Baba ziemniaczana radrużanka - kuchnia podkarpacka Baba ziemniaczana radrużanka to kolejny podkarpacki pomysł na obiad lub kolację. Tym razem skorzystałam z przepisu gospodyń z Horyńca-Zdroju. Surowe starte ziemniaki połączone z ugotowanymi ziemniakami oraz pokrojonym w kostkę boczkiem i cebulą, zapieczone w piekarniku i pokrojone w plastry, oto właśnie radrużanka. Do tego pikantny sosik… Jest swojsko i jest smacznie. Przepis pochodzi(...)publikacji „Dziedzictwo kulturowe sztuki ludowej i kulinarnej Ziemi Lubaczowskiej”. Baba ziemniaczana radrużanka - kuchnia podkarpacka Składniki na keksówkę (u mnie 12 x 24 cm ): 1 kg surowych ziemniaków 300 g ugotowanych ziemniaków 300 g pokrojonego w kostkę i podsmażonego boczku (lub dowolnego mięsa z pieczeni pokrojonego w kostkę) 1/2 szklanki kaszy manny 1 cebula 2 jajka 1 łyżka oleju 3 łyżki
Trzeci talerzSkładniki: (na 1 porcję) - 4 ziemniaki (ok. 280 g), - łyżka + łyżeczka oleju (ok. 15 g), - filet z soli (ok. 100 g), - kapusta kwaszona (ok. 100 g), - przyprawy: sól, pieprz ziołowy, tymianek, papryka słodka, zioła prowansalskie. Sposób przygotowania 1. Obieramy ziemniaki, kroimy w półksiężyc, marynujemy w łyżce oleju i ulubionych przyprawach (np. papryka, zioła prowansalskie). Ziemniaki pieczemy w 200⁰C przez(...)Filet z soli marynujemy w łyżeczce oleju, pieprzu ziołowym i tymianku. Solę smażymy na patelni teflonowej. 3 . Tymiankową solę podajemy z pieczonymi ziemniakami i kapustą kwaszoną. Tymiankowa sola z pieczonymi ziemniakami i kapustą kwaszoną jest bogata w: - błonnik pokarmowy (pochodzący z warzyw), który daje uczucie sytości, - potas (pochodzący z ziemniaków), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych, Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja
Zdrowe odżywianie w pięciu smakacharomatyczna wołowina pieczona z dodatkiem suszonych pomidorów i cebuli. Oprócz wspaniałego smaku jestem zachwycona również tym, że piekąc w ten sposób wołowinę, można w jednym naczyniu również upiec ziemniaki, co skraca przygotowanie obiadu. Wołowina jest bardzo smacznym i zdrowym mięsem, dlatego, jeśli tylko mam okazję to po nią sięgam. Po jej zjedzeniu jestem najedzona, ale nie czuję się ociężała(...)winnego 2 łyżeczki suszonego roztartego rozmarynu świeżo mielony pieprz (u mnie około 3 łyżeczek) sól mąka do obtaczania mięsa 2 - 3 łyżki tłuszczu do obsmażania Dodatkowo: 5 średnich ziemniaków (młode raczej nie mogą być) 2 łyżeczki suszonego koperku 1 łyżeczka suszonego roztartego rozmarynu sól pieprz 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Wołowinę umyć, oczyścić z ewentualnych chrząstek
Kuchcik gotujemnie prawdziwą przyjemnością. Po drodze zrobiłam zakupy. Znowu kupiłam szparagi, bo kiedy już są to mam na nie ochotę codziennie. Kurczak z sosem musztardowo serowym, szparagi i jeszcze pieczone ziemniaki…Uczta na całego! Kurczak w sosie to szybki obiad, chociaż w jego przygotowaniu występuje kilka momentów. Najlepiej zacząć od ziemniaków, bo one wymagają najwięcej czasu. Wrzucam je do piekarnika(...)bulionu 300 ml słodkiej śmietany 50 g dojrzałego sera, u mnie vesterbotten Dodatkowo 500 g zielonych szparagów 200 g mrożonego groszku 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soli 800 g ziemniaków sól i pieprz do smaku ½ łyżeczki rozmarynu Natrzyj mięso solą i przyprawami, przykryj folią i odstaw na godzinę. Obierz ziemniaki, pokrój w ósemki, posyp solą, pieprzem i rozmarynem. Polej ziemniaki
