Składniki: 4 udka kurczaka po szczypcie papryki słodkiej, tymianku kurkumy, bazylii, sól, pieprz świeżo mielony 1 dużą cebulę tłuszcz do smażenia 2 kg ziemniaków 1 łyżkę oregano 1 łyżeczkę rozmarynu sól do smaku olej do smażenia 1 opakowanie mrożonki warzywnej 2 łyżki śmietany 1/2 szklanki bulionu Wykonanie: Udka myjemy przyprawiamy przyprawami odstawiamy na 15 minut. Rozgrzewamy tłuszcz w rondlu(...)wkładamy przyprawione udka, smażymy na złoty kolor. Pod koniec smażenia wrzucamy obraną, pokrojoną w kostkę cebulę przykrywamy pokrywką, dusimy na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. Ziemniaki obieramy, opłukujemy, kroimy w grubsze plastry, przyprawiamy przyprawami. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy plastry ziemniaków. Podsmażamy, mieszając aby ziemniaki się nie przypaliły. Podsmażone ziemniaki wkładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy w nagrzanym piekarniku
kgwjanczewosłodkim kapuśniakiem. Można ją podać bez mięsa, ale doskonale smakuje również z dodatkiem kiełbasy, żeberek lub boczku. Potrzebne nam: - cebula - 2 litry bulionu warzywnego - 2-3 małe marchewki - 3 ziemniaki - pietruszka - por - 1/3 selera - pół główki kapusty - kiełbasa (1-2 kawałki) - 3 łyżki przecieru pomidorowego - sól - pieprz czarny - kminek - 3 ziarna ziela angielskiego - 2 liście laurowe - łyżka oleju Przygotowanie(...)gorącego bulionu wrzucamy obrane i pokrojone warzywa korzeniowe oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Gotujemy około 10 minut. W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki, a kapustę szatkujemy. Wyciągamy z bulionu pietruszkę, por i seler, wyrzucamy. Do garnka z zupą wrzucamy ziemniaki, kapustę, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy około 15 minut, do miękkości ziemniaków. Kiełbasę kroimy w talarki
W poszukiwaniu inspiracjitemu knedle zyskały na smaku i delikatności, są mięciutkie i wręcz rozpływają się w ustach. Bardzo polecam! Składniki na ziemniaczano-twarogowe knedle z truskawkami: 750 g ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków 750 g twarogu 1 małe jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej mąka pszenna 1/3 łyżeczki soli truskawki (mogą być mrożone) DO PODANIA: jogurt naturalny zmiksowane truskawki cukier(...)Ziemniaki i twaróg przekładamy do garnka, dokładnie dociskamy do dna, dzielimy nożem na 4 części, jedną z nich wyjmujemy, układamy na pozostałych ziemniakach w ten sposób, by w garnku było 3/4 masy, a 1/4 pozostała pusta. W to puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, sól, a następnie dosypujemy tyle mąki pszennej, żeby wypełniła ona tę lukę na równo z poziomem ziemniaków
Rozpustne gotowanieSkładniki: 1 kg surowych ziemniaków 0.5 kg ugotowanych ziemniaków 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól farsz 400 g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku olej do smażenia sól, pieprz dodatkowo 150 g boczku 1 cebula olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obrać i ugotować jeszcze gorące przecisnąć przez prasę. Pozostałe surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, odcisnąć na ściereczce płyn. Odciśnięty(...)odstawiamy na bok. Ugotowane ziemniaki dodajemy do surowych. Z soku zlewamy wodę a skrobia która pozostała przekłądamy do ziemniaków, dodajemy mąkę ziemniaczaną i wszystko dokładnie wyrabiamy. Cebulę pokroimy w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z mięsem i doprawić do smaku. Z ciasta formujemy placki, na środek nakładamy farsz, dokładnie sklejamy brzegi i formujemy podłużne kluski. W dużym garnku zagotować
