyżki mąki pszennej 1 cebula czerwona 1 łyżka masła 4 łyżki(...)mąki krupczatki natka pietruszki sól, pieprz świeżo mielony 15 dag wędzonego boczku olej do smażenia Wykonanie: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy pokruszony ser feta, roztrzepane jajka. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na maśle, lekko studzi my , dodajemy do ziemniaków. Wsypujemy mąkę, przyprawiamy solą, pieprzem. Formujemy placuszki, które obtaczamy w mące krupczatce, smażymy na rozgrzanym tłuszczu
kgwjanczewoPyszna zupa "recycling". Dlaczego? Ponieważ powstała z dodatkiem ziemniaków z wczorajszego obiadu. Pory i cebula to wydatek może 5 zł. Tak więc jak widać, zupa ta na pewno nie zrujnuje Waszego portfela. Czytam książkę pewnego mądrego kucharza i zgadzam się z nim w 100 %, iż "najlepsze potrawy w historii czerpiemy od społeczności żyjących w sytuacji wielkiego obciążenia finansowego." A jakie(...)jakości. Można stworzyć kuchnię smaczną, zdrową, nawet wytworną, nie wydając niepotrzebnie masy pieniędzy na wytworne produkty. Korzystajmy z sezonowych darów natury. Teraz na targu można kupić tanie pory, cebulę, ziemniaki, buraki, marchewki, dynie. Jest na nie czas to korzystajmy z nich. I otwórzmy naszą wyobraźnię, bo to ona jedynie nas ogranicza w kuchni. Dzisiaj proponuje smaczną, gęstą, rozgrzewającą zupę
Naturalna KuchniaSkładniki: 2 kg ziemniaków (starych) 1 jajko mąka ( ilość zależy od ziemniaków ) Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Pozostawić do wystygnięcia. (ziemniaki można przygotować dzień wcześniej ) 2. Ziemniaki zmielić, wbić jajko i dodać mąkę. (masa nie może być klejąca ) 3.Przygotowane ziemniaki podzielić na kilka części. Z każdej z nich zrobić rurkę i pokroić. 4. Ugotować
A Ty Smakuj Mniewymieszanej z 1/2 szkl zimnej wody, aż do uzyskania pożądanej konsystencji sosu. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku. Kluski śląskie Najlepsze są gdy przygotujemy je ze świeżo ugotowanych ziemniaków. Idealne z roladkami i sosem. Moja babcia polewała je często skwarkami. 1,5 kg ziemniaków mąka ziemniaczana jajko Ziemniaki ugotować, utłuc tłuczkiem i ostudzić. Dodatkowo przecisnąć przez praskę do ziemniaków(...)dzięki temu kluski będą delikatne, bez grudek. Ziemniaki przełożyć do miski, uklepać i podzielić na 4 części. jedną część wyłożyć na pozostałe ziemniaki a miejsce po nich wypełnić mąką ziemniaczaną. Wbić jajko i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Odrywać małe kawałki i formować kulki. W środku każdej z nich zrobić wgłębienie palcem. Układać na desce podsypanej mąką ziemniaczaną. Gotować
Smakołyki Asimogłem się doczekać. Ale warto było czekać. Wołowinka była rewelacyjnie aromatyczna, miękka i smaczna, sos idealnie doprawiony, a do tego idealnie komponujące się kluski kładzione z ziemniaków. Polecam absolutnie każdemu. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg wołowiny, 300 gram wędzonego surowego boczku, 500 ml czerwonego wytrawnego wina, 600 gram pieczarek, 3 sporych marchewek, 15 ząbków czosnku, 5 szalotek, 4 łyżeczek(...)koncentratu pomidorowego, 1 litra bulionu wołowego, 2 kg ziemniaków, 200 gram mąki ziemniaczanej, 200 gram mąki pszennej, 1 jajka, 5 liści laurowych, 6 ziaren ziela angielskiego, 4 łyżeczek suszonego tymianku, 3 łyżeczek suszonego rozmarynu, 150 gram marynowanych cebulek perłowych, pęczka natki pietruszki, 2 łyżek oliwy, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Podstawą dzisiejszego dania jest wołowina. Ważne, aby była wysokiej jakości