codojedzeniatakie smażone warzywa mogą być podstawą kremowej zupy, wystarczy dodać bulion i całość zmiksować. Przygotowałam smaczne i naprawdę proste danie. To smażone na oleju rzepakowym warzywa takie jak ziemniaki, marchewka, cukinia z czosnkiem i pozostała kapusta włoska oraz cebula. Dodatek tymianku suszonego świetnie pasuje zwłaszcza do marchewki i ziemniaków, a słodka papryka dodaje koloru całemu daniu, podobnie olej rzepakowy(...)wypróbujcie, bo szkoda, aby warzywa zmarnowały się! To doskonały dodatek do dań mięsnych, także tych z grilla. Smażone warzywa / 1 porcja Składniki: 1/2 cukinii 1/2 marchewki 2 małe ziemniaki 1 ząbek czosnku mały kawałek kapusty włoskiej 1/4 cebuli 4 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżeczki słodkiej papryki Przygotowanie: Cukinię kroimy w grube ukośne plastry, a następnie
Moja smaczna kuchniaskładniki: 3 średniej wielkości ziemniaki 1/2 papryki czerwonej 150 g pieczarek kawałek ulubionej kiełbaski kawałek sera, startego sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie szczypiorek dodatkowo: np. sos czosnkowy sałata wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu, odlewamy wodę i odstawiamy je do wystudzenia. Pieczarki, paprykę, cebulę oraz oraz kiełbaskę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni(...)doprawiamy sola oraz pieprzem, opcjonalnie ulubionymi ziołami. Wystudzone ziemniaki przekrawamy wzdłuż. Łyżeczką delikatnie wydrążamy miąższ, pozostawiając ok. 4 mm ściankę (tworząc łódeczkę). Wydrążony miąższ rozgniatamy widelcem i mieszamy z farszem z patelni i faszerujemy ziemniaki. Na wierzch dajemy starty ser. Całość zapiekamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 20 min., w 180 st. C. Podajemy na ciepło
Domowy Smak Jedzeniamaślance. Za każdym razem pierogi ruskie mają inne nadzienie – raz z boczkiem, raz ze skwarkami, ale też z salami, chorizo czy ze swojską kiełbasą. Te są wiosenne – z młodych ziemniaków, pysznego twarogu, pełne świeżego kopru i szczypioru, wzbogacone głębokim smakiem wędzonego bekonu. CIASTO Nie zdarza mi się szykowanie tego ciasta na stolnicy – wszystko robię w misce, dopiero na sam koniec(...)makaron, musi poleżeć żeby zmięknąć. Nic nie da mu zagniatanie – tutaj przez dodatek jajka włókna glutenu rozwijają się w mące wolniej, a ciasto potrzebuje czasu żeby nabrać elastyczności. Ziemniaki obieramy cienko ze skóry, kroimy na ćwiartki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, zdejmujemy z garnka pokrywkę i jeszcze na moment stawiamy garnek na gaz. Mieszamy ziemniaki
