ziemniaki - 38421 przepisów (strona:211/2562)

Zielone puree 141

Fajna sprawa dla małych pomocników, na których oczach z puree ziemniaczanego powstaje zielona smaczna i zdrowa masa ziemniaczana. Takie puree to zdrowe i sprytne rozwiązanie dla dzieci. Oprócz ziemniaków jedzą także inne witaminy zawarte w warzywach. Bo nie tylko zielony groszek można dodać, może to być także szpinak, fasola, bób i inne kolorowe warzywa bądź w kolorze ziemniaków, np. kalafior(...)dodaniu pomidorów czy passaty, żółte - po dodaniu kukurydzy. Są świetne dla niejadka, który może nawet nie wiedzieć, że w ziemniaczanym puree są inne warzywa. Składniki: +/- 2 kg ziemniaków 1,5 szklanki mleka 2 szklanki zielonego mrożonego groszku łyżeczka masła Wykonanie: Ziemniaki obierz, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Groszek lekko zagotuj, wystudź, włóż do blendera i zmiksuj z połową

Zasmakuj Kuchni
Ziemniaki Hasselback z bekonem 215

bardzo proste w wykonaniu ziemniaki mogą być dodatkiem do mięs, ale równie dobrze smakują jedynie z dodatkiem  warzyw, czy surówek na talerzu. Miękkie w środku, rozpływają się w ustach. Urzekają wyglądem i delikatnym aromatem masła i ziół. Spróbujcie :) Składniki (8 sztuk na 8 porcji):   ziemniaki (najlepiej młode) oliwa 20g masła rozmaryn sól/pieprz 8 plastrów boczku(...)Przygotowanie:    Ziemniaki dokładnie myjemy i osuszamy. Każdy z osobna nacinamy w poprzek do 2/3 wysokości ziemniaka (tak, aby nie przeciąć go do końca). Tak przygotowanego smarujemy dokładnie pędzelkiem oliwą. Posypujemy solą, pieprzem oraz rozmarynem. Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na około 60 minut. W połowie pieczenia delikatnie wyjmujemy naczynie żaroodporne i między przecięcia wkładamy pokrojone plastry

ChilliJemy
Knedle z czereśniami 126

Knedle z czereśniami                  Składniki : ziemniaki po obraniu - 650 g mąka około 2 szkl jajko - 2 szt szczypta soli Do polania : śmietana - 0,5 szkl cukier waniliowy - 0,5 opak czereśnie cynamon listki melisy Przygotowanie : Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić, przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Czereśnie umyć, osączyć, wypestkować. Przełożyć(...)ziemniaki na stolnicę, zrobić w ziemniakach dołeczek, wybić jajka, dodać sól i mąkę, zagnieść ciasto. Trzeba pamiętać że młode ziemniaki, mogą potrzebować więcej mąki niż starsze. Jeżeli ciasto po zagnieceniu mamy klejące, należy dodać jeszcze trochę mąki ale nie przesadzać. Odcinać równe kawałki ciasta, każdy kawałek spłaszczyć, układać po jednej lub dwie czereśnie, dobrze zlepić, uformować w kulkę. Gotować zaraz

Kuchnia Danusi
Ziemniaki do obiadu po węgiersku 125

Typowe ziemniaczane puree jest pyszne, ale nie lubię monotonni w kuchni. Dlatego też staram się nawet tradycyjne ziemniaki przyrządzać w różny sposób. Co powiecie na takie wykonanie? Składniki: 1 kg ziemniaków 5 łyżek smalcu 3 cebule 1 łyżka słodkiej papryki sól do smaku 1 szklanka śmietany natka pietruszki Wykonanie: Ziemniaki obrać i obgotować w osolonej wodzie (uważać aby nie rozgotować(...)innym garnku rozgrzać smalec, dodać paprykę i posiekaną cebulę. Włożyć odsączone ziemniaki, lekko wymieszać, podsmażyć i zalać śmietaną. Garnek przykryć, dusić bardzo powoli do zrumienienia się ziemniaków. Gotowe ziemniaki posypać posiekaną natką pietruszki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Tradycyjna Kuchnia
Ziemniaki zapiekane z rybą 301

Zapiekanki to według mnie najszybsze i najsmaczniejsze danie. Można je przygotowywać na różne sposoby. dzisiaj mam dla Was ziemniaki zapiekane z rybą. Ryba może być dowolna, ale bez ości w formie filetu. Moja wnusia, która nie jest miłośniczką ryb, zjadła ze smakiem. Może skusicie się na taki obiadek. Jednak nie przy takich upałach, ale w chłodniejsze dni, kiedy można odpalić(...)piekarnik. Składniki 700 g ryby (filet) 5-6 średnich ziemniaków 1 cebula 1 duży pomidor przyprawa do ryb 200 ml śmietany (dałam 18%) sól pieprz Ziemniaki ugotować na półmiękko, a następnie pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm i ułożyć je w naczyniu do zapiekania. Rybę oprószyć przyprawą do ryb, pokroić w kawałki i układać pomiędzy plasterkami ziemniaków