Wyprawy kulinarnezimową porę. Przepis na kremową zupę musztardową: warzywa na zupę (np. 2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 2 cebule, por…) opcjonalnie kawałek kości 4 ziemniaki 4-8 łyżek musztardy (im więcej, tym bardziej goryczkowa i pikantna zupa) – może być jeden typ, możesz zmieszać musztardy dijon, sarepską, rosyjską itp. 3 jajka 200 ml śmietany 30% sól, pieprz, majeranek, liść(...)drobne kawałki. Cebulę i por można przesmażyć chwilkę na oliwie z oliwek albo tłuszczu zwierzęcym. Warzywa (z kością, jak masz) gotujemy około 30-40 minut, następnie dodajemy pokrojone ziemniaki i przyprawy i gotujemy kolejne 10-15 minut, aż ziemniaki zmiękną. Teraz dodajemy musztardę, śmietanę, jajka ugotowane na twardo i opcjonalnie podsmażony boczek. Wszystko ucieramy na krem blenderem i gotowe! Zupę
PaleoSMAKNormalnie dziś zaszalałam i zrobiłam placki ziemniaczane na śniadanie. To dopiero trzeba mieć zachciankę hi hi . Co na to powiecie?? Składniki: ziemniaki obrane, umyte, pokrojone w ćwiartki 1 kg jajko 1 szt sól do smaku szczypta chili do smaku papryka czerwona słodka do zmiany koloru jak i do smaku 2 ząbki czosnku sprasowane Dodatkowo: olej do smażenia(...)Wykonanie placków : Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki. Mielimy ziemniaki na najmniejszych oczkach, odsączamy z wody. Do zmielonych ziemniaków dodajemy jajo i mieszamy. Doprawiamy solą, chili i czerwoną mieloną słodką papryką. Czosnek obieramy i ścieramy jeśli nie macie urządzonka do prasowania czosnku. Dodajemy czosnek do ziemniaków, mieszamy . Nakładamy łyżką ziemniaki na gorący olej i smażymy z obu stron
Różowa kuchniatego zmieniać - jest odpowiednio słodka. Z kolei czosnek podkreśla smak dodając ostrości, a majeranek łączy oba smaki nadając łagodności delikatnych ziół. Udka pieczone w piekarniku z jabłkami i ziemniakami, są wspaniałe, zwłaszcza jeśli odpowiednio zadbamy o skórkę! :) Kacze udka pieczone z ziemniakami, jabłkiem i majerankiem Składniki: 5 udek 4 ząbki czosnku 3 jabłka 6 dużych ziemniaków przyprawy: sól(...)słodkiej papryki, 2-3 łyżki majeranku, przeciśnięty czosnek oraz jedno starte jabłko . Marynatą smarujemy umyte i osuszone udka, po czym odkładamy na kilka godzin do lodówki. Jabłka i ziemniaki obieramy i kroimy w paski. Udka układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w temp. 180 st. przez 90 minut. Przez pierwsze 30 minut pieczemy pod przykryciem folią. Następnie folię ściągamy, dokładamy
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!pamiętam z dzieciństwa. Kwaskowaty smak żuru i łagodny smak śmietany świetnie współgrają ze sobą. Info z Wikipedii: Zalewajka – tradycyjna zupa wiejska, zawierająca ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki zalane (stąd właśnie nazwa) przygotowanym osobno czystym żurem z zakwasu chlebowego Sama zupa wywodzi się z centralnej Polski. Pierwsze wzmianki pochodzą z XIX wieku z Łodzi(...)Radomska. Podstawowym składnikiem diety tych regionów były ziemniaki i zbiory leśne. Z tego powodu ziemniaki były bazą wielu potraw (podawano je w różnej postaci i z różnymi dodatkami). Składniki: żur ziemniaki pokrojone w kostkę śmietana sól pieprz czosnek Wykonanie: Ziemniaki ugotować wraz z przyprawami pod koniec gotowania dodać czosnek pokrojony w plasterki. Gdy ziemniaki będą miękkie dolać żur (bez osadu
Pychotkaaa