Karo in the Kitchenzrobicie Na prawdę polecam przepis i zachęcam Was do stworzenia własnego kawałka Grecji Składniki na moussakę: 1kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1kg bakłażanów 1kg cukinii 1kg ziemniaków 300g cebuli 800g pomidorów pelati z puszki 140g koncentratu pomidorowego 250ml bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 2 laski cynamonu 2 łyżeczki miodu 15 ziaren ziela(...)żółtka jajek Beszamel: 1l ciepłego mleka 150g masła 150g mąki pszennej łyżeczka gałki muszkatołowej łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu 80g sera grana padano 2 żółtka jaj Przygotowanie moussaki: Ziemniaki, cukinię i bakłażany kroimy w grubsze plastry. Ziemniaki i cukinię grillujemy na patelni, lub podpiekamy w piekarniku. Bakłażany układamy na ściereczce i posypujemy solą. Zostawiamy je tak na 15 minut
NiePieprz.plgniazdem. Składniki: – 400 g gotowanej szynki, może być konserwowa – 1 puszka kukurydzy – 100 g sera żółtego – 6 jajek kurzych – 6 jajek przepiórczych – 3 ziemniaki – 2 łyżki majonezu – 1 łyżka musztardy – sól, pieprz do smaku – 1 szklanka oleju Wykonanie: – Ugotować jajka na twardo – kurze przez(...)Doprawić majonezem, musztardą, solą i pieprzem. Sałatka ma być zwarta. – Gotową sałatkę wyłożyć na płaski półmisek i uformować w kształcie ptasiego gniazda. – Ziemniaki gotować w łupinach przez 10 minut, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. – Rozgrzać olej i przesmażyć partiami wiórki ziemniaków na złoty
To co kochamWielkanocnych życzę wszystkim spokoju radości, dużo zdrowia i smacznego jajka. Niech radość i szczęście zagości w waszych serduchach. Aksamitna zupa kremowo chrzanowa. Moja rodzina uwielbia wersję z pieczonymi ziemniakami i kiełbaską. Można dodać oczywiście też gotowane. Na Wielkanocnym stole goście będą się zajadać a jest bardzo prosta do zrobienia. 1 por biała część 1/3 selery dużej 1 cebula(...)bulionu warzywnego sól, pieprz 1 liść laurowy 2 ziela angielskie majeranek 1 łyżka chrzanu tartego czubata natka pietruszki 3 łyżki śmietany 18 % ukwaszonej 2 kiełbasy domowe 2 ziemniaki rozmaryn 3 łyżki oliwy sól Kiełbasę nacinam na krzyż, polewam oliwą i posypuję rozmarynem. Ziemniaki szoruję dokładnie, i nacinam na całej długości cienkie plasterki. Trzeba uważać żeby ziemniaki nie przeciąć do końca
wesoła kuchniawybaczycie. Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam przepis na pyszne wegetariańskie curry. Bazą do niego jest sos z bakłażanem i papryką. Sos w duecie z pieczonymi ziemniakami tymi zwykłymi i tymi słodkimi daje rewelacyjny efekt! Przepis pochodzi z najnowszej książki Grzegorza Łapanowskiego pt. "Wzór na smak", na której to premierze miałam przyjemność być 4go kwietnia. O samej książce napisze(...)moimi zmianami. Główna zmianą było zastąpienie batatami dyni piżmowej, o tej porze roku już nie dostępnej u mnie w sklepie :( Curry z bakłażanem i papryka oraz pieczonymi ziemniakami mała dynia piżmowa lub tak jak w moim przypadku 1 średniej wielkości batat bakłażan 6 szalotek 1 kg ziemniaków do pieczenia 2 czerwone papryki 3 łyżki czerwonej pasty curry
