ziemniaki - 38421 przepisów (strona:215/2562)

Zapiekana cukinia, bakłażan, ziemniaki i wieprzowina w sosie pomidorowym. Bez glutenu 99

Zapiekana cukinia, bakłażan, ziemniaki i wieprzowina w sosie pomidorowym Składniki: 2 małe cukinie 2 małe bakłażany 6 ziemniaków 2 cebule 3 ząbki czosnku 400 g wieprzowiny 1 puszka pomidorów sól pieprz majeranek olej słonecznikowy ocet jabłkowy Ziemniaki, cebulę i czosnek obrałam ze skóry. Wieprzowinę, cebulę oraz czosnek zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa. Mięso dobrze wymieszałam z cebulą i czosnkiem(...)przeszło smakiem. Ziemniaki pokroiłam w plasterki. Cukinię i bakłażana dokładnie umyłam i również pokroiłam w plasterki. Pomidory z puszki przelałam do garnka, dodałam 3 łyżki octu jabłkowego oraz majeranek, następnie dobrze wymieszałam i gotowałam ok 5 min, tak by powstał sos. I rozpoczęłam warstwowe układanie:) Do naczynia żaroodpornego wlałam niewielką ilość oleju, tak by zakrył dno. Na samo dno poszły

nietadieta
Krajanki Winiary - kampania Rekomenduj.to 130

ciepły posiłek. Do każdej krajanki potrzebujemy 2 litry wywaru mięsnego, z czego otrzymamy 10 pożywnych porcji smacznej zupy. Krajanka ogórkowa: Do jej przygotowania potrzebujemy tylko 2 litry bulionu, 500g ziemniaków i 50 ml śmietany. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do gorącego wywaru i gotujemy do miękkości, dodajemy zawartość opakowania i gotujemy 2-3 minuty. Śmietanę łączymy(...)gorącej zupy, wlewamy go garnka, mieszamy i gotowe. Krajanka buraczkowa: Do jej przygotowania potrzebujemy tylko 2 litry bulionu, 500g ziemniaków i 50 ml śmietany. Możemy także urozmaicić zupę dodając fasolkę z puszki, i przygotować barszcz ukraiński. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do gorącego wywaru i gotujemy do miękkości, dodajemy zawartość opakowania i gotujemy 2-3 minuty. Śmietanę łączymy

kulinarnyswiatdomi
Pałki z kurczaka pieczone w folii 235

Choć lubię gotować, bywa że przygotowując obiad szukam łatwych rozwiązań. I oto jedno z nich – aromatyczne marynowane pałki z kurczaka pieczone w foliowym rękawie podane z ziemniakami upieczonymi z wykorzystaniem tej samej marynaty. Wystarczy zamarynować pałki z kurczaka i obrać ziemniaki, a potem wrzucić je do osobnych rękawów do pieczenia i upiec w tym samym czasie. Niemal bez wysiłku mamy(...)gotowy bardzo smaczny obiad. Pomysł na to danie (z minimalnymi zmianami) pochodzi z bloga Bake&Taste . Składniki: 10 pałek z kurczaka 8 średnich ziemniaków 1/2 szklanki oleju rzepakowego 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki granulowanego czosnku 3 ząbki czosnku - posiekane 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka ziół prowansalskich pieprz, sól

Trzeci talerz
Kopytka 155

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju kluski. Kopytka należą do tych najszybszych i najłatwiejszych do zrobienia. Są również doskonałym sposobem na zagospodarowanie ziemniaków, które zostały z obiadu. Kopytka można podawać na wiele sposobów. Wspaniale smakują okraszone cebulką, polane sosem mięsnym lub grzybowym. Moja propozycja na dzisiaj, to kopytka z sosem pieczarkowym . Składniki: 1 kg ugotowanych i ostudzonych ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej(...)czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 1/2 płaskiej łyżeczki soli mąka pszenna do posypania blatu Wykonanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, przeciskamy przez praskę lub dokładnie dusimy ubijakiem do ziemniaków. Ziemniaki możemy ubić jeszcze ciepłe. Do ostudzonych ziemniaków dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie, ale krótko zagniatamy.  Blat posypujemy dość mocno mąką pszenną i wykładamy

