masę. Do tak przygotowanej masy dodać obsmażoną cebulkę z boczkiem. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Masa musi być wyrazista w smaku. Przygotowanie masy ziemniaczanej – ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić. Gorące ziemniaki przecisnąć przez praskę do wyciskania ziemniaków lub zmiksować w blenderze. Do ziemniaków dodać żółtka i obie mąki. Zagnieść ciasto(...)gładką masę.Z tą mąką to musicie trochę wyczuć. To zależy od ziemniaków czy zawierają więcej lub mniej skrobi. Angielskie ziemniaki nie są takie mączyste więc dodałam więcej mąki. Myślę że dodajcie najpierw 1,5 szklanki mąki. Formowanie – porcjami formować ciasto w wałek o grubości 3 cm. Następnie pociąć na 3 cm wałeczki. Spłaszczyć każdy wałeczek i nałożyć łyżeczkę
Kuchnia Pokoleńmasła klarowanego Sertop 1 pełna łyżka słodkiej czerwonej papryki 1 duży ząbek czosnku 1/2 łyżeczki soli ziołowej 3/4 płaskiej łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka suszonej bazylii kilka ziemniaków (u mnie 6 większych sztuk) * dodatkowo: można dodać odrobinę masła na wierzch pod koniec pieczenia *ilość wg potrzeb, wystarczy zwiększyć proporcjonalnie ilość przypraw i masła Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, kroimy(...)gotujemy około 5-7 minut (nie dłużej, ziemniak nie ma się rozpadać). Odcedzamy i przekładamy do większej miski. Rozpuszczamy masło, a następnie mieszamy je w miseczce ze startym ząbkiem czosnku, solą ziołową, pieprzem, suszoną bazylią i słodką czerwoną papryką. Tak przygotowaną mieszanką polewamy nasze ziemniaki (używając dłoni można je lekko przemieszać, aby mieszanką pokryła je lepiej). Następnie wykładamy na wyłożoną
Słodkie okruszkiGnocchi Gnocchi to rodzaj włoskich kluseczek, bardzo podobnych do polskich kopytek . Istnieje wiele wersji tej potrawy, m.in. z ziemniaków, warzywnego puree, sera, itp. Najbardziej znane są gnocchi wykonane z ziemniaków gotowanych w mundurkach. Składniki: 1 kg średniej wielkości ziemniaków 100g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka soli *** Ziemniaki dokładnie myjemy (nie obieramy), wkładamy do garnka, zalewamy wodą(...)solimy i gotujemy do miękkości około 40 minut. Następnie odcedzamy, obieramy ze skórki i dusimy tłuczkiem do ziemniaków lub przeciskamy przez praskę *** *** Wystudzone ziemniaki mieszamy z przesianą mąką oraz jajkiem i zagniatamy ciasto *** *** Odcinamy po kawałku ciasta i na lekko podsypanym mąką blacie rolujemy wałeczki o średnicy około 2 cm. Kroimy w poprzek na 1 cm kawałki. Na jednej stronie
Blog z Apetytempszennej (560 g) 1 jajko 2 łyżki oleju rzepakowego Składniki na farsz: 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka soli ¼ łyżeczki pieprzu 200 g twarogu 5 średnich ziemniaków (ok. 600 g) Składniki okrasy: duża cebula (ok. 200 g) 7 łyżek oleju (70 g) ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru Wykonanie farszu: Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy, kroimy na ćwiartki, zalewamy(...)wodą i gotujemy 20 minut, od momentu zagotowania się wody. Odcedzamy wodę, dokładnie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Ziemniaki możemy również wystudzić i zimne przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa lub praskę. Najlepiej ziemniaki ugotować dzień przed tym, jak będziemy planować lepienie pierogów (znacznie przyspieszy nam to pracę). Cebulkę kroimy w bardzo drobną kostkę, rozgrzewamy olej
KulinarneImpresje.plkawałek selera pól pora cebula przypieczona w skorce na ogniu główka czosnku nie obrana przekrojona w pół 3-4 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskie 5-6 sztuk ziemniaki kawałek boczku plasterki opcjonalnie 3-4 rodzaje pieprzu młotkowanego jajka na twardo 1-2 sztuki na osobę zakwas buraczany domowy Wykonanie Łapki maja dużo lepkości i powodują(...)mnie .Do gotowego bulionu dodać włoszczyznę i zagotować do miękkich warzyw. Do części takiego wywaru dolać gotowy zakwas buraczany i zupa gotowa. reszta wywaru kolagenowego do zamrażarki . Ziemniaki obrać umyć ,osuszyć i pokroić na ćwiartki. Patelnie z 2-3 łyżkami oleju rozgrzać ,dodać kawałki boczku i cząstki ziemniaka,zarumienić na złoty kolor. Posypać grubo pieprzem i dusić pod przykryciem
