ziemniaki - 38421 przepisów (strona:201/2562)

KOTLECIKI ZIEMNIACZANE Z PIECZARKAMI I SEREM 377

Coś dla miłośników prostych, szybkich dań, których bazą są ziemniaki. Doskonale sprawdzą się tu też ziemniaki z dnia poprzedniego, czyli nie marnujemy jedzenia. Kotleciki ziemniaczane mogą stanowić samodzielne danie lub dodatek do dań mięsnych. Kto jak lubi J SKŁADNIKI NA CIASTO: ·        kilo ugotowanych ziemniaków ·        1 duże jajko(...)spalić masła oraz cebuli). Dodać po chwili pokrojone pieczarki i smażyć, aż odparuje z nich całkowicie płyn. Doprawić solą i pieprzem. Przestudzić i dodać do tego ser żółty, wymieszać. Ziemniaki dobrze odsączyć z wody i przepuścić przez praskę (lub utłuc tłuczkiem do ziemniaków), odstawić do przestudzenia.  Wyrobić z jajkiem i mąką. Mąki polecam sypać stopniowo, dodając jej tyle

Calzonella.com
Zapiekanka ziemniaczana 141

Ziemniaki i przepisy na potrawy z ziemniaków temat rzeka, można je gotować, smażyć, piec i w każdej postaci są przepyszne. W tym poście przestawię mój pomysł na pyszną i szybką zapiekankę ziemniaczaną. Kilka prostych składników połączonych ze sobą daje niesamowity efekt. No to zaczynamy. Składniki: 1,5 kg dużych ziemniaków 300g boczku 300g pora 300g startego sera sól,pieprz(...)beszamelowy (jak przygotować podaję w przepisie na lasagne link do przepisu ). I w zasadzie mamy wszystko gotowe, możemy układać wszystko w naczyniu żaroodpornym. Dzielimy wszystko na 3 części (pokrojone ziemniaki / boczek / por / sos beszamelowy). Na dole naczynia odrobina sosu żeby nie przywarło i kolejno warstwy - 1/3 pokrojonych ziemniaków , 1/3 boczku i pora , 1/3 sosu i tak kolejne 3 warstwy

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Ziemniaczane knedle z twarogowym farszem 138

masę. Do tak przygotowanej masy dodać obsmażoną cebulkę z boczkiem. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Masa musi być wyrazista w smaku. Przygotowanie masy ziemniaczanej – ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić. Gorące ziemniaki przecisnąć przez praskę do wyciskania ziemniaków lub zmiksować w blenderze. Do ziemniaków dodać żółtka i obie mąki. Zagnieść ciasto(...)gładką masę.Z tą mąką to musicie trochę wyczuć. To zależy od ziemniaków czy zawierają więcej lub mniej skrobi. Angielskie ziemniaki nie są takie mączyste więc dodałam więcej mąki. Myślę że dodajcie najpierw 1,5 szklanki mąki. Formowanie – porcjami formować ciasto w wałek o grubości 3 cm. Następnie pociąć na 3 cm wałeczki. Spłaszczyć każdy wałeczek i nałożyć łyżeczkę

Kuchnia Pokoleń
Pieczone czosnkowo-paprykowe ziemniaczki 166

masła klarowanego Sertop 1 pełna łyżka słodkiej czerwonej papryki 1 duży ząbek czosnku 1/2 łyżeczki soli ziołowej 3/4 płaskiej łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka suszonej bazylii kilka ziemniaków (u mnie 6 większych sztuk) * dodatkowo: można dodać odrobinę masła na wierzch pod koniec pieczenia *ilość wg potrzeb, wystarczy zwiększyć proporcjonalnie ilość przypraw i masła Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, kroimy(...)gotujemy około 5-7 minut (nie dłużej, ziemniak nie ma się rozpadać). Odcedzamy i przekładamy do większej miski. Rozpuszczamy masło, a następnie mieszamy je w miseczce ze startym ząbkiem czosnku, solą ziołową, pieprzem, suszoną bazylią i słodką czerwoną papryką. Tak przygotowaną mieszanką polewamy nasze ziemniaki (używając dłoni można je lekko przemieszać, aby mieszanką pokryła je lepiej). Następnie wykładamy na wyłożoną

Słodkie okruszki
Gnocchi 484

Gnocchi Gnocchi to rodzaj włoskich kluseczek, bardzo podobnych do polskich kopytek . Istnieje wiele wersji tej potrawy, m.in. z ziemniaków, warzywnego puree, sera, itp. Najbardziej znane są gnocchi wykonane z ziemniaków gotowanych w mundurkach.   Składniki: 1 kg średniej wielkości ziemniaków 100g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka soli     *** Ziemniaki dokładnie myjemy (nie obieramy), wkładamy do garnka, zalewamy wodą(...)solimy i gotujemy do miękkości około 40 minut. Następnie odcedzamy, obieramy ze skórki i dusimy tłuczkiem do ziemniaków lub przeciskamy przez praskę *** *** Wystudzone ziemniaki mieszamy z przesianą mąką oraz jajkiem i zagniatamy ciasto *** *** Odcinamy po kawałku ciasta i na lekko podsypanym mąką blacie rolujemy wałeczki o średnicy około 2 cm. Kroimy w poprzek na 1 cm kawałki. Na jednej stronie