Smak mojego domu
Ziemniaczana z fenkulem i jablkiem czyli Zupowy Wtorek odc.76 203

ciepło, coś co Córcia zje na obiad, co łatwo przełknie jej chore gardło. Pomyślałam o zupie a potem zajrzałam do "Warzywa" i wiedziałam, że w ruch pójdą jabłka, ziemniaki i fenkuł.  Zapachniało magią i uwarzyłam wspaniałą, prostą zupę pachnącą pieczonym czosnkiem. Ziemniaczana z fenkułem i jabłkiem 2 kwaśne jabłka, obrane 1 fenkuł 4 ząbki czosnku, nie obrane 6 ziemniaków(...)jabłka i fenkuł, polewamy 2 łyżkami oleju, solimy i pieprzymy i posypujemy listkami z 2 gałązek tymianku. Mieszamy i pieczemy 30 minut w 200 st.C. W tym samym czasie ziemniaki myjemy i kroimy w kostkę, cebulę siekamy. Na pozostałym oleju smażymy cebule z ziemniakami ok 5 minut. Dolewamy wino i redukujemy. Zalewamy 2 szkl. wywaru i gotujemy ok 15 minut

Dzieje kuchennej Wiewióry
Krajanka Winiary 174

ogórkowa i warzywna. Krajanki zawierają starte warzywa i przyprawy. Przeznaczone są na 2 l bulionu.  Krajanka buraczkowa przeznaczona jest do zupy buraczkowej którą można zrobić bardzo szybko dodając ziemniaki, bulion i śmietanę. Z krajanki buraczkowej można również przygotować barszcz ukraiński i wiele innych zup do których dodajemy buraki. Wszyscy wiedzą że buraki długo się gotują a dzięki krajance oszczędzamy(...)czas bo ją gotuje się do 3 minut. Krajanka ogórkowa to oczywiście zupa ogórkowa, dodajemy do niej tylko ziemniaki, bulion i śmietanę. Ale tak jak w przypadku krajanki buraczkowej można puścić wodzę fantazji i wykorzystać ja do innych zup. Krajanka warzywna przeznaczona jest do kapuśniaku, najszybszy do którego można dodać kapustę, ziemniaki i bulion. Ale tak jak w poprzednich zupach

Kulinarne życie
Ziemniaki faszerowane serem feta 152

Ziemniaki nie muszą być nudne. :-) Zrobienie ich wymaga nieco więcej zachodu niż w przypadku zwykłych ziemniaków z wody, ale naprawdę warto. W tej formie można podać je do mięsnego obiadu, ale równie dobrze mogą stanowić samodzielne danie. Kubek maślanki będzie dla nich świetnym uzupełnieniem.  12 średniej wielkości ziemniaków  1/2 kostki sera feta 1 pęczek koperku  3 gałązki(...)szczypiorku 50g żółtego sera pieprz 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Studzimy i obieramy.  2. Za pomocą łyżeczki wydrążamy środki ziemniaków. Wydrążone kawałki przekładamy do miski, do której dodajemy pokruszony drobno ser feta, starty na tarce żółty ser, posiekany koperek i szczypiorek. Doprawiamy pieprzem, mieszamy. 3. Tak przygotowanym farszem napełniamy ziemniaki. Zapiekamy je w temperaturze 180 stopni przez około