Dzieje kuchennej Wiewiórymiękkości, albo do miękkości pieczemy (ja wolę tą drugą metodę, buraki zostają słodsze i bardziej soczyste). Po upieczeniu lub ugotowaniu – buraki studzimy i obieramy ze skórki. Ziemniaki myjemy, nie obieramy – gotujemy je w mundurkach w osolonej wodzie. Studzimy i obieramy ze skórki. Jajka gotujemy na twardo – te rozmiaru M przez 8 minut, L-ki przez 10minut (dłuższe gotowanie zmieni(...)składacie sałatkę – odpowiednio słoną i kwaśną, robioną na białym winie (nieodmiennie polecam musztardę Maille). Musztardę dokładnie rozsmarowujemy po śledziach. Pieprzymy. Pokrywamy warstwę musztardy posiekaną cebulą. Na tą warstwę ścieramy ¼ ziemniaków i lekko przyklepujemy. Na ziemniaki wysypujemy kiszone ogórki i warstwę wyrównujemy – na ogórki kładziemy majonez wymieszany ze śmietaną w proporcji 2:1 (u mnie na każdą salaterkę
Karo in the Kitchenpikantną salsą z jabłek Zupa krem z kiszonych ogórków z pikantną salsą z jabłek (źródło: karolokrasa.pl) Składniki: 500 g kiszonych ogórków z sokiem 1 cebula 250 g obranych ziemniaków 1 łyżka ziaren kolendry 1 ostra papryczka 1 ząbek czosnku 1 limonka 1 łyżka miodu 1-2 twarde jabłka 2 łyżki masła sól, grubo mielony pieprz, olej Sposób przygotowania: Kiszone ogórki(...)cebulę i ziemniaki kroimy w kostkę. Na patelni z rozgrzanym olejem przesmażamy cebulę do zeszklenia, dorzucamy ziemniaki i powoli smażymy. Doprawiamy warzywa utartymi w moździerzu ziarnami kolendry, pieprzem. Po przesmażeniu przekładamy do naczynia. Na patelni po cebuli i ziemniakach przesmażamy kiszone ogórki z posiekaną ostrą papryczką. Przekładamy do cebuli i ziemniaków, dolewamy trochę soku z kiszonych ogórków, potem dopełniamy wodą
WojnaNaSmaki.plROSYJSKA MIĘSNA SOLIANKA Z ZIEMNIAKAMI Jak przygotować prawdziwą mięsną soliankę z ziemniakami - przepis krok po kroku. Solianka to niezwykle pożywna zupa , bardzo popularna w Rosji, na Ukrainie i w Białorusi. W Polsce największą prawdopodobnie popularność zyskała po "Kuchennych Rewolucjach", kiedy to p. Magda Gessler wprowadziła ją do menu jednej z restauracji. Do tamtej pory, chyba niewielu(...)kilka wersji tejże zupy. Podczas Wielkiego Postu przyrządza się ją z grzybami, kapustą kiszoną lub rybną - ma być postna więc mięsa nie dodaje się . Zdarza się również, że zamiast ziemniaków Rosjanie dodają nerki wieprzowe - godne wypróbowania...nawet z ciekawości efektu :) Pięknie zapraszam, korzystajcie z przepisu na tradycyjną rosyjską soliankę z mięsem i ziemniakami. SKŁADNIKI: 500g wołowiny z kością 300g mięsa
Moja Książka KucharskaOstatnio mam bardzo dużo pracy i mało czasu dla bloga ale mam dzisiaj propozycję pysznego i szybkiego dania z ziemniakami, kiełbaską, i fasolą Jaś JAMAR . Wszystkich zainteresowanych produktami tej firmy zapraszam na stronę internetową http://jamar.pl/ . a Was kochani do wypróbowania tego jednogarnkowego dania :) 1 puszka fasoli piękny Jaś Jamar 6 ziemniaków 8 cieniutkich kiełbasek 1 duża cebula(...)marchewki sól, pieprz do smaku 1 łyżka czerwonej papryki 1łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonej bazylii 4 łyżki masła lub oliwy Ziemniaki i marchewkę obieramy, myjemy i kroimy na 4 części, marchewkę w grubsze plasterki. W garnku szybkowar rozpuszczamy masło, wrzucamy ziemniaki i marchewkę, zalewamy wodą tylko tyle żeby wszystko przykryło.Dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy na pierwszym poziomie
Sama słodycz i szczypta chili