magiczna kuchnia Kasikuchnia grecka w moim wydaniu, czyli musaka. Coś na kształt lazanii, tylko bez makaronu i moim zdaniem smaczniejsza. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg mielonego mięsa wołowego, 1 kg ziemniaków, 2 średnich cukinii, 2 średnich bakłażanów, 2 cebul, 3 ząbków czosnku, 1 cytryny, 2 puszek pomidorów, 1 łyżki miodu, 2 jajek, 2 żółtek, 200 gram przecieru pomidorowego(...)również dwie puszki pomidorów, przecier pomidorowy i 200 ml bulionu wołowego. Całość podgrzewałem na średnim ogniu przez pół godziny. W garnku zagotowałem osoloną wodę i wrzuciłem do niej obrane ziemniaki. Gotowałem przez 10 minut, po czym pokroiłem ziemniaki na centymetrowe plastry. Plastry ziemniaków skropiłem oliwą i posypałem suszonym oregano, po czym grillowałem je, aż do lekkiego zrumienienia z obu stron
Wyprawy kulinarnegarnku gotujemy bulion z naszych skrzydełek oraz włoszczyzny. Doprawiamy sola, pieprzem oraz Vegetą. Gdy bulion gotowy wyławiamy wszystko. Marchewkę zostawiamy kroimy w kostkę, resztę warzyw można wyrzucić. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę i dodajemy do bulionu gotujemy do czasu, aż ziemniaki zrobią się miękkie ( młode ziemniaki około 30 min). Pęczek botwinki płuczemy o kroimy w paski o szerokości około(...)przelewamy i gotujemy na wolnym ogniu około 8 min dokładnie mieszając. Smacznego! Gdy bulion gotowy wszystko wyławiamy. Marchewkę zostawiamy kroimy w kostkę i dodamy ją na koniec do botwinki. Ziemniaki obieramy, i kroimy w taką oto kostkę. Dodajemy do całości i gotujemy na wolnym ogniu aż ziemniaki będą miękkawe. W między czasie botwinkę płuczemy, i kroimy w paski. Gdy ziemniaki
Sprawdzone przepisy kulinarnepolecam zrobić to samo! :) Razem z nami gotowały wczoraj: Pyza , Ola , Asia , Magda no i ja! ;) Składniki: 2 kg kurczaka sól morska i świeżo zmielony pieprz 2 kg ziemniaków, obranych 1 duża cytryna, najlepiej niewoskowana 1 cała główka czosnku, podzielona na ząbki (dałam dwie - jedną obrałam, drugą pozostawiłam w łupinach) garść świeżego tymianku oliwa garść świeżego rozmarynu Dodatkowo można przy(...)okazji upiec warzywa: marchewkę (najlepiej pokroić na krążki podgotować ją z ziemniakami) 1 mała cukinia 5-6 szalotek papryka pepperoni 1 czerwona słodka papryka 1. Natrzeć kurczaka od środka i od zewnątrz dużą ilością soli i pieprzu - odstawić na kilka godzin ale minimum ze dwie. 2. Zagotować garnek osolonej wody. Pokroić ziemniaki na kawałki, włożyć do wody z całą
Kuchnia Prezydentowejniż rosół z kurczaka. Dlatego w niedzielę nagotowałam pysznego, esencjonalnego, pachnącego rosołu. Nie rumieniłam warzyw do rosołu, bo planowałam zużyć je do sałatki jarzynowej. Nawet w tym celu dogotowałam ziemniaki i jajka. Niestety, kiedy okazało się, że mąż wyjadł mi całą marchew, machnęłam ręką na sałatkę, a z ziemniaków i resztek ogonówki zrobiłam zapiekankę. Troszkę żałuję, że nie dodałam(...)sosu odrobiny musztardy, bo zapiekanka była w smaku dość łagodna. Zapiekanka ziemniaczana Składniki: 3 spore ziemniaki ugotowane w mundurkach 10 dag wędzonej ogonówki w plastrach sól rozmaryn suszony ostra papryka w proszku 3-4 łyżki śmietany 18% 10 dag sera gouda w drobnych wiórkach duży ząbek czosnku masło do wysmarowania formy Zapiekanka ziemniaczana Wykonanie: Ziemniaki obrałam ze skórki, pokroiłam
Kuchenne zapiski Edytypotrawy daję zazwyczaj cztery składniki: ziemniaki, cebulę, dowolną wędlinę i liście kapusty. Tym razem dołożyłam kilka pieczarek, ale tak naprawdę można dodać do niej ulubione warzywa, dowolne przyprawy, a także wcześniej upieczone lub ugotowane mięso - pełna dowolność. Mimo, że nie ma wyglądu, smakuje wyśmienicie, nawet odgrzewana na drugi dzień. Składniki: 80 dag młodych ziemniaków 8 średnich pieczarek 2 duże cebule(...)cukrowe 10 dag boczku wędzonego 3 kiełbaski śląskie kilka dużych liści kapusty – na wyłożenie garnka, przykrycie od góry i warstwę pomiędzy pozostałymi składnikami sól pieprz Wykonanie: Z ziemniaków zdjęłam łuszczącą się cienką skórkę, umyłam i pokroiłam w równe plastry grubości ok. 3 mm. Pieczarki oczyściłam, pokroiłam w plasterki. Cebule obrałam, pokroiłam w pół plastry. Boczek pokroiłam w kosteczkę, a kiełbasę