O kuchni z uczuciem
#Porady - co zawsze warto mieć w lodówce 328

kurczaka, mięso mielone i jajka. Te 3 produkty sprawiają, że zrobienie obiadu staje się bajecznie proste, gdyż są niesamowicie szybkie w obróbce. 2. Co jadasz najczęściej - makaron, ryż czy ziemniaki? Kolejna podstawowa kwestia. Jeśli najczęściej jadasz ziemniaki, to najlepiej zawsze mieć w domu kefir, jogurt naturalny czy maślankę. W połączeniu z dowolnym mięsem otrzymamy szybki i treściwy obiad. Jeśli jesteś(...)być bogate w białko i ogromną ilość warzyw. Najlepiej, byś pod ręką miał zawsze pierś z indyka lub kurczaka lub mięso wołowe (choć nie tak często jak drób). Zamiast ziemniaków lepiej używać pysznych, zdrowych i bogatych w beta-karoten batatów, a w zamrażalce zawsze mieć opakowanie mieszanki warzyw, które można szybko udusić na patelni. Oczywiście, jeśli pod ręką nie macie

Cooking Monster
Euro 2016: zapiekanka ziemniaczana w dwóch smakach – serowo-czosnkowa i pomidorowo-paprykowa 121

Stade Véldrome w Marsylii Polacy zmierzą się z Ukraińcami. Na to spotkanie proponuję prostą i smaczną zapiekankę ziemniaczaną w dwóch smakach i dwóch kolorach. Składniki 450 g młodych ziemniaków 1 cebula 1 pomidor malinowy ½ czerwonej papryki 1 opakowanie serka wiejskiego 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka oleju kokosowego ½ łyżeczki suszonej bazylii kilka szczypt oregano kilka szczyp(...)ziół prowansalskich sól ziołowa sól pieprz Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odstawiamy do ostygnięcie. Cebulę kroimy w piórka, lekko posypujemy solą ziołową i wrzucamy na rozgrzany olej kokosowy. Smażymy, aż cebula będzie złota. Ostawiamy. Pomidora i paprykę kroimy w kostkę. Pomidora można wcześniej sparzyć i łatwo usunąć skórkę. Przekładamy do miski, dodajemy 1 łyżkę oliwy

My Chcemy Jeść
DOMOWE CHIPSY ZIEMNIACZANE 375

dzisiejszego meczu polecam domowe chipsy ziemniaczane (u mnie paprykowe). Złociste, chrupiące, uwielbiane niemal przez wszystkich. Składniki: * 5-6 większych ziemniaków * 1/2 litra oleju do smażenia * do smaku sól, papryka ostra, słodka bądź dowolne ulubione przyprawy :) Wykonanie: Ziemniaki obrać ze skórki, umyć. Pokroić na bardzo cienkie plasterki. Następnie ziemniaki przełożyć do miski zalać wodą i odstawić na 10-15 minut(...)czasie wylać wodę i wlać następną. Tę czynność powtórzyć kilka razy (w ten sposób pozbywamy się skrobi z ziemniaków). Następnie ziemniaki przełożyć na sitko, odsączyć z wody a potem dokładnie wysuszyć na ręczniku papierowym. W garnku rozgrzać olej. Wrzucać partiami plasterki ziemniaków, smażyć aż do zarumienienia. Gotowe chipsy

Zrób to smacznie
Ruskie wyszły, leniwe zostały - pierogi, pierogi, pierogi..... 244

odpowiednio doprawiony, układają pierogi w rządki przed gotowaniem, próbują je  też już lepić. Na pierogi potrzeba: - ok. 500g mąki pszennej - ok. 250ml CIEPŁEJ wody - łyżka oleju - ok.1,5kg ziemniaków - ok. 300g białego sera - 2 duże cebule - duża łyżka masła lub margaryny - sól, pieprz - ew. zezłocona na tłuszczu dodatkowa drobno posiekana cebula, śmietana Z ww. ilości powstanie około(...)mocno wypycha farszem poszczególne pierogi. Nasze pierogi są raczej pokaźnej wielkości, ale ciasto cienkie. Na zdjęciach przedstawiona jest podwójna porcja. Przygotowania do robienia pierogów można zacząć dzień wcześniej. Obrane ziemniaki trzeba ugotować w osolonej wodzie, porządnie odcedzić i odparować, dobrze zmiażdżyć, gdy są gorące lub przepuścić przez praskę. Wystudzić odkryte, ale jeśli mają czekać do dnia kolejnego trzeba