w mojej kuchniZapraszam na pyszne ziemniaczki. Zapiekane wraz ze skórką zachowują swoje wszystkie cenne właściwości. Polecam jako dodatek do obiadu lub solo z sosem czosnkowym. Polecam Składniki: 1/2 kg małych ziemniaków 3 łyżki oleju 1 łyżeczka soli szczypta papryki słodkiej Przygotowanie: Ziemniaki szorujemy szczoteczką i osuszamy. Każdy ziemniak nacinamy (jak grzebień) równolegle co 2-3 mm, uważając aby nie przeciąć ziemniaka(...)wylot (najlepiej położyć ziemniaka w wgłębieniu drewnianej łyżki i wtedy nacinać). Układamy na blaszce ziemniaki nacięciem do góry, polewamy każdy odrobiną oleju i posypujemy solą i papryką. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy do miękkości przez ok. 1 godz i 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy jeszcze gorące, choć na zimno również są smaczne
słodkie i nie tylko historie kulinarneSkładniki na kluski: ziemniaki (ilość zależy od tego jak dużo chcemy mieć kluseczków) mąka ziemniaczana 1 jako szczypta soli Składniki i sos: 10 pieczarek 1 cebula sól, pieprz 250 ml śmietany 18% łyżka mąki Wykonanie-kluski : Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i przygniatając ułożyć w misce. Podzielić na 4 części. Jedną część ziemniaków wyjmujemy(...)miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną do równa z ziemniakami. Dodajemy również tą odłożoną część ziemniaków oraz 1 jajko i szczyptę soli. Wszystko razem wymieszać i formować kluseczki, robiąc w nich dziurki. Kluski gotujemy w lekko osolonej wodzie aż wypłyną (wtedy są już ugotowane) Wykonanie-sos: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki i podsmażamy do miękkości. Doprawiamy
Olga Piecze i Gotujeprzypadku bólu gardła najlepiej działa, gdy dodamy 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę lub zgniecione, do szklanki ciepłego mleka. Najstarszym sposobem na chore gardło jest nagrzewanie go okładem z ziemniaków. Ugotuj je i gorące rozgnieć widelcem. Papkę zawiń w lniany ręcznik i przyłóż do gardła. Gardło owiń szalikiem i taki okład pozostaw do wystygnięcia ziemniaków. http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/laryngologia/najlepsze-domowe-sposoby-na-bol-gardla-i-chrypke_35287.html Płukanie gardła(...)dodatkiem soli pomaga organizmowi pozbyć się bakterii, wywołujących stan zapalny gardła. Wystarczy rozpuścić w szklance wody 1 łyżeczkę soli kuchennej i płukać gardło 3 razy dziennie. Okłady z ziemniaków Ból gardła złagodzi okład zrobiony z ugotowanych w łupinach ziemniaków. Ziemniaki zgnieć i po ostudzeniu, zawiń w ścierkę, przyłóż na szyję, gdy ziemniaki wystudzą się, usuń okład. Zdrówka
Kurnikowoteż zostaje jakaś dokładka, którą można zabrać do pracy, albo szybko odgrzać sobie po przyjściu do domu. Kiedy nie ma dużo świeżych warzyw, do naszej zimowej zapiekanki trafiają oczywiście ziemniaki, grzyby, soczewica i pomidory z puszki. Do tego aromatyczne przyprawy i odrobina topionego sera na wierzch, żeby wzmocnić działanie comfort food. Będzie pysznie i zielono, bo wiosna tuż tuż! Składniki(...)szpinaku (opakowanie baby lub połowa mrożonego) mała cukinia duża szczypta ostrej i słodkiej papryki, gałki muszkatołowej, tymianku puszka pomidorów w kawałkach 100 ml wina (opcjonalnie) 4 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach 2 łyżeczki masła 100 g sera żółtego startego na tarce listki bazylii do dekoracji Przepis na zapiekankę warzywną z ziemniakami i serem Soczewicę i grzyby ugotować razem do miękkości
Ugotowane pozamiataneChrupiące i złociste na wierzchu jak pasta filo, delikatne,aromatyczne i rozpływające się w ustach pod spodem. Tak przygotowane ziemniaki są bardzo popularne we Francji. Istnieje kilka ich wersji, ja zrobiłam je według przepisu ,który znalazłam w książce kucharskiej dołączonej do mojego robota Cooking Chef by Kenwood. I tak nudny ziemniak staje się aromatycznym i wykwintnym dodatkiem(...)Składniki 500 g cebuli 50 g masła 1 łyżka oleju+olej do wysmarowania formy, u mnie olej kokosowy 2 łyżeczki brązowego cukru 2 łyżeczki tymianku 3 kg ziemniaków pokrojonych w cienkie plastry najlepiej na szatkownicy od malaksera. Użyj ziemniaków o niskiej zawartości skrobi sól i pieprz do smaku 500 ml bulionu drobiowego parówki drobiowe u mnie Hańderek dodatkowo