Szefowa kuchni
Krajanki..... ? 137

się u nas mówi na plasterki ziemniaków smażonych na oleju z dodatkiem margaryny, główki cebuli oraz liści laurowych. Danie robi się dość szybko ( nie licząc krojenia w plasterki ziemniaków ;) i jest bardzo pożywne. Podajemy je bardzo często ze szklanką ciepłego mleka. Mówię wam paluszki lizać takie dobre ;) Składniki na dużą patelnie / 3 osoby 10-12 średnich ziemniaków 3 liście laurowe(...)dajemy tak do smaku, więc podaje na oko mniejsze pół łyżeczki soli - musimy uważać żeby nie przesolić, lepiej dać mniej niż za dużo ;) olej i margaryna do smażenia 1. Ziemniaki obieramy i kroimy na plasterki, dość cienkie ( takie około 2-3 mm) 2. Rozgrzewamy patelnie z oliwą ( musi być jej tyle aby zakryła dno) oraz dajemy do niej 1 łyżkę

Gotowanie...to proste !
Szynka w warzywach 147

Chude mięso duszone we własnym sosie z warzywami, to doskonała propozycja na obiad, smakuje zarówno z ziemniakami jak i ugotowanym na sypko ryżem. Smak tej potrawy warto podkreślić kilkoma listkami świeżej szałwii, która doskonale poprawia trawienie. Dodatek ziemniaków sprawia że nie potrzebujemy niczego do zagęszczenia sosu. Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 2 ziemniaki(...)kroimy na grube plastry, na patelni rozgrzewamy masło obsmażamy mięso z każdej strony, przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą, tyle aby mięso było zanurzone, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i pietruszkę oraz liść i ziele angielskie, gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie miękkie, a ziemniaki się rozpadną, zagęszczając sos, doprawiamy  w trakcie ostrą papryką oraz

Wanilia i Kardamon
Kluski śląskie. 105

Składniki: ziemniaki mąka ziemniaczana 1 jajko Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy do miękkości, odcedzamy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub rozgniatamy. Przekładamy do miski i odstawiamy do wystudzenia, następnie rozdzielamy ziemniaki tak aby w misce została 1/4 objętości ziemniaków wolnego miejsca, wsypujemy na to miejsce mąkę ziemniaczaną i wbijamy jajko (patrz zdjęcie), dokładnie wyrabiamy masę aż będzie jednolita (może(...)być potrzebne wbicie dodatkowego jajka, wszystko zależy od tego jak suche mamy ziemniaki). Następnie formujemy kulki, rozpłaszczamy w ręce i robimy dziurkę. Tak przygotowane kluski wrzucamy do osolonej gotującej się wody i gotujemy 2-3 minutki. Smacznego

Moje-pitraszenie
Placki ziemniaczane 74

Placki ziemniaczane... wspomnienie dzieciństwa czy urlopu nad polskim morzem ? Czy może jedno i drugie ? Ja pamiętam moją babcię, która ścierała ziemniaki na drobniutkiej tarce,  chciałam jej pomagać, ale potem zawsze miałam obtarte palce... Dziś czasami pomagamy sobie robotem kuchennym, ale takie ścierane placki są jednak najlepsze. U mnie  w domu(...)najbardziej lubię na słodko, czyli posypane cukrem i ze śmietaną, natomiast reszta rodzinki woli je na słono. Placki ziemniaczane Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1000 g ziemniaków 2 cebule 2 jajka 2 czubate łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczka soli olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obieramy, ścieramy na drobnej tarce. Wykładamy na gęste sitko, ustawiając pod spodem miskę