Blog z Apetytem
Pierogi ruskie z domowej pierogarni 132

pszennej (560 g) 1 jajko 2 łyżki oleju rzepakowego Składniki na farsz: 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka soli ¼ łyżeczki pieprzu 200 g twarogu 5 średnich ziemniaków (ok. 600 g) Składniki okrasy: duża cebula (ok. 200 g) 7 łyżek oleju (70 g) ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru Wykonanie farszu: Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy, kroimy na ćwiartki, zalewamy(...)wodą i gotujemy 20 minut, od momentu zagotowania się wody. Odcedzamy wodę, dokładnie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Ziemniaki możemy również wystudzić i zimne przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa lub praskę. Najlepiej ziemniaki ugotować dzień przed tym, jak będziemy planować lepienie pierogów (znacznie przyspieszy nam to pracę). Cebulkę kroimy w bardzo drobną kostkę, rozgrzewamy olej

KulinarneImpresje.pl
zupa-barszcz czerwony na wywarze kolagenowym 172

kawałek selera pól pora cebula przypieczona w skorce na ogniu główka czosnku nie obrana przekrojona w pół 3-4 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskie 5-6 sztuk ziemniaki kawałek boczku plasterki opcjonalnie 3-4 rodzaje pieprzu młotkowanego jajka na twardo 1-2 sztuki na osobę  zakwas  buraczany domowy Wykonanie Łapki maja dużo lepkości i powodują(...)mnie .Do gotowego bulionu dodać włoszczyznę i zagotować do miękkich warzyw. Do części takiego wywaru dolać gotowy zakwas buraczany i zupa gotowa. reszta wywaru kolagenowego do zamrażarki .  Ziemniaki obrać umyć ,osuszyć i pokroić na ćwiartki. Patelnie z 2-3 łyżkami oleju rozgrzać ,dodać kawałki boczku i cząstki ziemniaka,zarumienić na złoty kolor. Posypać grubo pieprzem i dusić pod przykryciem

w mojej kuchni
Zapiekane ziemniaki hasselback 152

Zapraszam na pyszne ziemniaczki. Zapiekane wraz ze skórką zachowują swoje wszystkie cenne właściwości. Polecam jako dodatek do obiadu lub solo z sosem czosnkowym. Polecam Składniki: 1/2 kg małych ziemniaków 3 łyżki oleju 1 łyżeczka soli szczypta papryki słodkiej Przygotowanie: Ziemniaki szorujemy szczoteczką i osuszamy. Każdy ziemniak nacinamy (jak grzebień) równolegle co 2-3 mm, uważając aby nie przeciąć ziemniaka(...)wylot (najlepiej położyć ziemniaka w wgłębieniu drewnianej łyżki i wtedy nacinać). Układamy na blaszce ziemniaki nacięciem do góry, polewamy każdy odrobiną oleju i posypujemy solą i papryką. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy do miękkości przez ok. 1 godz i 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy jeszcze gorące, choć na zimno również są smaczne

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Kluski śląskie z sosem pieczarkowym 143

Składniki na kluski: ziemniaki (ilość zależy od tego jak dużo chcemy mieć kluseczków) mąka ziemniaczana 1 jako szczypta soli Składniki i sos: 10 pieczarek 1 cebula sól, pieprz 250 ml śmietany 18% łyżka mąki Wykonanie-kluski : Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i przygniatając ułożyć w misce. Podzielić na 4 części. Jedną część ziemniaków wyjmujemy(...)miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną do równa z ziemniakami. Dodajemy również tą odłożoną część ziemniaków oraz 1 jajko i szczyptę soli. Wszystko razem wymieszać i formować kluseczki, robiąc w nich dziurki. Kluski gotujemy w lekko osolonej wodzie aż wypłyną (wtedy są już ugotowane) Wykonanie-sos: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki i podsmażamy do miękkości. Doprawiamy

Olga Piecze i Gotuje
Domowe sposoby na ból gardła 122

przypadku bólu gardła najlepiej działa, gdy dodamy 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę lub zgniecione, do szklanki ciepłego mleka. Najstarszym sposobem na chore gardło jest nagrzewanie go okładem z ziemniaków. Ugotuj je i gorące rozgnieć widelcem. Papkę zawiń w lniany ręcznik i przyłóż do gardła. Gardło owiń szalikiem i taki okład pozostaw do wystygnięcia ziemniaków. http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/laryngologia/najlepsze-domowe-sposoby-na-bol-gardla-i-chrypke_35287.html Płukanie gardła(...)dodatkiem soli pomaga organizmowi pozbyć się bakterii, wywołujących stan zapalny gardła. Wystarczy rozpuścić w szklance wody 1 łyżeczkę soli kuchennej i płukać gardło 3 razy dziennie. Okłady z ziemniaków Ból gardła złagodzi okład zrobiony z ugotowanych w łupinach ziemniaków. Ziemniaki zgnieć i po  ostudzeniu, zawiń w ścierkę, przyłóż na szyję, gdy ziemniaki wystudzą się, usuń okład. Zdrówka