Kuchenne zapiski Edytyprawie północ na zegarze, mogę się za swój chlebek zabrać. Ale postanowiłem taki szybszy niż zwykle zrobić. Da mi to z godzinę snu więcej :) 230 g ugotowanych ziemniaków 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 250 g mąki zwykłej pszennej 50 g mąki żytniej razowej typ 720 200 g wody (tej w której gotowały się ziemniaki) 10 g świeżych drożdży(...)łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli 4 łyżeczki maku Najpierw oczywiście gotujemy ziemniaki. Jak ugotujemy to przeciskamy przez praskę, czy też w inny sposób gnieciemy. Prosto do miski. Teraz ziemniaczki nam stygną, a w tym samym czasie stygnie też woda po ziemniakach. Jak stygnięcie będzie się mieć ku końcowi to bierzemy szklankę i nalewamy do niej 2 łyżki wody
Marder&Marder Manufacturelubię tę zapiekankę, ponieważ masa ziemniaczana nie przytłacza, a wprost przeciwnie. Delikatnie otula mięso mielone, którego smak dominuje. Propozycja dla tych, którzy nie wiedzą co zrobić z wczorajszymi ugotowanymi ziemniakami, lub tak jak ja wolą ją zrobić z jeszcze ciepłych, świeżo ugotowanych, tak aby masło, które dodajemy ładnie się nam skomponowało. Bardzo polecam :) Składniki: ok 1 kg ziemniaków(...)duże cebule 3 łyżki koncentratu pomidorowego po łyżce ziół prowansalskich i majeranku sól, pieprz, ostra papryka, szczypta gałki muszkatałowej łyżeczka masła łyżeczka śmietany olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie (jeżeli mamy gotowane np wczoraj to po prostu wykładamy je z lodówki i ugniatamy widelcem). Ubijamy widelcem na gładką masę. Dodajemy po łyżeczce masła
ChilliJemySkładniki: ziemniaki ugotowane 1 kg, przyprawa do ziemniaków 1 łyżka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, bułka tarta 2 łyżki, ser żółty 25 dag, pieprz czarny mielony - ile potrzeba ziemniaki ugotować w łupinach na "al dente", ostudzone obrać i pokroić na pół centymetrowej grubości talarki do naczynia żaroodpornego wlać olej, wsypać ziemniaki, przyprawę do ziemniaków i wymieszać, posypać tartą bułką i delikatnie(...)przemieszać piec w 200C około 25 minut, posypać startym żółtem serem /użyłam morski/, posypać zmielonym pieprzem i piec jeszcze z 10 minut ziemniaki najlepiej smakują same z maślanką...................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięDrodzy,będzie znów po sycylijsku! Danie proste, nieskomplikowane, które moja teściowa robiła zawsze..od wielkiego dzwonu, a to dlatego , że ziemniak na Sycylii nie jest popularny . Ziemniak na Sycylii jest droższy od mięsa. Według sycylijskich gospodyń ziemniak niesamowicie tuczy, więc danie to było może 2 razy w miesiącu. I zwykle podawane na zimno. Po daniu, mój Boże, które Polacy jedzą(...)następował detox. Detox w postaci nalewek, fantastycznych nalewek ziołowych. Ja nie miałam nic przeciwko takiemu daniu , ani tym bardziej nic przeciwko ziołowym nalewkom. Do sycylijskiego dania teściowa wkładała ziemniaki seler naciowy, tylko łodyga pomidor czerwona cebula 2 ząbki czosnku groszek- opcjonalnie ocet balsamiczny z Modeny sól morska pieprz ziołowy u mnie Skworcu oliwa z oliwek natka pietruszki Na patelni
Z Kuchni Do Kuchnizłapiecie bakcyla, możecie spróbować gotować curry całkiem od podstaw. Składniki: 1 opakowanie pasty Massaman Curry 1 puszka mleka kokosowego 1 pierś kurczaka 6 dużych białych pieczarek 8 małych młodych ziemniaków garść orzechów nerkowca pęczek zielonej pietruszki 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka sosu rybnego 1/2 łyżeczki brązowego cukru lub syropu klonowego Metoda: Kurczaka kroimy w małe kawałki. Pieczarki obieramy(...)dzielimy na 8 części. Pieotruszkę drobno posiekamy. Ziemniaki obieramy, kroimy na cząstki i gotujemy w nieposolonej wodzie, aż będą pół twarde. Po ugotowaniu zachowujemy wodę z ziemniaków. Pastę curry wrzucamy do garnka teflonowego i rozgrzewamy, wrzucamy kurczaka i mieszamy do momentu, gdy cały kurczak pokryty jest pastą. Smażymy, aż kurczak zacznie zmieniać kolor na biały. Dodajemy puszkę mleka kokosowego, pieczarki
MamaOskarka