Kulinarne przygody Gatity
Chleb razowy z dodatkiem ziemniaków 110

Pyszny, zdrowy chleb pełnoziarnisty z ziemniakami. Uwielbiam ten przepis, ponieważ chlebek długo zachowuje świeżość- jest puszysty, z z wierzchu ma chrupiącą skórkę. Mniam! Składniki: 1 kg mąki pełnoziarnistej 4 ziemniaki 1 łyżeczka tłuszczu 1 łyżeczka cukru 1 dag drożdży 1 jajko sól do smaku 1 łyżka siemienia lnianego olej do formy Wykonanie: Ziemniaki ugotować (wodę odcedzić i odstawić) po czym(...)ziemniaki utłuc. Do miski wsypać 25 dag mąki, wymieszać z częścią wywaru z ziemniaków zrobić rozczyn. Do ziemniaków dodać tłuszcz, cukier, drożdże i dokładnie utrzeć. Następnie dodać do rozczynu i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie dodać resztę mąki, doprawić solą do smaku i wyrobić ciasto ręką aż będzie odstawać od ręki(w razie potrzeby podlać wywarem

Tradycyjna Kuchnia
Szwedzkie zapiekane ziemniaki Hasselback 376

Nazwa tych ziemniaków pochodzi od restauracji w Sztokholmie - Hasselbacken, gdzie po raz pierwszy je podano. Przyprawione i pieczone w piecu, ziemniaki tak przyrządzone są kruche na zewnątrz, a miękkie i delikatne wewnątrz. Potrzebne składniki:  6 ziemniaków oliwa garść świeżego rozmaryny 2 łyżeczki tymianku 2 łyżeczki majeranku 2 ząbki czosnku 1/2 cebula papryczka chilli sól ziołowa, pieprz(...)Przygotowanie: Zanim zaczniemy przygotowywać ziemniaki rozgrzewamy p iekarnik. Ziemniaki dokładnie myjemy. Każdego z nich nacinamy do więcej niż połowy w paseczki (najlepiej najcieńsze). Przygotowane ziemniaki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia posypujemy pokrojoną w kosteczkę cebulą i czosnkiem oraz przyprawiamy. Na koniec polewamy oliwą i pieczemy przez 35 minut

Łycha smaków
Zapiekanka ziemniaczana z chorizo 171

zapiekanki ziemniaczane jest pewnie trylion przepisów i każdy jest inny :) Dzisiaj przedstawiam mój ulubiony! Składniki na 4 porcje. Składniki: 0,5 kg ziemniaków (lub 5 dużych) 100 g kiełbasy chorizo 1 papryka czerwona 1 papryczka chili 1 cebula czerwona 8 łyżek sosu pomidorowego  lub ketchupu 100 g sera mozzarella Kilka plastrów salami - opcjonalnie Oregano, bazylia, sól morska i pieprz(...)kolorowy - ulubione przyprawy Przepis: Ziemniaki płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie i w mundurkach ok. 10 - 15 minut. Po tym czasie ziemniaki odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie obieramy ziemniaki ze skórki i kroimy w grube plastry. Naczynie żaroodporne nacieramy oliwą, nakładamy pierwszą warstwę plastrów ziemniaków. Następnie nakładamy pokrojoną w kostkę paprykę, chili, cebulę oraz kiełbasę chorizo. Nakładamy

Emcia Pichci
Zupa grzybowa na kiełbasie jałowcowej. 181

stronę internetową http://www.tradycyjnejadlo.pl/ . Zupę podałam na przepięknej porcelanie Bogucice z kolekcji Miranda .  Składniki : 1 małe pętko  Kiełbasy jałowcowej Tradycyjne Jadło 1/2 szklanki makronu muszelki 4/5 ziemniaków 2 małe marchewki     1 pietruszka korzeń kawałek selera korzeń  pęczek włoszczyzny do zup ( pietruszka, por, seler)  6 suszonych grzybów 2,5 l wody domowa Vegeta do smaku(...)smaku 1 łyżka suszonego korzenia lubczyku 100 ml śmietanki 12 % Wykonanie :   Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc. Wszystkie warzywa myjemy, marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę.Do garnka przekładamy pokrojoną w plasterki kiełbasę, i pokrojone grzyby, dodajemy warzywa oprócz ziemniaków i zalewamy większą  połową wody . Gotujemy na małym ogniu około25 minut, następnie dodajemy

Sama słodycz i szczypta chili