Kurnikowo
Zapiekanka warzywna z ziemniakami i serem 142

też zostaje jakaś dokładka, którą można zabrać do pracy, albo szybko odgrzać sobie po przyjściu do domu. Kiedy nie ma dużo świeżych warzyw, do naszej zimowej zapiekanki trafiają oczywiście ziemniaki, grzyby, soczewica i pomidory z puszki. Do tego aromatyczne przyprawy i odrobina topionego sera na wierzch, żeby wzmocnić działanie comfort food. Będzie pysznie i zielono, bo wiosna tuż tuż! Składniki(...)szpinaku (opakowanie baby lub połowa mrożonego) mała cukinia duża szczypta ostrej i słodkiej papryki, gałki muszkatołowej, tymianku puszka pomidorów w kawałkach 100 ml wina (opcjonalnie) 4 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach 2 łyżeczki masła 100 g sera żółtego startego na tarce listki bazylii do dekoracji Przepis na zapiekankę warzywną z ziemniakami i serem Soczewicę i grzyby ugotować razem do miękkości

Ugotowane pozamiatane
Zapiekanka ziemniaczana 135

Składniki: 8 ziemniaków średniej wielkości 300 ml jogurtu naturalnego pół kostki drobiowej rozrobionej i 5 łyżkami wody sól pieprz kolorowy świeżo mielony przyprawa do ziemniaków 2 ząbki czosnku mała cebula garść startego żółtego sera   Ziemniaki kroimy w talarki takiej samej grubości i układamy w naczyniu pod skosem. Posypujemy dużą ilością soli, doprawiamy przyprawą do ziemniaków, pieprzem, zgniecionym przez praskę(...)czosnkiem i pieprzem.Cebulę kroimy w piórka i posypujemy ziemniaki. Jogurt łączymy z bulionem, zalewamy ziemniaki  i posypujemy serem. Pieczemy w 170 stopniach 30 minut a następnie 20 bez przykrycia

Kuchenne inspiracje Sylwii
Ziemniaki boulangère (pieczone w bulionie) 652

Chrupiące i złociste na wierzchu jak pasta filo, delikatne,aromatyczne i rozpływające się w ustach pod spodem. Tak przygotowane ziemniaki są bardzo  popularne we Francji. Istnieje kilka ich wersji, ja zrobiłam je według przepisu ,który znalazłam w książce kucharskiej dołączonej do mojego robota Cooking Chef by Kenwood. I tak nudny ziemniak staje się aromatycznym i wykwintnym dodatkiem(...)Składniki 500 g cebuli 50 g masła 1 łyżka oleju+olej do wysmarowania formy, u mnie olej kokosowy 2 łyżeczki brązowego cukru 2 łyżeczki tymianku 3 kg ziemniaków pokrojonych w cienkie plastry najlepiej na szatkownicy od malaksera. Użyj ziemniaków o niskiej zawartości skrobi sól i pieprz do smaku 500 ml bulionu drobiowego parówki drobiowe u mnie  Hańderek dodatkowo

Z Kuchni Do Kuchni
Ziemniaczki pieczone w maśle czosnkowym 111

Świetny dodatek do obiadu. Polecam! Dzięki tej metodzie przygotowania, ziemniaczki nie są twarde po pieczeniu i mają cudowną otoczkę z czosnku. Składniki: potrzebna ilość ziemniaków masło czosnek świeży koperek świeży Przygotowanie: ziemniaki umyj i obierz nastaw wodę w garnku bez soli i wrzuć pokrojone ziemniaki gotuj 13 minut odlej ziemniaki z wody i odparuj na małym ogniu w miseczce wymieszaj(...)potrzebną ilość masła z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i posiekanym koperkiem tak przygotowane masło dodaj do gorących ziemniaków w garnku dokładnie wymieszaj ziemniaki przełóż do naczynia do pieczenia wstaw je do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz ziemniaczki do pożądanego stopnia zarumienienia Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Kopytka z fioletowych ziemniaków 136

Cześć! Wczoraj miałam straszną ochotę na kopytka. Z masełkiem, świeżo zmielonym pieprzem i serem grana padano. Zamieniłam jednak zwykłe ziemniaki na fioletowe. Jak Wam się podoba efekt końcowy? Składniki (2 porcje): 300 – 350 g fioletowych ziemniaków 80 g mąki pszennej + odrobina do posypywania sól, świeżo zmielony pieprz 1 czubata łyżka masła 1 jajko opcjonalnie – ulubione orzechy, u mnie(...)piniowe ser grana padano Wykonanie: Ziemniaków nie obieraj! Gotuj je w zimnej, osolonej wodzie. Gdy będą miękkie – odcedź je, obierz i gorące przepuść przez praskę do ziemniaków. Odstaw do przestygnięcia. Do dużej miski dodaj ziemniaki, mąkę pszenną, jajko, dopraw solą. Całość zagnieć i uformuj gładką kulę. Przygotuj stolnicę i podsyp ją mąką. Odcinaj po kawałku ciasta, formuj z masy wałki

Moja pasja smaku