I tu będę miała takie te
"Włoskie" kotlety z kurczaka 166

złocisto-brązowej skórki. Następnie wykładamy je na ręcznik papierowy, by osiąknęły z nadmiaru tłuszczu. Kotlety podałam z ziemniaczanym purée oraz mizerią. Purée ziemniaczane: ok. 6-7 średniej wielkości nieobranych ziemniaków (my używamy umytych, gotowych do gotowania) 2 łyżki masła ok. 3-4 łyżki mleka sól i pieprz praska do ziemniaków (bardzo ułatwia życie) Ziemniaki wkładamy do nieosolonej wody, gotujemy(...)miękkości. Następnie wystawiamy i zostawiamy do lekkiego ostygnięcia. Przygotowujemy miskę, do której będziemy przeciskać ziemniaki, każdy z osobna umieszczamy w prasce i przeciskamy. Skórka powinna zostać w prasce, a miąższ w misce - proste. :) Gdy miąższ z wszystkich ziemniaków znajdzie się w misce, dodajemy mleko oraz masło i mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli wolicie bardzo delikatne maślane ziemniaczki - dodajcie więcej

Cooking Monster
Knedle z truskawkami 155

widać. Na to wychodzi, że hedonizm spożywczy mam po nim. Składniki: jak wspomniałam zrobiłam 55 sztuk, ale proporcje są mniej więcej takie same, ilość mąki jest uzależniona od gatunku ziemniaków, niektóre mają więcej, a inne mniej wody. średnio na 1 kg obranych i ugotowanych ziemniaków potrzeba 0,5 kg mąki szczypta soli 1 dojrzały banan około 1 kg truskawek (najlepiej(...)duże owoce) moje 55 sztuk było dokładnie z 1,5 kg ziemniaków, 0,7 kg mąki pszennej, z czego 200 g to była biała, a reszta pełnoziarnista przepis na knedle znajdziecie też tu i tu knedle najlepiej robić ze starych ziemniaków, mają więcej skrobi Przygotowanie: ugotowane ziemniaki utłucz za pomocą tłuczka do ziemniaków, tak aby nie było grudek, a masa

greenscarf
Sałatka z pieczonych octowych ziemniaków 191

Piekłam na obiad młode octowe ziemniaki ( klik ). Pomyślałam, że świetnie sprawdzą się w prostej sałatce, celowo więc zrobiłam ich więcej ( o 0,5 kg). Sałatka jest bardzo wyrazista, a jak już mamy gotowe ziemniaki, jej przygotowanie zajmie nam parę minut. Jest dobrym dodatkiem i do mięs na zimno i do wędlin, a także do mięs z grilla. Polecam! składniki(...)pieczonych, octowych ziemniaków (  klik  ) 1/2 szklanki pokrojonego zielonego szczypioru 1 młoda biała cebula sos: 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka oliwy sól pieprz płatki papryki opcjonalnie przygotowanie Ostudzone ziemniaki pokroić na połówki. Wymieszać składniki sosu, doprawić.  Ziemniaki włożyć do miski, posypać szczypiorem, dodać drobno pokrojoną cebulkę. Polać sosem, lekko wymieszać,  przed

Stare Gary
Zupa botwinkowa z ziemniakami i fetą / Young beet soup with potatoes and feta cheese 132

roku czekam na nią z utęsknieniem! Zazwyczaj robię tradycyjną wersję , jednak tym razem postanowiłam troszkę poeksperymentować i przygotowałam wersję z bloga Kwestia Smaku . Przedstawiam więc zupę botwinkową z ziemniakami i fetą, z odrobiną wina i śmietanki. Nie byłabym sobą gdybym nie dodała czegoś od siebie, bo chyba jakoś z rodzinnego domu wyniosłam, że doprawiam tą zupę odrobiną octu i cukru(...)Zapewne co region to inne zwyczaje:) Zapraszam! Scroll down for recipe in English Zupa botwinkowa z ziemniakami i fetą (4 porcje) Składniki: 1/2 kg młodych ziemniaków, umytych i pokrojonych w kostkę 3 łyżki oliwy 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku, posiekane 1 pęczek botwinki, buraczki, łodyżki i liście oddzielnie posiekane 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 750 ml bulionu drobiowego

karmelowy
Kurczak z puree ziemniaczano - jabłkowym 150

jest pyszne :)) Składniki na 4 porcje: 4 średnie piersi kurczaka 1/ 1/2 łyżki papryki wędzonej młotkowana kolendra z pieprzem 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki oliwy Puree: 4 duże ziemniaki 1 łyżka masła 2 większe jabłka 1 łyżka musztardy ziarnistej sól pieprz Dodatkowo: rukola słonecznik  olej lniany Ziemniaki obieramy, kroimy na małe kawałki i gotujemy do momentu, aż będą(...)drobne kawałki.  Piersi z kurczaka rozbijam, nacieram z obu stron wymieszaną papryką wędzoną z młotkowaną kolendra i pieprzem. Na patelni roztapiam masło z oliwą i smażę kurczaka. Ugotowane ziemniaki odcedzam, przekładam na talerzyk. W garnku w którym były gotowane ziemniaki gotuję jabłka: roztapiam masło, dodaję drobno pokrojone jabłka, duszę na średnim ogniu do momentu,aż będą miękkie (często mieszam

kruche babeczki