Z Kuchni Do KuchniŚwietny dodatek do obiadu. Polecam! Dzięki tej metodzie przygotowania, ziemniaczki nie są twarde po pieczeniu i mają cudowną otoczkę z czosnku. Składniki: potrzebna ilość ziemniaków masło czosnek świeży koperek świeży Przygotowanie: ziemniaki umyj i obierz nastaw wodę w garnku bez soli i wrzuć pokrojone ziemniaki gotuj 13 minut odlej ziemniaki z wody i odparuj na małym ogniu w miseczce wymieszaj(...)potrzebną ilość masła z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i posiekanym koperkiem tak przygotowane masło dodaj do gorących ziemniaków w garnku dokładnie wymieszaj ziemniaki przełóż do naczynia do pieczenia wstaw je do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz ziemniaczki do pożądanego stopnia zarumienienia Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujeCześć! Wczoraj miałam straszną ochotę na kopytka. Z masełkiem, świeżo zmielonym pieprzem i serem grana padano. Zamieniłam jednak zwykłe ziemniaki na fioletowe. Jak Wam się podoba efekt końcowy? Składniki (2 porcje): 300 – 350 g fioletowych ziemniaków 80 g mąki pszennej + odrobina do posypywania sól, świeżo zmielony pieprz 1 czubata łyżka masła 1 jajko opcjonalnie – ulubione orzechy, u mnie(...)piniowe ser grana padano Wykonanie: Ziemniaków nie obieraj! Gotuj je w zimnej, osolonej wodzie. Gdy będą miękkie – odcedź je, obierz i gorące przepuść przez praskę do ziemniaków. Odstaw do przestygnięcia. Do dużej miski dodaj ziemniaki, mąkę pszenną, jajko, dopraw solą. Całość zagnieć i uformuj gładką kulę. Przygotuj stolnicę i podsyp ją mąką. Odcinaj po kawałku ciasta, formuj z masy wałki
Moja pasja smakuZiemniaki to takie warzywo z którego możemy przyrządzać różne potrawy. Tym razem są zapiekane z serem, wyszły bardzo smaczne. Składniki: Ziemniaki średnie 8 szt. Ser feta 10 dag Ser biały 10 dag Czosnek 1 ząbek Szczypiorek 1 pęczek Cebula biała 1 szt. Koperek świeży 1 pęczek Natka pietruszki 1 pęczek Masło do posmarowania formy Przyprawa do ziemniaków Sól i pieprz(...)smaku Wykonanie: Ziemniaki ze skórką dokładnie wyszorować, ugotować w osolonej wodzie w mundurkach, ostudzić, przekroić na połówki i wydrążyć miąższ. Sery rozgnieść widelcem, dodać wydrążone ziemniaki, posiekaną cebulę i zieleninę. Przyprawić do smaku i starannie wymieszać. Wydrążone połówki posypać przyprawą do ziemniaków, napełnić przygotowanym farszem. Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez
Tradycyjna Kuchniamnie w domu placki ziemniaczane robiło się zawsze na słono. Mąż zapoznał mnie z wersją na słodko, ale dalej pozostaje wierna tradycji. Najbardziej lubię placki z ziemniaków startych na tarce o dużych oczkach. Są wtedy cudownie postrzępione i mają złoto-brązowy kolor. Na brzegach są idealnie chrupiące, w środku miękkie. Oczywiście można też zetrzeć ziemniaki na najmniejszych oczkach, wtedy(...)bardziej uładzone. 6 średnich ziemniaków 1 cebula 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka soli olej do smażenia Ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na misce kładziemy sito i przekładamy na nie starte warzywa. Odciskamy dokładnie sok z ziemniaków. Na dnie miski pozostanie skrobia ziemniaczana. Sok wylewamy zostawiając skrobię w misce. Do skrobi dodajemy
Dieta bez mlekaRolada upieczona z ziemniaków pokrojonych w plasterki i mięsa mielonego. Rewelacyjna w smaku i łatwa do przygotowania. Podałam ją z surówką z kapusty kiszonej i sosem czosnkowo-ketchupowym. Petarda! Koniecznie wypróbujcie i napiszcie w komentarzach jak Wam smakowało. Do mięsa można dodać pieczarki, oliwki lub inne dodatki. Za każdym razem inny smak. Więcej przepisów na mięsne dania znajdziecie na moim(...)blogu w zakładce MIĘSA. 6 średnich ziemniaków 100 g żółtego sera sól pieprz 2 łyżki oleju Ziemniaki obrać i pokroić na bardzo cieniutkie plasterki. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć starty ser. Na serze układać plastry ziemniaków tak, aby jeden plaster zachodził na drugi. Układać w rzędach obok siebie. Całość oprószyć
O kuchni z uczuciem